Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Γιαουρτόπιτα

Γιαουρτόπιτα

Υλικά

  • σιμιγδάλι χοντρό: 400 γρ.
  • σιμιγδάλι ψιλό: 400 γρ.
  • ζάχαρη: 500 γρ.
  • βούτυρο γάλακτος: 500 γρ.
  • αυγά: 5
  • γιαούρτι πρόβειο: 3 κεσεδάκια
  • βανίλια σκόνη:1
  • λεμόνι: 1 μεγάλο, το ξύσμα του
  • κονιάκ: 2 κουταλιές της σούπας
  • σόδα: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • μπέικιν πάουντερ: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Αμύγδαλα σε φετάκια καβουρντισμένα ή ινδοκάρυδο και σαντιγί ή παγωτό για το γαρνίρισμα
  • Για το σιρόπι
  • ζάχαρη: 1 κιλό
  • νερό: 4 ποτήρια
  • βανίλια: 1
  • λεμόνι: 1 η φλούδα του

Εκτέλεση

  1. Αρκετή ώρα πριν φτιάξετε τη γιαουρτόπιτα ετοιμάζετε το σιρόπι γιατί πρέπει να κρυώσει εντελώς. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη τη βανίλια και το νερό, ανακατεύετε, μέχρι να διαλυθεί προσθέτετε τη φλούδα λεμονιού και βράζετε για 7΄-8΄. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
  2. Ανακατεύετε τα 2 είδη σιμιγδαλιού με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Αλείφετε ένα ταψί διαμ. 49 εκατοστών με βούτυρο Χτυπάτε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα τη ζάχαρη με το βούτυρο, μέχρι να αφρατέψουν καλά. Προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά και μετά κατά μικρές ποσότητες τα  γιαουρτάκια (με την πέτσα τους).
  3. Συνεχίζετε προσθέτοντας το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το κονιάκ και  τέλος, χαμηλώνοντας την ταχύτητα, ρίχνετε λίγο-λίγο το μείγμα σιμιγδαλιού Απλώνετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε σε μέτριο φούρνο 180°C, προθερμασμένο, για περίπου 50 -60΄ μέχρι μία ώρα, ανάλογα με το φούρνο.
  4. Αμέσως μόλις βγάλετε τη γιαουρτόπιτα  στο φούρνο, καυτή ακόμα, την περιχύνετε με το σιρόπι, εντελώς κρύο, πασπαλίζετε την επιφάνεια με ινδοκάρυδο ή καβουρδισμένα αμύγδαλα  και την αφήνετε να κρυώσει τελείως προτού την κόψετε. Τη σερβίρετε με σαντιγί ή με μία μπάλα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις