Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ψωμί με δεντρολίβανο


Ψωμί με δεντρολίβανο
Ψωμί με δεντρολίβανο

Μία συνταγή για να γίνει το ψωμί σας πιο...ενδιαφέρον!


• 1/2 κσ μαγιά
• 1/2 κγ αλάτι
• 1 κσ δεντρολίβανο
• 750 γρ αλεύρι για κάθε χρήση

Για τη ζύμη:

Σ' ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε 3 φλιτζάνια χλιαρό νερό και αναμειγνύουμε τη μαγιά και το αλάτι. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μία κουτάλα, μέχρι να μην υπάρχουν στεγνά κομμάτια. Η ζύμη θα είναι αρκετά χαλαρή και κολλώδη. Καλύπτουμε με μία πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες. Μετά το διάστημα των 2 ωρών μπορούμε να ψήσουμε τη ζύμη ή να τη βάλουμε στο ψυγείο, σκεπασμένη, όπου μπορεί να διατηρηθεί εως και για δύο εβδομάδες.

Για το σχήμα:

Πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι και ρίχνουμε από πάνω το δεντρολίβανο. Κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια. Πλάθουμε τη ζύμη στα χέρια μας δημιουργώντας μια στρογγυλεμένη κορυφή και μία πιο ανοιχτή βάση. Βάζουμε τα τέσσερα κομμάτια ζύμης σ' ένα λαδωμένο ταψί και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 40 λεπτά.


Για το ψήσιμο:

Τοποθετούμε ένα τηγάνι στο κάτω μέρος του φούρνου. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό ταψί στο μεσαίο ράφι και
προθερμαίνουμε το φούρνο για 20 λεπτά στους 230°C. Πασπαλίζουμε λίγο ακόμα αλεύρι τα τέσσερα κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε την κορυφή με ένα μαχαίρι. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε στο αντικολλητικό ταψί. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερο στο τηγάνι και κλείνουμε γρήγορα τη πόρτα του φούρνου για να παγιδεύσουμε μέσα τον ατμό.

Ψήνουμε περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Πριν κόψουμε τα ψωμιά τ' αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

toarkoudi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις