Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Η Αγία Ιουλιανή

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Πληροφορίες για αυτόν τον ιστότοπο
ekklisiaonline.gr
 
ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ: Η Αγία Ιουλιανή εορτάζεται σήμερα Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018. Οι γονείς της Ιουλιανής ήταν ειδωλολάτρες και θέλησαν να τη μνηστεύσουν με κάποιο διακεκριμένο αξιωματούχο της Αντιόχειας, τον Ελεύσιο. Αλλά η Ιουλιανή αρνήθηκε σθεναρά. Η άρνησή της κατέπληξε τους γονείς της, διότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν τους είχε φέρει καμιά αντίρρηση και ήταν υπάκουη κόρη. Ποιοι γιορτάζουν σήμερα.
 
συνέχεια
 

ΤΑ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ...

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Ο Nikos Pazaitis κοινοποίησε ένα σύνδεσμο στην ομάδα ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΔΩ.
 
Πληροφορίες για αυτόν τον ιστότοπο
oraiokastromekatiallo.blogspot.com
 
Γαλάξια, Τρίεσπερο Ηρακλέους, Ισημερίες, Τροπή ηλίου, Ηλιοστάσιο.
Πρόκειται για μία πρωτίστως ελληνική εορτή με μικρές παραλλαγές βάση του τόπου και των εθίμων, που στην αρχή οι πρώτοι πολυθεϊστές αντιγραφείς των Ελλήνων, πχ. Ρωμαίοι την ‘’υιοθέτησαν’’, αλλά που στην συνέχεια, άλλοι λαοί, στην προσπάθειά τους να την προσαρμόσουν στα δικά τους μέτρα, την αντέγραψαν κακέκτυπα και συνεπώς την ευτέλισαν.
Ερώτηση: Θα τους την χαρίσουμε;
Σύμφωνα με τις διασωθείσες και εναπομείνουσες πηγές όπως μερικές εξ αυτών αναφέρονται κατωτέρω, η σύνδεση των λημμάτων του τίτλου (Γαλάξια, Τριέσπερο Ηρακλέους, Ισημερίες, Τροπή ηλίου, Ηλιοστάσιο), μας οδηγεί στην εθιμική εορτή των Ηλιοστασίων.
Συγκεκριμένα:
1) ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ
Γαλάξια: Δύο εορτές φέρονται με την ονομασία Γαλάξια.
Η μία τελείται στην Αθήνα, την Θήβα και την Δήλο προς τιμήν του Απόλλωνα την 22α του μηνός Ποσειδεώνος (Δεκεμβρίου), δηλαδή την ημέρα του αστρονομικού φαινομένου, του χειμερινού ηλιοστασίου, και η άλλη, τελείτε (αντιθετικά της πρώτης) προς τιμήν της Ρέας-Κυβέλης τον μήνα Ελαφηβολιώνα (Μάρτιο).
‘’Εορτή Αθήνησι μητρί Θεών αγομένη’’ την ονομάζει ο Ησύχιος ο Αλεξανδρεύς στο γνωστό λεξικό του.
Οι πρόγονοί μας ονόμαζαν τριπλή νύχτα (τριέσπερο) την νύχτα του χειμερινού ηλιοστασίου διότι κατά την παράδοσή μας ‘’συνελήφθη’’ ο Ηρακλής (γνωστός ο μύθος περί Διός και Αλκμήνης) και η γιορτή ξεκινούσε την νύχτα της 21ης-22ας και κορυφωνόταν την 25η όταν μετά από την στασιμότητα του ηλίου άρχιζε να μεγαλώνει η ημέρα, για να φτάσει στην μεγαλύτερή της διάρκεια την ημέρα της 21ης Ιουνίου.
Για την χρήση του επιθέτου ‘’τριέσπερον’’ και την σύνδεσή του με τον Ηρακλή και τις ηλιακές θεότητες {Τιτάνες (Κρόνος), Ήλιος (αδελφές του Ήλιου Σελήνη και Ηώ)}, Απόλλων έχουμε τα ακόλουθα:
1) Ως επίθετο του Ηρακλέους, ‘’ου η σύληψης εγένετο εις τρεις κατά συνέχειαν νύκτας.’’ ΛΥΚΟΦΡΩΝ 33.
2) Κατά Διόδωρο Σικελιώτη. 4.9,2 ‘’τον γαρ Δία μισγόμενον Αλκμήνη τριπλασίαν την νύκτα ποιήσαι και τω πλήθει του προς την παιδοποιίαν αναλωθέντος χρόνου προσημήναι την υπερβολήν της του γεννηθησομένου ρώμης.’’
Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι τόσο τα προς τιμήν του Απόλλωνα και ηλιακών θεοτήτων (Γαλάξια), όσο και το τριέσπερο του Ηρακλέους, αναμφισβήτητα εορτάζονταν τον σημερινό Δεκέμβριο και δη συνέπιπταν τυχαία; με τις ημέρες του χειμερινού ηλιοστασίου. Όπως προαναφέρθηκε, ο Ησύχιος αποκαλεί την εορτή ‘’…Μητρί Θεών αγομένη’’.
Επιπλέον πηγές:
 
συνεχεια   
 

Μωσαϊκό: Σήμερα...

Μωσαϊκό: Σήμερα...:   ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! ΙΟΥΛΙΑΝΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ   http://www.saint.gr/2816/saint.aspx Αγία Ιουλιανή Ημερομ...



Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Μωσαϊκό: Σήμερα...

Μωσαϊκό: Σήμερα...: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! ΙΓΝΑΤΙΟΣ http://el.wikipedia.org Ιγνάτιος Αντιοχείας Από τη Βικιπαίδε...



Σήμερα...





ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΙΓΝΑΤΙΟΣ

http://el.wikipedia.org

Ιγνάτιος Αντιοχείας

Ζουζουνομανούλες

για μεγέθυνση πατήστε ροδάκι 
να ανοίξει νέα καρτέλα με φακό

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Κωνσταντινος Νικολαου Γαγλιας.
 
ΚΑΛΆ ΗΛΙΟΥΓΕΝΝΑ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΚΑΛΆ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ ΦΩΤΌΣ 💥 ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΘΕΊΑΣ ΒΟΉΘΕΙΑΣ ΝΑ ΕΊΣΤΕ ΠΆΝΤΑ ΚΑΛΆ ΚΑΊ ΠΆΝΤΑ ΑΓΑΠΗΤΟΊ ΈΝ ΚΥΡΙΩ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΗΜΏΝ ΓΕΝΝΑΊΟΙ ΑΔΕΛΦΟΊ ΣΎΝ ΈΛΛΗΝΕΣ 💥 ΆΓΡΥΠΝΟΙ ΝΑΟΎ ΝΌΗΣΗΣ ΓΛΏΣΣΑΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΊΑΣ ΣΤΡΑΤΙΏΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΆ ΤΟΥ ΠΑΤΡΌΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΣ ΘΕΟΎ ΣΗΜΑΙΑΣ 👑 ΜΕ ΤΌΝ ΑΛΙΘΗΝΟ ΈΛΛΗΝ 💥 ΙΆΣΩΝ ΙΗΣΟΎ ! ΝΆ ΓΙΑΤΡΈΨΕΙ ΤΉΣ ΚΑΡ ΔΙΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΔΙΑ ΝΌΗΣΗ ΜΕ ΔΙΆ ΝΟΙΑ ΜΕ ΠΑΙ ΔΕΙΑ 💥 ΑΠΌ ΤΉΝ ΦΟΒΕΡΉ ΑΡΡΏΣΤΙΑ ΤΉΣ ΕΞΟΝΤΏΣΕΙΣ ΤΟΎ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΎ..... ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ ΕΛΛΆΔΑ ΜΑΣ 💗 ΜΗΤΈΡΑ ΤΏΝ ΜΗΤΈΡΩΝ ΠΑΤΈΡΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΏΝ ΗΜΏΝ ΤΟΎ ΈΝ ΤΟΙΣ ΟΥΡΑΝΟΊΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΎ ΠΑΝΤΟΔΎΝΑΜΟΥ ΠΑΤΡΌΣ ΗΜΩΝ ΘΕΟΥ ΣΗΜΑΊΑΣ 👑 ΓΈΝΟΙΤΟ 👑💗💥


ellaniapili.blogspot.com
https://ellaniapili.blogspot.gr/2016/12/blog-post_752.html?m=1

Από την εκπομπή ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM 90.1 Παρουσιαστές: Α. Μαζαράκης - Γ. Λεκάκης Καλεσμένος ο Ευάγγελος Λ. Τρίγκας, δικηγόρος και συγγραφεας του βιβλίου "Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ-ΙΑΣΩΝ ΠΑΝΔΙΡΑΣ"

Περίληψη βιβλίου: Για πρώτη φορά μετά από 2000 χρόνια αποκαλύπτονται μεταξύ άλλων: Γιατί ο Χριστός δεν ήταν Εβραίος και γιατί τον οικειοποιήθηκαν οι Εβραίοι. Ποιο το ελληνικό γένος του, ποιος ο πατέρας, η μητέρα και το ονοματεπώνυμο του Χριστού. Πού γεννήθηκε, γιατί δεν έκανε περιτομή, ποια τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του, ποια η πατρίδα του, η γλώσσα του, η θρησκεία του, πού και τι σπούδασε, πότε επέστρεψε στην Παλαιστίνη, τι δίδαξε και πόσο χρονών σταυρώθηκε. Είναι ο Χριστός συγγραφέας των Ευαγγελίων; Ποιοι νόθευσαν τα Ευαγγέλια και ποιοι διαστρέβλωσαν το νόημα τους; Ο Χριστός πίστευε στον Ιεχωβά ή στο Δία; Γιατί ο Χριστός δεν ίδρυσε νέα θρησκεία και γιατί δεν νομιμοποίησε την Παλαιά Διαθήκη;





\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\




 


Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Μωσαϊκό: Σήμερα...

Μωσαϊκό: Σήμερα...: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!  ΑΓΛΑΙΑ  ΑΡΗΣ    Άγιοι Βονιφάτιος και Αγλαΐα η Ρωμαία Ημερομηνία εορτής:  19/12/201...






ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! 
ΑΓΛΑΙΑ  ΑΡΗΣ   


Άγιοι Βονιφάτιος και Αγλαΐα η Ρωμαία

«Χριστουγεννιάτικη Ιστορία»

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
 
 
Σταυρόλεξα istavrolexo.gr
#FunFact: Σαν σήμερα το 1843, o άγγλος συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς εκδίδει το διήγημα «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», με ήρωα τον γνωστό Σκρουτζ, έναν ηλικιωμένο τσιγκούνη, που δεν αισθάνεται συμπόνια για κανέναν από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. 🎄📖

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Ρεβίθια σούπα όλο άρωμα!

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Τετάρτη αύριο, ό,τι πρέπει η αρωματική ρεβιθάδα της νέας ανάρτησης! Δεν ξεχνάμε όμως να βάλουμε τα ρεβίθια στο νερό!
 
cretangastronomy.gr
Με νεράντζι ή πορτοκάλι και άρωμα αρισμαρί (δεντρολίβανο) Τα…
 

Με νεράντζι ή πορτοκάλι και άρωμα αρισμαρί (δεντρολίβανο)

Τα ρεβίθια είναι από τα πιο νόστιμα όσπρια αν είναι καλόψητα όπως λέμε, δηλαδή αν βράζουν εύκολα. Λίγο – πολύ αυτό φαίνεται όταν μείνουν στο νερό 10-12 ώρες γιατί τα καλά ρεβίθια φουσκώνουν,  σχεδόν διπλασιάζονται.

Το καλοκαίρι εμείς τα απολαμβάνουμε κόκκινα, με ντομάτα. Αλλά το Χειμώνα έχουν την τιμητική τους τα ντελμπιέ ή ντερμπιγιέ δηλαδή με σάλτα αλευρολέμονο. Σε μια από τις κοινοποιήσεις στο fb της παλιάς μου συνταγής (από της πρώτες στο blog τότε, γι αυτό και οι απαράδεκτες φωτογραφίες) , μια φίλη από τα Χανιά μου υπενθύμισε την ιδιαίτερη χανιώτικη παραλλαγή όπου το ντελμπιέ γίνεται με χυμό νεραντζιού, ενώ  η σούπα σιγοβράζει για λίγη ώρα και με την αρωματική φλούδα του εσπεριδοειδούς.

Τα δοκιμάσαμε πέρυσι με νεράντζι και ενθουσιαστήκαμε!  Προχθές που τα έφτιαξα (θυμάστε, με τον ασουρέ είχα φουσκώσει αρκετά ρεβίθια και για μαγείρεμα), δεν βρήκα στη γειτονιά νεράντζι κι έτσι χρησιμοποίησα πορτοκάλι που επίσης συχνά συνδυάζουμε με όσπρια. Αρισμαρί δεν είμαι σίγουρη αν βάζουν οι χανιώτες αλλά πάει πολύ με τα ρεβίθια κι αν μας αρέσει γενικώς δεν το παραλείπουμε.

 
Δεν ξέρω αν ήταν η ποικιλία των ρεβιθιών, δεν ξέρω αν ήταν που είχαμε να φάμε πολύ καιρό αυτό το όσπριο, αλλά απολαύσαμε την αρωματική σούπα όσο λίγα πιάτα!

Έτσι στην σημερινή ανάρτηση περιγράφω και τις δυο μαγεριές μου, και με το χυμό νεραντζιού και με το χυμό πορτοκαλιού αφού είναι εντελώς αντίστοιχες (με μια μικρή διαφοροποίηση όπως θα δείτε). Η μαγεριά μπορεί να γίνει από ένα σημείο και μετά στο φούρνο ή να συνεχίσει στην κατσαρόλα για τους πιο βιαστικούς.
 

Υλικά:

½ κιλό ρεβίθια
¾ κούπας ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια
½ κούπα χυμό νεραντζιού ή 1/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού και συμπλήρωμα ως τη ½ κούπα με χυμό λεμονιού
Φλούδα περίπου 20cm από νεράντζι ή πορτοκάλι
Αλάτι
Προαιρετικά 1-2 κλαδάκια φρέσκο αρισμαρί (δεντρολίβανο)
1-2 κουταλιές αλεύρι ή κορν φλάουρ (εγώ το προτιμώ)

Επί το έργον:

Αποβραδίς βάζουμε σε άφθονο ελαφρά αλατισμένο νερό τα ρεβίθια αφού τα καθαρίσουμε από ξένα σώματα.  Αφού μείνουν για 10 τουλάχιστον ώρες, τα βάζουμε σε ΚΡΥΟ νερό (να τα σκεπάζει 2 δάκτυλα) να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν εντελώς αλλά να μη λιώσουν.

Συνεχίζουμε στη γάστρα ως εξής: Με την τρυπητή κουτάλα παίρνουμε τα ρεβίθια και τα αραδιάζουμε σε γάστρα, πήλινη κατά προτίμηση. Από πάνω κόβουμε σε καρεδάκια το κρεμμύδι, και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε 2 -2,5 κούπες (περίπου 500-750ml)  από το νερό που έβρασαν, τη φλούδα από το εσπεριδοειδές,  λίγο αλάτι,  και το αρισμαρί αν βάλουμε. Σκεπάζουμε τη γάστρα και την βάζουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο. Βράζουμε μέχρι να χυλώσουν τα ρεβίθια και να σκάσουν κάποια απ’ αυτά. Για το ντελμπιέ, διαλύουμε το κορνφλάουρ στο χυμό της επιλογής μας, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές από το ζουμί της γάστρας,  περιχύνουμε τα ρεβίθια και αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις ακόμη.

Συνεχίζουμε στην κατσαρόλα: τα αραδιάζουμε στην κατσαρόλα (αυτή που έχουν βράσει) αλλά τώρα βάζουμε λίγο περισσότερο νερό γιατί η εξάτμιση είναι μεγαλύτερη. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά όπως παραπάνω και όταν πάρουν βράση χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε σκεπασμένα για όση ώρα χρειαστεί να χυλώσουν.

Κάνουμε πάλι το ντελμπιέ όπως παραπάνω, τα περιχύνουμε  και αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις. Σερβίρουμε ζεστά αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις:

  • Το νερό που θα προσθέσουμε αλλά και το κορν φλάουρ εξαρτώνται από το πόσο πηκτή θέλουμε τη σούπα μας. Αν προσθέσουμε νερό στο τέλος (σε περίπτωση που μας φανούν πολύ πηκτά) ας είναι καλύτερα ζεστό.
  • Για να επιταχύνουμε το μαγείρεμα μπορούμε το πρώτο βράσιμο να το κάνουμε σε χύτρα ταχύτητας. Μετά την προσθήκη όμως του λαδιού και του κρεμμυδού καλύτερα είναι να συνεχίσουμε σε γάστρα ή σε συμβατική κατσαρόλα.
  • Εγώ πριν να τα βράσω τα τρίβω με λίγη σόδα, παρόλο που γνωρίζω τις αντιρρήσεις κάποιων. Οι βιταμίνες έτσι κι αλλιώς με τη θερμότητα καταστρέφονται και η σόδα τα κάνει πιο ελαφριά, πιο βραστερά, και μας απαλλάσσει από πολλά φλούδια που δεν είναι πάντα εύπεπτα και ανεκτά από όλους. Δείτε τη διαδικασία στην παλιά συνταγή.
  • Το αρισμαρί μπορεί να μπει τα τελευταία λεπτά, πριν φτιάξουμε το ντελμπιέ και να το βγάλουμε μετά. Έτσι δίνει μόνο ένα λεπτό άρωμα και δεν καλύπτει το άρωμα του εσπεριδοειδούς. Αν δεν έχουμε φρέσκο μπορούμε να βάλουμε μισό κουταλάκι ξερό, τριμμένο πολύ καλά. Μπορούμε βέβαια και να το παραλείψουμε εντελώς.

Δημοφιλείς αναρτήσεις