Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

3 ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΔΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Η ομορφοτερη βολτα που αξιζει να κανεις στο Ηρακλειο Κρητης !!!

3 ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΔΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ




Η ομορφότερη βόλτα που αξίζει να κάνεις στο Ηράκλειο είναι ο περίπατος πάνω στα τείχη, χάρη στα οποία η πόλη αναδείχθηκε στην πιο καλά οχυρωμένη της Μεσογείου. Εχουν μήκος 7 χλμ., κατασκευάζονταν επί 100 χρόνια και άντεξαν στην πολιορκία των Τούρκων επί 25 χρόνια για να πέσουν έπειτα από προδοσία στα χέρια τους.






Βαδίζεις σε χωμάτινα διαμορφωμένα μονοπάτια, παρατηρείς την πόλη από απόσταση ασφαλείας και μετράς προμαχώνες: Αγίου Ανδρέα, Παντοκράτορα, Βηθλεέμ, Μαρτινέγκο (όπου βρίσκεται και ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη), Ιησού, Βιτούρι, Σαμπιονάρα, και μνημειακές πύλες: Χανιόπορτα, Καινούργια Πόρτα, Αγίου Γεωργίου.





Ο άλλος θαυμάσιος περίπατος που θα κάνεις, παρέα με τους Ηρακλειώτες αυτήν τη φορά, είναι στον ενετικό Κούλε, που πήρε την τελική του μορφή το 1540. Στις εντυπωσιακές αίθουσές του και στο δεύτερο επίπεδο με τις πολεμίστρες φιλοξενούνται τα καλοκαίρια εκθέσεις και ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις, και όχι χοροί ευγενών σαν εκείνους που αποτυπώθηκαν στην ταινία El Greco του Σμαραγδή που γυρίστηκε εδώ.






Η βόλτα πλάι στο πάλαι ποτέ σπουδαίο λιμάνι όπου σήμερα αράζουν σκάφη και καΐκια είναι απολαυστική και σε φέρνει στα ενετικά νεώρια. 






Η παραλιακή οδός διαμορφώθηκε προς τα δυτικά, εντούτοις από εδώ ξεκινά ο τρίτος περίπατος που οφείλεις να κάνεις στο Ηράκλειο, στην οδό Πλάνης. Η επίσημη ονομασία της είναι Μαρτύρων 25ης Αυγούστου, ήταν ανέκαθεν η κύρια οδός της πόλης και είναι ίσως ο μοναδικός δρόμος του Ηρακλείου που αποδεικνύει το μεγαλοαστικό παρελθόν του χάρη στα διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια.






Κτίστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα, έπειτα από την πλήρη καταστροφή του δρόμου (και τη σφαγή του άμαχου πληθυσμού και των 17 Αγγλων στρατιωτών) από τους Τούρκους το 1898, και από τότε η οδός αποκαλούνταν Πλάνης καθώς έδινε την εντύπωση πως έτσι ήταν όλη η πόλη! Εκτός από τα μέγαρα, κατά μήκος της βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία του Ηρακλείου.




Η πρώτη στάση γίνεται στην εκκλησία του Αγίου Τίτου, που πρωτοκτίστηκε το 961, όταν ο Νικηφόρος Φωκάς απελευθέρωσε την Κρήτη από την αραβική κυριαρχία, και μετατράπηκε σε επισκοπή Λατίνων από τους Βενετούς και σε τζαμί από τους Τούρκους.




Το πανέμορφο οικοδόμημα με τις στοές, τις εντυπωσιακές μετόπες και τα οικόσημα που βρίσκεται πλάι στον Αγιο Τίτο είναι το ομορφότερο του Ηρακλείου και είναι η Λότζια, η Λέσχη των Ενετών ευγενών που σήμερα στεγάζει υπηρεσίες του δήμου.








ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις