Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Πολλαπλασιασμός τριανταφυλλιάς

Πολλαπλασιασμός τριανταφυλλιάς
Ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς 
Εάν σχεδιάζετε να πολλαπλασιάσετε τριανταφυλλιές, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να βοηθάτε την δημιουργία ριζικού συστήματος στα μοσχεύματα. 
Προσοχή όμως … πολλές τριανταφυλλιές είναι πατενταρισμένες. Απαγορεύεται δηλαδή η αναπαραγωγή τους χωρίς την άδεια του υβριδιστή που δημιούργησε αυτή την ποικιλία.
Οι τριανταφυλλιές που συνήθως πωλούνται στο εμπόριο, είναι μπολιασμένες.
Αυτό σημαίνει ότι στο "άγριο υποκείμενο" που έχει έτοιμο και γερό ριζικό σύστημα, τοποθετείται οφθαλμός από την τριανταφυλλιά που επιθυμούμε να πολλαπλασιάσουμε. Ο τρόπος αυτό είναι ο πιο γρήγορος για τον πολλαπλασιασμό.
Έχει όμως κάποια μειονεκτήματα (όπως π.χ. τα "άγρια" κλαδία που βγαίνουν κάτω από τον κόμβο του εμβολίου (βάση των κλαδιών). Από την άλλη, αυτές οι τριανταφυλλιές ζουν λιγότερα χρόνια από αυτές που έχουν δικό τους ριζικό σύστημα).
Δημιουργώντας όμως μια τριανταφυλλιά με δικό της ριζικό σύστημα ξεπερνιώνται αυτά τα προβλήματα.
Πιο κάτω θα δούμε κάποια σημεία που θα βοηθήσουν να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στον πολλαπλασιασμό.
Ηλικία των μοσχευμάτων: Αν και οι περισσότερες ποικιλίες μπορούν να ριζώσουν σχεδόν σε κάθε ηλικία, τα καλύτερα μοσχεύματα είναι αυτά που παίρνονται από καλοσχηματισμένα νεαρά κλαδιά.
Σε ποικιλίες που έχουν επαναλαμβανόμενη ανθοφορία τον χρόνο, τα καλύτερα μοσχεύματα είναι τα κλαδιά που μόλις έχει μαραθεί το άνθος.
Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία κλαδιά που μόλις άρχισε να φαίνεται το χρώμα στο μπουμπούκι τους.
Σε ποικιλίες που ανθίζουν μόνο μια φορά (Άνοιξη) μπορούν να χρησιμοποιηθούν κλαδιά που τα άνθη τους μαραίνονται και αντίστοιχης ηλικίας κλαδιά που αναπτύσσονται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.
Φύλλα: Οι τριανταφυλλιές, όπως και τα περισσότερα φυτά, ριζώνουν πιο εύκολα όταν τα μοσχεύματα έχουν και μερικά φύλλα. Τα φύλλα δίνουν σάκχαρα από την φωτοσύνθεση καθώς επίσης και ορμόνη που βοηθά στην ριζοβολία. 
Μερικές ποικιλίες μπορεί να ριζώσουν χωρίς φύλλα, αλλά είναι ακόμη καλύτερα αν υπάρχουν μερικά πάνω στο μόσχευμα. 
Μερικοί συνηθίζουν να αφήνουν μόνον ένα φύλλο, αλλά οι περισσότεροι αφήνουν 2 έως 5 φύλλα. Προσοχή … τα μοσχεύματα δεν θα πρέπει να μαραθούν, γιατί θα είναι δυσκολότερο να επιζήσουν και να βγάλουν ρίζες . Μέχρι να ολοκληρώσετε την διαδικασία πολλαπλασιασμού, κρατήστε την υγρασία στα μοσχεύματα με ένα ψεκαστήρι.
Κόψιμο και "ξύσιμο": Μερικά φυτά θέλουν κόψιμο και φύτεμα σε συγκεκριμένο σημείο. Ευτυχώς με τις τριανταφυλλιές δεν συμβαίνει αυτό.
Στις περισσότερες ποικιλίες, μπορείτε να αφήσετε ένα μάτι στην βάση ή μπορείτε να αφήσετε ένα κομμάτι από το ενδιάμεσο 2 ματιών. (προτιμήστε την βάση με 1 μάτι, γιατί στην δεύτερη περίπτωση είναι πιο εύκολο να σαπίσει το μεταξύ 2 ματιών κομμάτι). 
Πολλοί ξύνουν την βάση του μοσχεύματος 1εκ -2.5εκ., είτε χαρακώνοντας αυτήν κάθετα και ελαφρά με ένα μαχαίρι, είτε ξύνοντας ελαφρά γύρω-γύρω το μέρος αυτό. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η ριζοβολία.
Ορμόνες ριζοβολίας: Οι περισσότερες ποικιλίες μπορούν να βγάλουν ρίζα χωρίς την υποβοήθηση με ορμόνες. Αυτό γιατί τα μοσχεύματα έχουν ήδη φυσική auxin, μια ορμόνη που βοηθά στην ανάπτυξη ριζών. Παράγεται από τα φύλλα, τα μπουμπούκια και τα αναπτυσσόμενα κλαδάκια και συγκεντρώνεται στην βάση του μοσχεύματος, ακριβώς εκεί που θέλουμε να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα. Κάποιες άλλες ποικιλίες όμως δεν παράγουν αρκετή ποσότητα και έτσι είναι δύσκολο να ριζώσουν από μόνα τους τα μοσχεύματα ή αν ριζώσουν να δημιουργήσουν λίγες ασθενείς ρίζες.
Έτσι, οι περισσότεροι τριανταφυλλόφιλοι, πασπαλίζουν πριν την φύτευση την βάση του μοσχεύματος με συνθετική ορμόνη, που πωλείται σε όλα τα γεωπονικά καταστήματα. Η ορμόνη αυτή γενικά δεν επιταχύνει την ριζοβολία, αλλά αυξάνουν το ποσοστό επιτυχίας καθώς και τον αριθμό ριζών ανά μόσχευμα.

Υγρασία: Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για επιτυχή ριζοβολία είναι η διατήρηση της απαιτούμενης υγρασίας στο χώμα και στον περιβάλλοντα αέρα του μοσχεύματος. Για να το επιτύχουμε αυτό, αφού τοποθετηθεί το μόσχευμα σε μικρή γλάστρα, ρίχνουμε λίγο νερό στο χώμα και ψεκάζουμε τα φύλλα. Μετά, το σκεπάζουμε με μια διαφανή σακούλα. Τοποθετούμε όμως 3-4 ξυλάκια στις άκρες της γλάστρας, ώστε να αποτρέψουμε την επαφή του μοσχεύματος με την σακούλα. 
Με ένα λαστιχάκι σφίγγουμε την σακούλα γύρω από την γλάστρα.
Ανοίγουμε μια πολύ μικρή τρύπα στην κορυφή.

Φωτισμός: Θα πρέπει να φροντίσετε το γλαστράκι να μην εκθέτεται άμεσα στον ήλιο, για να μην αναπτυχθεί μεγάλη θερμοκρασία στο εσωτερικό της σακούλας και στο χώμα.
Εποχή: Είναι διαδεδομένο εδώ στην Ελλάδα ότι ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς γίνεται το φθινόπωρο. Και είναι αληθινό αυτό για μερικές ποικιλίες. Τα περισσότερα όμως μοσχεύματα φαίνεται ότι ριζώνουν πιο εύκολα την εποχή της άνοιξης, όταν υπάρχει μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και σίγουρα πριν από τους καύσωνες του καλοκαιριού. Ο Μάης και ο Ιούνης είναι οι καλοί μήνες, αλλά σίγουρα μπορούμε να φυτέψουμε μοσχεύματα καθ΄ όλο το χρόνο. Κάποιες παλιές ποικιλίες ριζώνουν καλύτερα τον Οκτώβρη. Αν λοιπόν κάτι δεν πάει καλά με τα μοσχεύματά σας, δοκιμάστε κάποια άλλη εποχή.
Χρόνος ριζοβολίας: Τον Μάη και τον Ιούνη, μερικές ποικιλίες αναπτύσσουν ριζικό σύστημα μέσα σε διάστημα 2 εβδομάδων. Την περίοδο αυτή σχεδόν οποιαδήποτε ποικιλία αναπτύσσει ριζικό σύστημα μέσα σε 3-4 βδομάδες. Σε άλλες εποχές, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι και 7-8 βδομάδες.
Εύκολα καταλαβαίνουμε αν αναπτύχθηκαν ρίζες κοιτάζοντας τις τρύπες στον πάτο της γλάστρα ή ανασηκώνοντας με προσοχή το φυτό μαζί με το χώμα από την γλάστρα. Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, μοσχεύματα που έχουν αναπτύξει νέα φύλλα, έχουν αναπτύξει και ρίζες.
Τότε είναι καιρός να αφαιρέσουμε την σακούλα. Αφαιρέστε πρώτα το λάστιχο και αφήστε την σακούλα για 1-2 μέρες πάνω στα ξυλάκια που την στηρίζουν. Έτσι θα υπάρξει μια πρώτη προσαρμογή στο περιβάλλον. Μετά αφαιρέστε τελείως την σακούλα. Όλο αυτό το διάστημα η γλάστρα θα πρέπει να βρίσκεται στον ήσκιο. Όταν πλέον αναπτυχθεί καλό ριζικό σύστημα και καινούργια βλάστηση εμφανιστεί, μετακινήστε την γλάστρα σε κάποιο φωτεινότερο μέρος.
Μετά λίγο καιρό μεταφυτέψτε σε μεγαλύτερη γλάστρα και κει κοντά θα ανταμειφθείτε και με τα πρώτα μπουμπούκια της νέας τριανταφυλλιάς σας.
valentine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις