Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Φυτεύουμε άνηθο στη γλάστρα |

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.

Ποτίζουμε συχνά τον άνηθο στη γλάστρα, σε μικρές ποσότητες κάθε…

Ο άνηθος είναι σίγουρα από τα πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα και οι περισσότεροι έχουμε φυτέψει σε μια γλάστρα ή σε ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι μας. Τα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα του άνηθου χρησιμοποιούνται για αρωματισμό σε σαλάτες, καθώς και σε πολλές συνταγές μαγειρικής.

Τι συνθήκες θέλει ο άνηθος κατά τη φύτευση του σε γλάστρα;

Φυτεύουμε τον άνηθο σε σχετικά βαθιά γλάστρα, καθώς η ρίζα του είναι πασσαλώδης και μακριά. Ο άνηθος αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες 18-25 βαθμών και δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην πολύ παγωνιά και τους βοριάδες. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ημισκιερές θέσεις για τον άνηθο ώστε να έχει καλύτερη ανάπτυξη και να μην βγάλει πρόωρα ανθοφόρους βλαστούς. Για την φύτευση του άνηθου, θα χρειαστούμε φυτόχωμα πλούσιο σε οργανική ουσία, κομπόστ και περλίτη που να εξασφαλίζει καλό αερισμό και ικανοποιητική αποστράγγιση.

Τι ανάγκες σε πότισμα έχει ο άνηθος σε γλάστρα;

Ποτίζουμε συχνά τον άνηθο στη γλάστρα, σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία. Κατά το πότισμα, φροντίζουμε να μην βρέχουμε το φύλλωμα του για να μην αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες. Στις αρχές του καλοκαιριού, ποτίζουμε τακτικότερα τα φυτά άνηθου και τα μεταφέρουμε σε μερική σκιά για να αντιμετωπίσουν την έντονη ζέστη.

Τι ανάγκες σε λίπανση έχει ο άνηθος σε γλάστρα;

Χρησιμοποιούμε μικρές ποσότητες βιολογικού λιπάσματος, ανά 20-30 μέρες, για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του άνηθου. Αν το φυτόχωμα που μεταφυτεύσαμε τον άνηθο είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά, δεν θα χρειαστεί άμεσα λίπασμα.

Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια άνηθου σε γλάστρα

Η συγκομιδή του άνηθου από τη γλάστρα συνήθως γίνεται 1,5-2 μήνες μετά τη μεταφύτευση του. Συγκομίζουμε τον άνηθο, κόβοντας τους μικρούς βλαστούς με τα φύλλα του, σε απόσταση 2-3 εκατοστά από το χώμα.

Μάθε περισσότερα στο άρθρο για καλλιέργεια άνηθου στον κήπο, καθώς και για την καλλιέργεια περισσότερων μυρωδικών και αρωματικών φυτών σε γλάστρα όπως βασιλικό, μέντα, δυόσμο, ρίγανη, θυμάρι, λεμονοθύμαρο και εστραγκόν.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις