Ποιος από εμάς θα φανταζόταν ότι η συστηματική κατανάλωση
μυρωδάτου, ελληνικού καφέ θα αποτελούσε βασικό συστατικό στη συνταγή της
μακροζωίας;
Κι όμως εκτός από άρωμα και γεύση φαίνεται ότι ο καφές
προσφέρει «υγεία» στο ενδοθήλιο, το κυτταρικό στρώμα της εσωτερικής
επιφάνειας των αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που
διεξήγαγε η ομάδα του καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη,
διευθυντή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής και του Ομώνυμου Εργαστηρίου
Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ Ιπποκράτειο, με τον επίκουρο καθηγητή της
Ιατρικής Σχολής Γεράσιμο Σιάσο, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό
έντυπο Vascular Medicine.
Στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί θα ενημερωθείτε για τις
ευεργετικές ιδιότητες που έχει η κατανάλωση ενός φλιτζανιού ελληνικού
καφέ.
Του Αθανάσιου Μπούκαλη Νευροχειρουργού
Αναλυτικότερα λίγα χρόνια πριν ομάδα επιστημόνων υγείας παρατήρησε ότι
σε ορισμένες περιοχές - μεταξύ των οποίων και το ελληνικό νησί της
Ικαρία, οι κάτοικοι εμφάνιζαν τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων σε
παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό το αναμφισβήτητα πολύ σημαντικό εύρημα έγινε η
κινητήριος δύναμη για την επιστημονική κοινότητα, η οποία και αποφάσισε
να διερευνήσει εις βάθος το θέμα και να «λύσει» το μυστήριο της
μακροζωίας στις συγκεκριμένες περιοχές.
Στα πλαίσια των παραπάνω επιδημιολογικών παρατηρήσεων, η Α'
Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με
επικεφαλή τον καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη, ξεκίνησε μια
μελέτη καταγραφής των κλινικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών καθώς
και των συνηθειών τρόπου ζωής των κατοίκων μέσης και προχωρημένης
ηλικίας του νησιού Ικαρίας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι υποψίες των επιστημόνων για τους
«υπεύθυνους» της μακροζωίας επιβεβαιώθηκαν με τα αποτελέσματα της
έρευνας. Σε άλλες πάλι, τα ευρήματα εξέπληξαν τους πάντες.
Ο καφές διαπιστώθηκε ότι προσφέρει «υγεία» στο ενδοθήλιο, το κυτταρικό
στρώμα της εσωτερικής επιφάνειας των αιμοφόρων αγγείων, καθώς οι
αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη
λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ και
κατ’ επέκταση παρουσίασαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του
μυοκαρδίου. Ακόμα και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή
πίεση, η κατανάλωση ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του
ενδοθηλίου των αρτηριών.
Η μέτρια περιεκτικότητά του ελληνικού καφέ σε καφεΐνη έναντι της
υψηλής περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ουσίες
είναι η αιτία που τον κάνει να ξεχωρίζει έναντι άλλων ειδών καφέ (Siasos
et al, 2013). Κάθε 150 ml (1 φλ.) καφέ -ανεξαρτήτως προέλευσης, μεθόδου
καβουρντίσματος και αλέσματος- περιέχει 120 mg πολυφαινόλες.
Δεν εξαιρούνται οι στιγμιαίος καφές και ο ντεκαφεϊνέ. Πρόσφατα σε
δημοσίευση του επιστημονικού εντύπου Journal of Agriculture and Food
Chemistry, η υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δράση του κατέταξε τον
καφέ σε καλύτερη θέση συγκριτικά με άλλα ροφήματα που γνωρίζαμε ότι
είναι εξίσου πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Επίσης, δύο νέες έρευνες αναδεικνύουν τη συμβολή του καφέ στην καλή
υγεία. Η πρώτη έγινε από ιάπωνες ερευνητές και δημοσιεύτηκε στο
επιστημονικό έντυπο Stroke.
Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη ο καφές και το πράσινο τσάι μειώνουν τον
κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η έρευνα αφορούσε 83.200 ανθρώπους
ηλικίας 45 έως 74 ετών, οι οποίοι είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση
επί 13 χρόνια. Η δεύτερη έρευνα έγινε στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε
στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Οι επιστήμονες διευκρινίζουν δε ότι η ωφέλεια σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής αφορά και αυτούς που πίνουν καφέ χωρίς καφεΐνη.
Ένδειξη ότι, όποιος και αν είναι ο βιολογικός μηχανισμός μέσω του
οποίου ο καφές σχετίζεται θετικά με τη διάρκεια της ζωής, η καφεΐνη δεν
ευθύνεται για τη μακροζωία.
Αθανάσιος Μπούκαλης Νευροχειρουργός
Ιδρυτής της International Medical Rights
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα ως φάρμακα, χάρη στις
ευεργετικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες και τα τελευταία χρόνια
έχουν… πάρει τα πάνω τους και στην Ελλάδα. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς
ότι στην χώρα μας φυτρώνουν παραπάνω από χίλια είδη βοτάνων, το καθένα
με την δική του δράση, παράλογο αν σκεφτούμε ότι η Ιατρική και η
φαρμακολογία βρίσκονται στο απόγειό τους και μπορούν να θεραπεύσουν μια
ευρεία γκάμα ασθενειών. Σε κάθε περίπτωση, τα παραδοσιακά βότανα
εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ενώ η
χρήση τους υποστηρίζεται από επιστήμες όπως η Βοτανική Ιατρική. Όπως μας
εξηγεί ο κ. Μανώλης Μάνος, Βοτανολόγος Ιατρός, σκοπός της επιστήμης
αυτής είναι να επαναφέρει τον οργανισμό στην σωστή του λειτουργία μέσα
από αλλαγές στη διατροφή, στον τρόπο ζωής και μέσα από την χρήση ειδικών
φαρμάκων για οξείες ή χρόνιες παθήσεις. «Σίγουρα τα βότανα δεν μπορούν
να αντικαταστήσουν τα συμβατικά φάρμακα», τονίζει, «Αυτό είναι παράνομο.
Δεν μπορείς για παράδειγμα να θεραπεύσεις τον καρκίνο. Μπορείς όμως να
βοηθήσεις έναν άνθρωπο, μειώνοντας τα συμπτώματα από τις
χημειοθεραπείες. Δηλαδή, μπορείς να δουλέψεις μαζί με τον συμβατικό
ιατρό για την αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών». Με την βοήθεια του κ.
Μάνου, συγκεντρώσαμε 15 βότανα τα οποία είναι γνωστά εδώ και αιώνες για
τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον οργανισμό μας. Προσοχή, σε καμία
περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα συμβατικά φάρμακα, ενώ θα
πρέπει να λαμβάνονται ύστερα από συμβουλή ιατρού σε περίπτωση που το
άτομο ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή. Aloe Vera Η γνωστή μας Αλόη έχει
αντι-ιικές, μαλακτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ τονώνει και
το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης, θεωρείται ότι έχει και
αντιδιαβητική δράση σε διαβήτη τύπου ΙΙ. Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, η Αλόη
χρησιμοποιείται σε παράλληλη θεραπεία για αυτοάνοσα νοσήματα και πεσμένο
ανοσοποιητικό, ενώ έχει φανεί ότι ρίχνει τα τριγλυκερίδια. Τοπικά,
χρησιμοποιείται για την θεραπεία του έρπητα, για την ψωρίαση, την
δερματίτιδα και τα εγκαύματα από τον ήλιο. Καλέντουλα Έχει μαλακτικές,
αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές («ξεραίνει» σπυριά δηλαδή), μηκυτοκτόνες και
αντιμικροβιακές ιδιότητες και χρησιμοποιείται εσωτερικά για την
αντιμετώπιση φλεγμονών στο στόμα και στον φάρυγγα. Τοπικά, ανακουφίζει
από εγκαύματα και φλεγμονές, ενώ έχει και πηκτική δράση. Η καλέντουλα
ανήκει στην οικογένεια της μαργαρίτας. Επομένως αν είστε αλλεργικοί σε
αυτήν θα πρέπει να αποφύγετε την χρήση της. Σπόροι Σέλινου Έχουν
διουρητική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ χρησιμοποιούνται για την
αντιμετώπιση των ρευματισμών. Λέγεται επίσης ότι μπορούν να βοηθήσουν
στην αντιμετώπιση της ποδάγρας, η οποία οφείλεται σε άλατα τα οποία
συσσωρεύονται στα πόδια δημιουργώντας πόνους στο μεγάλο δάχτυλο. Δεν
ενδείκνυται για άτομα τα οποία έχουν φλεγμονή στα νεφρά, γιατί πιθανώς
να αυξήσει την φλεγμονή αυτή χάρη σε κάποια αιθέρια έλαια των σπόρων.
Χαμομήλι Το… ταπεινό χαμομηλάκι χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες και
σπασμολυτικό, δηλαδή χαλαρώνει τους μύες, αλλά και ως μαλακτικό για το
στομάχι και τον λάρυγγα. Έχει ήπιες ηρεμιστικές ιδιότητες και
χρησιμοποιείται επίσης σε φλεγμονές του γαστρεντερικού, δυσπεψία και
«φούσκωμα». Τοπικά, βοηθά στην αντιμετώπιση του εκζέματος και είναι
επουλωτικό για διάφορες πληγές και δερματικές φλεγμονές. Ανήκει και αυτό
στην οικογένεια της μαργαρίτας, για όσους έχουν αλλεργία στο
συγκεκριμένο φυτό.
Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/wellbeing/nutrition/article/295808/votana-15-epiloges-apo-to-farmakeio-ths-fyshs.html
Πηγή: www.in2life.gr
Ποιος από εμάς θα φανταζόταν ότι η συστηματική κατανάλωση
μυρωδάτου, ελληνικού καφέ θα αποτελούσε βασικό συστατικό στη συνταγή της
μακροζωίας;
Κι όμως εκτός από άρωμα και γεύση φαίνεται ότι ο καφές
προσφέρει «υγεία» στο ενδοθήλιο, το κυτταρικό στρώμα της εσωτερικής
επιφάνειας των αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που
διεξήγαγε η ομάδα του καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη,
διευθυντή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής και του Ομώνυμου Εργαστηρίου
Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ Ιπποκράτειο, με τον επίκουρο καθηγητή της
Ιατρικής Σχολής Γεράσιμο Σιάσο, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό
έντυπο Vascular Medicine.
Στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί θα ενημερωθείτε για τις
ευεργετικές ιδιότητες που έχει η κατανάλωση ενός φλιτζανιού ελληνικού
καφέ.
Αναλυτικότερα λίγα χρόνια πριν ομάδα επιστημόνων υγείας παρατήρησε ότι
σε ορισμένες περιοχές - μεταξύ των οποίων και το ελληνικό νησί της
Ικαρία, οι κάτοικοι εμφάνιζαν τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων σε
παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό το αναμφισβήτητα πολύ σημαντικό εύρημα έγινε η
κινητήριος δύναμη για την επιστημονική κοινότητα, η οποία και αποφάσισε
να διερευνήσει εις βάθος το θέμα και να «λύσει» το μυστήριο της
μακροζωίας στις συγκεκριμένες περιοχές.
Στα πλαίσια των παραπάνω επιδημιολογικών παρατηρήσεων, η Α'
Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με
επικεφαλή τον καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη, ξεκίνησε μια
μελέτη καταγραφής των κλινικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών καθώς
και των συνηθειών τρόπου ζωής των κατοίκων μέσης και προχωρημένης
ηλικίας του νησιού Ικαρίας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι υποψίες των επιστημόνων για τους
«υπεύθυνους» της μακροζωίας επιβεβαιώθηκαν με τα αποτελέσματα της
έρευνας. Σε άλλες πάλι, τα ευρήματα εξέπληξαν τους πάντες.
Ο καφές διαπιστώθηκε ότι προσφέρει «υγεία» στο ενδοθήλιο, το κυτταρικό
στρώμα της εσωτερικής επιφάνειας των αιμοφόρων αγγείων, καθώς οι
αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη
λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ και
κατ’ επέκταση παρουσίασαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του
μυοκαρδίου. Ακόμα και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή
πίεση, η κατανάλωση ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του
ενδοθηλίου των αρτηριών.
Η μέτρια περιεκτικότητά του ελληνικού καφέ σε καφεΐνη έναντι της υψηλής
περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η
αιτία που τον κάνει να ξεχωρίζει έναντι άλλων ειδών καφέ (Siasos et al,
2013). Κάθε 150 ml (1 φλ.) καφέ -ανεξαρτήτως προέλευσης, μεθόδου
καβουρντίσματος και αλέσματος- περιέχει 120 mg πολυφαινόλες.
Δεν εξαιρούνται οι στιγμιαίος καφές και ο ντεκαφεϊνέ. Πρόσφατα σε
δημοσίευση του επιστημονικού εντύπου Journal of Agriculture and Food
Chemistry, η υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δράση του κατέταξε τον
καφέ σε καλύτερη θέση συγκριτικά με άλλα ροφήματα που γνωρίζαμε ότι
είναι εξίσου πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Επίσης, δύο νέες έρευνες αναδεικνύουν τη συμβολή του καφέ στην καλή
υγεία. Η πρώτη έγινε από ιάπωνες ερευνητές και δημοσιεύτηκε στο
επιστημονικό έντυπο Stroke.
Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη ο καφές και το πράσινο τσάι μειώνουν τον
κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η έρευνα αφορούσε 83.200 ανθρώπους
ηλικίας 45 έως 74 ετών, οι οποίοι είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση
επί 13 χρόνια. Η δεύτερη έρευνα έγινε στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε
στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Οι επιστήμονες διευκρινίζουν δε ότι η ωφέλεια σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής αφορά και αυτούς που πίνουν καφέ χωρίς καφεΐνη.
Ένδειξη ότι, όποιος και αν είναι ο βιολογικός μηχανισμός μέσω του
οποίου ο καφές σχετίζεται θετικά με τη διάρκεια της ζωής, η καφεΐνη δεν
ευθύνεται για τη μακροζωία.
Αθανάσιος Μπούκαλης Νευροχειρουργός
Ιδρυτής της International Medical Rights
http://iatropedia.gr