Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους.
cretangastronomy.gr
Από τα αγαπημένα πιάτα μικρών και μεγάλων!
Γιουβαρλάκια, από το τούρκικο yuvarlak που σημαίνει σφαιρικός.
Ακόμη μια τούρκικη λέξη για ένα φαγητό συνηθισμένο και αγαπημένο στη χώρα μας. Δεν είναι βέβαια πάντα σφαιρικά (στο σπίτι μας τα
συνηθίζουμε ωοειδή). Τα υλικά τους είναι λίγο-πολύ παρόμοια σε όλες τις συνταγές. Τελευταία πρόσθεσα μια δυό φορές και άλλα λαχανικά ή μυριστικά στον κιμά ή στη σούπα, αλλά παρόλο που δεν ήταν άσχημα, όταν λέμε γιουβαρλάκια εννοούμε πάντα τα κλασικά! Μαγειρεύονται συνήθως αυγολέμονο ή κοκκινιστά, με ντομάτα.
συνηθίζουμε ωοειδή). Τα υλικά τους είναι λίγο-πολύ παρόμοια σε όλες τις συνταγές. Τελευταία πρόσθεσα μια δυό φορές και άλλα λαχανικά ή μυριστικά στον κιμά ή στη σούπα, αλλά παρόλο που δεν ήταν άσχημα, όταν λέμε γιουβαρλάκια εννοούμε πάντα τα κλασικά! Μαγειρεύονται συνήθως αυγολέμονο ή κοκκινιστά, με ντομάτα.
Εγώ τους έχω ξεχωρίσει τους τρόπους κατά … εποχή. Το Χειμώνα τα προτιμούμε αυγολέμονο, το Καλοκαίρι με μπόλικη ντομάτα. Όταν τα φτιάχνω αυγολέμονο άλλοτε βάζω περισσότερο νερό και γίνονται νόστιμη παρηγορητική και θερμαντική σουπίτσα, κι άλλοτε φροντίζω απλώς να έχουν μια πλούσια πηχτή σάλτσα αυγολέμονο, σαν ένα
καλοφτιαγμένο φρικασέ.Οι φωτογραφίες είναι από διαφορετικά μαγειρέματα, με διαφορετικές ποσότητες νερού.
καλοφτιαγμένο φρικασέ.Οι φωτογραφίες είναι από διαφορετικά μαγειρέματα, με διαφορετικές ποσότητες νερού.
Τα μαγειρεύω με τον τρόπο που τα έφτιαχνε η γιαγιά μου.
Έτσι μου φαίνεται γίνονται πιο νόστιμα. Κάποια φορά που απλά τα έριξα σε βραστό νερό , μας άρεσαν λιγότερο…
Έτσι μου φαίνεται γίνονται πιο νόστιμα. Κάποια φορά που απλά τα έριξα σε βραστό νερό , μας άρεσαν λιγότερο…
Υλικά:
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 αυγό
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 κούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ως 3/4 κούπας ρύζι (γλασέ
ή καρολίνα)
ή καρολίνα)
2 -3 κουταλιές ελαιόλαδο για τον κιμά
Αλάτι
Πιπέρι
1/3 -1/2 κούπας
ελαιόλαδο για την κατσαρόλα
ελαιόλαδο για την κατσαρόλα
Προαιρετικά, 1-2 κύβους λαχανικών ανάλογα με την ποσότητα του νερού που θα προσθέσουμε.
Για το αυγολέμονο, 2 αυγά και το χυμό 2 λεμονιών
Επί το έργον:
Ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά του κιμά. Προσθέτουμε το ρύζι πλυμένο σε σουρωτήρι. Αφήνουμε το μείγμα –αν έχουμε χρονικό περιθώριο – για μια ώρα, να ανακατευτούν οι μυρωδιές και οι γεύσεις.
Πλάθουμε στρογγυλά ή μακρόστενα γιουβαρλάκια. Στο βραστήρα ή σε κατσαρόλα βάζουμε 1 ή 1,5 ή 2 lt νερό να βράσει (ανάλογα αν θέλουμε σούπα . Όταν κοντεύει να βράσει το νερό, βάζουμε σε μια άλλη σε πλατιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο να
κάψει και προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια, σε μια στρώση αν είναι δυνατόν για ευκολία μας.
κάψει και προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια, σε μια στρώση αν είναι δυνατόν για ευκολία μας.
Τα σωτάρουμε από τη μια πλευρά και με
ένα κουτάλι τα γυρίζουμε αν μπορούμε και από την άλλη μεριά , αλλά δεν είναι και εντελώς απαραίτητο. Ωστόσο έχει βράσει το νερό.
Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια προσεκτικά ώστε να πέφτει ανάμεσά τους και όχι πάνω τους για να μη διαλυθούν. Αλατίζουμε λίγο, χαμηλώνουμε λίγο τη
θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσουν μισή
ώρα ως 40 λεπτά.Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό αλλά όχι τα τελευταία 10 λεπτά του βρασμού (να προλάβει να αποκτήσει γεύση).
θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσουν μισή
ώρα ως 40 λεπτά.Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό αλλά όχι τα τελευταία 10 λεπτά του βρασμού (να προλάβει να αποκτήσει γεύση).
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα πιάτο και προσθέτουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού. Με μια κουτάλα παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και το
ρίχνουμε στο αυγολέμονο. Όταν γεμίσει το πιάτο, τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι και αδειάζουμε το αυγολέμονο, ανακατεύοντας με την κουτάλα της σούπας αν φτιάχνουμε σούπα ή κουνώντας την κατσαρόλα πέρα δώθε .
ρίχνουμε στο αυγολέμονο. Όταν γεμίσει το πιάτο, τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι και αδειάζουμε το αυγολέμονο, ανακατεύοντας με την κουτάλα της σούπας αν φτιάχνουμε σούπα ή κουνώντας την κατσαρόλα πέρα δώθε .
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι και αποσύρουμε οριστικά πριν αρχίσει να κοχλάζει. Περιμένουμε 5 λεπτά και σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια ζεστά (ως καυτά…).
Παρατηρήσεις:
1)Προσωπικά προτιμώ τα γιουβαρλάκια μου με διπλοαλεσμένο κιμά, αλλά άλλοι τον θέλουν πιο
χοντροκομμένο. Είναι θέμα επιλογής.Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι με το διπλοαλεσμένο, θέλουν λιγότερο χρόνο βρασμού…
χοντροκομμένο. Είναι θέμα επιλογής.Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι με το διπλοαλεσμένο, θέλουν λιγότερο χρόνο βρασμού…
2)Αν θέλουμε προσθέτουμε στη σούπα 1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι ή λίγο κουάκερ. Τους πηγαίνει πολύ και δένει όμορφα τη σούπα μας.
3) Με τον παραπάνω τρόπο μαγειρέματος, τα γιουβαρλάκια διατηρούν το σχήμα τους και παίρνουν γεύση από το σωτάρισμα στο ελαιόλαδο. Το νερό που προσθέτουμε πρέπει να βράζει για να μη διαλυθούν. Δοκιμάστε τον, και χρησιμοποιείστε ανάλογη ποσότητα νερού αν θέλετε σούπα ή φρικασέ. Μπορούμε να προσθέσουμε ένα κύβο λαχανικών για ενίσχυση της γεύσης της σούπας μας.
4)Η γιαγιά μου έβαζε στο σωτάρισμά τους ελάχιστο
βούτυρο «από το καλό» , δηλαδή στακοβούτυρο. Τους πηγαίνει, δεν λέω αλλά
το παραλείπουμε πια για ευνόητους λόγους…
Καλή όρεξη!