Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Κομμάτι κομμάτι...

Φωτογραφία
El hogar de las lanas.
Κομμάτι κομμάτι έχουμε το σύνολο!
Ο χειμώνας είναι προ των πυλών . 
Τι ελλείψεις έχετε απο ζεστά ρούχα του σπιτιού; Αρχίστε τώρα να δημιουργείτε για να έχετε καλό και ζεστό χειμώνα. 
Καλή επιτυχία!

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

http://www.back-to-nature.gr/2013/08/blog-post_4152.html

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Υλικά
  • 50 δαμάσκηνα ίσου μεγέθους (περίπου 2 κιλά )
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • βανίλια , αν είναι δυνατόν φρέσκια.
  • 1 μικρό ποτήρι νερό.
Εκτέλεση
Πλύντε καλά τα δαμάσκηνα και βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ρίξτε τη ζάχαρη και το νερό. Αφήστε τα 1 νύχτα για να βγάλουν το δικό τους νερό και να λιώσει και η ζάχαρη. Την άλλη μέρα βράστε το γλυκό σε δυνατή φωτιά στην αρχή, χαμηλώστε αργότερα μέχρι να δέσει το σιρόπι. Εγώ πάντα τα γλυκά του κουταλιού , τα αφήνω μια μέρα, κρυώνουν και μετά τα ξαναελέγχω άν χρειάζονται περισσότερο δέσιμο. Τα κουκούτσια αν θέλετε μπορείτε να τα βγάλετε, επίσης στη θέση του κουκουτσιού να βάλετε 1 αμύγδαλο. Προσέξτε να μη κόψετε το φρούτο στη μέση . Μόνο τόσο όσο χρείάζεται για να βγεί το κουκούτσι.Εχει ένα καταπλήκτικό χρώμα, και απίθανη χειμωνιάτικη γεύση.

Ανατολίτικο παγωτό

Μια πολύ ιδιαίτερη γεύση που πρέπει να το δοκιµάσετε οπωσδήποτε - Δεν περιγράφεται!

Υλικά συνταγής

5 κρόκους αυγών
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
250 ml γάλα φρέσκο
1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

2 κ.σ. ανθόνερο
250 ml κρέμα γάλακτος (κρύα και χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή)
Φιστίκια Αιγίνης ωμά για το σερβίρισμα
Άχνη και ανθόνερο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Με µίξερ χειρός χτυπάµε τους κρόκους µε τη ζάχαρη για 5΄-6΄ µέχρι να ασπρίσουν και να λιώσει η ζάχαρη.
Ζεσταίνουµε το γάλα στην κατσαρόλα. Λίγο λίγο και πάντα ανακατεύοντας ρίχνουµε το ζεστό γάλα στα αυγά. Ξαναβάζουµε το µείγµα στην κατσαρόλα. Σε µέτρια φωτιά και πάντα ανακατεύοντας µε ξύλινη κουτάλα, αφήνουµε για λίγα λεπτά να πυκνώσει το υγρό. Εάν έχετε θερµόµετρο, στους 70οC είναι έτοιµο. Αλλιώς, όταν µένει ελαφριά στρώση κρέµας στην κουτάλα το µείγµα είναι έτοιµο. Προσοχή, δεν βράζουµε το µείγµα!
Αποσύρουµε την αραιή κρέµα από τη φωτιά. Προσθέτουµε το µέλι και τις 2 κ.σ. ανθόνερο. Αφήνουµε το µείγµα να κρυώσει καλά. Τότε προσθέτουµε την χτυπηµένη κρέµα και απαλά διπλώνουµε το µείγµα µε σπάτουλα. Αν έχουµε παγωτοµηχανή, χτυπάµε σε αυτήν το παγωτό, αλλιώς βάζουµε το µείγµα στην κατάψυξη και µόλις αρχίσει να κάνει σώµα, να πήζει ελαφρά, το χτυπάµε µε µίξερ να αφρατέψει. Ξαναπαγώνουµε. Επαναλαµβάνουµε 3-4 φορές την ίδια διαδικασία για πιο βελούδινη υφή, χωρίς κρυστάλλους.
Σερβίρουµε µε φιστίκια Αιγίνης, ραντίζουµε µε λίγο ανθόνερο και πασπαλίζουµε µε λίγη άχνη.

Επιπλέον χρόνος παγώµατος

Mερίδες: 5
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

όμορφο και πρωτότυπο


CreativeMamy.

grazioso
http://www.ravelry.com/patterns/library/bathroom-door-organizer

Είναι όμορφο και πρωτότυπο να πλέξουμε μικρούς χώρους αποθήκευσης και φύλαξης καθημερινών μικροαντικειμένων και ειδών καθημερινής χρήσεως Καλή επιτυχία!

Nouvel Observateur : Η κρίση στην ευρωζώνη θυμίζει το Κραχ του '30

Παναγιώτης Αγραφιώτης.
 
Nouvel Observateur : Η κρίση στην ευρωζώνη θυμίζει το Κραχ του '30

«Η Ιστορία συχνά τείνει να επαναλαμβάνεται, σαν φάρσα ή σαν τραγωδία». Ετσι ξεκινάει το άρθρο του Λοράν Ζοφρέν στον Nouvel Observateur, στο οποίο παραλληλίζει την κρίση στην ευρωζώνη με το Κραχ και τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του '30

«Ας θυμηθούμε ένα παλιό σενάριο», συνεχίζει ο Λοράν Ζοφρέν: «Ενα κραχ προκαλεί μια παγκόσμια κρίση. Η ύφεση οδηγεί σε μια τεράστια ανεργία. Τα σκάνδαλα διαφθοράς πολλαπλασιάζονται. Η νομιμότητα των δημοκρατιών υπονομεύεται. Η πολιτική ζωή λαμβάνει μια βίαιη τροπή. Τα αντισυστημικά κόμματα κερδίζουν τις εκλογές.

Οι ανισότητες τροφοδοτούν τη λαϊκή οργή. Οι ελίτ μειώνουν τους μισθούς με τη λιτότητα. Ο αποπληθωρισμός οξύνει την κρίση και καθιστά την κοινωνική κατάσταση ανεξέλεγκτη.

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του '30. Μια τελείως διαφορετική εποχή, δηλαδή. Η μήπως όχι;»

Το σενάριο των τεσσάρων τελευταίων ετών, γράφει ο Λοράν Ζοφρέν στον Nouvel Observateur, είναι σε κάθε περίπτωση πολύ ανησυχητικό.

«Το κραχ του 2008 προκαλεί μια παγκόσμια κρίση. Η στασιμότητα που ακολουθεί οξύνει την ανεργία. Η κρίση της Κύπρου δείχνει ότι η παράνοια του χρήματος δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί.

Σε πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης, η ανεργία φτάνει σε ύψη όπου δεν είχε φτάσει ποτέ μετά τη δεκαετία του '30.

Με πρότυπο τη Γερμανία, διάφορες χώρες προσπαθούν να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους μειώνοντας τους μισθούς και να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη των αγορών καταπολεμώντας το χρέος.

Ο αποπληθωρισμός μειώνει τη ζήτηση στην Ευρώπη και φέρνει ύφεση. Τα σκάνδαλα διαφθοράς πολλαπλασιάζονται.

Μόνο στη Γαλλία, παραιτήθηκε την ίδια εβδομάδα ένας υπουργός και διατάχθηκε έρευνα για έναν πρώην Πρόεδρο.

Οι ελίτ έχουν χάσει το κύρος τους καθώς δείχνουν κυνισμό και αδυναμία. Τα παραδοσιακά κόμματα υποχωρούν, ενώ αυξάνεται η δύναμη ακραίων κομμάτων, μεταξύ των οποίων και ενός νεοναζιστικού στην Ελλάδα.

Ολα αυτά δημιουργούν μια ασφυκτική ατμόσφαιρα που μας παραπέμπει ογδόντα χρόνια πίσω.

Θα απαντήσει κανείς ότι οι δημόσιες ελευθερίες είναι σεβαστές, ότι έχουμε διδαχθεί από τα μαθήματα της Ιστορίας, ότι η ήπειρος παραμένει ενωμένη, ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών είναι ειρηνικές, ότι το κοινωνικό κράτος παίζει ένα σταθεροποιητικό ρόλο, ότι οι οικονομικές αρχές έμαθαν να αποφεύγουν το χειρότερο στηρίζοντας την ανάπτυξη.

Όλα αυτά είναι αλήθεια. Η κρίση του 2010 δεν οδηγεί στο φασισμό ή στον πόλεμο. Το κακό είναι ότι δεν ξέρουμε πού ακριβώς οδηγεί.

Για να βγούμε από την κρίση, συνεχίζει ο γάλλος αρθρογράφος, οι ελίτ πρέπει να θέσουν το εξής ερώτημα: είναι τόσο σίγουρες ότι δεν διαπράττουν τα ίδια ιστορικά λάθη με τη δεκαετία του '30;

Ενα παράδειγμα: παρά τον πολλαπλασιασμό των σκανδάλων, οι ελίτ δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

Το αποδεικνύουν οι ετήσιες εκθέσεις της Διεθνούς Διαφάνειας.

Πιο σοβαρό ακόμα είναι ότι οι ηγέτες της Ευρώπης αναπαράγουν με τραγικό τρόπο στον οικονομικό τομέα τον μηχανισμό που λειτουργούσε τη δεκαετία του '30.

Εφαρμόζουν έναν αποπληθωρισμό σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Η στρατηγική αυτή όμως, που είναι αποτέλεσμα πιέσεων από τις αγορές και την Ευρώπη, οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Η μείωση της ζήτησης στερεί ευκαιρίες από τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναγκάζονται να μειώσουν τη δραστηριότητά τους.

Η ανεργία αυξάνεται συνεχώς.

Η απελπισία των καταναλωτών μεγαλώνει και η ζήτηση μειώνεται ακόμη περισσότερο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν, όπως και τότε, ότι η εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί, ότι οι θυσίες είναι χρήσιμες, ότι η ανάκαμψη θα έρθει σύντομα.

Ας θυμηθούμε μόνο κάτι: όταν ξεχνάμε το παρελθόν, είμαστε καταδικασμένοι να το ξαναζήσουμε».

Γαύρος - Η Αφύη των Αρχαίων Ελλήνων

Γαύρος - Η Αφύη των Αρχαίων Ελλήνων

Γαύρος - Η Αφύη των Αρχαίων Ελλήνων 

Ο γαύρος είναι ένα μικρό ψάρι με μήκος 15 έως 20 εκατοστά, που ζει στις ευρωπαϊκές θάλασσες. Το επίσημο όνομά του είναι “εγγραυλίς η εγκρασίχολος” (engraulis encrasicholus) και ανήκει στην οικογένεια εγγραυλίδες (engraulidae).

Η λέξη κατά τον Μπαμπινιώτη προέρχεται από το αρχαίο γραύρος, που μετά από διάφορες λεξιλογικές περιπέτειες έδωσε το μεσαιωνικό έγγραυλος (σαρδέλα). Ο Κριαράς δέχεται πως η ελληνιστική εγγραυλίς έδωσε το μεσαιωνικό γραύλος (σχετικό και το εγγραυλοπαστοφάγος – αυτός που τρώει παστούς εγγραύλους. Η δε λέξη γαύρος στα αρχαία ελληνικά σημαίνει τον υπερήφανο, τον αλαζόνα. Η ράχη και τα πλευρά του γαύρου, είναι πρασινογάλαζα, ενώ η κοιλιά του είναι λευκή προς ασημί και γυαλιστερή. Το σώμα του είναι στενόμακρο, το ρύγχος του μακρύ και το πάνω σαγόνι εξέχει. Το στόμα του φθάνει μέχρι πίσω από τα μάτια και λοξεύει προς τα κάτω. Τα δόντια του είναι μικρά και μυτερά. Έχει ένα πτερύγιο στη ράχη , ένα θωρακικό χαμηλά και ένα το κοιλιακό αντικριστό με το ραχιαίο. Η ουρά του είναι διχαλωτή Ζει σε ζεστές περιοχές, κοπαδιαστά και προτιμάει τον αφρό την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Το Χειμώνα αντίθετα, προτιμάει να μένει στο βυθό σε βάθος 100-200 μέτρα, γιατί εκεί οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες. Τρέφεται με μικροσκοπικά μαλακόστρακα και με το γόνο άλλων ψαριών. Όταν ζεστάνει ο καιρός - για να αναπαραχθεί - πλησιάζει τις ακτές για ν’ αφήσει τα αυγά του, που επιπλέουν μαζί με το πλαγκτόν. Αυτή την περίοδο, μπορεί να δούμε κοπάδια γαύρων, που αποτελούνται από εκατομμύρια και μερικές φορές δισεκατομμύρια ψάρια
Ο γαύρος στην Ελλάδα Στη χώρα μας και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, η αναπαραγωγική περίοδος του γαύρου διαρκεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο με κορύφωση τους καλοκαιρινούς μήνες. Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν πολλοί γαύροι, που ψαρεύονται από τα τέλη Αυγούστου και μετά, με δίχτυα από τράτες και γρι-γρί.. Ο γαύρος δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στο Θρακικό Πέλαγος, στο Κεντρικό Αιγαίο, στον Θερμαϊκό, τον Πατραϊκό, τον Ευβοϊκό, τον Παγασητικό και τον Σαρωνικό Κόλπο. Πρόκειται για περιοχές πλούσιες σε θρεπτικά άλατα οι οποίες συνήθως επηρεάζονται από ρεύματα γλυκού νερού. Οι γαύροι αποτελούν το 1/10 του συνόλου των ετησίων αλιευμάτων των ελληνικών θαλασσών και έρχονται σε ποσότητα αλιεύματος δεύτεροι μετά από τις σαρδέλες. Αλιεύονται επίσης και για δόλωμα μεγαλύτερων ψαριών. Στο εμπόριο τους βρίσκουμε νωπούς, ή παστωμένους, οπότε ονομάζονται αντζούγιες. Τους βρίσκουμε επίσης επεξεργασμένοι ακέφαλους σε φέτες, σε κατάψυξη, ή σε κονσέρβες. Συχνά διατηρούνται αλατισμένοι σε βαρέλια, όπου εναλλάσσονται στρώσεις γαύρου με στρώσεις αλατιού.
Ο Γαύρος στο πέρασμα των χρόνων Ο Γαύρος ή γάβρος ήταν γνωστός στους Αρχαίους Έλληνες και μάλιστα , η «αφύη» - όπως ονομαζόταν - ήταν από τα πιο δημοφιλή εδέσματα. Είναι επίσης αγαπητός και στην Τουρκία , όπου ονομάζεται «χαψί». Σε πολλούς από μας είναι πιο οικεία η ονομασία αντζούγια. Αναφέρεται , ότι η λέξη «αντζούγια» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «αφύη», καθώς κατά μια άποψη η «αφύη» έγινε “apua & apiuva” από τους Λατίνους και αργότερα “acciuga” από τους Ιταλούς και «anchova” από τους Κορσικανούς. Από τη λέξη αυτή προέκυψε η σημερινή αγγλική ονομασία του γαύρου « anchovy» και η γαλλική «anchois». O Γαύρος θεωρείται εξαιρετικό ορεκτικό, καθώς επίσης και πολύ καλό φαγητό για την πέψη. Οι Ρωμαίοι παρασκεύαζαν με αυτά τα μικρά ψάρια μια σάλτσα πολύ δημοφιλή, που ονομαζόταν garum. Μαγείρευαν τον γαύρο και τον έλιωναν με άλμη, ξύδι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Φαίνεται ότι το garum έμοιαζε πολύ με την πάστα αντζούγιας των σύγχρονων βρετανών. Το κρέας του γαύρου, είναι πολύ νόστιμο, ειδικά αν πριν το μαγείρεμα πεταχτεί το κεφάλι, επειδή πικρίζει λίγο. Ο γαύρος είναι από τα πιο ωφέλιμα ψάρια με πολλά ωμέγα-3, τα οποία κάνουν καλό στην καρδιά και γενικά στη καλή κυκλοφορία του αίματος. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και φώσφορο, ενώ, παράλληλα, αποτελεί καλή πηγή νιασίνης. Επιπλέον, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε νάτριο τον καθιστά μια καλή επιλογή ακόμη και για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρτασης.



ΜΕΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 100g EΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΓΑΥΡΟΥ (ΩΜΟΥ)
Νερό 73.37g
Ενέργεια  131 kcal
Πρωτεΐνες 20.35 g
Ολικά λιπαρά  4.84 g
Υδατάνθρακες  0.00 g
ΜΕΤΑΛΛΑ
Ασβέστιο  147 mg
Σίδηρος  3.25 mg
Μαγνήσιο  41 mg
Φώσφορος  174 mg
Κάλιο  383 mg
Νάτριο  104 mg
Ψευδάργυρος  1.72 mg 
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Βιταμίνη C 0.0 mg
Θειαμίνη  0.055 mg
Ριβοφλαβίνη  0.256 mg
Νιασίνη  14.024 mg
Βιταμίνη B-6  0.143 mg
Φυλλικό οξύ  9 μg
Βιταμίνη B-12  0.62  μg
Βιταμίνη A, RAE  15 μg
Βιταμίνη E (alpha-tocopherol)  0.57 mg
Βιταμίνη K (phylloquinone)  0.1 μg
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΛΙΠΙΔΙΩΝ
Κορεσμένα Λιπαρά οξέα  1.282 g
Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα  1.182  g
Πολυακόρεστα  λιπαρά οξέα  1.637 g
Χοληστερόλη  60 mg
Πηγή: USDA Nutrient Database
Τα ω-3 λιπαρά του γαύρου αντιστοιχούν στο 22,6%, των συνολικών λιπαρών του. 
Τρόποι μαγειρέματος Οι τρόποι μαγειρέματος του γαύρου είναι πάρα πολλοί, γίνεται τηγανητός, τηγανητός με σάλτσα ντομάτας, ψητός με λαδορίγανη στο φούρνο, πλακί και πλακί ριγανάτος, αχνιστός, ξιδάτος, ξιδάτος µε σκόρδο, μαρινάτος, με ντομάτα και λεμόνι, σκορδάτος κοκκινιστός με πράσινες γεμιστές ελιές, γαύρος σαγανάκι, στο φούρνο με φρέσκια τομάτα και σκόρδο, με σκορδαλιά, φουρνιστός με ζεστή πατατοσαλάτα, μαρινάτος με τσιτσίραβλα, τυλιχτός σε αμπελόφυλλα, λεμονάτος, στο φούρνο με σάλτσα μουστάρδας, γαύρος με κουρκούτι, ψητός με ντομάτα, γεμιστός, στον φούρνο με μάραθα, ντομάτα και γλιστρίδα, γαύρος στο φούρνο με σησάμι, ξηρούς καρπούς και μυρωδικά και τέλος παραδοσιακός παστός. Υπάρχουν ακόμα πολλές τοπικές νόστιμες συνταγές.
Εκφράσεις Έχουμε όμως και μιαν άλλη σημασία του γαύρου. "Γαύρους" αποκαλούν τους οπαδούς του Ολυμπιακού οι φίλοι των άλλων ομάδων, κυρίως του Παναθηναϊκού. Πότε και από πού ξεκίνησε αυτή η ονομασία μάλλον χάνεται στα βάθη της πολύχρονης αντιπαλότητας της ομάδας του Πειραιά με αυτήν της Αθήνας. Η πιο πιθανή ιστορία ανιχνεύεται στα ψιλά γράμματα των αθλητικών εφημερίδων των μέσων της δεκαετίας του 1960. Τότε, λένε οι θρύλοι της προφορικής «ιεράς παράδοσης» των οπαδών των ομάδων, σε κάποιον αγώνα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού οι οπαδοί του πρώτου υποδέχτηκαν στο γήπεδο της Λεωφόρου τους αντιπάλους φιλάθλους με ψαροκασέλες γεμάτες γαύρους. Και το έκαναν αυτό για να πειράξουν τους Ολυμπιακούς που πήγαιναν μαζικά από τον Πειραιά στο γήπεδο, σαν τα κοπάδια του ταπεινού γαύρου.
foodbites.eu
https://www.foodbites.eu/j15/el/trofima/food-basics/kreas-psari/1810-gavros

ζεύγος φιλοσοφία - ζωή


Υπατία η Αλεξανδρινή.
Φωτογραφία: Τα μαθηματικά από αλγεβρικής απόψεως είναι θεωρητικά και μη απτές έννοιες επί το πλείστον, όπως για παράδειγμα το μαθηματικό άπειρο. Δε μπορούμε να έχουμε πρακτικά άπειρα πορτοκάλια ή άπειρους φίλους, πάντοτε είναι ένας πεπερασμένος αριθμός αυτών. Τα μαθηματικά όμως λαμβάνουν υπόσταση και νόημα μέσω της Γεωμετρίας, της Φυσικής και των προεκτάσεων τους. Συνεπώς είναι απαραίτητη η μελέτη, κατανόηση και συνεχόμενη εμβάθυνση σε αυτά ώστε να καταστούμε ικανοί να αναπτύξουμε τους τομείς στους οποίους χρησιμοποιούνται. Το ίδιο πλαίσιο έχουμε και στο ζεύγος φιλοσοφία - ζωή. Πολλοί θεωρούν τη φιλοσοφία ως κάτι αφηρημένο, άσκοπο και δίχως πρακτικό νόημα. Όμως μέσω αυτής καταφέρνουμε και βελτιώνουμε τον εαυτό μας ως ανθρώπους ειδικώς και το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας γενικώς. Επομένως είναι θεμελιώδους σημασίας η ενασχόληση με τη φιλοσοφία, στο χώρο της οποίας γίνονται οι νοητικές υπερβάσεις που αρχικώς ομοιάζουν εξωπραγματικές και όταν υλοποιηθούν καθιστούν τα όρια της νέας πραγματικότητος.....όπως τα όρια του Σύμπαντος μας, όπου κάθε φορά που ξεπερνάμε τα ορατά όρια θέτουμε νέα όρια και συνεπώς καθίσταται ως νέα πραγματικότητα.

Τα μαθηματικά από αλγεβρικής απόψεως είναι θεωρητικά και μη απτές έννοιες επί το πλείστον, όπως για παράδειγμα το μαθηματικό άπειρο. Δε μπορούμε να έχουμε πρακτικά άπειρα πορτοκάλια ή άπειρους φίλους, πάντοτε είναι ένας πεπερασμένος αριθμός αυτών. Τα μαθηματικά όμως λαμβάνουν υπόσταση και νόημα μέσω της Γεωμετρίας, της Φυσικής και των προεκτάσεων τους. 
Συνεπώς είναι απαραίτητη η μελέτη, κατανόηση και συνεχόμενη εμβάθυνση σε αυτά ώστε να καταστούμε ικανοί να αναπτύξουμε τους τομείς στους οποίους χρησιμοποιούνται. Το ίδιο πλαίσιο έχουμε και στο ζεύγος φιλοσοφία - ζωή. Πολλοί θεωρούν τη φιλοσοφία ως κάτι αφηρημένο, άσκοπο και δίχως πρακτικό νόημα. Όμως μέσω αυτής καταφέρνουμε και βελτιώνουμε τον εαυτό μας ως ανθρώπους ειδικώς και το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας γενικώς. Επομένως είναι θεμελιώδους σημασίας η ενασχόληση με τη φιλοσοφία, στο χώρο της οποίας γίνονται οι νοητικές υπερβάσεις που αρχικώς ομοιάζουν εξωπραγματικές και όταν υλοποιηθούν καθιστούν τα όρια της νέας πραγματικότητος.....όπως τα όρια του Σύμπαντος μας, όπου κάθε φορά που ξεπερνάμε τα ορατά όρια θέτουμε νέα όρια και συνεπώς καθίσταται ως νέα πραγματικότητα.

Ierapetra & Beaches Review - Summer 2013


Ierapetra & Beaches Review - Summer 2013

Δημοσιεύθηκε στις 14 Αύγ 2013
https://www.facebook.com/WelcomeIerap...

- Ierapetra, Crete, Greece
- Myrtos Beach
- Gra Lygia
- Agios Andreas
- Megali Paralia
- Psaropoula
- Elena's
- Agia Fotia
- Axlia Beach
- Grias to pidima

ΕΥΚΟΛΟ ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ

ΕΥΚΟΛΟ ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ 0 ψήφοι

ΕΥΚΟΛΟ ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ
Πόσα πηρούνια αξίζει αυτή η συνταγή;
 

 

Υλικά :

2 κλωναράκια βανίλιας (ή ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη)
500 ml κρέμα γάλακτος
70 γρ. ζάχαρης
3 κρόκοι αυγών

Εκτέλεση:

Κόψτε στη μέση τις βανίλιες και ξύστε έξω τους σπόρους. Προσθέστε τις βανίλες στην κρέμα γάλακτος και βάλτε το να βράσει, στη συνέχεια, προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Εν τω μεταξύ, χτυπήστε τους κρόκους των αυγών σε ένα μεγάλο μπολ και ρίξτε τους χτυπώντας σιγά-σιγά στο ζεστό μείγμα κρέμας. Περάστε το μίγμα μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι, βάλτε το σε ένα άλλο μπολ και προσθέστε χτυπώντας και τους σπόρους βανίλιας. Ρίξτε το μίγμα σε ένα δοχείο και αφήστε το να παγώσει για 2-3 ώρες.
Ανήκει στις κατηγορίες


Φωτογραφίες που έχουν στείλει τα μέλη μας!
Δεν υπάρχουν ακόμα φωτογραφίες μελών


Γ. ΡΙΤΣΟΣ - ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ απόσπασμα


ΤΑ ΡΑΝΤΙΣΜΕΝΑ(Ομάδα καλλιτεχνικών, λογοτεχνικών, αναζητήσεων).
Φωτογραφία: Γ. ΡΙΤΣΟΣ - ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ   απόσπασμα 

Δῶ πέρα ὁ οὐρανὸς δὲ λιγοστεύει οὔτε στιγμὴ τὸ λάδι τοῦ ματιοῦ μας 
δῶ πέρα ὁ ἥλιος παίρνει πάνω του τὸ μισὸ βάρος τῆς πέτρας ποὺ σηκώνουμε πάντα στὴ ράχη μας 
σπᾶνε τὰ κεραμίδια δίχως ἂχ κάτου ἀπ᾿ τὸ γόνα τοῦ μεσημεριοῦ 
οἱ ἄνθρωποι πᾶν μπροστὰ ἀπ᾿ τὸν ἴσκιο τους σὰν τὰ δελφίνια μπρὸς ἀπ᾿ τὰ σκιαθίτικα καΐκια 
ὕστερα ὁ ἴσκιος τους γίνεται ἕνας ἀϊτὸς ποὺ βάφει τὰ φτερά του στὸ λιόγερμα 
καὶ πιὸ ὕστερα κουρνιάζει στὸ κεφάλι τους καὶ συλλογιέται τ᾿ ἄστρα 
ὅταν αὐτοὶ πλαγιάζουνε στὸ λιακωτὸ μὲ τὴ μαύρη σταφίδα.

Δῶ πέρα ἡ κάθε πόρτα ἔχει πελεκημένο ἕνα ὄνομα κάπου ἀπὸ τρεῖς χιλιάδες τόσα χρόνια 
κάθε λιθάρι ἔχει ζωγραφισμένον ἕναν ἅγιο μ᾿ ἄγρια μάτια καὶ μαλλιὰ σκοινένια 
κάθε ἄντρας ἔχει στὸ ζερβί του χέρι χαραγμένη βελονιὰ τὴ βελονιὰ μία κόκκινη γοργόνα 
κάθε κοπέλα ἔχει μία φοῦχτα ἁλατισμένο φῶς κάτου ἀπ᾿ τὴ φοῦστα της 
καὶ τὰ παιδιὰ ἔχουν πέντε-ἕξι σταυρουλάκια πίκρα πάνου στὴν καρδιά τους 
σὰν τὰ χνάρια ἀπ᾿ τὸ βῆμα τῶν γλάρων στὴν ἀμμουδιὰ τὸ ἀπόγευμα.

Δὲ χρειάζεται νὰ θυμηθεῖς. Τὸ ξέρουμε. 
Ὅλα τὰ μονοπάτια βγάζουνε στὰ Ψηλαλώνια. O ἀγέρας εἶναι ἁψὺς κεῖ πάνου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ http://www.kalamata.gr/guidekal/www.guidekal.gr/en/show_sub5255.html?id=9


Γ. ΡΙΤΣΟΣ - ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ απόσπασμα

Δῶ πέρα ὁ οὐρανὸς δὲ λιγοστεύει οὔτε στιγμὴ τὸ λάδι τοῦ ματιοῦ μας
δῶ πέρα ὁ ἥλιος παίρνει πάνω του τὸ μισὸ βάρος τῆς πέτρας ποὺ σηκώνουμε πάντα στὴ ράχη μας
σπᾶνε τὰ κεραμίδια δίχως ἂχ κάτου ἀπ᾿ τὸ γόνα τοῦ μεσημεριοῦ
οἱ ἄνθρωποι πᾶν μπροστὰ ἀπ᾿ τὸν ἴσκιο τους σὰν τὰ δελφίνια μπρὸς ἀπ᾿ τὰ σκιαθίτικα καΐκια
ὕστερα ὁ ἴσκιος τους γίνεται ἕνας ἀϊτὸς ποὺ βάφει τὰ φτερά του στὸ λιόγερμα
καὶ πιὸ ὕστερα κουρνιάζει στὸ κεφάλι τους καὶ συλλογιέται τ᾿ ἄστρα
ὅταν αὐτοὶ πλαγιάζουνε στὸ λιακωτὸ μὲ τὴ μαύρη σταφίδα.

Δῶ πέρα ἡ κάθε πόρτα ἔχει πελεκημένο ἕνα ὄνομα κάπου ἀπὸ τρεῖς χιλιάδες τόσα χρόνια
κάθε λιθάρι ἔχει ζωγραφισμένον ἕναν ἅγιο μ᾿ ἄγρια μάτια καὶ μαλλιὰ σκοινένια
κάθε ἄντρας ἔχει στὸ ζερβί του χέρι χαραγμένη βελονιὰ τὴ βελονιὰ μία κόκκινη γοργόνα
κάθε κοπέλα ἔχει μία φοῦχτα ἁλατισμένο φῶς κάτου ἀπ᾿ τὴ φοῦστα της
καὶ τὰ παιδιὰ ἔχουν πέντε-ἕξι σταυρουλάκια πίκρα πάνου στὴν καρδιά τους
σὰν τὰ χνάρια ἀπ᾿ τὸ βῆμα τῶν γλάρων στὴν ἀμμουδιὰ τὸ ἀπόγευμα.

Δὲ χρειάζεται νὰ θυμηθεῖς. Τὸ ξέρουμε.
Ὅλα τὰ μονοπάτια βγάζουνε στὰ Ψηλαλώνια. O ἀγέρας εἶναι ἁψὺς κεῖ πάνου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ http://www.kalamata.gr/guidekal/www.guidekal.gr/en/show_sub5255.html?id=9

Το γιαούρτι «φάρμακο» ενάντια στην παχυσαρκία

 http://www.agrotikabook.gr/

Το γιαούρτι «φάρμακο» ενάντια στην παχυσαρκία

Το γιαούρτι «φάρμακο» ενάντια στην παχυσαρκία | tovima.gr
Είναι λευκό, σερβίρεται σε κεσεδάκι, τρώγεται με κουτάλι. Τι είναι; Πιθανότατα μια πολύ καλή απάντηση στην παχυσαρκία, μια φθηνή «θεραπεία» για ωραίο δέρμα και μαλλιά, ακόμη και ένα φυσικό «βιάγκρα», μια «συνταγή» γονιμότητας ή ένα μέτρο πρόληψης ενάντια στον καρκίνο. Ναι, όλα αυτά κλείνει μέσα του ένα (ταπεινό) γιαούρτι χάρη στα προβιοτικά που περιέχει, όπως δείχνουν πρωτοποριακά πειράματα ερευνητών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) που διεξάγονται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Η τελευταία μελέτη των ερευνητών που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στην online επιστημονική πλατφόρμα PLoS ONE έδειξε ότι προβιοτικά του γιαουρτιού μπόρεσαν να χαρίσουν… φιδίσιο κορμί σε ποντίκια, ακόμη και όταν εκείνα κατανάλωναν ατελείωτες ποσότητες ανθυγιεινού, πρόχειρου φαγητού. Η ίδια ομάδα όμως αναζητεί μέσα στο… κεσεδάκι με «όπλο» το επιστημονικό «κουτάλι» της – και όπως όλα δείχνουν βρίσκει – πολλά και διαφορετικά οφέλη των προβιοτικών για την υγεία τα οποία μετατρέπουν το λευκό γαλακτοκομικό σε «φάρμακο» για τον σύγχρονο άνθρωπο, χωρίς όμως τις παρενέργειες των φαρμάκων. Καλή σας (λευκή, βελούδινη) όρεξη. Είναι το γιαούρτι η απάντηση - ή τουλάχιστον μία από τις απαντήσεις - στην «επιδημία» της παχυσαρκίας που πλήττει πλέον ολόκληρο τον πλανήτη; Η «επιδημία» αυτή απειλεί όχι μόνο τις ανεπτυγμένες αλλά και τις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς το φθηνό, πρόχειρο φαγητό, πλούσιο σε ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά οξέα, κατακτά την υφήλιο. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα πειράματα των ειδικών από το ΜΙΤ και το ΑΠΘ, η απάντηση δείχνει να είναι καταφατική. Οι ερευνητές αποφάσισαν να διερευνήσουν αν όντως το δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν χαρίζει... μέση δαχτυλίδι με αφορμή μια προηγούμενη μεγάλη μακροπρόθεσμη επιδημιολογική μελέτη συναδέλφων τους από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, η οποία είχε δείξει ότι το γιαούρτι, περισσότερο από κάθε άλλη τροφή, φαίνεται να προλαμβάνει τη συσσώρευση των περιττών κιλών που η πάροδος της ηλικίας «φορτώνει» στο ανθρώπινο σώμα και κατ' επέκταση στη ζυγαριά.
Αψογη σιλουέτα, παρά το fast food
 
 
Ιδού η απόδειξη σχετικά με την επίδραση του γιαουρτιού ενάντια στην παχυσαρκία: οι ποντικοί που απεικονίζονται είναι αδέλφια και ακολουθούσαν αμφότεροι ειδική διατροφή για την πρόκληση παχυσαρκίας. Τα προβιοτικά όμως που λάμβανε αποκλειστικά ο ποντικός αριστερά όχι μόνο τον προφύλαξαν από τα περιττά κιλά αλλά του χάρισαν συγχρόνως και λαμπερό τρίχωμα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SUSAN ERDMAN/MIT Ετσι μελέτησαν με χρηματοδότηση των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ) ποντίκια τα οποία είχαν γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία. Τα πειραματόζωα ακολούθησαν διατροφή «fast food» με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα και χαμηλή σε φυτικές ίνες και βιταμίνες όπως η Β και η D. Γρήγορα έγιναν «μπαλόνια». Την ίδια στιγμή όμως πειραματόζωα με την ίδια προδιάθεση που κατανάλωναν τρεις μερίδες εβδομαδιαίως εμπορικά διαθέσιμων γιαουρτιών με προβιοτικά σε συνδυασμό με όσο fast food ήθελαν διατήρησαν άψογη... σιλουέτα. Παράλληλα, ακόμη και ποντίκια που ακολουθούσαν πιο ισορροπημένη διατροφή έτειναν να είναι πιο «κομψά» μετά την κατανάλωση γιαουρτιού τρεις φορές την εβδομάδα.

O επίκουρος καθηγητής του Εργα­στηρίου Παθολογικής Ανατομικής της Κτηνια­τρικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Θεόφιλος Πουταχίδης Στη συνέχεια, όπως εξηγεί στο «Βήμα» ο επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Θεόφιλος Πουταχίδης, που ήταν ο πρώτος συγγραφέας της νέας μελέτης και υπεύθυνος - μαζί με τον συνεργάτη-φοιτητή του Αντώνη Χατζηγιάγκο - όλης της παθολογοανατομικής δουλειάς στο πλαίσιο των συγκεκριμένων πειραμάτων (μια δουλειά που αποδεικνύει, σύμφωνα με τον ειδικό, τον ρόλο των κτηνιάτρων και στη βιολογική και ιατρική έρευνα αποτελώντας σημαντικό «πυλώνα» στη συγκριτική ιατρική), η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να αναζητήσει εκείνο το συστατικό-«κλειδί» του γιαουρτιού που φαίνεται να έχει τόσα οφέλη ενάντια στην παχυσαρκία. Προκειμένου να αποκλείσουν την επίδραση άλλων συστατικών του γαλακτοκομικού όπως η πρωτεΐνη και η βιταμίνη D, οι επιστήμονες χορήγησαν στα ζώα ένα προβιοτικό βακτήριο, το Lactobacillus reuteri, προσθέτοντάς το στο νερό που έπιναν τα ποντίκια. Το συγκεκριμένο βακτήριο εντοπίζεται στη χλωρίδα του εντέρου πολλών ζώων και κάποιων ανθρώπων. Για ποιον λόγο επελέγη όμως αυτό το προβιοτικό στη μελέτη; Η επικεφαλής των πειραμάτων, βιολόγος με εξειδίκευση στον καρκίνο και υποδιευθύντρια του Τμήματος Συγκριτικής Ιατρικής στο ΜΙΤ δρ Σούζαν Ερντμαν Η επικεφαλής των πειραμάτων, βιολόγος με εξειδίκευση στον καρκίνο και υποδιευθύντρια του Τμήματος Συγκριτικής Ιατρικής στο ΜΙΤ δρ Σούζαν Ερντμαν διευκρινίζει στο «Βήμα»: «Ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός έχει δείξει από διαφορετικές μελέτες τη μεγάλη δυναμική του. Πρόκειται για ένα προβιοτικό βακτήριο που περιέχεται στο ανθρώπινο μητρικό γάλα και διερευνάται σε ό,τι αφορά την επίδρασή του ενάντια σε διαφορετικές παθήσεις όπως οι φλεγμονώδεις νόσοι και οι διάρροιες των παιδιών. "Προέρχεται" από τον άνθρωπο και δείχνει να τον ωφελεί. Παράλληλα είναι εύκολη η καλλιέργειά του και η χρήση του σε πειράματα. Για όλους αυτούς τους λόγους το L. reuteri ήταν για εμάς ο κατάλληλος "υποψήφιος"».
Η «αδυνατιστική» δράση του L. reuteri
Η πράξη λοιπόν απέδειξε τη σωστή... υποψηφιότητα του L. reuteri - σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο προβιοτικό κυκλοφορεί σε μορφή συμπληρωμάτων αλλά περιέχεται και σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως κάποια γιαούρτια αλλά και το κεφίρ (πρόκειται για ένα γαλακτοκομικό ποτό που καταναλώνεται στις χώρες του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής εδώ και αιώνες και το οποίο παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος που αναμειγνύεται με μια αποικία «φιλικών» για τον ανθρώπινο οργανισμό βακτηρίων). Τα ποντίκια που έλαβαν το προβιοτικό στο νερό τους δεν εμφάνισαν παχυσαρκία ακόμη και όταν ακολουθούσαν την πιο ανθυγιεινή διατροφή.

Είναι εύλογο έπειτα από όλα αυτά το ερώτημα σχετικά με τον μηχανισμό που ενεργοποιούν τα προβιοτικά του γιαουρτιού δημιουργώντας έτσι μια «ασπίδα» ενάντια στην παχυσαρκία. Οπως απαντά ο κ. Πουταχίδης, το γαστρεντερικό μας σύστημα αποτελεί το «σπίτι» τρισεκατομμυρίων μικροβίων που μεταξύ άλλων βοηθούν στην πέψη των τροφών και στην παραγωγή βιταμινών. «Εχει αποδειχθεί ότι η πολύπλοκη αυτή μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου επηρεάζεται από τις τροφές που συμβάλλουν στην παχυσαρκία. Το επιβεβαιώσαμε αυτό και μέσα από τα πειράματά μας στα ποντίκια - έπειτα από λίγες εβδομάδες κατανάλωσης fast food παρατηρήθηκε αλλαγή στο οικοσύστημα του εντέρου. Ωστόσο ούτε το γιαούρτι ούτε το απομονωμένο L. reuteri φάνηκε να επαναφέρουν την ισορροπία στην εντερική  χλωρίδα. Καταλάβαμε λοιπόν ότι το μυστικό κρύβεται αλλού».
Το «κλειδί» στο ανοσοποιητικό σύστημα

Τα ρυθμιστικά Τ-λεμφοκύτταρα (κόκκινο χρώμα) συμμετέχουν ενεργά στον μηχανισμό προστασίας που προσφέρουν τα προβιοτικά. Στα μεσεντέρια λεμφογάγγλια των παχύσαρκων ποντικών (αριστερά) υπάρχουν λίγα ρυθμιστικά Τ-λεμφοκύτταρα ενώ στα λεμφογάγγλια των ποντικών που προφυλάσσονται χάρη στα προβιοτικά υπάρχουν πολλά (δεξιά) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΠΟΥΤΑΧΙΔΗΣ/ΑΠΘ Και αυτό το «αλλού» ήταν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο λιπώδης ιστός που συσσωρεύεται στο σώμα όταν εκείνο επιβαρύνεται με περιττά κιλά δεν είναι «αθώος» αλλά βρίσκεται σε μια κατάσταση χρόνιας φλεγμονής. Το γεγονός αυτό εξηγεί εν μέρει και το γιατί η παχυσαρκία προδιαθέτει για νόσους όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος. Την ίδια στιγμή τα βακτήρια του εντέρου είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πειράματα ποντίκια τα οποία μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον «αμόλυντο» - απαλλαγμένο πλήρως από βακτήρια - δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν ένα ώριμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ετσι δεν ήταν και περίεργο το γεγονός ότι η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος παρουσίασε μεταβολές στα ποντίκια των ειδικών του ΜΙΤ και του ΑΠΘ που κατανάλωσαν ανθυγιεινές τροφές - στον οργανισμό των ζώων εμφανίστηκαν σημάδια φλεγμονής. «Συγκεκριμένα στο πλαίσιο των πειραμάτων μας μια υποομάδα ανοσοκυττάρων του εντέρου φάνηκε να εκλύει μεγαλύτερες ποσότητες ενός προφλεγμονώδους χημικού που ονομάζεται ιντερλευκίνη 17 (ΙL-17) στα παχύσαρκα ποντίκια σε σύγκριση με τα υγιή. Οταν όμως τα ζώα έλαβαν το L. reuteri παρουσίασαν μείωση των επιπέδων της IL-17, ενώ παράλληλα κατεγράφη πτώση και άλλων φλεγμονωδών δεικτών» σημειώνει ο κ. Πουταχίδης.

Μάλιστα η σύνδεση μεταξύ κακής διατροφής και προστασίας που προσφέρουν τα προβιοτικά με «μεσάζοντα» το ανοσοποιητικό σύστημα επιβεβαιώθηκε με πειράματα σε ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικώς ώστε να εμφανίζουν έλλειψη της ιντερλευκίνης 10 (IL-10, πρόκειται για μια κυτταροκίνη με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση). Στα συγκεκριμένα πειραματόζωα το L. reuteri δεν φάνηκε να έχει καμία προστατευτική επίδραση - τα ποντίκια... βάραιναν επάνω στη ζυγαριά ολοένα και περισσότερο σαν να μην είχαν λάβει το προβιοτικό.

Σε ένα άλλο πείραμα που έδειξε επίσης το πόσο εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα στην όλη διαδικασία της φλεγμονής και της παχυσαρκίας οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικώς ποντίκια ώστε να μη διαθέτουν Τ-ρυθμιστικά λεμφοκύτταρα (κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταστέλλουν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις). Χορήγησαν στα ποντίκια αυτά που είχαν τάση για παχυσαρκία και ακολουθούσαν ανθυγιεινή διατροφή το L. reuteri, το οποίο όμως δεν είχε καμία... αδυνατιστική επίδραση. Οταν όμως στα ποντίκια της συγκεκριμένης ομάδας μεταμοσχεύθηκαν Τ-ρυθμιστικά λεμφοκύτταρα που προέρχονταν από άλλα ποντίκια-δότες τα οποία είχαν ακολουθήσει το «μενού» της παχυντικής διατροφής σε συνδυασμό με προβιοτικά, τότε η ευεργετική δράση τού L. reuteri αποκαταστάθηκε. «Θελήσαμε να δούμε αν μπορεί να μεταφερθεί ο φαινότυπος από το ποντίκι-δότη των κυττάρων στο ποντίκι-δέκτη και είδαμε ότι αυτό συνέβη» αναφέρει ο έλληνας ερευνητής.

Τι μαρτυρούν όλα αυτά; «Οτι οι προβιοτικοί οργανισμοί ενεργοποιούν τα αντιφλεγμονώδη Τ-ρυθμιστικά λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος σπάζοντας τον "φαύλο κύκλο" της φλεγμονής με την οποία συνδέεται η παχυσαρκία» υπογραμμίζει η δρ Ερντμαν.
Λάμψη χάρη στα προβιοτικά
Το γιαουρτάκι όμως και ο «θησαυρός» που, όπως αποδεικνύεται, φιλοξενεί εντός του φαίνεται ότι προσφέρουν στον οργανισμό πολλαπλά οφέλη. Στοιχεία της ίδιας ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύθηκαν και πάλι στο «PLoS ONE» τον περασμένο Ιανουάριο έδειξαν ότι ποντίκια που κατανάλωναν προβιοτικά κυριολεκτικώς... έλαμπαν. Οπως λέει η δρ Ερντμαν, «ιστολογικές εξετάσεις αλλά και μετρήσεις με βάση ειδικές κλίμακες που αφορούν την κοσμητολογία έδειξαν ότι σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που δεν κατανάλωνε γιαούρτι ή το βακτήριο L. reuteri τα ποντίκια που τα κατανάλωναν είχαν πολύ πιο υγιές δέρμα, 10 φορές περισσότερους θυλάκους τριχών και τελικώς καλύτερο και πλουσιότερο τρίχωμα. Μάλιστα παρατηρήσαμε και κάποιες διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών. Τα θηλυκά φάνηκε να είναι ακόμη πιο... λαμπερά από τα αρσενικά». Και σε αυτή την περίπτωση οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα προβιοτικά «πυροδοτούν» τη σωστή λειτουργία του αντιφλεγμονώδους μηχανισμού του οργανισμού. Στη δημοσίευσή τους τονίζουν ότι δεν έχει προσδιοριστεί πλήρως πώς ο μηχανισμός αυτός χαρίζει λάμψη και στιλπνό τρίχωμα. Υποθέτουν πάντως ότι τα προβιοτικά έχουν επίδραση σε πολλούς και διαφορετικούς φλεγμονώδεις παράγοντες όπως η ιντερλευκίνη 22 (ΙL-22) και o παράγοντας νέκρωσης όγκων α (TNF-α), που έχει αποδειχθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του δέρματος αλλά και των θυλάκων των τριχών, μειώνοντας τη δράση τους.

Και τώρα ένα ακόμη πιο αναπάντεχο όφελος που μπορεί να κρύβεται μέσα σε ένα απλό κεσεδάκι με γιαούρτι. Μέσα από τα πειράματα της ομάδας από το ΜΙΤ και το ΑΠΘ που αφορούσαν την παχυσαρκία οι ειδικοί παρατήρησαν μια άκρως «macho» συμπεριφορά των αρσενικών ποντικών: «Προέτειναν τους όρχεις τους και ειδικές μετρήσεις έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν γιαούρτι είχαν όρχεις περίπου 5% βαρύτερους σε σχέση με τα αρσενικά πειραματόζωα που ακολουθούσαν κανονική διατροφή και 15% βαρύτερους σε σύγκριση με τα αρσενικά ποντίκια που έτρωγαν ανθυγιεινές τροφές».
Συνταγή γονιμότητας
Και το σημαντικότερο όλων ήταν ότι αυτή η άκρως... αρρενωπή συμπεριφορά είχε απτό αποτέλεσμα. Σε πειράματα που αφορούσαν το ζευγάρωμα τα αρσενικά που κατανάλωναν γιαούρτι γονιμοποιούσαν ταχύτερα τα θηλυκά και αποκτούσαν περισσότερους απογόνους σε σύγκριση με εκείνα που δεν κατανάλωναν το συγκεκριμένο γαλακτοκομικό. Τα θηλυκά πάλι που ακολουθούσαν τη «γιαουρτοδιατροφή» γεννούσαν μεγαλύτερα μικρά και τα απογαλάκτιζαν με περισσότερη επιτυχία. Σχολιάζοντας σε πρώτη φάση αυτά τα αδημοσίευτα ακόμη αποτελέσματα, η δρ Ερντμαν θεωρεί ότι οι προβιοτικοί οργανισμοί του γιαουρτιού που κρατούν σε φόρμα τα ζώα - τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά - συντελούν κατ' επέκταση και στη βελτίωση της σεξουαλικής συμπεριφοράς και απόδοσής τους. Μάλιστα τα συγκεκριμένα ευρήματα πιστεύεται ότι αφορούν και τον άνθρωπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πειράματα που βρίσκονται σε εξέλιξη από άλλη ερευνητική ομάδα του Χάρβαρντ υπό τον ειδικό στη διατροφική επιδημιολογία δρα Χόρχε Τσαβάρο φαίνεται να αποδεικνύεται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης γιαουρτιού και της ποιότητας του σπέρματος των ανδρών.

Μελέτες για τον καρκίνο
Σπάζοντας, όπως όλα δείχνουν, τον «κύκλο» της φλεγμονής το γιαούρτι και τα προβιοτικά του πιθανώς μπορούν να ανοίξουν έναν νέο, τεράστιο κύκλο υγείας και ενάντια σε νόσους όπως ο καρκίνος, σκέφτηκαν οι ερευνητές. Μια σκέψη άκρως ορθή, αφού ο καρκίνος έχει άρρηκτη σχέση με τις χρόνιες φλεγμονές του οργανισμού, όπως αποδεικνύουν τα επιστημονικά στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό διεξάγονται τώρα πειράματα που αφορούν την πρόληψη μιας άκρως (δυστυχώς) «δημοφιλούς» μορφής της νόσου, του καρκίνου του μαστού. Τα αποτελέσματα αναμένονται με αγωνία - οι ερευνητές μάς πληροφόρησαν ότι στη συγκεκριμένη φάση δεν μπορούν να δώσουν λεπτομέρειες για αυτή τη σημαντική ερευνητική δουλειά. Σκεφθείτε όμως το γιαουρτάκι να αποτελέσει προληπτική θεραπεία για τον καρκίνο!
Επειτα από όλα αυτά τα τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πολλά (ακόμη και απρόσμενα) πεδία, το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες που έχουν ρίξει «γέφυρα» συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού είναι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους προκειμένου να επιβεβαιωθούν και σε εκείνους τα τεράστια οφέλη που κρύβονται σε μερικές... λευκές κουταλιές. Με δεδομένο ότι το γιαούρτι αποτελεί ένα προϊόν που ουσιαστικά (σε διαφορετικές μορφές του) καταναλώνεται από τον πληθυσμό εδώ και χιλιάδες έτη χωρίς να προκαλεί παρενέργειες, οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν σχετικά σύντομα, ίσως μέσα και σε έναν χρόνο, σύμφωνα με τη δρα Ερντμαν. Ως τότε η ειδικός προτείνει κατανάλωση γιαουρτιού, το οποίο ούτως ή άλλως κάνει καλό στον οργανισμό καθώς περιέχει, εκτός από πρωτεΐνη, διαφορετικά «καλά» βακτήρια και ασβέστιο - τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. «Η κατανάλωση πρέπει να είναι συχνή αφού τα "φιλικά" για τον οργανισμό βακτήρια που λαμβάνονται μέσω του γιαουρτιού αποικίζουν το έντερο για μικρό χρονικό διάστημα. Ετσι προκειμένου να διατηρείται ισορροπία στη μικροβιακή χλωρίδα η "συνταγή" είναι να μη σταματάμε να τρώμε γιαούρτι». Με λίγα λόγια, πιάστε τα κουτάλια και, όπως όλα δείχνουν, το σώμα σας θα είναι και θα φαίνεται (κυριολεκτικώς) υγιές...

ΦΙΛΙΚΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ
Τι είναι τα προβιοτικά
Το Lactobacillus reuteri είναι ένα προβιοτικό βακτήριο, το οποίο, όπως έδειξαν τα πρόσφατα πειράματα των ειδικών από το ΜΙΤ και το ΑΠΘ, έχει μεγάλα οφέλη για τον οργανισμό Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι βελτιώνουν τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου παρέχοντας έτσι ισορροπία και σε ολόκληρο τον οργανισμό (δεν είναι τυχαίο ότι τελευταίες μελέτες δείχνουν πως το έντερό μας αποτελεί τον δεύτερο «εγκέφαλο» του σώματός μας, ο οποίος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην υγεία αλλά και στην ασθένειά του). Οι μικροοργανισμοί αυτοί δεν είναι ξένοι προς τη φυσική μικροχλωρίδα του ανθρώπινου οργανισμού αλλά, αντιθέτως, αποτελούν «κατοίκους» του, όπως και κάποιοι άλλοι παθογόνοι οργανισμοί που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν προκαλούν πρόβλημα όταν ανευρίσκονται στις σωστές μικρές ποσότητες εντός μας. Τα πιο γνωστά προβιοτικά που εμπλουτίζουν τα τρόφιμα είναι τα βακτήρια τα οποία ανήκουν στα γένη Lactobacillus και Bifidobacterium. Τα βακτήρια αυτά εντοπίζονται στη μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου, που θεωρείται από τα πλέον πολυάριθμα οικοσυστήματα - περιλαμβάνει περίπου 400 διαφορετικά βακτηριακά είδη. Η εντερική μικροχλωρίδα έχει παρατηρηθεί ότι μεταβάλλεται εξαιτίας παραγόντων όπως η  διατροφή, οι συνθήκες διαβίωσης αλλά και η λήψη αντιμικροβιακών σκευασμάτων. Κυριότερα προβιοτικά τρόφιμα αποτελούν τα προβιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο, όπως προβιοτικά γιαούρτια, ρευστά όξινα γάλατα με ή χωρίς φρούτα και, πιο πρόσφατα, τυριά και παγωτά.
ΒΗΜΑ

Παγωτό σάντουιτς με μπισκότο


 Υλικά Για 4-6 άτομα 1 κουτί εβαπορέ Μισό κουτί ζαχαρούχο γαλα 1 φάκελο σκόνη σαντιγί της επιλογής σας 2 κουτιά μπισκότα τύπου πτι-μπερ για το σάντουιτς 1 πακέτο μπισκότα σοκολάτας για τη γέμιση 250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη για την επικάλυψη των πτι-μπερ

Εκτέλεση
 Βάζουμε στο μίξερ το εβαπορέ και το ζαχαρούχο και χτυπάμε για 5 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε την σκόνη σαντιγί και χτυπάμε γύρω στα 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα. Αφού γίνει κρέμα ρίχνουμε τα σπασμένα μπισκότα σοκολάτας και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.
Συγχρόνως λιώνουμε την σοκολάτα κουβερτούρα σε μπέν μαρί. Στη συνέχεια βουτάμε ένα – ένα τα μπισκότα πτι μπερ μέσα στη κουβερτούρα και τα βγάζουμε με τη βοήθεια πιρουνιού. Τοποθετούμε τα σοκολατένια μπισκότα πάνω σε μια σχάρα ή λαδόκολλα και αφήνουμε να στεγνώσουν. Παίρνουμε ένα τετράγωνο ταψί και στρώνουμε τον πάτο με σοκολατένια μπισκότα προς την ίδια κατεύθυνση όλα. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα και σκεπάζουμε πάλι με μπισκότα προς την ίδια κατεύθυνση. Βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη και περιμένουμε να παγώσει για περίπου 5 ώρες. Όταν παγώσει κόβουμε με το μαχαίρι.

Δημοφιλείς αναρτήσεις