Τρίτη 3 Μαΐου 2016

«τα βρίσκεις»;Θα επιβιώσεις...

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
 
"Μυστικά Περάσματα", η νέα τηλεοπτική εκπομπή εναλλακτικής αναζήτησης. Παρουσιαστής της ο γνωστός συγγραφέας, αρχαιολόγος και ερευνητής, Βαγγέλης…
mystikaperasmata.gr|Από Administrator

ΕΠΙΒΙΩΣΗ:Οδηγός για τα άγρια χόρτα του ελληνικού βουνού.Ξέρεις να «τα βρίσκεις»;Θα επιβιώσεις τις δύσκολες μέρες.Δεν ξέρεις;Κρίμα

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator on .
agria-xortaΔεν είναι καθόλου ευχάριστο το σοκ από την κατανάλωση «λάθος (τοξικών) φυτών (εννοείται πως αυτά είναι μόνον ένα μικρό δείγμα…τα υπόλοιπα, βγάλτε τις γιαγιάδες στο βουνό να σας τα μάθουν…όπως και το πως ΑΠΟτοξινώνονται κάποια που εκ πρώτης όψεως δεν τρώγονται (πχ τσουκνίδα)>Τα βουνά της Ελλάδας είναι γεμάτα πράσινο και πολύχρωμες εκτάσεις λουλουδιών. Από τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι εμπιστεύονταν τα χόρτα του βουνού άλλοτε για βρώση και άλλοτε για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Είναι μια όμορφη και υγιεινή δραστηριότητα που μπορούμε να ακολουθήσουμε και εμείς!

Παρακάτω ακολουθεί ένας μικρός οδηγός των πιο συνηθισμένων φαγώσιμων χόρτων!
1. Πικραλίδα
PIKRALIDA
Ταυτότητα: Πολυετές αυτοφυές φυτό, φτάνει τα 25 εκατοστά ύψος. Η πικραλίδα βρίσκεται ριζωμένη συνήθως σε χωράφια ως ζιζάνιο ή σε ακαλλιέργητους τόπους. Η ρίζα και τα φύλλα της καταπολεμούν την πέτρα στη χολή. Επίσης είναι διουρητική, χωρίς όμως να μειώνει το κάλιο από τον οργανισμό. Εποχή: Από τον χειμώνα μέχρι την άνοιξη. Στην κουζίνα μας: Ωμή σε σαλάτες ή βραστά. Τα φύλλα της τα βάζουμε και σε λαχανόπιτες.
2. Γλιστρίδα
GLISTRIDA
Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά. Φημίζεται για τη βιταμίνη C και το σίδηρο που περιέχει. Ο λαός λέει πως αν βάλεις λίγα φύλλα γλιστρίδας κάτω από τη γλώσσα σου, ξεδιψάς (ίσως έτσι βγήκε και η φράση για τον πολυλογά, επειδή νιώθοντας ανακουφισμένος από δίψα, ξεκινά ασταμάτητο μονόλογο)! Εποχή: Από αρχές του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο. Στην κουζίνα μας: Τρώγεται ωμή σε σαλάτα και μπορεί να αντικαταστήσει τα μαρούλια σαν πράσινο λαχανικό.
3. Πικροράδικα
PIKRORADIKO
Ταυτότητα: Πολυετή φυτά που φτάνουν το 1 μέτρο. Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε χωράφια αφρόντιστα και ακαλλιέργητα. Εποχή: Από το φθινόπωρο με τα πρωτοβρόχια έως το τέλος της άνοιξης. Στην κουζίνα μας: Βραστά με λαδολέμονο ή μαγειρεμένα με κρέας.
4. Γαϊδουράγκαθο – σίλυβο
GAIDOYRAGKATHO
Ταυτότητα: Διετές αυτοφυές, ακανθώδες φυτό που φθάνει το 1,5 μέτρο ύψος. Τα πράσινα φύλλα του διαφέρουν από τις άσπρες γραμμές. Ευδοκιμεί κοντά σε χερσότοπους.Εποχή: Φθινόπωρο και χειμώνα (αντέχει μέχρι και τους -15 βαθμούς Κελσίου). Στην κουζίνα μας: Εάν αφαιρέσουμε τα αγκάθια του, μπορούμε να μαγειρέψουμε τη ρίζα και τα φρέσκα φύλλα του, που θυμίζουν σπανάκι.
5. Ραπανίδα
RAPANIDA
Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά. Εξαπλώνεται σαν ζιζάνιο σε διάφορους τόπους. Ξεχωρίζει για τα μακριά, πράσινα φύλλα της. Εποχή: Από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Στην κουζίνα μας: Πολύ νόστιμα χόρτα βραστά ως σαλάτα με λαδόξυδο.
6. Περδικονύχι
PERDIKONYXI
Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά. Το συναντάμε σε μεγάλη ποσότητα στα ελληνικά βουνά, αλλά και σε χωράφια. Εποχή: Από το χειμώνα μέχρι την άνοιξη, προτού ανθίσει. Στην κουζίνα μας: Το περδικονύχι το χρησιμοποιούμε σε ομελέτες και σε διάφορες πίτες.
7. Καυκαλήθρα
KAYKALITHRA
Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά. Είναι γνωστή και ως καυκαλίδα, μοσκάκι, αγριοκουτσουνάδα, μερουλήθρα, και μοσχολάχανο. Το άρωμά της είναι έντονο γεμάτο φρεσκάδα. Εποχή: Από το χειμώνα μέχρι την άνοιξη, προτού ανθίσει. Στην κουζίνα μας: Εκτός από τις πίτες, χρησιμοποιείται ως μυρωδικό σε φασολάδες.
8. Οξαλίδα
OKSALIDA
Ταυτότητα: Ποώδες φυτό με κίτρινα άνθη. Η οξαλίδα χρησιμοποιείται ως υποκατάστατου του αλατιού και του ξυδιού, όμως σε μεγάλες ποσότητες ενδέχεται να είναι δηλητηριώδης.Εποχή: Σχεδόν όλες τις εποχές, τη συναντάμε παντού, γιατί εξαπλώνεται πολύ εύκολα. Στην κουζίνα μας: Τη χρησιμοποιούμε σε σούπες, σε σάλτσες και σε χορτόπιτες σε προσεκτικές, μικρές ποσότητες, για να δώσει μια ξινή γεύση.
9. Ρόκα – Αζούματο
ROKA
Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60-80 εκατοστά. Μαζεύει τις μέλισσες με τα άνθη της, που είναι μακριά και λευκά. Εποχή: Ανθίζει από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι. Στην κουζίνα μας: Κόβουμε συχνά τα φύλλα της για να εμποδίσουμε την ανθοφορία. Τρώγεται σκέτη σαν ξιδάτη σαλάτα ή με μαρούλι, λάχανο, ντομάτα.
10. Σινάπι – Βρούβες
SINAPI
Ταυτότητα: Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 80 εκατοστά. Στην Ελλάδα το συναντούμε πολύ συχνά, κάτι που δικαιολογεί τη φράση «πάμε για βρούβες»! Οι αλεσμένοι σπόροι του χρησιμεύουν στην Παρασκευή μουστάρδας. Εποχή: Μαζεύονται τα φύλλα το φθινόπωρο έως την άνοιξη. Στην κουζίνα μας: Τα φρέσκα τρυφερά φύλλα τους τρώγονται βραστά μόνα τους ή με άλλα χόρτα και χρησιμοποιούνται με άλλα χόρτα σε χορτόπιτες.
Φωτό από: ftiaxno.gr
Πηγή
 

Πρώτος ανάμεσα σε 470.000 αναλυτές

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Την πρώτη θέση ως καλύτερος Data Scientist στον κόσμο κατέκτησε ένας νεαρός επιστήμονας με καταγωγή από το Βόλο. Πρόκειται για τον Μάριο Μιχαηλίδη που…
e-thessalia.gr

Κως

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Aegeas Travel.

Τσάρλι Τσάπλιν

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Newsone.gr.
 
Newsone.gr
Μία από τις σπουδαιότερες ομιλίες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία!! Τσάρλι Τσάπλιν: Mήνυμα προς όλη την Ανθρωπότητα!! ΣΚΕΤΗ ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ το βιντεο!

Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Σεληνάρη

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ.
 
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ
www.monastiriaka.gr
Κρήτη - Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Σεληνάρη στο Λασίθι.
Από τα Μάλια όντε περνάς,
και πας για Σεληνάρι,
ένα κεράκι άναψε,
στου Αϊ – Γιωργιού τη χάρη.

Κάρπαθος

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Blue Planet.
 
Blue Planet στην τοποθεσία Ελλάδα.
Karpathos

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Σάββατο 30 Απριλίου 2016

εσαρπες

Σε βρήκα στη Μονεμβασιά

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο της Xara Zwi.
 
Xara Zwi

Σε βρήκα στη Μονεμβασιά
να περπατάς μ’ αρματωσιά
και στο λαιμό μαντήλι
Να `χεις την ωχρα του καιρού
και το γαλάζιο του νερού
στα πεθαμένα χείλη

Τώρα κοιμάσαι στ’ ανοικτά
του πέλαγου με σταυρωτά
τ’ Ανάπλι και τη Μάνη
Αχ αδελφέ της ποταμιάς
του κόσμου και της ερημιάς
παιδί του Μακρυγιάννη

Φουσάτα πάνε στο Νοτιά
μα εσύ φουντώνεις τη φωτιά
στη μέση του Γενάρη
Κι από την Ύδρα ως τη Χιό
σε κυνηγάνε σαν στοιχειό
φονιάδες και κουρσάροι

Μα εσύ κοιμάσαι στ’ ανοικτά
του πέλαγου με σταυρωτά
τ’ Ανάπλι και τη Μάνη
Αχ αδελφέ της ποταμιάς
του κόσμου και της ερημιάς
παιδί του Μακρυγιάννη

Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης
https://www.youtube.com/watch?v=418xd7HKz8E

Δημοφιλείς αναρτήσεις