Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ο πλούτος του φθινοπώρου


 
                                    
Ο διατροφικός πλούτος του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο ήρθε και οι υποχρεώσεις μας αυξήθηκαν κατα πολύ συγκριτικά με το καλοκαίρι.
Όλοι έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, είτε αυτό λέγεται εργασία ή άλλες υποχρεώσεις, που πρέπει να το εφαρμόζουμε ... πάση θυσία. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να έχουμε παραμελήσει τη διατροφή μας, δίνοντας προτεραιότητα στις καθημερινές μας υποχρεώσεις.

Κι όμως, ποτέ δε πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα «φορτωμένο» καθημερινό πρόγραμμα, για να πραγματοποιηθεί, προϋποθέτει να έχουμε ενέργεια, διάθεση και ευεξία. Τρία σημαντικά στοιχεία, που μόνο οι καλές διατροφικές συνήθειες μας τα προσφέρουν.

Ιδιαίτερα, τώρα το φθινόπωρο είναι σημαντικό να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά, τα οποία αποτελούν τροφές χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου και μηδενικής περιεκτικότητας σε λίπος, συμβάλλοντας στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και της λειτουργίας του πεπτικού.

Ταυτόχρονα είναι σημαντικές πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και προφυλάσουν από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Έτσι, αυτήν την εποχή καλό είναι να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή 5-7 μερίδες από τα ακόλουθα φρούτα και λαχανικά:

Τα μήλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, προστατεύοντας από καρδιαγγειακές ασθένειες. Επίσης, περιέχουν σημαντικό ποσό φυτικών ινών, οι οποίες δεσμεύουν και αποβάλλουν τη χοληστερόλη με τα κόπρανα, ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Οι μπανάνες αποτελούν σημαντικές πηγές καλίου, το οποίο βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και ενδυναμώνει τους μύες.

Τα αχλάδια περιέχουν βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες, ενισχύοντας την πήξη του αίματος και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.


Το σπανάκι αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Κ, Α, C, Β2, Β6, φυλλικού οξέος, μαγγανίου, μαγνησίου, καλίου και φυτικών ινών. Με την κατανάλωσή του, προστατεύεται η καρδιά λόγω των αντοξειδωτικών που περιέχει, μειώνεται η αρτηριακή πίεση, μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο στο παχύ έντερο, ενισχύεται η μνήμη και προστετεύεται η όραση.

Το μπρόκολο αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C, της οποίας η αντιοξειδωτική δράση συμβάλλει στην ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού. Επιπλέον λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυλλικό οξύ βοηθά στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και γι’αυτό η έλλειψή του οδηγεί σε μακροκυτταρική αναιμία. Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και ασβέστιο, τα οποία ενισχύουν την υγεία των οστών.
Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου, προστατεύει από την ουλίτιδα και βελτιώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Τα σταφύλια χαρακτηρίζονται για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, βιταμίνη C, Β6 και Β1, κάλιο και φλαβονοειδή. Μας προστατεύουν από την απώλεια όρασης, τη δημιουργία θρόμβων, την εμφάνιση καρκίνου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τη δημιουργία λίθων στα νεφρά.

Το λάχανο δρα ευεργετικά έναντι της δυσκοιλιότητας, των αιμορροϊδων, του πεπτικού έλκους και του καρκίνου. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες C, B1, B6, και Α.

Τέλος πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει αντικαρκινική δράση λόγω των ενζύμων που περιέχει.


σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω 

Συντήρηση των τροφίμων


 

Οδηγίες για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων

Τρόφιμα στην κατάψυξη: Μέσος χρόνος διατήρησης σε θερμοκρασία χαμηλότερη από -18οC («βαθιά κατάψυξη»)

► ΚΡΕΑΤΙΚΑ

-Αιγοπρόβατα νωπά έως 3 μήνες τα μικρά κομμάτια, έως και 6 μήνες τα μεγαλύτερα
-Βοδινό νωπό έως 1 έτος
-Λουκάνικα χωριάτικα έως 3 μήνες, τυλιγμένα σε λαδόκολλα
-Μοσχάρι νωπό μεέχρι 6 μήνες
-Πουλερικά νωπά μέχρι 1 έτος (χωρίς τα εντόσθια)
-Χοιρινό νωπό 4-6 μήνες.

► ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ

-Αλλαντικά όπως το μπέικον το πολύ για 1 μήνα.

► ΖΥΜΑΡΙΚΑ

-Ζυμάρια και πίτες κατά μέσο όρο έως και 6 μήνες, εφόσον δεν περιέχουν γάλα, αβγά, τυρί, βούτυρο και κρέμα γάλακτος.

► ΛΑΧΑΝΙΚΑ

-Ζωμοί έως 6 μήνες σε παγοθήκες, οι ζωμοί λαχανικών περισσότερο
-Λαχανικά και μυρωδικά ζεματισμένα 6-12 μήνες σε παγοθήκες ή σακουλάκια
-Λαχανικά μαγειρεμένα 1-2 εβδομάδες
-Φρούτα σε μορφή χυμού ή πουρέ, από 4-8 μήνες.

► ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ

-Μοσχάρι 2-3 μήνες
-Μπιφτέκια έως 1 μήνα
-Πουλερικά 4-6 μήνες
-Σούπες 4-6 μήνες
-Φαγητά με γάλα, τυρί, βούτυρο ή αβγό το πολύ για 1 εβδομάδα (όσο περισσότερα ζωικά συστατικά περιέχουν τόσο λιγότερο χρόνο διατηρούνται)
-Χοιρινό 2-3 μήνες
-Χόρτα μαγειρεμένα 10-12 μήνες
-Ψάρια μαγειρεμένα 4-6 μήνες.

► ΨΑΡΙΑ

-Ψάρια άπαχα, νωπά έως 5 μήνες
-Ψάρια λιπαρά, νωπά 2-3 μήνες.

► ΨΩΜΙ

-Ψωμί τοστ συσκευασμένο εφόσον δεν έχει ανοιχθεί, 30 ημέρες πλέον της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης
-Ψωμί έως 3 μήνες, κομμένο σε κομμάτια
Γενική αρχή: Όταν θέλεις να ξεπαγώσεις κάποιο τρόφιμο, θα πρέπει να το αφήσεις στη συντήρηση του ψυγείου και όχι σε θερμοκρασία δωματίου.

Συμβουλή: Τοποθέτησε ετικέτα ή γράψε πάνω στο σκεύος το είδος του τροφίμου που καταψύχεις και την ημερομηνία κατάψυξής του.

Προσοχή δεν καταψύχονται: Αβγά βρασμένα σφιχτά, μαρέγκα και σάλτσες που περιέχουν αβγό, αγγούρια, μαρούλια, μπανάνες, ντομάτες ωμές, πατάτες (εκτός από πουρές), συκώτι τεμαχισμένο, τυριά μαλακά. Επίσης, σχεδόν όλα τα τηγανισμένα φαγητά, τα πανέ και όσα περιέχουν ζελατίνη.

Προσοχή!

Τρόφιμο που έχει αποψυχθεί δεν πρέπει να καταψυχθεί πάλι και πρέπει να καταναλωθεί την ίδια ημέρα, το συντομότερο δυνατό μετά την απόψυξή του.

- Το ψηλότερο ράφι έχει θερμοκρασία περίπου 8°C, ενώ τα μεσαία 4-5°C. Αποθηκεύστε σε αυτά αβγά, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, υπολείμματα φαγητού και προϊόντα που φέρουν την επισήμανση «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα».

-Το χαμηλότερο ράφι, πάνω από τα συρτάρια που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση των λαχανικών είναι το πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου (2°C). Τοποθετήστε εκεί νωπά κρέατα και ψάρια.
-Οι περιοχές με την υψηλότερη θερμοκρασία είναι τα ράφια στην πόρτα του ψυγείου, με θερμοκρασία 10-15°C. Τοποθετήστε εκεί προϊόντα που απαιτούν ελαφρά ψύξη, όπως π.χ. αναψυκτικά, μουστάρδα και βούτυρο. Μην τοποθετείτε γάλα ή αβγά.
-Τα ράφια που βρίσκονται χαμηλά στο ψυγείο έχουν θερμοκρασία έως και 10°C. Σε αυτά αποθηκεύστε λαχανικά και φρούτα που ενδέχεται να χαλάσουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (κολοκυθάκια, ντομάτες, ροδάκινα, μήλα κ.ά.).

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Το υπερβολικό γέμισμα του ψυγείου και η συσσώρευση πάγου επηρεάζουν αρνητικά τη σωστή κατανομή της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του.

Τρόφιμα εντός συντήρησης ψυγείου
Χρόνος διατήρησης σε μέση θερμοκρασία ψυγείου 5οC ή λιγότερο

► ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ

-Αβοκάντο ώριμα έως 4 ημέρες
-Ακτινίδια ώριμα έως 4 ημέρε
-Ανανάς νωπός ολόκληρος (άκοπος) μέχρι 5 ημέρες, κομμένος και τυλιγμένος σε μεμβράνη έως 3 ημέρες
-Αρακάς νωπός έως 2 ημέρες
-Αχλάδια ώριμα έως 5 ημέρες
-Κολοκυθάκια νωπά έως 2 ημέρες, τυλιγμένα σε υγρό πανί
-Κρεμμυδάκια νωπά έως 5 ημέρες, τυλιγμένα σε σακούλα τροφίμων
-Λαχανικά νωπά 2-7 ημέρες (μέσος όρος)
-Μανιτάρια νωπά 1-2 ημέρες σε σακούλα τροφίμων
-Ντομάτες νωπές περίπου 3 ημέρες
-Φράουλες νωπές έως 4 ημέρες σε χάρτινη σακούλα, λιγότερο στην πλαστική συσκευασία τους
-Φρούτα νωπά (γενικά) κατά μέσο όρο 8-10 ημέρες, τα πυρηνόκαρπα με λεπτή φλούδα (βερίκοκα, ροδάκινα κ.ά.) 3-5 ημέρες
-Χόρτα νωπά περίπου 4 ημέρες μέσα σε πλαστική σακούλα.

► ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ

-Αστακοί και καβούρια 2-3 ημέρες
-Ζυμαρικά 3-4 ημέρες
-Θαλασσινά 1-3 ημέρες (μέσος όρος)
-Κρέας μέχρι 3 ημέρες, τα μικρότερα κομμάτια μέχρι 2 ημέρες
-Λαδερά έως 2 ημέρες
-Λαχανικά 1-2 ημέρες
-Μπιφτέκια το πολύ εντός 48 ωρών
-Όσπρια έως 2 ημέρες
-Οστρακόδερμα 3-5 ημέρες
-Πουλερικά 2-3 ημέρες
-Σούπες 3-4 ημέρες
-Σουπιές, καλαμάρια και χταπόδια 3-5 ημέρες
-Σπανάκι 1-2 ημέρες
-Φαγητά με αβγά, γάλα ή κρέμα έως 2 ημέρες.

► ΑΒΓΑ- ΕΛΙΕΣ
-Αβγά φρέσκα περίπου 4 εβδομάδες ή μέχρι την ημερομηνία λήξης
-Ελιές μέχρι 3 μήνες.

► ΨΑΡΙΑ

-Ψάρια άπαχα, νωπά 2-3 ημέρες
-Ψάρια λιπαρά, νωπά 1-2 ημέρες
-Ψάρια μαγειρεμένα έως 3 ημέρες.

► ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΝΩΠΑ
-Εντόσθια ωμά έως 24 ώρες
-Κιμάς 1 ημέρα το πολύ
-Μοσχάρι νωπό έως 3 ημέρες
-Πουλερικά νωπά 1-2 ημέρες όταν δεν έχουν εντόσθια, με τα εντόσθια λιγότερο από 24 ώρες
-Χοιρινό νωπό 2-3 ημέρες.

► ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

-Βούτυρο φρέσκο, αλατισμένο 1-3 μήνες μετά το άνοιγμά του
-Βούτυρο φρέσκο, ανάλατο εφόσον ανοιχτεί, 3-4 εβδομάδες
-Γαλακτοκομικά σφραγισμένα μέχρι την ημερομηνία λήξης, εάν ανοιχτούν πρέπει να καταναλωθούν σύντομα
-Κρέμα γάλακτος έως 5 ημέρες μετά το άνοιγμα
-Κρέμες - ρυζόγαλο (σπιτικά) 4-7 ημέρες
-Τυρί άλμης (π.χ. φέτα) χωρίς την άλμη μέχρι 1 εβδομάδα, με την άλμη πολύ περισσότερο
-Τυρί μαλακό συσκευασμένο μέχρι την ημερομηνία λήξης του, όταν ανοιχτεί μέχρι 10 μέρες (το ίδιο και το χύμα), ενώ τα τυριά τυρογάλακτος (ανθότυρο, μανούρι κ.ά.) 4-6 ημέρες
-Τυρί σκληρό μέχρι την ημερομηνία λήξης του ή 1 χρόνο όταν πρόκειται για ολόκληρο κεφάλι, 2-3 εβδομάδες όταν κοπεί.

► ΨΩΜΙ - ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

-Αλεύρι λευκό μέχρι και 2 χρόνια
-Αλεύρι ολικής αλέσεως έως 6 μήνες
-Πίτες για σουβλάκι μέχρι 10 ημέρες από την ημερομηνία παραγωγής
-Ψωμί τοστ συσκευασμένο 10 ημέρες πλέον της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης εφόσον δεν έχει ανοιχθεί, 3-5 ημέρες όταν έχει ανοιχθεί.

► ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ

-Αλλαντικά κομμένα σε φέτες 2-3 ημέρες
-Αλλαντικά συσκευασμένα μέχρι την ημερομηνία λήξης τους συσκευασμένα, εντός 2-3 ημερών εφόσον ανοιχθούν.

► ΣΑΛΑΤΕΣ - DRESSINGS

-Μαγιονέζα σπιτική 2-4 ημέρες (εξαρτάται από τα υλικά)
-Μαγιονέζα συσκευασμένη οταν ανοιχτεί η συσκευασία, έως και 4 εβδομάδες
-Μελιτζανοσαλάτα 3-5 ημέρες
-Σάλτσα ντομάτας έως 6 ημέρες, εάν επικαλυφθεί με ελαιόλαδο
-Τζατζίκι, το σπιτικό έως 4-5 ημέρες, το τυποποιημένο εντός 2-3 ημερών από το άνοιγμα της συσκευασίας.

► ΟΣΠΡΙΑ - ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Ξηροί καρποί χωρίς κέλυφος κατά μέσο όρο έως και 6 μήνες μέσα σε αεροστεγή γυάλινα βαζάκια.

► ΧΥΜΟΙ

-Χυμοί φρούτων τυποποιημένοι εντός 24-48 ωρών από το άνοιγμα της συσκευασίας
-Χυμός ντομάτας συμπυκνωμένος μέχρι 4 ημέρες μετά το άνοιγμα.
Γενική αρχή: Για τα τυποποιημένα τρόφιμα, εφάρμοσε τις οδηγίες αποθήκευσης και διατηρησιμότητας που αναγράφονται στη συσκευασία εκάστοτε προϊόντος.

Συμβουλή: Μοίρασε το μαγειρεμένο φαγητό σε μικρότερες μερίδες και τοποθέτησέ τες στη συντήρηση, σε καθαρό και στεγνό σκεύος που κλείνει καλά με καπάκι, εντός δύο ωρών από το μαγείρεμά του.


Προσοχή!

Το ψυγμένο μαγειρεμένο φαγητό μπορεί να ξαναζεσταθεί μόνο μία φορά. Αν και πάλι δεν καταναλωθεί, πρέπει να πεταχτεί.

Και οι τροφές στο ντουλάπι;
Διατήρηση εκτός ψυγείου σε καθαρό, δροσερό και ξηρό περιβάλλον
-Αλεύρι 6-12 μήνες το λευκό, 1-3 μήνες το ολικής αλέσεως.
-Βότανα από 3 μήνες έως και 3 χρόνια (ανάλογα με το βότανο).
-Γάλα εβαπορέ αν ανοιχτεί, πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο σε γυάλινη φιάλη και να καταναλώνεται γρήγορα.
-Ζάχαρη κρυσταλλική (συνήθης) μέχρι 2 χρόνια.
-Ζάχαρη μαύρη 4-6 μήνες.
-Ζυμαρικά συσκευασμένα 1,5-2 χρόνια, μετά το άνοιγμα ο χρόνος συντήρησής τους μειώνεται στο μισό.
-Καφές μέχρι 2 χρόνια συσκευασμένος, εάν ανοιχτεί εντός 15-20 ημερών, γιατί μετά χάνει το άρωμά του.
-Κονσέρβες μέχρι την ημερομηνία που γράφει η συσκευασία. Όταν ανοιχτούν, τοποθετούνται στο ψυγείο και καταναλώνονται το συντομότερο δυνατό (όχι πάντως πέραν των 5-7 ημερών).
-Κρεμμύδια ξερά μέχρι 10 ημέρες.
-Λάδια 6-12 μήνες όσο είναι σφραγισμένα, 1-6 μήνες αφού ανοιχθούν.
-Σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο, φουντουκέλαιο και καρυδέλαιο έχουν τη μικρότερη διάρκεια ζωής.
-Μέλι περίπου 1 έτος.
-Μπαχαρικά ολόκληρα 2-5 χρόνια.
-Μπαχαρικά σε σκόνη Από 6 μήνες έως και 3 χρόνια.
-Ξίδι έως 2 χρόνια όταν είναι σφραγισμένο και μέχρι 1 χρόνο μετά το άνοιγμά του.

Ξηροί καρποί
Οι συσκευασμένοι μέχρι την ημερομηνία λήξης, οι χύμα αναλόγως είδους έως και 3 μήνες, όσοι έχουν κέλυφος μέχρι και το διπλάσιο χρόνο, οι πιο λιπαροί (π.χ. καρύδια, πεκάν, φιστίκια) χαλάνε ευκολότερα και είναι προτιμότερο να διατηρούνται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
-Όσπρια περίπου 1 έτος, γιατί μετά βράζουν δύσκολα.
-Πατάτες μέχρι 1 μήνα μέσα σε αραιοπλεγμένο σάκο.
-Πίτες για σουβλάκι 2 ημέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής τους.
-Ρύζι το συσκευασμένο περίπου 1 έτος, το χύμα μέσα σε λίγες ημέρες μετά την αγορά του.
-Φρούτα αποξηραμένα, συσκευασμένα Μέχρι την ημερομηνία λήξης τους κλειστά, μετά το άνοιγμα μπορεί να χρειάζονται ψυγείο (π.χ. δαμάσκηνα) όπου διατηρούνται για 3-7 ημέρες.
-Ψωμί 1-3 ημέρες - το αναθερμασμένο, από κατεψυγμένη ζύμη, πρέπει να καταναλώνεται εντός 12-24 ωρών.

Γενική αρχή: Συσκευασμένα τρόφιμα με την ένδειξη «Ανάλωση πριν» δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία. Τρόφιμα με την ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν» μπορούν να καταναλωθούν και λίγες ημέρες μετά, εφόσον δεν έχουν αλλοιωθεί.

Συμβουλή: Φύλαξετα προϊόντα που δεν χρειάζονται ψυγείο στις συνθήκες που υποδεικνύουν οι οδηγίες της συσκευασίας, στην αρχική τους συσκευασία (καλά κλεισμένη) ή σε αεροστεγή δοχεία, αναλόγως των υποδείξεων του κατασκευαστή.

Προσοχή!
Τόσο στο ψυγείο όσο και στα ντουλάπια τροφίμων να τοποθετείς πάντα πιο μπροστά τα τρόφιμα που έχουν μικρότερο χρόνο διατήρησης ή/και πρόκειται να λήξουν συντομότερα, και πιο πίσω τα τρόφιμα που έχουν μεγαλύτερο χρόνο διατήρησης ή/και θα λήξουν κάποιες ημέρες αργότερα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
womenonly.gr
σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Tα ιερά όπλα των Ελλήνων (Κων/νου Ποταμιάνου) (απόσπασμα)

πηγή:  Ευαγγελία Τσακίρη

Γυάλινες συνθέσεις φυτών


                                    Διακόσμηση με γυάλινες συνθέσεις φυτών

Οι γλάστρες γυαλιού είναι ένας γοητευτικός, οικολογικός και ανέξοδος τρόπος για να διακόσμήσετε το σπίτι σας.

Γλάστρες από γυαλί με φυτά είναι υπέροχα οικολογικά δώρα για γιορτές, γενέθλια και ειδικές περιπτώσεις, προσφέρουν εντυπωσιακές διακοσμήσεις τραπεζιού και τοίχων για όλα τα σπίτια.


Ένα εύκολο να διατηρήσετε ένα σύστημα με φυτά σε γυαλί είναι μια από τις πιο οικολογικές ιδέες για σύγχρονα σπίτια, δημιουργώντας μια ευχάριστη εσωτερική διακόσμηση.

Φυτώρια μέσα σε γυαλί μπορούν να είναι κατασκευασμένα από γυάλινα επιτραπέζια σκεύη και τα πιάτα, μπουκάλια, βάζα και γυάλινα μπολ, με βρύα και μικρά φυτά εσωτερικού χώρου, βότσαλα και κομμάτια από κλαδάκια δημιουργώντας έτσι μια διακόσμηση εσωτερικών χώρων σε οικολογικά στυλ.

vivanews.gr

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω 

Κόραμα της Καππαδοκίας

πηγή: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=499753213369904&set=a.410332992311927.101779.409941222351104&type=1&theater

Η σκοτεινή εκκλησιά στο Κόραμα της Καππαδοκίας.

Το μοναστηριακό αυτό συγκρότημα, που είναι αφιερωμένο στην Ανάληψη του Σωτήρος, είναι ένα από καλύτερα διατηρημένα βυζαντινά μνημεία στην Καππαδοκία. Στη κοιλάδα των Κοράμων υπάρχει μεγάλος αριθμός λαξευτών Βυζαντινών εκκλησιών και μοναστηριών κι έτσι όλη η κοιλάδα έχει μετατραπεί σε υπαίθριο μουσείο.

Η λαξευμένη στο βράχο εκκλησιά της μονής έχει σχήμα σταυρού με έξι τρούλους, τέσσερις κίονες και τρεις αψίδες… Περιλαμβάνει επίσης μια τραπεζαρία και μια σειρά δωματίων.

Το συγκρότημα στο σύνολό του είναι λαξευμένο σε δύο επίπεδα στον μαλακό βράχο που έχει δημιουργηθεί από τη λάβα και την ηφαιστειακή τέφρα μετά την έκρηξη του όρους Αργαίου και έχει λαξευτεί από ανέμους και νερό μέχρι να πάρει τη σημερινή μορφή του. Οι γεωλογικοί αυτοί σχηματισμοί χαρακτηρίζουν ολόκληρη την περιοχή της Καππαδοκίας και έχουν έκταση 20.000 τετρ. χιλιόμετρα. Τα τμήματα της μονής έχουν σκαφτεί στις τρεις πλευρές μιας σχεδόν τετράγωνης και υπερυψωμένης αυλής. Το καθολικό της μονής, μια μεγάλη τράπεζα, ενώ οι υπόλοιπες αίθουσες υποθέτουμε πως χρησίμευαν για καθημερινές δραστηριότητες των μοναχών και για αποθήκες.

πηγή: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=499753500036542&set=a.410332992311927.101779.409941222351104&type=1&theater
  
Εκπληκτικής ομορφιάς και σε πολύ καλή κατάσταση διατηρούνται οι αγιογραφίες της μονής και του ναού στο Κόραμα της Καπαδοκίας. Έχουν κατασκευαστεί από τον 11ο μέχρι τον 13ο αιώνα. Για τον ακριβή χρόνο κατασκευής της μονής οι ειδικοί διαφωνούν, έχουν καταλήξει στον 11ο αιώνα λόγο του ότι τότε έγιναν οι πρώτες τοιχογραφίες.



σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω 

Συνέντευξη με το Μάνο Χατζηδάκη

πηγή: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=378931362179922&set=a.136809996392061.29371.135792846493776&type=1&theater

                                           Ο Μάνος Χατζηδάκης είπε...

"Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενυσχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του.

Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία. Η αληθινή παιδεία και όχι η ανεύθυνη εκπαίδευση και η πληροφορία χωρίς κρίση και χωρίς ανήσυχη αμφισβητούμενη συμπερασματολογία. Αυτή η παιδεία που δεν εφησυχάζει ούτε δημιουργεί αυταρέσκεια στον σπουδάζοντα, αλλά πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα και την ανασφάλεια. Όμως μια τέτοια παιδεία δεν ευνοείται από τις πολιτικές παρατάξεις και από όλες τις κυβερνήσεις, διότι κατασκευάζει ελεύθερους και ανυπότακτους πολίτες μη χρήσιμους για το ευτελές παιχνίδι των κομμάτων και της πολιτικής. Κι αποτελεί πολιτική «παράδοση» η πεποίθηση πως τα κτήνη, με κατάλληλη τακτική και αντιμετώπιση, καθοδηγούνται, τιθασεύονται.

Ενώ τα πουλιά… Για τα πουλιά, μόνον οι δολοφόνοι, οι άθλιοι κυνηγοί αρμόζουν, με τις «ευγενικές παντός έθνους παραδόσεις». Κι είναι φορές που το κτήνος πολλαπλασιαζόμενο κάτω από συγκυρίες και με τη μορφή «λαϊκών αιτημάτων και διεκδικήσεων» σχηματίζει φαινόμενα λοιμώδους νόσου που προσβάλλει μεγάλες ανθρώπινες μάζες και επιβάλλει θανατηφόρες επιδημίες.

Πρόσφατη περίπτωση ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μόνο που ο πόλεμος αυτός μας δημιούργησε για ένα διάστημα μιαν αρκετά μεγάλη πλάνη, μιαν ψευδαίσθηση. Πιστέψαμε όλοι μας πως σ’ αυτό τον πόλεμο η Δημοκρατία πολέμησε το φασισμό και τον νίκησε. Σκεφθείτε: η «Δημοκρατία», εμείς με τον Μεταξά κυβερνήτη και σύμμαχο τον Στάλιν, πολεμήσαμε το ναζισμό, σαν ιδεολογία άσχετη από μας τους ίδιους. Και τον… νικήσαμε. Τι ουτοπία και τι θράσος. Αγνοώντας πως απαλλασσόμενοι από την ευθύνη του κτηνώδους μέρους του εαυτού μας και τοποθετώντας το σε μια άλλη εθνότητα υποταγμένη ολοκληρωτικά σ’ αυτό, δεν νικούσαμε κανένα φασισμό αλλά απλώς μιαν άλλη εθνότητα επικίνδυνη που επιθυμούσε να μας υποτάξει.

Ένας πόλεμος σαν τόσους άλλους από επικίνδυνους ανόητους σε άλλους ανόητους, περιστασιακά ακίνδυνους. Και φυσικά όλα τα περί «Ελευθερίας», «Δημοκρατίας», και «λίκνων πνευματικών και μη», για τις απαίδευτες στήλες των εφημερίδων και τους αφελείς αναγνώστες. Ποτέ δεν θα νικήσει η Ελευθερία, αφού τη στηρίζουν και τη μεταφέρουν άνθρωποι, που εννοούν να μεταβιβάζουν τις δικές τους ευθύνες στους άλλους.

(Κάτι σαν την ηθική των γερόντων χριστιανών. Το καλό και το κακό έξω από μας. Στον Χριστό και τον διάβολο. Κι ένας Θεός που συγχωρεί τις αδυναμίες μας εφόσον κι όταν τον θυμηθούμε μες στην ανευθυνότητα του βίου μας. Επιδιώκοντας πάντα να εξασφαλίσουμε τη μετά θάνατον εξακολουθητική παρουσία μας. Αδυνατώντας να συλλάβουμε την έννοια της απουσίας μας. Το ότι μπορεί να υπάρχει ο κόσμος δίχως εμάς και δίχως τον Καντιώτη τον Φλωρίνης).

manos_hadjidakis04
Δεν θέλω να επεκταθώ. Φοβάμαι πως δεν έχω τα εφόδια για μια θεωρητική ανάπτυξη, ούτε την κατάλληλη γλώσσα για τις απαιτήσεις του όλου θέματος. Όμως το θέμα με καίει. Και πριν πολλά χρόνια επιχείρησα να το αποσαφηνίσω μέσα μου. Σήμερα ξέρω πως διέβλεπα με την ευαισθησία μου τις εξελίξεις και την επανεμφάνιση του τέρατος. Και δεν εννοούσα να συνηθίσω την ολοένα αυξανόμενη παρουσία του. Πάντα εννοώ να τρομάζω.

Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι. Οι μισητοί δολοφόνοι, που βρίσκουν όμως κατανόηση από τις διωκτικές αρχές λόγω μιας περίεργης αλλά όχι και ανεξήγητης συγγενικής ομοιότητος. Που τους έχουν συνηθίσει οι αρχές και οι κυβερνήσεις σαν μια πολιτική προέκτασή τους ή σαν μια επιτρεπτή αντίθεση, δίχως ιδιαίτερη σημασία που να προκαλεί ανησυχία. (Τελευταία διάβασα πως στην Πάτρα, απέναντι στο αστυνομικό τμήμα άνοιξε τα γραφεία του ένα νεοναζιστικό κόμμα. Καμιά ανησυχία ούτε για τους φασίστες, ούτε για τους αστυνομικούς. Ούτε φυσικά για τους περιοίκους).

Ο εθνικισμός είναι κι αυτός νεοναζισμός. Τα κουρεμένα κεφάλια των στρατιωτών, έστω και παρά τη θέλησή τους, ευνοούν την έξοδο της σκέψης και της κρίσης, ώστε να υποτάσσονται και να γίνονται κατάλληλοι για την αποδοχή διαταγών και κατευθύνσεων προς κάποιο θάνατο. Δικόν τους ή των άλλων. Η εμπειρία μου διδάσκει πως η αληθινή σκέψη, ο προβληματισμός οφείλει κάπου να σταματά. Δεν συμφέρει. Γι’ αυτό και σταματώ. Ο ερασιτεχνισμός μου στην επικέντρωση κι ανάπτυξη του θέματος κινδυνεύει να γίνει ευάλωτος από τους εχθρούς. Όμως οφείλω να διακηρύξω το πάθος μου για μια πραγματική κι απρόσκοπτη ανθρώπινη ελευθερία.

Ο φασισμός στις μέρες μας φανερώνεται με δυο μορφές. Ή προκλητικός, με το πρόσχημα αντιδράσεως σε πολιτικά ή κοινωνικά γεγονότα που δεν ευνοούν την περίπτωσή τους ή παθητικός μες στον οποίο κυριαρχεί ο φόβος για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Ανοχή και παθητικότητα λοιπόν. Κι έτσι εδραιώνεται η πρόκληση. Με την ανοχή των πολλών. Προτιμότερο αργός και σιωπηλός θάνατος από την αντίδραση του ζωντανού και ευαίσθητου οργανισμού που περιέχουμε.

manos_xatzidakis02
"Το φάντασμα του κτήνους παρουσιάζεται ιδιαιτέρως έντονα στους νέους. Εκεί επιδρά και το marketing. Η επιρροή από τα Μ.Μ.Ε. ενός τρόπου ζωής που ευνοεί το εμπόριο. Κι όπως η εμπορία ναρκωτικών ευνοεί τη διάδοσή τους στους νέους, έτσι και η μουσική, οι ιδέες, ο χορός και όσα σχετίζονται με τον τρόπο ζωής τους έχουν δημιουργήσει βιομηχανία και τεράστια κι αφάνταστα οικονομικά ενδιαφέρονται.

Και μη βρίσκοντας αντίσταση από μια στέρεη παιδεία όλα αυτά δημιουργούν ένα κατάλληλο έδαφος για να ανθίσει ο εγωκεντρισμός η εγωπάθεια, η κενότητα και φυσικά κάθε κτηνώδες ένστιχτο στο εσωτερικό τους. Προσέξτε το χορό τους με τις ομοιόμορφες στρατιωτικές κινήσεις, μακρά από κάθε διάθεση επαφής και επικοινωνίας. Το τραγούδι τους με τις συνθηματικές επαναλαμβανόμενες λέξεις, η απουσία του βιβλίου και της σκέψης από τη συμπεριφορά τους και ο στόχος για μια άνετη σταδιοδρομία κέρδους και εύκολης επιτυχίας.

Βιώνουμε μέρα με τη μέρα περισσότερο το τμήμα του εαυτού μας – που ή φοβάται ή δεν σκέφτεται, επιδιώκοντας όσο γίνεται περισσότερα οφέλη. Ώσπου να βρεθεί ο κατάλληλος «αρχηγός» που θα ηγηθεί αυτό το κατάπτυστο περιεχόμενό μας. Και τότε θα ‘ναι αργά για ν’ αντιδράσουμε. Ο νεοναζισμός είμαστε εσείς κι εμείς – όπως στη γνωστή παράσταση του Πιραντέλο. Είμαστε εσείς, εμείς και τα παιδιά μας. Δεχόμαστε να ‘μαστε απάνθρωποι μπρος στους φορείς του AIDS, από άγνοια αλλά και τόσο «ανθρώπινοι» και συγκαταβατικοί μπροστά στα ανθρωποειδή ερπετά του φασισμού, πάλι από άγνοια, αλλά κι από φόβο κι από συνήθεια.

Και το Κακό ελλοχεύει χωρίς προφύλαξη, χωρίς ντροπή. Ο νεοναζισμός δεν είναι θεωρία, σκέψη και αναρχία. Είναι μια παράσταση. Εσείς κι εμείς. Και πρωταγωνιστεί ο Θάνατος."

 σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω 

Σήμερα...

     


 



 
Βιογραφία
Ο Άγιος Αυτόνομος ήταν επίσκοπος στην Ιταλία και είχε στην επισκοπή του πλούσια χριστιανική δράση. Όταν άρχισε ο διωγμός του Διοκλητιανού εγκατέλειψε τη θέση του, και πήγε στους Σώρεους της Μικράς Ασίας. Εκεί εγκαταστάθηκε στο σπίτι ενός χριστιανού, του Κορνήλιου και συνέχιζε να διδάσκει το Ευαγγέλιο. Στη συνέχεια μετέβη στην Λυκαονία και στην Ισαυρία για να συνεχίσει το έργο του. Πριν ξεκινήσει το ταξίδι του χειροτόνησε διάκονο τον Κορνήλιο. Ύστερα από καιρό όταν επέστρεψε στους Σωρεούς, και είδε το πολύ καλό έργο πού είχε κάνει να ασπαστούν τον χριστιανισμό πολλοί άνθρωποι, τον χειροτόνησε ιερέα. Αφού επισκέπτεται πολλές περιοχές στον Εύξεινο Πόντο επιστρέφει πάλι κοντά στον Κορνήλιο και τον χειροτονεί επίσκοπο. Το θεάρεστο έργο που έχει κάνει ο άγιος Αυτόνομος ενοχλεί τούς ειδωλολάτρες και τον σκοτώνουν με λιθοβολισμό την ώρα πού λειτουργούσε μέσα στο ναό το 313 μ.Χ.
πηγή: http://www.saint.gr/2409/saint.aspx


Ο ΑΓΙΟΣ ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ πρεσβύτερος Αγκύρας από τη Γαλατία.
 

Καταγόταν από το χωριό Κριντεούς, που ήταν κοντά στην Άγκυρα της Γαλατίας και ήταν Ιερέας άξιος μεγάλου σεβασμού. Όταν ο Λικίνιος κήρυξε διωγμό κατά των Χριστιανών (307-323), ο Ιουλιανός μαζί με άλλους 42 χριστιανούς συμπολίτες του, κατέφυγε στα βουνά και κρυβόταν. Κάποτε όμως, κατέβηκε από τα βουνά να φέρει νερό, με αποτέλεσμα να τον δουν οι ειδωλολάτρες που πρόσφεραν θυσία στον εκεί ναό της Εκάτης. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στον άρχοντα της Αγκύρας. Αυτός τον ρώτησε πού κρυβόταν οι υπόλοιποι χριστιανοί συμπολίτες του, όμως αυτός αρνήθηκε να τους καταδώσει και βασανίστηκε φρικτά. Αφού του έβαλαν πυρακτωμένη καλύπτρα στο κεφάλι, στο τέλος τον αποκεφάλισαν προσευχόμενο. (Άλλοι Συναξαριστές έχουν κάπως διαφοροποιημένη τη βιογραφία του).
σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

«Φαγοπότι»


ΑΘ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ «Φαγοπότι»

Τρύγος πρόσχαρα προβαίνει,
εορτάζ' η οικουμένη,
η φλογέρ' αχολογάει.
Το φθινόπωρο βοΐζει
χορευτά πανηγυρίζει
και τ' αμπέλια του τρυγάει.

Βάλτε, φίλοι, μες στη βρύση
το κρασί μας να δροσίσει,
και στρωθείτε καταγής
στην αράδα ως τον πάτο,
εις τον ίσκιον αποκάτω
προς τα χείλη της πηγής.

Στρώστε φύλλα, στρώστε φτέρη
επιδέξια με το χέρι
κι από πάνω τεχνικά
το αρνάκι μας λιανίστε
και τον τρύγον μας αρχίστε,
να χαρούμε φιλικά.

Ας ρουφούμε το κρασάκι
στες αρχές απ' ολιγάκι
και κινώντας βαθμηδόν
ας υψώνομε τη δόση,
ως ν' ανάψει, να κορώσει
το κεφάλι μας σχεδόν.

Κι έτσι πλέον ζαλισμένοι
μες στα χόρτα κυλισμένοι
των πουλιών τον σφυριγμόν,
ξαπλωτά να τον ακούμε
και τον ίσο να βαστούμε
ως τον πρώτον νυσταγμόν.

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Παραμένει έντονο το άρωμά σας; ή ...


 

                   Συμβουλές για ένταση και διάρκεια στο άρωμά σας

Όχι μόνο μπορείτε να κάνετε το άρωμα σας να διαρκέσει περισσότερο, αλλά με έξυπνα κόλπα μπορείτε να το διαμορφώσετε ανάλογα με τις εποχές ή να το φορέσετε με μοναδικούς τρόπους για μεγαλύτερη απόδοση. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο τρόπος που φοράτε το άρωμά σας είναι εξίσου σημαντικός με το ίδιο το άρωμα που επιλέγετε.

1. Ξεκινήστε απλά:
Τα αρώματα που αποτελούνται από 1 ή 2 νότες είναι ιδανικά για να δημιουργείτε τους προσωπικούς σας συνδυασμούς και γίνονται όλο και πιο δημοφιλή γιατί η απλότητα και το ξεκάθαρο άρωμα τους είναι αυτά που τα κάνουν προσιτά και αρεστά. Επίσης, τα αρώματα που περιέχουν βασικές νότες από βανίλια, κεχριμπάρι και καρύδα αναμιγνύονται με ευκολία γιατί ταιριάζουν σχεδόν με τα πάντα. Ο μόνος λόγος για να αποφύγετε τους συνδυασμούς αρωμάτων είναι όταν είσαστε αφοσιωμένη σε ένα θρυλικό άρωμα όπως για παράδειγμα το Channel No.5.

2. Κατανοήστε την οικογένεια που ανήκει το άρωμα:
Όταν επιλέγετε τα προϊόντα μπάνιου και περιποίησης του σώματος για να συνδυάσετε με το άρωμά σας, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη την οικογένεια του αρώματος. Επιλέξτε προϊόντα που ανήκουν στην ίδια οικογένεια αρωμάτων – αν φοράτε άρωμα με νότες από φρούτα συνδυάστε το με αντίστοιχο αφρόλουτρο και κρέμα σώματος. Για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη, συνδυάστε το άρωμά σας με την προσωπική του σειρά σώματος όπως για παράδειγμα το άρωμα Diptyque Philosykos που συνοδεύεται με το Philosykos Body Lotion και Philosykos Shower Gel. Ακολουθώντας αυτή την συμβουλή θα κάνετε εύκολα τους συνδυασμούς και θα προσφέρετε μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια στο άρωμά σας.

3. Χρησιμοποιήστε γαλάκτωμα σώματος για να αλλάξετε το άρωμα σας:
Καθώς αλλάζει η εποχή η θερμοκρασία πέφτει, η ψυχολογία και η διάθεση σας αλλάζει με αποτέλεσμα να επιθυμείτε ένα νέο άρωμα. Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε άλλο άρωμα αντίθετα μπορείτε να κάνετε μια μικρή μετατροπή. Θα το βρείτε πολύ συναρπαστικό να αλλάξετε ελαφρώς το άρωμά σας προσφέροντας του λίγο βάθος και εξωτική αίσθηση συνδυάζοντας το με νότες από κεχριμπάρι σε γαλάκτωμα ή κρέμα σώματος.

Το αφρόλουτρο που χρησιμοποιείτε επίσης επηρεάζει την ευωδία του αρώματος, οπότε αν δεν ανήκει στην προσωπική σειρά του αρώματος ή στην κρέμα σώματος που επιλέξατε τότε χρησιμοποιήστε ένα με πολύ διακριτικό άρωμα με πράσινες και φρέσκες νότες.

4. Διατηρήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο:
Η καθημερινή ενυδάτωση του δέρματος είναι σημαντική για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια το άρωμά σας. Οι ενυδατικές κρέμες και τα γαλακτώματα περιέχουν μαλακτικά στοιχεία που συγκρατούν τα μόρια του αρώματος και προλαμβάνουν την εξάτμιση τους.

5. Αρωματίστε τα μαλλιά σας:
Για να αρωματίσετε τα μαλλιά σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το άρωμά σας μόνο όταν έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, διαφορετικά επιλέξτε αρωματικά σπρέι μαλλιών και σώματος όπως το Diptyque Satin Oil for Body & Hair με νότες από γιασεμί και ylang ylang που έχουν γλυκό και ζεστό άρωμα και συνδυάζονται εύκολα άλλες νότες.

6. Χρησιμοποιήστε ένα διακριτικό αποσμητικό:
Η μυρωδιά του αποσμητικού δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το άρωμά σας, είναι προτιμότερο όμως να χρησιμοποιείτε ένα με διακριτική και απαλή μυρωδιά.
σημ.  Αν  δεν  ανοίγουν   οι  σύνδεσμοι   κάντε  τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω 

Το θεικό γλυκάκι της Αναστασίας

Το θεικό γλυκάκι της Αναστασίας
Bαθμολογία:
       
1 ψήφοι
Προστέθηκε από , 18.01.11

Περιγραφή

Είναι ένα πανεύκολο και πολύ γευστικό γλυκό που το φτιάχνω σε λιγότερο από μισή ώρα
Το θεικό γλυκάκι της Αναστασίας

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 φάκελο κρέμα ζαχαροπλαστικής
  • 1 φάκελο σαντιγί
  • 1/2 πακέτο μπισκότα πτιμπέρ
  • γάλα όσο θέλουν η οδηγείες για σαντιγί και κρέμα ζαχαροπλαστικής
  • 4 ποτήρια του παγωτού
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Εποχιακά
Μέθοδος

 

 

 

  

 

 

Πως το κάνουμε:


σημ.  Αν   δεν  ανοίγουν   οι  σύνδεσμοι   κάντε   τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω 

Δημοφιλείς αναρτήσεις