Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

κορμός σπιτικού παγωτού

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Alexandra Rapti.
Καλοκαιράκι - δροσερό παγωτάκι! Εύκολο και χωρίς παγωτομηχανή γιατί έρχεται καύσωνας!!!


Αν δεν έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε σπιτικό παγωτό εύκολα και γρήγορα χωρίς παγωτομηχανή, τώρα είναι η ώρα! Και αφού τα φτιάξετε συνδυάστε τα σε έναν…
mediafree.gr
http://www.mediafree.gr/efkolos-kormos-spitikou-pagotou-ganache-olo-kalokeri-se-mia-koutalia/
Αν δεν έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε σπιτικό παγωτό εύκολα και γρήγορα χωρίς παγωτομηχανή, τώρα είναι η ώρα! Και αφού τα φτιάξετε συνδυάστε τα σε έναν εντυπωσιακό, αλλά πανεύκολο κορμό, που κολάζει!
Ίσως φαίνεται πολύ εντυπωσιακό για να είναι σπιτικό αλλά δεν απαιτεί καθόλου κόπο! Για την ακρίβεια είναι ό,τι πιο εύκολο θα έχετε φτιάξει με τα χεράκια σας και θα το απολαμβάνετε όλο το καλοκαίρι σε άπειρες παραλλαγές!
death-bc-6002-1-of-1-1
Οι δυο κλασικές και πιο αγαπημένες γεύσεις παγωτού, βανίλια και σοκολάτα, μπορούν να φτιαχτούν μεσα σε 5 λεπτά, χωρίς να στερούνται την αφράτη και κρεμώδη υφή που λιώνει στο στόμα. Θα το λατρέψετε και θα το σερβίρετε ακόμα και ως τούρτα γενεθλίων.
Βγάλτε όλη σας την καλλιτεχνική διάθεση, αυτοσχεδιάζοντας πάνω στις κλασικές γεύσεις, προσθέτοντας ξηρούς καρπούς, μπισκότα, σιρόπια, σταγόνες σοκολάτας ή οτιδήποτε επιθυμείτε για να δημιουργήσετε την δική σας παραλλαγή για το φετινό καλοκαίρι!
pagoto-sokolata
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Μερίδες: 8-12

Υλικά

Για τη βάση μπισκότου
150 γρ. μπισκότα σοκολάτας
50 γρ. λιωμένο βούτυρο
Για το παγωτό βανίλια
175 γρ. ζαχαρούχο γάλα
300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το παγωτό σοκολάτα
175 γρ. ζαχαρούχο γάλα
300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 ½ κ.γλ. σκόνη κακάο (άγλυκο) κοσκινισμένο
Για την ganache σοκολάτας
225 γρ. σοκολάτα υγείας ψιλοκομμένη
115 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
55 γρ. βούτυρο
Για τις ενδιάμεσες στρώσεις
Σιρόπι σοκολάτας
Ξηροί καρποί (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Τοποθετούμε δύο μεγάλα μπολ και τα χτυπητήρια του μίξερ στην κατάψυξη για περίπου 15 λεπτά. Σε μία μακρόστενη φόρμα του κέικ, στρώνουμε διάφανη μεμβράνη. Φροντίζουμε να περισσεύουν αρκετά παραέξω οι άκρες για να μπορέσουμε να καλύψουμε στο τέλος το παγωτό.
Βάζουμε στον πολυκόφτη τα μπισκότα και τα χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Απλώνουμε το μίγμα στην βάση της φόρμας και το ισιώνουμε με ένα κουτάλι. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να προετοιμάσουμε τις στρώσεις παγωτού.
vasi-biskoto
Ξεκινάμε με το παγωτό βανίλια: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ζαχαρούχο γάλα με την βανίλια με ένα σύρμα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και το αφήνουμε στην άκρη.  (Βήμα 1)
Βγάζουμε από την κατάψυξη το ένα μπολ και χτυπάμε σε αυτό την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί μέχρι να σχηματίζονται σταθερές κορυφές. Προσθέτουμε ένα μέρος της σαντιγί στο ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε καλά. (Βήμα 2)
Ρίχνουμε το ζαχαρούχο μέσα στην υπόλοιπη σαντιγί και «διπλώνουμε» με μία σπάτουλα μέχρι να προκύψει μία λεία και αφράτη κρέμα και το αφήνουμε στην άκρη. (Βήμα 3)
Ετοιμάζουμε το παγωτό σοκολάτα: Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε το ζαχαρούχο γάλα με το κακάο με ένα σύρμα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
Ακολουθούμε τα βήματα 2 και 3 της παρασκευής του παγωτού βανίλια για να ετοιμάσουμε και το παγωτό σοκολάτα.
pagota
Στήνουμε τον κορμό: Απλώνουμε το μισό παγωτό βανίλια στη βάση μπισκότου, ισιώνουμε την επιφάνεια και περιχύνουμε με αρκετό σιρόπι σοκολάτας. Αν θέλουμε προσθέτουμε και χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς.
Προσεκτικά με ένα κουτάλι προσθέτουμε το παγωτό σοκολάτα και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Περιχύνουμε άλλη μία στρώση σιρόπι σοκολάτας και αν θέλουμε άλλη μία στρώση ξηρών καρπών.
Προσθέτουμε την τρίτη στρώση απλώνοντας το υπόλοιπο παγωτό βανίλια προσεκτικά. Σκεπάζουμε τον κορμό, διπλώνοντας τις άκρες της διάφανης μεμβράνης και τοποθετούμε στην κατάψυξη για 4 – 5 ώρες ή μέχρι να σταθεροποιηθεί εντελώς το παγωτό.
tris-strosis
Λίγη ώρα πριν σερβίρουμε ετοιμάζουμε και την ganache σοκολάτας. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.
Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες βρασμού, αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και περιμένουμε ένα λεπτό πριν ανακατέψουμε καλά για να ομοιογενοποιηθούν.
ganache
Αν μας φανεί πολύ σφιχτή, ζεσταίνουμε λίγη κρέμα γάλακτος και αραιώνουμε μέχρι να πετύχουμε την ρευστότητα που επιθυμούμε. Αφήνουμε την ganache να κρυώσει για 3 -4 λεπτά πριν την προσθέσουμε στον κορμό.
Αφαιρούμε το παγωτό από την κατάψυξη και το ξεφορμάρουμε σε ένα πιάτο. Περιχύνουμε την ζεστή ganache και προσθέτουμε ξηρούς καρπούς.
Σερβίρουμε αμέσως!
efkolos-kormos-spitikou-pagotou-me-sokolata-mediafree-gr

Συμβουλές

Αν δεν θέλετε να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις, μπορείτε να στήσετε τον κορμό βάζοντας πρώτα όλο το παγωτό επιλογής σας και μετά το δεύτερο. Μπορείτε επίσης να χωρίσετε σε δύο στρώσεις την σοκολάτα και όχι την βανίλια.
Μπορείτε να φτιάξετε τη βάση με μπισκότα τύπου petit beurre ή digestive αν δεν θέλετε σοκολατένια γεύση Οι αναλογίες σε γραμμάρια θα παραμείνουν οι ίδιες.
Μπορείτε να κάνετε το παγωτό σας ακόμα πιο ενδιαφέρον προσθέτοντας ξηρούς καρπούς, ή σπασμένα μπισκότα σοκολάτας και σιρόπι το οποίο θα αναμείξετε με πολύ ελαφριές κινήσεις για να αφήσει «νερά» ανάμεσα στην κρέμα.
Η ενδιάμεση στρώση σιροπιού μπορεί να γίνει και με σιρόπι καραμέλας ή άλλη γεύση αν το επιθυμείτε, όπως βύσσινο. Αν ειδικά προσθέσετε και βύσσινα στραγγισμένα, το έχετε απογειώσει σε άλλη διάσταση!
Εννοείται φυσικά πως οι δύο συνταγές παγωτού μπορούν να καταναλωθούν και σκέτες! Στην περίπτωση που τα φτιάξετε ως σκέτο παγωτό, θα χρειαστεί να τα ανακατέψετε 2 -3 φορές όσο ψύχονται για να έχουν πιο αφράτη υφή και αν χρειάζεστε αρκετές μερίδες διπλασιάστε τις ποσότητες.
Για την ganache μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συνδυασμό σοκολάτας υγείας και γάλακτος μοιρασμένες σε ίσες ποσότητες.
Bonus συνταγή! Παγωτό μόκα!:  Χρησιμοποιώντας τις ίδιες ποσότητες αρωματίστε το ζαχαρούχο γάλα με 1 κ.γλ. λικέρ καφέ αντί για βανίλια ή κακάο. Χτυπήστε την σαντιγί κανονικά προσθέτοντας από την αρχή δύο κ.γλ. στιγμιαίο καφέ espresso! Απλά μαγικό!
death-by-chocolate-15-1-of-1

Καλή απόλαυση!


Ελαφρύ γιουρτογλυκό ψυγείου


Το πιο εύκολο και οικονομικό γλυκό ψυγείου με γιαούρτι


Για να καλωσορίσουμε γλυκά τον Ιούλιο , ένα  πανεύκολο και
οικονομικό γιαουρτογλυκό
 
γιαουρτογλυκό
Το γιαούρτι στην ζαχαροπλαστική δεν είναι καινούρια μόδα!
Στην Ελλάδα το συνηθίζαμε πάντα. Όσο για την Κρήτη, ακόμη και σκέτο με μέλι ,
κανέλα και καρυδάκι τριμμένο το σερβίρουμε.
Μη παραλείψετε αν περάσετε από τις Βρύσες Χανίων (αλλά και από άλλα χωριά κυρίως της δυτικής Κρήτης)  να δοκιμάσετε  γιαούρτι με μέλι που θα βρείτε ακόμη και σε καφενεδάκια. Η ποιότητα των δύο αυτών υλικών δίνει ένα επιδόρπιο που δεν μπορείτε να  απολαύσετε εύκολα αλλού.
Η φωτογραφία από δω: http://chaniatown.gr/photos/apokorwnou/1148-photo-vryses
 
Δεν ξέρω αν η ομορφιά του χωριού Βρύσες (που βρίσκεται περίπου στο μέσον της διαδρομής
Ρεθύμνου-Χανίων) κάνει αξεπέραστη και τη γεύση αυτού του απλούστατου επιδόρπιου, αλλά όπου αλλού κι αν το έχω δοκιμάσει δεν είναι ίδιο. Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουν να λένε τόσο για το γιαούρτι τους, όσο και για το μυρωδάτο μέλι τους.
Σταματήστε λοιπόν οπωσδήποτε στις Βρύσες όσοι πάτε προς τα Χανιά το φετινό καλοκαίρι για να απολαύσετε το καφεδάκι σας σε μια από τις πιο δροσερές πλατείες της Κρήτης. Συνοδέψτε το με σουρωτό γιαούρτι και μέλι. Κάνετε τον κόπο να δείτε περισσότερες φωτογραφίες του χωριού εδώ . Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν και θα σας αφήσουν μια αίσθηση δροσιάς!

Τα τελευταία χρόνια το γιαούρτι ξανακατακτά τη ζαχαροπλαστική και φέτος λένε ότι κάνει πολύ δυναμική παρουσία ακόμη και σε δημιουργίες διάσημων σεφ.
 
 
Το δικό μου γλυκάκι σήμερα είναι ίσως το πιο απλό καλοκαιρινό γλυκάκι στο συνταγολόγιό μου. Ελάχιστα υλικά , ελάχιστα σκεύη, ελάχιστος κόπος, ελάχιστο κόστος.
Με τριμμένη σοκολάτα και γλυκό πορτοκάλι
Αποτέλεσμα, ένα δροσερό ελαφρύ γλυκάκι που μπορεί να καταναλωθεί και σαν επιδόρπιο χωρίς να μας βαρύνει καθόλου ακόμη κι αν έχουμε παραφάει. Μια πολύ ελαφριά κρέμα τύπου μους λεμονιού, που αρέσει σε όσους την έχουν δοκιμάσει.
Με τριμμένο αμυγδαλάκι και πράσινο νεραντζάκι γλυκό
Όσοι προσέχουν τις θερμίδες μπορούν να το ελαφρύνουν ακόμη περισσότερο χρησιμοποιώντας στραγγιστό γιαούρτι
2%.
 
Με τριμμένο αμυγδαλάκι και περγαμόντο γλασέ
 
Σήμερα έφτιαξα τη μισή δόση αλλά θα γράψω τα υλικά ολόκληρης. Με τη μισή δόση βγαίνουν πέντε κανονικές μερίδες γλυκού, σε μέτρια μπολάκια ή 6 σε ποτήρια.
Με τριμμένο αμυγδαλάκι και νεράντζι γλυκό
Υλικά:
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό 10%
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
Το ξύσμα και το χυμό 3 μεγαλούτσικων λεμονιών ή 4 μικρών
Μια κούπα τριμμένα κουλουράκια ή παξιμαδάκια, ή σπιτικά μπισκότα , ή
μπισκότα εμπορίου τύπου πτι μπερ ή digestive.
Για το γαρνίρισμα: τριμμένο καραμελωμένο αμυγδαλάκι  ή τριμμένη σοκολάτα , και γλυκά του κουταλιού (κατά
προτίμηση εσπεριδοειδή) ή μαρμελάδα ή …ό,τι νομίζουμε!
Επί το έργον:
Βάζουμε το γιαούρτι σε μπολ,
προσθέτουμε το ζαχαρούχο και το
ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι, όχι με μίξερ, να
ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού λίγο λίγο ανακατεύοντας απαλά .
Αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα. Τρίβουμε τα μπισκότα ή τα κουλουράκια και
συναρμολογούμε τα γλυκά μας σε μπολ ή σε ποτήρια κατάλληλου μεγέθους:
 
βάζουμε 1-2 κουταλιές κρέμα,
1-2 κουταλάκια μπισκότο να καλυφθεί και ξανά κρέμα.
Από πάνω πασπαλίζουμε με
καραμελωμένο τριμμένο αμύγδαλο , ή τριμμένη σοκολάτα και γαρνίρουμε με κομματάκια γλυκού.
Αφήνουμε
άλλη μια ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις:
1)   
Το λεμόνι σφίγγει τα γλυκά με γιαούρτι και
σταθεροποιεί την κρέμα. Δείτε πόσο σταθερή είναι:
Αν σας φαίνεται μεγάλη η ποσότητα, ελαττώστε τη αλλά ελάχιστα. Είναι ευχάριστα ξινό και του πάει η …ξινίλα, ιδιαίτερα αν το
σερβίρουμε σαν επιδόρπιο. Εξάλλου το μπισκότο απορροφά την όποια υγρασία του γιαουρτιού και είναι πολύ καλό (ίσως και καλύτερο) και την επόμενη μέρα. Μπορούμε να βάλουμε και παραπάνω μπισκότο αν μας αρέσει, ή περισσότερες στρώσεις μπισκότου.
 2)Σήμερα χρησιμοποίησα 5-6 μπισκοτάκια μελιού που είχαν ξεχαστεί και έδεσαν πολύ ωραία με το γλυκό μου. Επίσης το λεμόνι για τη μισή δόση που έφτιαξα ήταν περίπου μισό ποτήρι κρασιού και η γεύση της κρέμας ήταν όσο πρέπει ξινή για τα γούστα μας.
3)Για να μη καραμελώνω αμυγδαλάκια όταν βιάζομαι,
έχω σχεδόν πάντα στο ντουλάπι μου παστέλι αμυγδάλου που το αλέθω στο multi και
το χρησιμοποιώ για πασπαλίσματα!
4)Επιλέξτε φρέσκα ακέρωτα λεμόνια για να πάρετε το
ξύσμα. Αυτή την εποχή υπάρχουν οι λεγόμενες δίφορες λεμονιές για αυτές τις δουλειές…

Δημοφιλείς αναρτήσεις