Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Βοηθούν τα κατοικίδια στην Ψυχική Υγεία του ανθρώπου;

psychologized.eu

Μια νέα έρευνα του 2018 αναφέρει ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν αρνητικές συνθήκες ψυχικής υγείας, ειδικά σε δύσκολες περιόδους της ζωής τους.

Η συναισθηματική σχέση των ανθρώπων με τα ζώα τους μπορεί να είναι έντονη και μπορεί να προσφέρει θετική υποστήριξη.
Η ανασκόπηση 17 διαφορετικών μελετών διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν με ψυχικές ασθένειες ανέφεραν μια ποικιλία από διαφορετικά οφέλη από την κατοχή κατοικίδιων ζώων:
  • Οι άνθρωποι ανέφεραν ότι βρίσκουν τα κατοικίδια ζώα ήρεμα και υποστηρικτικά
  • Οι άνθρωποι αισθάνονταν ότι τα κατοικίδια ζώα τους μπορούσαν να αντιληφθούν πότε είχαν κάποιο πρόβλημα
  • Τα κατοικίδια βοήθησαν τους ανθρώπους να παραμείνουν ενεργοί παρέχοντας ένα κίνητρο.
  • Τα κατοικίδια βοήθησαν να διατηρηθεί μια θετική ταυτότητα του ασθενούς.
  • Οι ιδιοκτήτες αισθάνθηκαν ότι τα κατοικίδια ζώα τους δέχονταν όπως είναι χωρίς να τους κρίνουν.

Αυτές είναι οι απόψεις όσων έχουν κατοικίδια ζώα, όμως πόσο απέχει από την άποψη που έχουμε όλοι μας για τα ζώα;
Σχεδόν καθόλου. 
Τα ζώα είναι ένα διαφορετικό είδος ζωής από τον άνθρωπο που είναι συγκάτοικοι στον πλανήτη μας. Συνυπάρχουμε και μοιραζόμαστε τον ίδιο γεωγραφικό/ζωτικό χώρο . Άλλα ζώα τα θεωρούμε καλά/κακά , κατοικίδια/άγρια , όμορφα/άσχημα. Ποτέ όμως δεν σκεφτόμαστε τι άποψη μπορεί να έχουν αυτά για εμάς και τις πράξεις μας.
Η βασική μας διαφορά είναι ο τρόπος επικοινωνίας και η ικανότητά μας να τα καταλάβουμε. Υπάρχουν αρκετά ζώα που δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε εύκολα ενώ παράλληλα κάποια άλλα που η συνύπαρξη φαντάζει πολύ εύκολη.
Πόσο απέχει όμως αυτό και με την ανθρώπινη κοινωνία; Οι ανθρώπινες σχέσεις τα τελευταία χρόνια δείχνουν αρκετά κατεστραμμένες , με τρανό παράδειγμα την επιθετική στάση μεταξύ κρατών, εθνών, κοινωνικών ομάδων κλπ.
Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και πάντα ψάχνει τρόπο να επικοινωνήσει και να αφεθεί χωρίς να αισθάνεται ότι θα πληγωθεί. Τα ζώα μιας και είναι αρκετά πιο προβλέψιμα από τους ανθρώπους, αρκετές φορές επιλέγονται από τους ανθρώπους περισσότερο από κάποιον άλλον άνθρωπο. Είναι μια τάση που τα τελευταία χρόνια δείχνει να αυξάνεται.
Σίγουρα δεν είναι όλος ο κόσμος κακός και όλα τα ζώα καλά… ο κόσμος τον ζώων δεν είναι καλύτερος των ανθρώπων (δείτε πως κατασπαράζουν τα λιοντάρια τις αντιλόπες)…  εάν κάποια στιγμή έχουμε μια τραυματική εμπειρία από κάποιο είδος ζώου ή κάποιον άνθρωπο δεν κάνει το σύνολο του είδους αυτού μισητό….
Αρκεί πάντα να δίνουμε ευκαιρία στον εαυτό μας να ελίσσεται στα αρνητικά γεγονότα και να μην κατηγοριοποιούμε το σύνολο. Όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία και κυρίως εμείς… μιας και όταν αποκλείουμε ένα σύνολο συνοδοιπόρων ίσως αποκλείουμε και την θετική εξέλιξη του εαυτού μας.
Keep Smiling
Πηγή : Helen Louise Books et al. ;The power of support from companionanimals for people living with mentalhealth problems: a systematic review andnarrative synthesis of the evidence ; BMC Psychiatry (2018) 18:31

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις