Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Πλέξη Μπριός

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Danai Plekontas.
Τώρα το λάστιχο Μπριός απέκτησε το βιντεάκι του στα ελληνικά.

Είναι είδος λάστιχου που πλέκεται με βελόνες, είναι παχύ και ιδανικό για χοντρά πλεκτά
plekontas.gr|Από Danai
Η πλέξη Brioche - Μπριός συγκαταλέγεται στις πιο παλιές, χρονολογικά πλέξεις και είναι μόνο ένα από τα μέλη μιας μεγάλης οικογενείας πατρών - πλέξεων. Βασικά χαρακτηριστικά της είναι ο άπλεκτος πόντος και το ζετέ. Την συναντάμε σε βιβλία όπως το Needlework knitting & Crochet by Mrs. Savage του 1847 Knitting and Sewing - How to Make Seventy Useful Articles for Men in the Army and Navy by Maud Churchill Nicoll του 1918 όπως και στο Questions Answered about Knitting by Ursula Bloom το 1946 και σε αρκετά ακόμα. Επίσης αναλυτικές οδηγίες συναντάμε από την Nancy Marchant στο site της www.briochestitch.com και στα βιβλία της.


Είναι λάστιχο και στην πραγματικότητα κάθε σειρά δουλεύεται δύο φορές, την πρώτη φορά πλέκουμε τους μισούς πόντους και την δεύτερη τους υπόλοιπους, γι'αυτό σε πατρόν πολλές φορές θα δούμε δυο διαδοχικές σειρές να αριθμούνται με το ίδιο νούμερο. Έτσι όταν θέλουμε να βρούμε τις σειρές του πλεκτού, μετράμε τους καλούς πόντους μιας στήλης, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε δουλέψει τις διπλάσιες σειρές.
Όταν λέμε ότι πλέκουμε έναν πόντο με Μπριός (brk ή brp), εννοούμε ότι πλέκουμε τον πόντο μαζί με το επιπλέον νήμα που περνάει από πάνω του.
Παρόλο που η εκτέλεση της είναι διαφορετική από  το λάστιχο του ψαρά, το αποτέλεσμα είναι ίδιο! Δείτε εδώ την τεχνική με τα δύο χρώματα.

Εκτέλεση
Ρίχνουμε ζυγό αριθμό πόντων και αν θέλουμε 2 ακόμα πόντους για τις άκρες που τους πλέκουμε με καλή πάντα.
Σειρά Στησίματος:
Βήμα 1: Φέρνουμε το νήμα μπροστά από την δεξιά βελόνα και παίρνουμε 1 πόντο άπλεκτο με ανάποδη.
Βήμα 2: Σε αυτό το σημείο δώστε ιδιαίτερη έμφαση! Το νήμα το αφήνουμε μπροστά από την δεξιά βελόνα και πλέκουμε τον επόμενο πόντο με καλή, έτσι δημιουργούμε ένα πόντο που από πάνω του περνάει ένα δεύτερο νήμα.
Επαναλαμβάνουμε τα 2 βήματα ως το τέλος της σειράς.
Πλέον στην βελόνα μας εκτός από μονούς πόντους έχουμε και διπλούς που σχηματίζουν X, αυτούς τους πόντους τους θεωρούμε ως 1 πόντο και τους πλέκουμε πάντα μαζί!
Σειρά 1: Φέρνουμε το νήμα μπροστά από την δεξιά βελόνα και παίρνουμε 1 άπλεκτο με ανάποδη, χωρίς να πάμε πίσω το νήμα πλέκουμε μαζί με καλή τους επόμενους 2 πόντους που σχηματίζουν "x". Επαναλαμβάνουμε τα δύο βήματα ως το τέλος της σειράς.

Επαναλαμβάνουμε τη Σειρά 1 ως το τέλος του πλεκτού μας.
Συμβουλές: Επειδή το μπριός είναι αρκετά ελαστικό, ρίξτε χαλαρούς πόντους ή χρησιμοποιείστε την τεχνική tubular. Το ίδιο ισχύει και για το κλείσιμο του (bind off), δοκιμάστε την τεχνική tubular bind off.
Βασικές Συντομογραφίες για Brioche:
brk ή bark= brioche knit
πλέκουμε με καλή τον πόντο που είχαμε πάρει άπλεκτο στην προηγούμενη σειρά μαζί με το ζετέ (τους δύο πόντους που σχηματίζουν x)

brp ή burp= brioche purl
πλέκουμε με ανάποδη τον πόντο που είχαμε πάρει άπλεκτο στην προηγούμενη σειρά μαζί με το ζετέ (τους δύο πόντους που σχηματίζουν x)

brk1tbl: ισχύει το παραπάνω (όπως brk1 ή bark) αλλά αυτή τη φορά θα πλέξουμε τους πόντους από το πίσω ποδαράκι

sl1yo = slip 1, yarn over
Παίρνουμε άπλεκτο τον επόμενο πόντο με ανάποδη, έπειτα φέρνουμε το νήμα πάνω από την βελόνα (και πάνω από τον άπλεκτό πόντο) πηγαίνοντας το πίσω από το πλεκτό για να δουλέψουμε τον επόμενο πόντο.

yf sl1yo: yarn forward, slip 1, yarn over
Φέρνουμε το νήμα από κάτω και μπροστά από την βελόνα, παίρνουμε τον επόμενο πόντο άπλεκτο με ανάποδη, έπειτα φέρνουμε το νήμα πάνω από την βελόνα και πίσω, σε θέση τέτοια ώστε να δουλέψουμε τον επόμενο πόντο. Ο άπλεκτος πόντος μαζί με το ζετέ δουλεύονται ως ένας πόντος.

Ακολουθεί πίνακας συμβόλων για την πλέξη Μπριός
brk chart symbols


Διαβάστηκε 17964 φορές



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις