Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας


http://www.zougla.gr/kosmos/article/pagosmia-imera-kata-tis-pedikis-ergasias-550664  


Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012, 01:18Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.Η 12η Ιουνίου είναι, επίσης, αφιερωμένη στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται από πολύ τρυφερές ηλικίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Το 1999 οι περισσότερες χώρες - μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπέγραψαν μια συμφωνία που υποχρέωνε όλες τις πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Έως σήμερα, όμως, τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ορατά.Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία. 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα.Περίπου 171 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό, αναφέρει έκθεση της UNICEF. Περιλαμβάνονται στα κατ' εκτίμηση 246 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά, κάτω των 18 ετών, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να μορφώνονται στις σχολικές αίθουσες, αποκτώντας εφόδια για μια καλύτερη ζωή.«Παιδιά ακόμη και πέντε ετών δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, εξορύσσοντας βράχια, χρυσάφι, διαμάντια και πολύτιμα μέταλλα στην Αφρική, στην Ασία και τη Νότια Αμερική, διατρέχοντας μόνιμο κίνδυνο να πεθάνουν λόγω εργατικού ατυχήματος, να τραυματισθούν ή να μετατραπούν σε χρονίως ασθενή.Η «Γιούνισεφ» ξεκίνησε κοινή προσπάθεια με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας σε φτωχές χώρες του πλανήτη, με στόχο τον τερματισμό της εργασίας παιδιών σε ορυχεία και λατομεία και την εγγραφή τους σε σχολεία.Στην Ελλάδα, περί τα 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ' ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.Τα στοιχεία είναι κατ' εκτίμηση, καθώς δεν υπάρχουν ανάλογες έρευνες για το θέμα, και αυτό ακριβώς αποτελεί ένα από τα πολιτικά αιτήματα του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού» όπως επισημαίνει η επικεφαλής του, Μυρσίνη Ζορμπά. Δηλαδή, να λειτουργήσει το από πενταετίας θεσμοθετημένο Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.


Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012, 01:32
                         
                                 ------------------------------------------------------------
 

«Μηδέν Ανοχή στην Παιδική Εργασία»


Της Ραφαέλας Καμάσσα*


Η 12η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Παρά τις Διεθνείς Συμβάσεις και επανειλημμένες συστάσεις, περίπου 215 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο είναι σήμερα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας. Στο Άρθρο 32 της Διεθνούς Συμβάσεως για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ «το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του» πρέπει να αναγνωρίζεται από τα Συμβαλλόμενα Κράτη, ανάμεσα τους και η Κύπρος από το 1991. Κατ’ επέκταση, τα Κράτη πρέπει να παίρνουν μέτρα για την εξασφάλιση του Άρθρου 32, συμπεριλαμβανομένου νομοθεσιών, διοικητικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών μέτρων.


Η σχέση της ατομικής ευθύνης, για φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με τον εξαναγκασμό εργασίας παιδιών δεν έχει υποδειχθεί με προληπτικά μέτρα προστασίας που να αποτρέπουν επιχειρήσεις, εταιρείες και πρόσωπα να εκμεταλλεύονται φθηνό ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, με σκοπό το αυξημένο κέρδος. Με τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, εμπορίου και κατανάλωσης να μακραίνουν σε ένα συνεχώς παγκοσμιοποιημένο κόσμο, αποδεικνύεται επιτακτική ανάγκη για τη θεσμοθέτηση ενός οργάνου που να μπορεί να επιβάλει και να εφαρμόσει τις διεθνείς αρχές κατά της παιδικής εργασίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, που έμμεσα καταπατώνται χάρη στην απουσία άμεσης αιτιολογίας.


Ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων του παιδιού παρακαλούμε το κάθε Κράτος να οριοθετήσει σταδιακή πολιτική για την απόλυτη απαγόρευση για οποιαδήποτε μορφής εκμετάλλευσης και εξαναγκασμού των παιδιών. Η θεσμοθέτηση και νομιμοποίηση τέτοιων ζητημάτων θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με εθνικές στρατηγικές ανάπτυξης, όπως η αυστηρή αξιολόγηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η εφαρμογή ετικετών πιστοποίησης για προϊόντα δίκαιου εμπορίου (fair trade) και η εισαγωγή έργων διεθνής ανάπτυξης με στόχο τη μείωση της φτώχειας.


Η φτώχεια και η απαλλαγή από την καταναγκαστική εργασία είναι αλληλένδετα στοιχεία που στηρίζονται επί μέρους στην αποτελεσματική οικονομική βοήθεια κρατών αλλά και στη λήψη μέτρων για την τήρηση Διεθνών Συμβάσεων και Διεθνών Σχεδίων Δράσης. Μια δυνατή εθνική πολιτική ενάντια στην παιδική εκμετάλλευση θα ωφελούσε και την Κυπριακή κοινωνία σε θέματα ανήλικης σωματεμπορίας, οικιακής εργασίας, σεξουαλικής και οικονομικής εκμετάλλευσης αλλά και για τη δια-θεματική προσέγγιση άλλων ευάλωτων παιδιών (OVCs). Μια τέτοια πολιτική θα αναδείκνυε τη μηδενική ανοχή της Κυπριακής πολιτείας για φαινόμενα παιδικού δουλεμπορίου κι εκμετάλλευσης.


Η φωτογραφία απεικονίζει παιδιά από το Surkhet, περιοχή του Νεπάλ, όπου η παιδική εργασία αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα. Είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργατικής προσπάθειας του οργανισμού Hope For Children με νέους εθελοντές στο Νεπάλ για την προώθηση της ίσης ευκαιρίας στην εκπαίδευση και για την προσπάθεια «Μηδέν Ανοχή στην Παιδική Εργασία».


*Η Ραφαέλα Καμάσσα είναι Advocacy and Policy Officer στο HFC “Hope For Children” UNCRC Policy Centre
                                   -----------------------------------------------------------

http://www.my-family.gr/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1/12-%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%B9/

12 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας!


Η 12η Ιουνίου, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση τόσο της παιδικής εργασίας όσο και της παράνομης διακίνησης παιδιών. Η 12 Ιουνίου, είναι επίσης αφιερωμένη στα παιδιά των Αφρικανικών χωρών, τα οποία και εργάζονται από πολύ μικρές ηλικίες και τις περισσότερες φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η UNICEF περίπου 215 εκατομμύρια παιδιά, εργάζονται σε αγροκτήματα και φυτείες. Δυστυχώς αυτό αποτελεί ένα φαινόμενο, που δεν το συναντά κανείς αποκλειστικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.


Τα παιδιά, στις χώρες αυτές εργάζονται ως επί των πλείστων στην γεωργία. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των παιδιών αυτών είναι ο δεκαπλάσιος σε σχέση με τον αριθμό εκείνων των παιδιών που εργάζονται σε εργοστάσια. Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε τις συνθήκες στις οποίες «εργάζονται» αυτά τα παιδιά! Οι συνθήκες πέραν του ότι είναι δύσκολες, είναι και άκρως επικίνδυνες. Αυτό γιατί τα παιδιά, χρησιμοποιούν τοξικά υλικά (ζιζανιοκτόνα), επικίνδυνα κοπτικά εργαλεία, βαριά μηχανήματα και τέλος δουλεύουν ατελείωτες ώρες στο ύπαιθρο κάτω από υψηλές θερμοκρασίες.


Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο το 1998, βρέθηκαν περίπου 1,47 εκατομμύρια παιδιά να εργάζονται στην γεωργία. Στην Γουατεμάλα και την Ονδούρα τα παιδιά έως την ηλικία των 6 ετών, βοηθούν τους γονείς τους στις γεωργικές εργασίες κατά την σπορά και την συγκομιδή του καφέ, ενώ στην Μαλαισία περίπου το 60% των παιδιών που εργάζονται στις φυτείες φοινικέλαιου είναι από 6 έως 10 ετών.


Η παιδική εργασία για τα κορίτσια μειώθηκε κατά 15% παγκοσμίως ενώ η παιδική εργασία για τα αγόρια, αυξήθηκε κατά 7%.


Σύμφωνα με την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Χάγης, για την Παιδική Εργασία, η οποία και πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2010 στην Ολλανδία, προέκυψε το έγγραφο «Χάρτης για την Επίτευξη της Εξάλειψης των Χειρότερων Μορφών Παιδικής Εργασίας έως το 2016».


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Unicef, επισήμανε ότι ο αριθμός των παιδιών που «εργάζονται» μειώθηκε κατά 3% σε σχέση με το έτος 2004.


Η Unicef έχει ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, προκειμένου να βοηθήσει τα παιδιά των φτωχών χωρών, τερματίζοντας την εργασία τους σε λατομεία και ορυχεία και ξεκινώντας την εγγραφή τους σε σχολεία.

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

                             ------------------------------------------------------------- 

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής ΕργασίαςΚάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου, έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.


Συνολικά γύρω στα 1,2 εκατομμύρια παιδιά ετησίως πέφτουν θύματα δικτύου που τα μεταφέρει παράνομα σε ανεπτυγμένες χώρες.


Με βάση στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία. Άξιο αναφοράς πως 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά, είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα


Εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη αντί να μορφώνονται στις σχολικές αίθουσες… εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό,.


Στην Ελλάδα, περί τα 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ' ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.

Σύμφωνα με την Unicef η Ελλάδα κατατάσσεται στις αναπτυσσόμενες χώρες που εφαρμόζουν «ελλιπή και ανεπαρκή» μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου