Κέικ λεμόνι με επικάλυψη μαρέγκας
http://www.sidagi.gr/ section/gluka/content/ keik-lemoni-me-epikalupsi-m aregkas
Για το κέικ
100 γραμμάρια γιαούρτι αγελαδινό
3 αυγά
250 γραμμάρια ζάχαρη
1 ποτήρι του κρασιού σπορέλαιο
400 γραμμάρια αλεύρι
ξύσμα απο 1 λεμόνι
2 1/2 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για την κρέμα λεμόνι
4 μεγάλοι κρόκοι αυγών
1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι ψιλοτριμμένο, ξύσμα λεμονιού (από περίπου 5 έως 6 μέτρια λεμόνια)
1/3 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (από περίπου 3 έως 4 λεμόνια)
1/8 κουταλάκι αλάτι
6 κουταλιές ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε 6 κομμάτια, σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη μαρέγκα
Έξι ασπράδια αβγών
175 γραμμάρια ζάχαρη
175 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Μία κουταλιά του γλυκού ξίδι
Μία κουταλιά του γλυκού κορν φλάουρ
Μία πρέζα αλάτι
Μία πρέζα βανίλια σκόνη
Ανακατεύουμε το γιαούρτι μέσα σ' ένα μπολ. Προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και δουλεύουμε καλά όλα μαζί τα υλικά. Ρίχνουμε το λάδι μαζί με το μπέικιν, το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλή λυόμενη φόρμα διαστάσεων 26εκ. , την πασπαλίζουμε με γαλέτα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε το γλυκό στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και με μια οδοντογλυφίδα, ανοίγουμε τρυπούλες εδώ και εκεί σε όλη την επιφάνεια του γλυκού.
Για την κρέμα λεμόνι
Γεμίστε ένα μέτριο τηγάνι με 1 έως 2 ίντσες του νερού και βάζετε να βράζει σε υψηλή θερμοκρασία. Όταν βράσει το νερό ρίχνετε τη θερμοκρασία στη χαμηλή.
Τοποθετούμε όλα τα συστατικά εκτός από το βούτυρο σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ και ανακατεύουμε.
Βάζετε το μπολ πάνω στο σκεύος που σιγοβράζει (μπεν μαρί) και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πυκνώσουν οι κρόκοι και το μείγμα μέχρι να γίνει πηχτό. Ανακατεύετε για περίπου 7 έως 10 λεπτά.
Αφήστε το μπολ από το μπεν μαρί και κλείνετε την εστία. Βάζετε μέσα στο μπολ το βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Έπειτα αφαιρείτε από την εστία και φυλάξτε σε αποστειρωμένα βάζα. Βάζετε στο ψυγείο για 3 ώρες για να σφίξει.
Για τη μαρέγκα
Χτυπάμε τα ασπράδια ενώ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ξίδι και το αλάτι σιγά σιγά. Όταν σφίξει η μαρέγκα καλά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε απαλά με τη σπάτουλα. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε στο κέικ μας.
Για τη συναρμολόγηση
Αφού κρυώσει καλά το κέικ μας. Με ένα μαχαίρι ψωμιού το κόβουμε στη μέση το κέικ σε δυο δίσκους. Γεμίζουμε το κέικ με την κρέμα λεμόνι από 4 κουταλιές σούπας και καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο κέικ. Στη συνέχεια καλύπτουμε ολόγυρα το κέικ με τη μαρέγκα και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Τέλος αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
http://www.sidagi.gr/
Κέικ λεμόνι με επικάλυψη μαρέγκας
Υλικά
Για 4-6 άτομαΓια το κέικ
100 γραμμάρια γιαούρτι αγελαδινό
3 αυγά
250 γραμμάρια ζάχαρη
1 ποτήρι του κρασιού σπορέλαιο
400 γραμμάρια αλεύρι
ξύσμα απο 1 λεμόνι
2 1/2 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για την κρέμα λεμόνι
4 μεγάλοι κρόκοι αυγών
1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι ψιλοτριμμένο, ξύσμα λεμονιού (από περίπου 5 έως 6 μέτρια λεμόνια)
1/3 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (από περίπου 3 έως 4 λεμόνια)
1/8 κουταλάκι αλάτι
6 κουταλιές ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε 6 κομμάτια, σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη μαρέγκα
Έξι ασπράδια αβγών
175 γραμμάρια ζάχαρη
175 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Μία κουταλιά του γλυκού ξίδι
Μία κουταλιά του γλυκού κορν φλάουρ
Μία πρέζα αλάτι
Μία πρέζα βανίλια σκόνη
Εκτέλεση
Για το κέικΑνακατεύουμε το γιαούρτι μέσα σ' ένα μπολ. Προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και δουλεύουμε καλά όλα μαζί τα υλικά. Ρίχνουμε το λάδι μαζί με το μπέικιν, το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλή λυόμενη φόρμα διαστάσεων 26εκ. , την πασπαλίζουμε με γαλέτα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε το γλυκό στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και με μια οδοντογλυφίδα, ανοίγουμε τρυπούλες εδώ και εκεί σε όλη την επιφάνεια του γλυκού.
Για την κρέμα λεμόνι
Γεμίστε ένα μέτριο τηγάνι με 1 έως 2 ίντσες του νερού και βάζετε να βράζει σε υψηλή θερμοκρασία. Όταν βράσει το νερό ρίχνετε τη θερμοκρασία στη χαμηλή.
Τοποθετούμε όλα τα συστατικά εκτός από το βούτυρο σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ και ανακατεύουμε.
Βάζετε το μπολ πάνω στο σκεύος που σιγοβράζει (μπεν μαρί) και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πυκνώσουν οι κρόκοι και το μείγμα μέχρι να γίνει πηχτό. Ανακατεύετε για περίπου 7 έως 10 λεπτά.
Αφήστε το μπολ από το μπεν μαρί και κλείνετε την εστία. Βάζετε μέσα στο μπολ το βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Έπειτα αφαιρείτε από την εστία και φυλάξτε σε αποστειρωμένα βάζα. Βάζετε στο ψυγείο για 3 ώρες για να σφίξει.
Για τη μαρέγκα
Χτυπάμε τα ασπράδια ενώ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ξίδι και το αλάτι σιγά σιγά. Όταν σφίξει η μαρέγκα καλά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε απαλά με τη σπάτουλα. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε στο κέικ μας.
Για τη συναρμολόγηση
Αφού κρυώσει καλά το κέικ μας. Με ένα μαχαίρι ψωμιού το κόβουμε στη μέση το κέικ σε δυο δίσκους. Γεμίζουμε το κέικ με την κρέμα λεμόνι από 4 κουταλιές σούπας και καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο κέικ. Στη συνέχεια καλύπτουμε ολόγυρα το κέικ με τη μαρέγκα και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Τέλος αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου