Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Ιεράπετρα 50ς

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη φωτογραφία του Fragkakis George.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fragkakis George
Ιεράπετρα 50ς
Κάθε πόλη έχει τον ...μύθο της και η Ιεράπετρα τον δικό της. Σύμφωνα με αυτόν λοιπόν ήταν Ιούλιος του 1798, όταν ο στόλος του Ναπολέοντα κατά την πορεία του προς την Αίγυπτο, για την εκστρατεία κατά των Μαμελούκων, επιστρέφοντας , αγκυροβόλησε στα ανοιχτά της Ιεράπετρας και ο Βοναπάρτης φιλοξενήθηκε από μια οικογένεια στην πόλη στο σπίτι το οποίο απεικονίζεται στην καρποστάλ που βλέπετε , την οποία αγόρασα από το Μοναστηράκι το 1983.
Είναι αλήθεια αυτή η ιστορία ή όχι; Είναι ιστορικά αποδεδειγμένη;
Ισως η καλλίτερη προσέγγιση του θέματος που έχω διαβάσει είναι το παρακάτω απόσπασμα , από την ομιλία του σημαντικού Γεραπετρίτη λογοτέχνη Νίκου Στρατάκη , το 1964 , στην Αθήνα , επ ευκαιρία της δημιουργίας του συλλόγου "Ενωση των εν Αθήναις Ιεραπετριτών" , όπου έκανε μιά καταπληκτική ιστορική , καταποστική και εμπεριστατωμένη ομιλία , με θέμα την Ιεράπετρα.
Λέει λοιπόν επί του θέματος , 51 χρόνια πριν :
''Eνας ίσκιος που δεν τον χώνεψαν ακόμη τα σπλάχνα της γης πλανάται μέσα σ' ένα ερειπωμένο σπιτάκι εκεί λίγο πέρα από την μακρότατη λιβυκή παραλία της μέσα στα στενά δρομάκια , που άλλοτε γέμιζε η οχλαλοή των Σαρακηνών. Είναι το σπίτι που διανυκτέρευσε ο Μέγας Ναπολέων , επιστρέφοντας από την εκστρατεία του κατά της Αιγύπτου. Μια θολωτή πόρτα με πελεκημένες πέτρες στέκεται στην πρόσοψη , κι ένα πέτρινο τόξο , μιά καμάρα , χωρίζει τον εσωτερικό χώρο.Στο βάθος φαίνονται τα ίχνη μιάς ξύλινης σκάλας , που οδηγούσε στο ανώγειο. Στη βάση της σκάλας υπάρχει ακόμη κάποιο σανίδι , απλή υπόνοια του καναπέ που κοιμήθηκε μιά νύκτα ο Μέγας Ναπολέων. Ενα μνημείο που συνδέει την ιστορία μιάς Πολιτείας με την ιστορία μιάς μεγαλουργού Αυτοκρατορίας. Ενα μνημείο που η ιστορία του πρέπει να ερευνηθεί , να ιστοριογραφηθεί και να μείνει μιά σελίδα τιμής και μεγάλης ιστορικής αξίας γιά τη Γεράπετρα , η δε παρουσία του ερειπίου να διαφυλαχτεί και να διασωθεί ως μνημείο και ως θυρεός που θα θυμίζει την προγονική εποχή και μαζί μιά ευτυχή σύμπτωση"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις