Γιαννιώτικο παραδοσιακό ψωμί
Υλικά Αλεύρι (άσπρο δυνατό)500 γρ. Αλεύρι (κίτρινο) 1500 γρ. Νερό 1150 - 1200 γρ.
Μαγιά 40 γρ.
Αλάτι 40 γρ.
Ελαιόλαδο 50 γρ.
Εκτέλεση
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο ταχυζυμωτήριο και ζυμώνουμε για ένα τέταρτο στην
πρώτη ταχύτητα, μέχρι να δούμε ότι το ζυμάρι μας έχει γίνει «γερό». Κόβουμε
το ζυμάρι σε κομμάτια 600 γρ. και πλάθουμε το κάθε κομμάτι ζυμαριού σε
φραντζόλα. Στη συνέχεια, στοφάρουμε για τρία τέταρτα με 75% υγρασία στους
32°C. Κάνουμε με το ειδικό μαχαιράκι τρεις οριζόντιες χαρακιές στην επιφάνεια
του ζυμαριού και τέλος, ψήνουμε σε ταμπανωτό φούρνο στους 220°C για 35
λεπτά.
Tip:Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην υποτιμάται η διαδικασία και ο χρόνος -
συνθήκες (υγρασία και θερμοκρασία) του στοφαρίσματος γιατί διαφορετικά, το
ψωμί δεν θα έχει ωραίο τελικό αποτέλεσμα.