Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Διέγραψαν Καστελόριζο και Στρογγύλη


«Διέγραψαν» από το επικαιροποιημένο βιβλίο Γεωγραφίας της Ε’ Δημοτικού το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη και το υπουργείο Παιδείας απαντά σαν να μην τρέχει τίποτα πως θα υπάρξει διόρθωση από το… νέο έτος. Απίστευτο. Παίζουν με τα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδας αν κάποιοι δεν παίζουν και τα παιχνίδια της Τουρκίας που θέλει να εξαφανίσει το Καστελόριζο από το Αιγαίο για να βάλει «πόδι» στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Το θέμα αυτό γίνεται γνωστό τη στιγμή που η Τουρκία για ακόμη μία φορά ετοιμάζεται να κυκλώσει με υποβρύχια το Καστελόριζο για να αμφισβητήσει το status quo και βέβαια την ΑΟΖ της Ελλάδας. Χάριν του Καστελόριζου και της Στρογγύλης η δυνητική ελληνική ΑΟΖ εφάπτεται με την κυπριακή και αποκλείουν την Τουρκία από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου.
Αυτό είναι για το οποίο έχουν λυσσάξει οι Τούρκοι και θέλουν να εξαφανίσουν τα δύο ελληνικά νησιά από το χάρτη. Έφτασαν μάλιστα μέχρι του σημείου να πουν πώς το Καστελόριζο ανήκει στην ανατολική Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο και πρόσφατα μίλησαν ανοιχτά για στήσιμο εξέδρας άντλησης πετρελαίου στην περιοχή του ελληνικού νησιωτικού συμπλέγματος θεωρώντας την «κτήμα» τους.
Ε, αυτό που θέλουν οι Τούρκοι το κάνει το υπουργείο Παιδείας διαγράφοντας από το χάρτη το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα με ερώτηση του ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και στην ερώτηση αυτή απάντησε το υπουργείο Παιδείας του Ανδρέα Λοβέρδου. Θέλετε να μάθετε πότε; Εν μέσω των ψηφοφοριών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η απάντηση ωστόσο αντί να καθησυχάζει εξοργίζει. Διαγράφηκαν το Καστελόριζο και η Στρογγύλη λέει το υπουργείο Παιδείας γιατί ήταν τεχνικά δύσκολη η απεικόνιση των δύο αυτών μικρών νησιών στο χάρτη του βιβλίου Γεωγραφίας της Ε’ Δημοτικού.
Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση του υπουργείου Παιδείας:    
«Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει εκδοθεί αρχικά το 2006. Στη μεγάλη πλειονότητα των χαρτών, 18 στον αριθμό, που περιέχονται στο εν λόγω βιβλίο, τόσο το Καστελόριζο όσο και το μικρότερης έκτασης, νησί Στρογγύλη, εμφανίζονται ως προσθήκες (υπό μεγέθυνση).
Ωστόσο, υπάρχουν οκτώ (8) κυρίως θεματικοί χάρτες, όπου λόγω της τεχνικής δυσκολίας της απεικόνισης ενός πολύ μικρής έκτασης στοιχείου, σε χάρτες χαμηλής ανάλυσης και συχνά περιορισμένων διαστάσεων, δεν απεικονίζεται το Καστελόριζο.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει ήδη δημιουργήσει και προτείνει νέα γραφικά, τα οποία θα συμπληρώσουν το σύνολο των χαρτών, ώστε να απεικονίζονται τα δύο αυτά μικρά νησιά, τόσο στα έντυπα όσο και στα ψηφιακά σχολικά βιβλία.
Τέλος, το Υ.ΠΑΙ.Θ. θα προχωρήσει στη διόρθωση και επικαιροποίηση της έκδοσης του βιβλίου για την επόμενη σχολική χρονιά».
Αυτό που έπρεπε να γίνει χωρίς δεύτερη λέξη ήταν άμεση επανέκδοση του βιβλίου με τα δύο ελληνικά νησιά ευδιάκριτα στον χάρτη της Ελλάδας και αποπομπή όσων ευθύνονται για το… λάθος αυτό.
Το γεγονός όμως ότι αυτό δεν συμβαίνει όταν οι μαθητές της Ε’ Δημοτικού διδάσκονται πώς το Καστελόριζο και η Στρογγύλη δεν ανήκουν στην Ελλάδα τότε εύλογα δημιουργείται η εντύπωση πώς κάποιοι στο υπουργείο Παιδείας ή στην κυβέρνηση παίζουν τα παιχνίδια της Τουρκίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις