Κυριακή 8 Απριλίου 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Robin Sharma Για μια υπέροχη ζωή

Η παροιμία που λέει «άνθρωπος αγράμματος, ξύλο απελέκητο» ισχύει. Βρείτε χρόνο για να διαβάζετε κάτι ποιοτικό κάθε μέρα. Γεμίστε το μυαλό σας με σπουδαίες ιδέες και εκπληκτικές σκέψεις. Πλημμυρίστε την ψυχή σας με έμπνευση και ελπίδα μέσω των βιβλίων.


Το διάβασμα είναι μία από τις καλύτερες πρακτικές που ξέρω για να διατηρείται κανείς «σε φόρμα», στην κορυφή της απόδοσής του. Όταν διαβάζουμε ένα εξαιρετικό βιβλίο είναι σαν να συζητάμε με τον συγγραφέα. Και γινόμαστε ό,τι…
Το διάβασμα είναι μία από τις καλύτερες πρακτικές που ξέρω για να διατηρείται κανείς «σε φόρμα», στην κορυφή της απόδοσής του. Όταν διαβάζουμε ένα εξαιρετικό βιβλίο είναι σαν να συζητάμε με τον συγγραφέα. Και γινόμαστε ό,τι συζητάμε. Απλώς σκεφτείτε ότι απόψε, διαβάζοντας την αυτοβιογραφία του Μαχάτμα Γκάντι ενώ πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ, μπορείτε να μπείτε στο μυαλό του και να μάθετε τι ήταν αυτό που τον παρακινούσε.
Θέλετε αύριο να περάσετε χρόνο με τον Φρίντριχ Νίτσε; Αγοράστε ένα βιβλίο του. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τον Στηβ Τζομπς, τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, τον Σαλβαντόρ Νταλί ή τον Δαλάι Λάμα. Και διαβάζοντας το βιβλίο κάποιου που σέβεστε, μέρος της ιδιοφυΐας του περνάει και σ’ εσάς. Το χέρι που κλείνει ένα εξαιρετικό βιβλίο έχει αλλάξει για πάντα. Όπως είπε ο Όλιβερ Γουέντελ Χολμς: «Το μυαλό που διευρύνθηκε από μια νέα ιδέα δεν μπορεί να επιστρέψει ποτέ στις αρχικές του διαστάσεις».
Όταν μεγάλωσα, ο πατέρας μου μου είπε κάποια στιγμή: «Κάνε οικονομία στο νοίκι ή στο φαγητό, αλλά μην ανησυχείς ποτέ αν είναι να επενδύσεις σε ένα σπουδαίο βιβλίο». Αυτή η βαθυστόχαστη σκέψη με έχει συνοδεύσει σε όλη μου τη ζωή. Η φιλοσοφία του πατέρα μου ήταν ότι μια ιδέα που μπορεί να ανακαλύψεις σε ένα βιβλίο ίσως είναι το μόνο που απαιτείται για να φτάσεις σε ένα εντελώς νέο επίπεδο και να αλλάξει ριζικά ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο. Έτσι, το σπίτι μας ήταν γεμάτο βιβλία. Και τώρα προσπαθώ να αφιερώνω τουλάχιστον μία ώρα τη μέρα στο διάβασμα. Η συνήθεια και μόνο με έχει μεταμορφώσει. Σ’ ευχαριστώ, μπαμπά.
Ίσως το σπουδαιότερο δώρο που θα κάνω στα παιδιά μου όταν πεθάνω θα είναι η βιβλιοθήκη μου. Περιέχει βιβλία για την ηγεσία, τις προσωπικές σχέσεις, τις επιχειρήσεις, την ευεξία, την πνευματικότητα, καθώς και βιογραφίες σπουδαίων ανθρώπων και άλλα αγαπημένα μου θέματα. Πολλά τα έχω αγοράσει στα επαγγελματικά μου ταξίδια, από βιβλιοπωλεία σε όλο τον κόσμο. Τα βιβλία αυτά έχουν διαμορφώσει τη σκέψη και την προσωπική μου φιλοσοφία. Με έκαναν αυτό που είμαι. Για εμένα, τα βιβλία είναι ανεκτίμητα.
Η παροιμία που λέει «άνθρωπος αγράμματος, ξύλο απελέκητο» ισχύει. Βρείτε χρόνο για να διαβάζετε κάτι ποιοτικό κάθε μέρα. Γεμίστε το μυαλό σας με σπουδαίες ιδέες και εκπληκτικές σκέψεις. Πλημμυρίστε την ψυχή σας με έμπνευση και ελπίδα μέσω των βιβλίων. Και να θυμάστε, αν θέλετε να γίνετε ηγέτες πρέπει να διαβάζετε. Α, και αν εσείς, όπως κι εγώ, έχετε τη συνήθεια να αγοράζετε περισσότερα βιβλία απ’ όσα θα μπορούσατε ποτέ να διαβάσετε, μην ανησυχείτε – φτιάχνετε τη βιβλιοθήκη σας. Κι αυτό είναι υπέροχο.
*το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Robin Sharma Για μια υπέροχη ζωή


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\





6 σαλάτες για το πασχαλινό τραπέζι

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Συνταγές για ελαφριές και υγιεινές σαλάτες, που θα ισορροπήσουν με την παρουσία τους τις λιπαρές λιχουδιές του λαμπριάτικου τσιμπουσιού.
icookgreek.com

6 σαλάτες για το πασχαλινό τραπέζι


Τρίτη, 03 Απριλίου 2018.


6 σαλάτες για το πασχαλινό τραπέζι


ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ | Συνταγές για ελαφριές και υγιεινές σαλάτες, που θα ισορροπήσουν με την παρουσία τους τις λιπαρές λιχουδιές του λαμπριάτικου τσιμπουσιού.

Παντζαροσαλάτα με καρύδια
Υλικά: 500 γρ. χωρίς τα πράσινα φύλλα τους παντζάρια, 1 φλιτζάνι του τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκομμένη, 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού δυόσμος ψιλοκομμένος, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, ξίδι όσο σας αρέσει, 1/2 κρεμμύδι σε ροδέλες
Εκτέλεση: Βράζετε τα παντζάρια από το προηγούμενο βράδυ σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα ξεφλουδίζετε, τα κόβετε σε κύβους και τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Τα σκεπάζετε με μεμβράνη και τα αφήνετε στο ψυγείο. Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, χτυπάτε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο με το ξίδι, το σόρδο και το μισό δυόσμο και περιχύνετα τα παντζάρια. Προσθέτετε το κρεμμύδι, τα καρύδια και τον υπόλοιπο δυόσμο, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.


Σαλάτα σπανάκι-μαρούλι-ρόκα
Υλικά: 1/2 μαρούλι, 400 γρ. σπανάκι φρέσκο, 1 ματσάκι ρόκα, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 ματσάκι άνηθο, 30 γρ. κουκουνάρι (προαιρετικά), αλάτι, πιπέρι, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2-3 κουταλιές της σούπας ξίδι, 1 κοφτή κουταλιά μουστάρδα
Εκτέλεση: Καθαρίζετε το μαρούλι και το σπανάκι, κόβετε τυχόν άκρες από φύλλα που σας μοιάζουν ταλαιπωρημένες, τα πλένετε και τα χονδροκόβετε –ανάλογα πώς τα προτιμάτε. Τα ρίχνετε στη σαλατιέρα. Καθαρίζετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα κόβετε σε ροδέλες και τα προσθέτετε στο μείγμα μαρουλιού-σπανακιού. Ψιλοκόβετε τον άνηθο και τη ρόκα όσο μεγάλη θέλετε και τα ρίχνετε κι αυτά στη σαλατιέρα. Αν βάλετε και κουκουνάρι το περνάτε ένα γρήγορο καβούρντισμα από το τηγάνι (όπως είναι, χωρίς λάδι) και το προσθέτετε κι αυτό στα σαλατικά. Σε βαζάκι που κλείνει καλά ή στο σέικερ, ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Περιχύνετε με το μίγμα τα λαχανικά σας και σερβίρετε.


Μαρουλοσαλάτα με άνηθο
Υλικά: 1 μαρούλι, 2 αγγουράκια, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 ματσάκι άνηθο, αλάτι, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2-3 κουταλιές της σούπας ξίδι
Εκτέλεση: Καθαρίζετε το μαρούλι, κόβετε τις άκρες από τα εξωτερικά φύλλα, τα πλένετε και τα ψιλοκόβετε ή τα χονδροκόβετε –ανάλογα πώς τα προτιμάτε. Τα ρίχνετε στη σαλατιέρα. Καθαρίζετε τα αγγουράκια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβετε σε ροδέλες. Τα προσθέτετε στο μαρούλι. Ψιλοκόβετε τον άνηθο και τον ρίχνετε κι αυτόν στη σαλάτα. Αλατίζετε. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και όσο ξίδι θέλετε και ανακατεύετε πολύ καλά να αναμειχθούν όλα τα υλικά της σαλάτας μεταξύ τους. Σερβίρετε με τη σαλατιέρα στο κέντρο του τραπεζιού ή σε ξεχωριστά ατομικά μπολάκια.


Παντζαροσαλάτα με γιαούρτι
Υλικά: 500 γρ. χωρίς τα πράσινα φύλλα τους παντζάρια, 1 φλιτζάνι του τσαγιού  καρυδόψιχα χοντροκομμένη, 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος, λίγο αλάτι Για τη σάλτσα: 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 150 γρ. μαγιονέζα (προαιρετικά), 3 σκελίδες σκόρδο, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση: Βράζετε τα παντζάρια από το προηγούμενο βράδυ σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα ξεφλουδίζετε, τα κόβετε σε κύβους και τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Τα σκεπάζετε με μεμβράνη και τα αφήνετε στο ψυγείο. Πολτοποιείτε στο μπλέντερ το σκόρδο και κατόπιν προσθέτετε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα (αν βάλετε), το λάδι και το αλατοπίπερο. Χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά. Βάζετε τη σος στο ψυγείο. Σε μια σαλατιέρα ανακατεύετε τα παντζάρια με το μαϊντανό, τα καρύδια –κρατάτε λίγο μαϊντανό και καρύδια για τη διακόσμηση– και το μείγμα γιαουρτιού. Βάζετε τη σαλάτα να κρυώσει και σερβίρετε πασπαλίζοντας με τα υπόλοιπα καρύδια και το μαϊντανό.
Tip Αν θέλετε, σερβίρετε την παντζαροσαλάτα χωρίς τη σος, μόνο με λαδόξιδο, τα καρύδια και μαϊντανό ή δυόσμο.


Σαλάτα πράσινη με αβοκάντο, φιστίκια Αιγίνης και κατίκι
Υλικά: 3 ώριμα αβοκάντο, ½ λεμόνι  (ο χυμός του), 200 γρ. πράσινη σαλάτα ανάμεικτη (φριζέ, μαρούλι, σπανάκι baby), 2 φρέσκα κρεµµυδάκια, ψιλοκοµµένα Για τη σάλτσα και το γανίρισμα: 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι, 1 1/2 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα (προαιρετικά), 2 κουταλιές της σούπας ξίδι από λευκό κρασί, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,  2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες, 200 γρ. κατίκι ή ανθότυρο κομματιασμένο, 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ψίχα καβουρντισμένη και χοντροκομμένη), πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση: Πλένετε και στραγγίζετε την πράσινη σαλάτα και τη βάζετε σε πιατέλα μαζί με τα κρεμμυδάκια. Αφαιρείτε τα κουκούτσια από τα αβοκάντο και τα κόβετε σε φέτες. Περιχύνετε τα αβοκάντο με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Κατόπιν τα προσθέτετε και αυτά στην πιατέλα. Χτυπάτε τη μαγιονέζα με το γιαούρτι, το ξίδι, το ηλιέλαιο και το σκόρδο και περιχύνετε τη σαλάτα. Σκορπίζετε από πάνω το κατίκι ή το ανθότυρο και την ψίχα από τα φιστίκια. Πασπαλίζετε με πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

 
Χωριάτικη σαλάτα με παξιμάδια
Υλικά: 2-3 ντομάτες, 1 αγγούρι, 1 πράσινη πιπεριά, 1 σκελίδα σκόρδο, 2 μεγάλα παξιμάδια σταρένια ή κρίθινα, 200 γρ. φέτα κομματιασμένη, 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, 1 φλιτζάνι ρόκα ή μαρουλόφυλλα χοντροκομμένα, 10-12ελιές Καλαμών, μπόλικος ψιλοκομμένος μαϊντανός, ελαιόλαδο όσο θέλετε, 2-3 κουταλιές ξίδι
Εκτέλεση
Βρέχετε ελαφρά τα παξιμάδια και τα κομματιάζετε. Τα ρίχνετε σε μπολ. Κόβετε τη ρόκα ή το μαρούλι σε μεγάλα κομμάτια (αφού τα πλύνετε και τα στραγγίσετε) και τα σκορπίζετε πάνω από τα παξιμάδια. Λιώνετε σε γουδί τη σκελίδα του σκόρδου μαζί με λίγο αλάτι και την προσθέτετε κι αυτή στο μπολ. Κατόπιν τοποθετείτε σε φέτες τις ντομάτες, σε ροδέλες το αγγούρι, την πιπεριά και τα κρεμμύδια και από πάνω σκορπίζετε τη φέτα. Χτυπάτε σε σέικερ ή σε μπολ με πιρούνι το λάδι, το ξίδι, λίγο αλάτι και το μαϊντανό μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και περιχύνετε τη σαλάτα. Σκορπίζετε τις ελιές, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Σήμερα... 8/4

Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Μελισσάνθη (Ήβη Κούγια – Σκανδαλάκη) 07/04/2015



Μελισσάνθη (Ήβη Κούγια – Σκανδαλάκη) 07/04/2015
Το πρόσωπο της ημέραςistorikos Μία σημαντική ποιήτρια, λιγότερο γνωστή στους…
istorikoiperipatoi.gr

  Μία σημαντική ποιήτρια, λιγότερο γνωστή στους λογοτεχνικούς κύκλους αλλά με σημαντική συμβολή στην μεσοπολεμική ποίηση, γεννάται στις 7 Απριλίου 1907. Η Ήβη Κούγια-Σκανδαλάκη έγινε γνωστή με το ψευδωνύμιο Μελισσάνθη. 

      Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γαλλική και γερμανική φιλολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στην Abendschule Αθηνών. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και καθηγήτρια γαλλικών. Ασχολήθηκε με την ποίηση και το 1930 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή (Φωνές εντόμου). Ακολούθησαν άλλες έξι. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της τιμήθηκε[1] με τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών (1936), με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1965), με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1976), με το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη κ.α. Έφυγε από την ζωή στις 9 Νοεμβρίου 1990, χτυπημένη από την επάρατη νόσο. 


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\


 

Σήμερα... 7/4


Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Πασχαλινά τσουρεκάκια


Μια πολύ εύκολη και νόστιμη συνταγή για Πασχαλινά τσουρέκια

Υλικά: 1 κούπα λάδι,  1 1/2 κούπα ζάχαρη,  4 αβγά,  1 κούπα γάλα,  1 φακελάκι αμμωνία,  ξύσμα 1 λεμονιού,  αλεύρι όσο σηκώσει- περίπου 1 κιλό  (για όλες τις χρήσεις)

Εκτέλεση: Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη αρκετά καλά , προσθέτουμε  ένα ένα τα αβγά και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε και το ξύσμα . Θερμαίνομε ελαφρώς το γάλα σε ένα ευρύχωρο κατσαρολάκι ρίχνομε την αμμωνία στο γάλα και ανακατεύομε . Καθώς το γάλα φουσκώνει το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μίγμα με τα υλικά και ανακατεύουμε. Ακολούθως προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο ενώ συνεχώς ανακατεύουμε. πλάθουμε μια ζύμη μαλακή που να μή κολάει στα χέρια. Όταν είναι έτοιμη βάζουμε σε ένα ταψί μια  λαδόκολλα και πλάθουμε τσουρεκάκια περίπου 10 πόντους μήκος. Όταν τελειώσουμε τα αλείφουμε με κρόκο αβγού και τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι παραδοσιακή από τη μαμά μου

Επέτειος της μάχης των οχυρών

 Επέτειος της μάχης των οχυρών




Με κάθε επισημότητα τιμάται και φέτος η  επέτειος της μάχης στο οχυρό του Ρούπελ. Τη φρουρά του οχυρού αποτελούσαν 27 αξιωματικοί και 950 οπλίτες.
Σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα: «στις 6 Α­πρι­λί­ου 1941, απένα­ντι α­πό το Ρούπελ εί­χε α­να­πτυ­χθεί το Γερμανικό 125ο γερ­μα­νι­κό Σύ­νταγ­μα Ε­πί­λε­κτων, το ο­ποί­ο εί­χε λάβει μέ­ρος με ε­πι­τυ­χί­α, στις μά­χες της γραμ­μής Μαζινό στη Γαλ­λί­α. Σε δεύ­τε­ρη γραμ­μή η 2η Τ/Θ Γερ­μα­νι­κή και δύ­ο Βουλ­γα­ρι­κές Με­ραρ­χί­ες Πε­ζι­κού. Την Κυ­ρια­κή 6 Α­πρι­λί­ου 1941 οι Γερ­μα­νοί με το πρώ­το φως της ημέρας, αρ­χί­ζουν σφο­δρό βομ­βαρ­δι­σμό του ο­χυ­ρού με πυ­ρά πυ­ρο­βο­λι­κού.
Μι­σή ώ­ρα αρ­γό­τε­ρα, υ­πό την προ­στα­σί­α σμή­νους α­ε­ρο­σκα­φών ‘’στουκας’’, αυ­το­κι­νού­με­νο Πυ­ρο­βο­λι­κό και Πε­ζι­κό διέρ­χο­νται τον πο­τα­μό Μπιστρίτσα σε διά­φο­ρα ση­μεί­α και κα­τευ­θύ­νο­νται προς το ο­χυ­ρό. Ταυ­τό­χρο­να λέμ­βοι ε­φό­δου προ­σπα­θούν να δια­σχί­σουν τον ποταμό Στρυ­μό­να για να βρε­θούν πί­σω α­πό τα τμή­μα­τά του ελληνικού στρατού.
Οι τρεις πρώ­τες ό­μως θα α­κι­νη­το­ποι­η­θούν πά­νω σε συρ­μά­τι­νο πλέγ­μα που εί­χε το­πο­θε­τη­θεί για τον σκο­πό αυ­το, και τα πλη­ρώ­μα­τά τους α­πο­δε­κα­τί­ζο­νται, ε­νώ οι υ­πό­λοι­ποι γυ­ρί­ζουν πί­σω.
Δευ­τέ­ρα 7 Α­πρι­λί­ου, στις έ­ξι πα­ρά τέ­ταρ­το αρ­χί­ζει και πά­λι σφο­δρός βομ­βαρ­δι­σμός Πυ­ρο­βο­λι­κού και α­ε­ρο­σκα­φών. Τα ‘’ στούκας’’ ό­μως τώ­ρα πε­τούν τό­σο χα­μη­λά, ώ­στε α­κό­μη και σή­με­ρα οι λί­γοι ε­να­πο­μεί­να­ντες στη ζω­ή πο­λε­μι­στές να θυ­μού­νται, ό­τι έ­βλε­παν τα πρό­σω­πα των πι­λό­των.
Τα γερ­μα­νι­κά τμή­μα­τα ξε­κι­νούν αλ­λά κα­θη­λώ­νο­νται ξα­νά, χω­ρίς κα­νέ­να α­πο­τέ­λε­σμα. Α­πό τις δώ­δε­κα μέ­χρι τις δύ­ο το με­ση­μέ­ρι πε­νή­ντα ε­χθρι­κά α­ε­ρο­σκά­φη βομ­βαρ­δί­ζουν τις θέ­σεις της Πυ­ρο­βο­λαρ­χί­ας του Λο­χα­γού Κυ­ρια­κί­δη, ο ο­ποί­ος ευ­ρι­σκό­με­νος ε­ντός του Κέ­ντρου Διευ­θύν­σε­ως Πυ­ρός με τον Αν­θλγό Βλά­χο, κα­τα­πλα­κώ­θη­καν α­πό τις βόμ­βες και έ­χα­σαν τη ζω­ή τους. Η γερ­μα­νι­κή διοί­κη­ση α­πό τις α­πο­γευ­μα­τι­νές ώ­ρες της ι­δί­ας η­μέ­ρας θέ­τει σε ε­φαρ­μο­γή, σχέ­διο πα­ρα­κάμ­ψε­ως των ο­χυ­ρών, α­πό την κοι­λά­δα του Στρού­μνι­τσα πο­τα­μού, προς τη λί­μνη Δοϊ­ρά­νη.
Το βρά­δυ η 2η τε­θω­ρα­κι­σμέ­νη γερ­μα­νι­κή Με­ραρ­χί­α φθά­νει στα Ελ­λη­νο-Γιου­γκο­σλα­βι­κά σύ­νο­ρα. Τρί­τη 8 Α­πρι­λί­ου, οι Γερ­μα­νοί, πα­ρά τους α­πό ε­δά­φους και α­έ­ρος σφο­δρούς βομ­βαρ­δι­σμούς, αποτυγχάνουν για ακόμη μία φορά.
Τε­τάρ­τη 9 Α­πρι­λί­ου, στις πέ­ντε το α­πό­γευ­μα, εμ­φα­νί­ζο­νται Γερ­μα­νοί αγγελιόφοροι προ του υ­ψώ­μα­τος Ούσιτα και γνω­ρί­ζο­ντας ό­τι εί­χε υ­πο­γρα­φεί η συν­θη­κο­λό­γη­ση με την Ελ­λη­νι­κή Κυ­βέρ­νη­ση στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, α­παι­τούν την πα­ρά­δο­ση του ο­χυ­ρού.


Ο Διοι­κη­τής του «Συ­γκρο­τή­μα­τος Ρούπελ» Ταγ­μα­τάρ­χης Δου­ρά­τσος α­πο­στέλλει τον Αν­θ/λγό Δα­μια­νό α­πό το ύ­ψω­μα Οούσιτα με ε­ντο­λή, ό­πως ε­πα­κρι­βώς α­να­γρά­φε­ται στην έκ­θε­ση πο­λε­μι­κής δρά­σης του, της 12 Αυ­γού­στου 1941 να δια­μη­νύ­σει στον Γερ­μα­νό Α­ξιω­μα­τι­κό τα ε­ξής:

Πρώ­το «Τα ο­χυ­ρά πα­ρα­δί­δο­νται μό­νον ό­ταν κυ­ριευ­θώ­σιν πα­ρά του α­ντι­πά­λου».

Δεύ­τε­ρο «Τοιού­των δια­τα­γών πε­ρί α­να­κω­χής στε­ρού­με­θα πα­ρά των ιε­ραρ­χι­κώς προ­ϊ­στα­μέ­νων μας αρ­χών».

Τρί­το «Δια­τα­γάς λαμ­βά­νο­μεν και ε­κτε­λού­μεν μό­νον τας προ­ερ­χο­μέ­νας εκ των προ­ϊ­στα­μέ­νων μας αρ­χών».

Τέ­ταρ­το «Ο α­γών θα συ­νε­χι­σθεί. Πά­σα δε α­πό­πει­ρα προ­σεγ­γί­σε­ως του ο­χυ­ρού θα συ­ντρι­βεί ».
   ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/04/epeteios-ths-maxhs-twn-oxyrwn.html

Δημοφιλείς αναρτήσεις