Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Idli! Τα ινδικά ψωμάκια ρυζιού...

Απλές λύσεις.

Φωτογραφία: ► Idli! Τα ινδικά ψωμάκια ρυζιού...

Idli λέγονται τα μικρά στρογγυλά ψωμάκια από την Ινδία! Γίνoνται από ρύζι και λευκή φακή και ψήνονται για ελάχιστα λεπτά στον ατμό! Η ελαφριά υφή και λεπτή γεύση τους τα κάνει ιδανικά για μια γυναίκα που θέλει να προσέχει τη διατροφή της και να αποφύγει το παχυντικό ψωμί, με ένα σαφώς πιο θρεπτικό υποκατάστατο. 

• 2 φλιτζάνια parboiled ρύζι (είναι ειδικά επεξεργασμένο ρύζι. Θα το βρεις σε όλα τα super market)
• 1 φλιτζάνι λευκή φακή (ural dal ή μαύρη φακή ξεφλουδισμένη)
• Αλάτι
• Ελαιόλαδο
• Μια πρέζα Baking Soda 

Βάλε σε ξεχωριστό μπολ το ρύζι και τη φακή να μουλιάσουν σε νερό όλο το βράδυ

Στράγγιξε και λιώσε σταδιακά πρώτα το ρύζι και στη συνέχεια τη φακή. Ανάμειξε τις δύο πάστες σε μια ζύμη σε ένα μπολ

Άφησε τη ζύμη σε ζεστό μέρος σκεπασμένη για 8 ώρες ώστε να γίνει η απαραίτητη ζύμωση

Πρόσθεσε αλάτι και ελάχιστη baking soda ανακάτεψε καλά. Εδώ είναι το δύσκολο σημείο του ψησίματος

Τα idli θέλουν ψήσιμο στον ατμό. Κανονικά υπάρχουν ειδικά δισκάκια που στηρίζονται στο πάνω μέρος μιας κατσαρόλας, επιτρέποντας στους υδρατμούς να ψήσουν τα ψωμάκια

Επειδή είναι δύσκολο να διαθέτεις το ειδικό αυτό εξάρτημα, βάλε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα! Βάλε στη φωτιά να αρχίσει να αχνίζει

Μοίρασε τη ζύμη σε μικρά φορμάκια, αφού προηγουμένως τα λαδώσεις και στήριξε σε σχαρίτσα πάνω από το νερό ώστε να ψήνονται από τον ατμό

Ψήσε στον ατμό για 10 λεπτάκια περίπου (μην σε ξεγελά το χρώμα, τα idli θα μείνουν λευκά) και βγάλε από την κατσαρόλα

Ξεφόρμαρε και σέρβιρε

Πηγή: tlife.gr
Idli! Τα ινδικά ψωμάκια ρυζιού...

Idli λέγονται τα μικρά στρογγυλά ψωμάκια από την Ινδία! Γίνoνται από ρύζι και λευκή φακή και ψήνονται για ελάχιστα λεπτά στον ατμό! Η ελαφριά υφή και λεπτή γεύση τους τα κάνει ιδανικά για μια γυναίκα που θέλει να προσέχει τη διατροφή της και να αποφύγει το παχυντικό ψωμί, με ένα σαφώς πιο θρεπτικό υποκατάστατο.

• 2 φλιτζάνια parboiled ρύζι (είναι ειδικά επεξεργασμένο ρύζι. Θα το βρεις σε όλα τα super market)
• 1 φλιτζάνι λευκή φακή (ural dal ή μαύρη φακή ξεφλουδισμένη)
• Αλάτι
• Ελαιόλαδο
• Μια πρέζα Baking Soda

Βάλε σε ξεχωριστό μπολ το ρύζι και τη φακή να μουλιάσουν σε νερό όλο το βράδυ

Στράγγιξε και λιώσε σταδιακά πρώτα το ρύζι και στη συνέχεια τη φακή. Ανάμειξε τις δύο πάστες σε μια ζύμη σε ένα μπολ

Άφησε τη ζύμη σε ζεστό μέρος σκεπασμένη για 8 ώρες ώστε να γίνει η απαραίτητη ζύμωση

Πρόσθεσε αλάτι και ελάχιστη baking soda ανακάτεψε καλά. Εδώ είναι το δύσκολο σημείο του ψησίματος

Τα idli θέλουν ψήσιμο στον ατμό. Κανονικά υπάρχουν ειδικά δισκάκια που στηρίζονται στο πάνω μέρος μιας κατσαρόλας, επιτρέποντας στους υδρατμούς να ψήσουν τα ψωμάκια

Επειδή είναι δύσκολο να διαθέτεις το ειδικό αυτό εξάρτημα, βάλε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα! Βάλε στη φωτιά να αρχίσει να αχνίζει

Μοίρασε τη ζύμη σε μικρά φορμάκια, αφού προηγουμένως τα λαδώσεις και στήριξε σε σχαρίτσα πάνω από το νερό ώστε να ψήνονται από τον ατμό

Ψήσε στον ατμό για 10 λεπτάκια περίπου (μην σε ξεγελά το χρώμα, τα idli θα μείνουν λευκά) και βγάλε από την κατσαρόλα

Ξεφόρμαρε και σέρβιρε


 Πηγή: tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις