Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

κορμός σπιτικού παγωτού

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Alexandra Rapti.
Καλοκαιράκι - δροσερό παγωτάκι! Εύκολο και χωρίς παγωτομηχανή γιατί έρχεται καύσωνας!!!


Αν δεν έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε σπιτικό παγωτό εύκολα και γρήγορα χωρίς παγωτομηχανή, τώρα είναι η ώρα! Και αφού τα φτιάξετε συνδυάστε τα σε έναν…
mediafree.gr
http://www.mediafree.gr/efkolos-kormos-spitikou-pagotou-ganache-olo-kalokeri-se-mia-koutalia/
Αν δεν έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε σπιτικό παγωτό εύκολα και γρήγορα χωρίς παγωτομηχανή, τώρα είναι η ώρα! Και αφού τα φτιάξετε συνδυάστε τα σε έναν εντυπωσιακό, αλλά πανεύκολο κορμό, που κολάζει!
Ίσως φαίνεται πολύ εντυπωσιακό για να είναι σπιτικό αλλά δεν απαιτεί καθόλου κόπο! Για την ακρίβεια είναι ό,τι πιο εύκολο θα έχετε φτιάξει με τα χεράκια σας και θα το απολαμβάνετε όλο το καλοκαίρι σε άπειρες παραλλαγές!
death-bc-6002-1-of-1-1
Οι δυο κλασικές και πιο αγαπημένες γεύσεις παγωτού, βανίλια και σοκολάτα, μπορούν να φτιαχτούν μεσα σε 5 λεπτά, χωρίς να στερούνται την αφράτη και κρεμώδη υφή που λιώνει στο στόμα. Θα το λατρέψετε και θα το σερβίρετε ακόμα και ως τούρτα γενεθλίων.
Βγάλτε όλη σας την καλλιτεχνική διάθεση, αυτοσχεδιάζοντας πάνω στις κλασικές γεύσεις, προσθέτοντας ξηρούς καρπούς, μπισκότα, σιρόπια, σταγόνες σοκολάτας ή οτιδήποτε επιθυμείτε για να δημιουργήσετε την δική σας παραλλαγή για το φετινό καλοκαίρι!
pagoto-sokolata
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Μερίδες: 8-12

Υλικά

Για τη βάση μπισκότου
150 γρ. μπισκότα σοκολάτας
50 γρ. λιωμένο βούτυρο
Για το παγωτό βανίλια
175 γρ. ζαχαρούχο γάλα
300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το παγωτό σοκολάτα
175 γρ. ζαχαρούχο γάλα
300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 ½ κ.γλ. σκόνη κακάο (άγλυκο) κοσκινισμένο
Για την ganache σοκολάτας
225 γρ. σοκολάτα υγείας ψιλοκομμένη
115 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
55 γρ. βούτυρο
Για τις ενδιάμεσες στρώσεις
Σιρόπι σοκολάτας
Ξηροί καρποί (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Τοποθετούμε δύο μεγάλα μπολ και τα χτυπητήρια του μίξερ στην κατάψυξη για περίπου 15 λεπτά. Σε μία μακρόστενη φόρμα του κέικ, στρώνουμε διάφανη μεμβράνη. Φροντίζουμε να περισσεύουν αρκετά παραέξω οι άκρες για να μπορέσουμε να καλύψουμε στο τέλος το παγωτό.
Βάζουμε στον πολυκόφτη τα μπισκότα και τα χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Απλώνουμε το μίγμα στην βάση της φόρμας και το ισιώνουμε με ένα κουτάλι. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να προετοιμάσουμε τις στρώσεις παγωτού.
vasi-biskoto
Ξεκινάμε με το παγωτό βανίλια: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ζαχαρούχο γάλα με την βανίλια με ένα σύρμα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και το αφήνουμε στην άκρη.  (Βήμα 1)
Βγάζουμε από την κατάψυξη το ένα μπολ και χτυπάμε σε αυτό την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί μέχρι να σχηματίζονται σταθερές κορυφές. Προσθέτουμε ένα μέρος της σαντιγί στο ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε καλά. (Βήμα 2)
Ρίχνουμε το ζαχαρούχο μέσα στην υπόλοιπη σαντιγί και «διπλώνουμε» με μία σπάτουλα μέχρι να προκύψει μία λεία και αφράτη κρέμα και το αφήνουμε στην άκρη. (Βήμα 3)
Ετοιμάζουμε το παγωτό σοκολάτα: Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε το ζαχαρούχο γάλα με το κακάο με ένα σύρμα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
Ακολουθούμε τα βήματα 2 και 3 της παρασκευής του παγωτού βανίλια για να ετοιμάσουμε και το παγωτό σοκολάτα.
pagota
Στήνουμε τον κορμό: Απλώνουμε το μισό παγωτό βανίλια στη βάση μπισκότου, ισιώνουμε την επιφάνεια και περιχύνουμε με αρκετό σιρόπι σοκολάτας. Αν θέλουμε προσθέτουμε και χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς.
Προσεκτικά με ένα κουτάλι προσθέτουμε το παγωτό σοκολάτα και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Περιχύνουμε άλλη μία στρώση σιρόπι σοκολάτας και αν θέλουμε άλλη μία στρώση ξηρών καρπών.
Προσθέτουμε την τρίτη στρώση απλώνοντας το υπόλοιπο παγωτό βανίλια προσεκτικά. Σκεπάζουμε τον κορμό, διπλώνοντας τις άκρες της διάφανης μεμβράνης και τοποθετούμε στην κατάψυξη για 4 – 5 ώρες ή μέχρι να σταθεροποιηθεί εντελώς το παγωτό.
tris-strosis
Λίγη ώρα πριν σερβίρουμε ετοιμάζουμε και την ganache σοκολάτας. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.
Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες βρασμού, αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και περιμένουμε ένα λεπτό πριν ανακατέψουμε καλά για να ομοιογενοποιηθούν.
ganache
Αν μας φανεί πολύ σφιχτή, ζεσταίνουμε λίγη κρέμα γάλακτος και αραιώνουμε μέχρι να πετύχουμε την ρευστότητα που επιθυμούμε. Αφήνουμε την ganache να κρυώσει για 3 -4 λεπτά πριν την προσθέσουμε στον κορμό.
Αφαιρούμε το παγωτό από την κατάψυξη και το ξεφορμάρουμε σε ένα πιάτο. Περιχύνουμε την ζεστή ganache και προσθέτουμε ξηρούς καρπούς.
Σερβίρουμε αμέσως!
efkolos-kormos-spitikou-pagotou-me-sokolata-mediafree-gr

Συμβουλές

Αν δεν θέλετε να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις, μπορείτε να στήσετε τον κορμό βάζοντας πρώτα όλο το παγωτό επιλογής σας και μετά το δεύτερο. Μπορείτε επίσης να χωρίσετε σε δύο στρώσεις την σοκολάτα και όχι την βανίλια.
Μπορείτε να φτιάξετε τη βάση με μπισκότα τύπου petit beurre ή digestive αν δεν θέλετε σοκολατένια γεύση Οι αναλογίες σε γραμμάρια θα παραμείνουν οι ίδιες.
Μπορείτε να κάνετε το παγωτό σας ακόμα πιο ενδιαφέρον προσθέτοντας ξηρούς καρπούς, ή σπασμένα μπισκότα σοκολάτας και σιρόπι το οποίο θα αναμείξετε με πολύ ελαφριές κινήσεις για να αφήσει «νερά» ανάμεσα στην κρέμα.
Η ενδιάμεση στρώση σιροπιού μπορεί να γίνει και με σιρόπι καραμέλας ή άλλη γεύση αν το επιθυμείτε, όπως βύσσινο. Αν ειδικά προσθέσετε και βύσσινα στραγγισμένα, το έχετε απογειώσει σε άλλη διάσταση!
Εννοείται φυσικά πως οι δύο συνταγές παγωτού μπορούν να καταναλωθούν και σκέτες! Στην περίπτωση που τα φτιάξετε ως σκέτο παγωτό, θα χρειαστεί να τα ανακατέψετε 2 -3 φορές όσο ψύχονται για να έχουν πιο αφράτη υφή και αν χρειάζεστε αρκετές μερίδες διπλασιάστε τις ποσότητες.
Για την ganache μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συνδυασμό σοκολάτας υγείας και γάλακτος μοιρασμένες σε ίσες ποσότητες.
Bonus συνταγή! Παγωτό μόκα!:  Χρησιμοποιώντας τις ίδιες ποσότητες αρωματίστε το ζαχαρούχο γάλα με 1 κ.γλ. λικέρ καφέ αντί για βανίλια ή κακάο. Χτυπήστε την σαντιγί κανονικά προσθέτοντας από την αρχή δύο κ.γλ. στιγμιαίο καφέ espresso! Απλά μαγικό!
death-by-chocolate-15-1-of-1

Καλή απόλαυση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις