Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Σημαντική η κατανάλωση ψαριών από τις έγκυες

Σημαντική η κατανάλωση ψαριών από τις έγκυες

Η ποσότητα ψαριών που τρώει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες το παιδί της να εμφανίσει διαταραχή προσοχής.


Η κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα από τη μητέρα όσο είναι έγκυος μειώνει κατά 60% τις πιθανότητες ένα παιδί να εμφανίσει συμπτώματα διαταραχής προσοχής, αναφέρει νέα έρευνα από το τμήμα δ
ημόσιας υγείας του πανεπιστημίου της Βοστόνης.


Φυσικά κάθε ψάρι δεν προσφέρει την ίδια «προστασία». Το είδος των ψαριών που καταναλώνει κανείς είναι το «κλειδί».


Τα αυξημένα επίπεδα υδραργύρου στον οργανισμό, που μπορεί να προέρχονται από την κατανάλωση συγκεκριμένων ειδών ψαριών, όπως ο τόνος και ο ξιφίας, συνδέονται με την εμφάνιση συμπτωμάτων διαταραχής προσοχής, όπως η ανικανότητα συγκέντρωσης, η τεμπελιά και ο αποσυντονισμός και η διάσπαση της προσοχής.


«Είναι πολύ σημαντικό να τρώει μια έγκυος ψάρια» ανέφερε η επίκουρος καθηγήτρια και επικεφαλής της μελέτης, Sharon Sagiv..


Σύμφωνα με την ίδια οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν «μεγάλα» ψάρια όπως ο τόνος και ο ξιφίας, που συνήθως περιέχουν υδράργυρο σε υψηλές συγκεντρώσεις. Μια πιο ασφαλής επιλογή είναι ο μπακαλιάρος και ο σολομός.


newsbeast.gr


Εις Σάμον - Α.Κάλβος



                                  Εις Σάμον - Α.Κάλβος


ζωγρ.Π.Ζωγράφος

Ὅσοι τὸ χάλκεον χέρι
βαρὺ τοῦ φόβου αἰσθάνονται,
ζυγὸν δουλείας, ἂς ἔχωσι·
θέλει ἀρετὴν καὶ τόλμην
ἡ ἐλευθερία.
Αὐτὴ (καὶ ὁ μῦθος κρύπτει
νοῦν ἀληθείας) ἐπτέρωσε
τὸν Ἴκαρον· καὶ ἂν ἔπεσεν
ὁ πτερωθεὶς κ᾿ ἐπνίγη
θαλασσωμένος·
Ἀφ᾿ ὑψηλὰ ὅμως ἔπεσε,
καὶ ἀπέθανεν ἐλεύθερος. -
Ἂν γένῃς σφάγιον ἄτιμον
ἑνὸς τυράννου, νόμιζε
φρικτὸν τὸν τάφον.


σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!


Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

... να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο με άλλη γεύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μη βάλετε στις μπουκίτες ροδόνερο, γιατί ίσως να μην ταιριάζουν γευστικά.


• 400 γρ. λουκούμια τριαντάφυλλο


• 1 πακέτο(α) φύλλο Βηρυτού
• 200 γρ. βούτυρο
• 3 ασπράδια αβγών
• 400 γρ. αμυγδαλόψιχα

για το ράντισμα:

• ροδόνερο

για το πασπάλισμα:

• μπόλικη άχνη ζάχαρη

Πριν ξεκινήσω την προετοιμασία μου, βάζω στο ψυγείο ξεσκέπαστο το κουτί με τα λουκούμια για 1 ώρα να στεγνώσουν, ώστε να κόβονται πιο εύκολα μετά.


Ξεκινάω κόβοντας σε λεπτά κομμάτια τα λουκούμια και τα βάζω σε ένα μπολ μαζί με τα ασπράδια και τα αμύγδαλα και ανακατεύω για λίγη ώρα. Λιώνω σε ένα μπρίκι το βούτυρο, χωρίς να κάψει.


Ανοίγω το φύλλο μου. Βουτυρώνω ένα-ένα τα φύλλα και τα τοποθετώ το ένα πάνω στο άλλο, συνολικά 7 φύλλα μαζί. Απλώνω μέσα τους κατά μήκος του ανοίγματος του φύλλου, δηλαδή σε μια λωρίδα, τη μισή γέμιση που έχω ετοιμάσει.


Τυλίγω ρολό τα φύλλα κι επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία και με τα επόμενα 7 φύλλα.


Αφού τελειώσω με τη γέμισή μου, στρώνω τα ρολά σε ταψί (αβουτύρωτο!) και με ένα κουτάλι της σούπας βουτυρώνω καλά κι από πάνω τα φύλλα.


Αν έχω χρησιμοποιήσει όλο το βούτυρο της συνταγής, ζεσταίνω κι άλλο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45'.


Τα βγάζω από το φούρνο κι όσο είναι ακόμη ζεστά τα φύλλα μου, τα ραντίζω με όσο ροδόνερο κάνω κέφι. Αν δω ότι κολυμπάνε στο βούτυρο, μπορώ να τα στραγγίσω.


Τα αφήνω να κρυώσουν. Τα πασπαλίζω με μπόλικη άχνη ζάχαρη και τα κόβω σε ρολάκια με ένα μαχαίρι!
σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Η ΘΕΙΑ ΛΙΠΟΘΥΜΗΣΕ, ΤΗΝ ΕΠΙΑΣΕ Η ΚΡΙΣΗ της Σοφίας Καλογερίδου *

πηγή http://www.onestory.gr/post/33354505625

Η ΘΕΙΑ ΛΙΠΟΘΥΜΗΣΕ, ΤΗΝ ΕΠΙΑΣΕ Η ΚΡΙΣΗ

της Σοφίας Καλογερίδου *
.
-Καλέ! Καλέ! Η θεία. Λιποθύμησε. Λίγο νερό.
Ο κόσμος έτρεξε σαν τα μυρμήγκια. 
-Κάντε λίγο χώρο καλέ. Λίγο νερό! 
Ο Τάκης κι εγώ καθίσαμε παράμερα. Στο πλάι της εκκλησίας. Ανάψαμε τσιγάρο. Με τα πολλά η θεία Μελάνα συνήλθε. Ότι είχε χαιρετήσει ο κόσμος. Τα κοράκια άρχισαν το παράχωμα. Άρχισε κι αυτή. 
-Αχ Κόλλια! Έφαγες το κιφάλις! Που αφήντσμε μονάσιμ; Τα παιδία σ’ ντο θα φτάνε! Νε δουλείας νε τίποτα!
Μετά άρχισε να χτυπιέται. Την έπιασε κρίση. Έβγαλε τις φουρκέτες της και τραβούσε τα μαλλιά. Από κότσο τά ’κανε ξυστά. Είπε, είπε…
Την αφήσαμε να ξεσπάσει. Τη μάζεψε η Ελλάδα και την πήγε σπίτι. Εμείς έπρεπε να πάμε στο καφενείο. Ήρθαν όλοι οι δικοί μας. Απ’ το Κιλκίς θες, απ’ την Ξάνθη. Μέχρι κι ο θείος ο Μήτος απ’ τον Πειραιά. Κι ας είχε να μιλήσει τρία χρόνια με τον Κόλλια.
Επήκαμε το αντέτ. Μετά φύγαν όλοι. Κουράστηκαν. Πήγαν στης θείας Μελάνας. Κάποιους πήρε κι η μάνα μου. Ήταν άυπνοι. Ιδίως αυτοί από μακριά.
Μείναμε πάλι εγώ κι ο Τάκης.
-Τι να τον κάνω ρε Μίμη. Του τά ’λεγα του μαλάκα. Τι τις θες τις πουτάνες. Μείνε με τα ναρκωτικά που τα ξέρεις. Δε μ’ άκουσε. Απ’ την ώρα που άνοιξε το κολόμπαρο χαΐρι δεν είδαμε. Τον κυνήγησε κι η Μαφία για τη Μολδαβή. Τι τα ήθελε τα νταλαβέρια;
-Τελικά ποιος τον έφαγε ρε Τάκη;
-Ποιος τον έφαγε ρε ξάδερφε; Το κεφάλι του το ξερό. Που να ξέρω. Λένε αυτός ο πούστης ο Αλβανός.
-Ο Θανάς;
-Αυτός. Αυτός ο παλιόπουστας. Του την είχε φυλαγμένη. Έφερνε μαύρο πριν τον πάπα. Τον έκανε ζημιά ο πάπας. Τώρα με την κρίση έσπασαν οι δουλειές. Ο δικός μας πουλούσε φτηνότερα. Είχε άκρες.
-Και πως το ξέρεις;
-Αμάν ρε Μίμη. Τι να σε πω. Υποθέσεις κάνουμε. Άλλοι λένε αυτός που είχε τη Μολδαβή τον έφαγε. Εγώ πες τώρα τι κάνω; Τα παιδία νε δουλείας νε τίποτα. 
- Εγώ σε είπα. Πάμε στη Σουηδία. Πήγε ο φίλος μου ο Οδυσσέας ο ηλεκτρολόγος. Τι να σε πω. Το κράτος να τον βρει σπίτι, το κράτος τα πάντα. Τώρα θα μαθάν και τη γλώσσα. Άμα μείνεις εδώ θα τρώνε σε. Όλοι από σένα περιμένουνε. Κι άμα κρατήσεις το μαγαζί στο τέλος θα πας όπως ο θείος.
-Ασί Γεωργία ήρθαμε εδώ για καλύτερα. Και τώρα ξαν τα ίδια. Να γαμώ εγώ την κρίση!
.
Η Σοφία Καλογερίδου είναι καθηγήτρια πληροφορικής στη Βέροια. Σπούδασε στην Ξάνθη Ηλ/γος Μηχ/κος. Είναι ανέκδοτη.
[ facebook ] [ e-mail ]

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Τέσσερις συνήθειες που νομίζεις ότι είναι υγιεινές αλλά πλανάσαι

 Τέσσερις συνήθειες που νομίζεις ότι είναι υγιεινές αλλά πλανάσαι

Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να προσέξουμε τον οργανισμό μας και το σώμα μας, κάνουμε λάθη και εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας κάποιες ρουτίνες, οι οποίες όμως δεν είναι όσο αθώες νομίζουμε.

1. Υπερβολική χρήση αντισηπτικού

Μετά τον ιό της γρίπης H1N1 έγινε μόδα και πολύς κόσμος κυκλοφορεί με ένα μπουκαλάκι στην τσάντα, το οποίο χρησιμοποιεί όπου σταθεί κι όπου βρεθεί. Η χρήση του αντισηπτικού όμως ενδείκνυται μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις, π.χ. επίσκεψη στο νοσοκομείο, γιατί κάνει τον οργανισμό σου μακροπρόθεσμα λιγότερο ανθεκτικό απέναντι στα βακτήρια.

2. Τρως ένα γεύμα την ημέρα

Μπορεί να νομίζεις ότι έτσι γλιτώνεις θερμίδες και αποτοξινώνεις τον οργανισμό σου, αλλά κάνεις λάθος. Αν δεν τρως συχνά και μικρά γεύματα, όχι μόνο χαλάς το μεταβολισμό σου, αλλά είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αν τραφείς μόνο όταν σε έχει «γονατίσει» η πείνα, θα φας ότι βρεις μπροστά σου και θα πάρεις μαζεμένες όλες τις θερμίδες που προσπαθούσες να αποφύγεις.

3. Βουρτσίζεις τα δόντια μετά από κάθε γεύμα

Καλό το βούρτσισμα των δοντιών, αλλά όπως όλα, θέλει κι αυτό ένα μέτρο, γιατί ο υπερβάλλων ζήλος καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών.

4. Πίνεις αποκλειστικά εμφιαλωμένο νερό

Μπορεί έτσι να προστατεύεις τα νεφρά σου από τη συσσώρευση αλάτων, όμως τα περισσότερα εμφιαλωμένα νερά δεν περιέχουν φθόριο, το οποίο χρειάζεσαι για να προστατεύσεις τα δόντια σου και γενικότερα να βελτιώσεις τη στοματική σου υγιεινή.

iefimerida.gr

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Σήμερα...


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΒΑΛΑΝΤΗΣ 

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας 12 Οκτωβρίου

πηγή http://www.zougla.gr/ygeia/article/pagosmia-imera-kata-tis-ar8ritidas

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012, 01:13 

Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας.

Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις».


Στατιστικά Στοιχεία:


103.000.000 άτομα στην Ευρώπη υποφέρουν από αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές νόσους.

Το 14% του ελληνικού πληθυσμού (1.400.000 Έλληνες) επισκέπτονται το γιατρό τους με προβλήματα των αρθρώσεων, μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο, απώλεια εργατοωρών, κακή ποιότητα ζωής, γρήγορη συνταξιοδότηση και εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα σοβαρή αναπηρία στον πάσχοντα.
H αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας. Eίναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών αν και ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας μπορεί να επηρεάσουν και παιδιά.
Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από αρθρίτιδα και συχνά παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012, 01:27

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω

Παγκόσμια μέρα του Αυγού!

πηγή http://www.auga.gr/egg-world-day/

Παγκόσμια μέρα του Αυγού!

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών, με σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του
 αυγού (λίγες σχετικά θερμίδες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευρεία γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων). Μια από τις αιτίες για τη χαμηλή κατανάλωση αυγού είναι και η χοληστεροφοβία (περιέχει 215 mg χοληστερίνης, τη στιγμή που η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 300 mg).
Έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, «αθωώνουν» το αυγό, που περιέχει τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL). Φαίνεται, δηλαδή, ότι αυτό που αυξάνει τη χοληστερίνη, καθώς και όλα τα λιπίδια στον οργανισμό μας, είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερίνη των τροφών (ένα αυγό έχει 4,5 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων μόλις το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένα λίπη).
Σύνθεση του λευκώματος (ασπράδι):
* Νερό 85-90%
* Πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12%
* Λίπος 0,25%
* Τέφρα 0,6%
* Υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%
* Μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων
Συστατικά κρόκου:
* Νερό 45-51%
* Πρωτεΐνες 16-17%
* Λίπος 31-36%%
* Τέφρα 1,3%
* Υδατάνθρακες 0,2-1,1%
Ο κρόκος είναι περίπου 16 γρμ. και περιέχει μεγάλη ποσότητα λευκώματος (16,3 γρμ.%) ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D). Είναι μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου. Επίσης, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D, ενώ η χολίνη που περιέχει είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου.
---------------------------------------------------

πηγή http://tetradio.pblogs.gr/2007/09/pagkosmia-hmera-aygoy-12-oktwbrioy.html

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού (12 Οκτωβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών, με σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του αυγού (λίγες σχετικά θερμίδες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευρεία γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων).
ayga-greeceΣτη χώρα μας, η κατανάλωση αυγών ανέρχεται σε 130 τεμάχια ανά άτομο το χρόνο, όταν προ τριακονταετίας στην Ήπειρο και την Κρήτη ξεπερνούσε τα 400. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 280-300.
Μια από τις αιτίες για τη χαμηλή κατανάλωση αυγού είναι και η χοληστεροφοβία. Έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια,  «αθωώνουν» το αυγό, που περιέχει τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL).

Αυγό και επιδόσεις:
  • Στην αρχαιότητα τάιζαν με αυγά τους νιόπαντρους για να
    κάνουν γερούς απογόνους. 
  •  Κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες απαγορευόταν στους αθλητές να
    τρώνε αυγά, γιατί έτσι ανέβαιναν πολύ οι επιδόσεις τους.
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:
http://www.internationalegg.com/
Πηγή: www.sansimera.gr

Εικονοθεραπεία 20

Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-


Σαλάτα Φθινόπωρο

                      
                            Σαλάτα Φθινόπωρο
Αποτέλεσμα εικόνας για Σαλάτα Φθινόπωρο
σπανάκι
σγουρή σαλάτα
κρεμμύδι
ραντίτσιο
ξερά δαμάσκηνα
κρουτόν
σουσάμι
μέλι
μαϊντανό
σος βινεγκρέτ




Αν στη "δίνει" ο Χειμώνας, δώσε στα φαγητά σου ονόματα άλλων εποχών. Αυτή η σαλάτα έχει τη γλύκα από το μέλι, τη ζεστασιά από τα ξερά δαμάσκηνα και τη σπιρτάδα της βινεγκρέτ. Γίνεται να τη βαφτίσει ο μουντός χειμώνας; Δε γίνεται! Τα πράγματα είναι απλά.

Κόβουμε τα λαχανικά με τα χεράκια σε μεγάλα κομμάτια, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, το κρεμμύδι και τα δαμάσκηνα, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και το μέλι και τελειώνουμε με τα κρουτόν και το σουσάμι.

Σε περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε τη δική μας βινεγκρέτ, ανακατεύουμε σ' ένα μεγάλο μπολ ηλιέλαιο, balsamico ξύδι, μουστάρδα, λίγο κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι.

toarkoudi.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις