Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ιστορική και σπάνια φωτογραφία

πηγή  http://www.facebook.com/photo.php?fbid=401438806572451&set=a.401437859905879.79077.100001190050720&type=1&theater

1. Ιστορική και σπάνια φωτογραφία έτους 1912, από τη καθημερινή ζωή σε μια συνοικία του Τσεσμέ Ερυθραίας Μικράς Ασίας! Ακριβώς πριν από έναν ολάκερο αιώνα, 100 χρόνια…! 
Ο υπαίθριος χασάπης, που έχει κρεμάσει στα τσιγκέλια στον τοίχο τη πραμάτεια του και έτοιμος μπρος στο ξύλινο τραπέζι να κόψει το κρέας που θα του ζητήσει ο πελάτης του, ζυγίζοντάς το στη ζυγαριά της εποχής εκείνης (το "χασαπιό" της εποχής εκείνης, όπως συμπληρώνει ο αγαπητός φίλος, ο Θοδωρής ο Κοντάρας), οι θαμώνες του καφενείου ντυμένοι με τα ρούχα και τα καπέλα της εποχής, ο πιτσιρικάς με το ναυτικό γείσο, το δέντρο που χαρίζει τη δροσιά της σκιάς του, τα θαμπά από το χρόνο επιβλητικά κτίρια του σοκακιού αυτού και τόσα άλλα…!!! Μια φωτογραφία ντοκουμέντο που σώθηκε από τη λεηλασία των τσετών το 1922 στα ελληνικά σπίτια της Κρήνης Ερυθραίας!!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πηγή της φωτογραφίας αυτής, τον Metin Hertaser! Teşekkür ederim..Metin!
Χάρις στη διορατικότητα και στη παρατηρητικότητα του φίλου του Νίκου του Ξάνθου από την Κάτω Παναγιά Ηλείας, βρέθηκαν στοιχεία που κρίνονται απολύτως σημαντικά για την ιστορικότητα της εκατοντάχρονης αυτής φωτογραφίας…!!! Από αυτά προκύπτει ότι ο υπαίθριος χασάπης είναι ο Στέλιος ο Καζάνας από την Κάτω Παναγιά Ερυθραίας Μικράς Ασίας, ενώ το καφενείο ανήκει στον Παντελή τον Καζάνα (προφανώς αδελφός του)…!!! Κατωπαναγιούσηδες και οι δύο!!! Επιβεβαιώνεται ότι η φωτογραφία αυτή είναι του έτους 1922!!! Ερευνάται επιπλέον το εάν η εικόνα που βλέπουμε είναι στον Τσεσμέ ή στην Κάτω Παναγιά!!!
 σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις