Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Αγροσελίδα: Σε φτωχά εδάφη βάλτε λούπινα(λουμπούνια)

Αγροσελίδα: Σε φτωχά εδάφη βάλτε λούπινα(λουμπούνια): Σε φτωχά εδάφη βάλτε λούπινα(λουμπούνια) Σε περιοχές µε χωράφια φτωχά, χωρίς δυνατότητα ποτίσµατος και µε δροσερό καιρό, ταιριάζει η καλλι...

Σε φτωχά εδάφη βάλτε λούπινα(λουμπούνια)Σε περιοχές µε χωράφια φτωχά, χωρίς δυνατότητα ποτίσµατος και µε δροσερό καιρό, ταιριάζει η καλλιέργεια γλυκών λούπινων.

Στα ηµιορεινά και ορεινά η σπορά γίνεται νωρίς την άνοιξη, ενώ στις περιοχές µε ήπιο χειµώνα το φθινόπωρο.
Το λούπινο σε φτωχά εδάφη αποδίδει καλύτερα από βίκο, µηδική ή µπιζέλι. Αναπτύσσεται σε χονδρής υφής καλοστραγγιζόµενα και όξινα έως ουδέτερα εδάφη. Τα ελαφρά κοκκινοχώµατα είναι τα καλύτερα. Τα ασβεστούχα εδάφη είναι ακατάλληλα. Η σπορά γίνεται µε σπαρτική µηχανή σε γραµµές που απέχουν 30-40 εκ. Επί των γραµµών οι σπόροι τοποθετούνται ανά 10-15 εκ. και σε βάθος 2-3 εκ.
Για παραγωγή καρπού χρειάζονται 6 έως 8 κιλά σπόρος το στρέµµα και για χλωρή νοµή ή χλωρή λίπανση 15-20 κιλά σπόρος το στρέµµα.
Οι σπόροι του λούπινου έχουν το χαρακτηριστικό ότι µπορεί να σπαρθούν και σε έδαφος που έχει αναξεσθεί ελαφρώς ή καθόλου, λόγω της ικανότητάς τους να προσλαµβάνουν υγρασία από την ατµόσφαιρα και να φυτρώνουν βυθίζοντας το ισχυρό ριζίδιο στο σκληρό έδαφος.
Τα λούπινα συγκοµίζονται για καρπό µε θεριστική µηχανή, όταν το µεγαλύτερο ποσοστό των λοβών αρχίζει να δείχνει σηµεία ωρίµανσης. Για παραγωγή χλωρής µάζας για νοµή η συγκοµιδή γίνεται κατά την άνθηση. Για παραγωγή σανού η κοπή των φυτών γίνεται στο τέλος της άνθησής τους. Σε πολύ καλές συνθήκες η απόδοση µπορεί να φθάσει έως και 500 κιλά καρπό το στρέµµα.
agronews.gr

Μωσαϊκό: Το DNA χαρίζει γεύση στους αρχαίους αμφορείς

Μωσαϊκό: Το DNA χαρίζει γεύση στους αρχαίους αμφορείς: http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/05/to-dna-xarizei-geysh-stous-arxaious-amforeis.html Το DNA χαρίζει γεύση στους αρχαί...

Μωσαϊκό: Κώστας Καρυωτάκης [Είμαστε κάτι...]

Μωσαϊκό: Κώστας Καρυωτάκης [Είμαστε κάτι...]: Κώστας Καρυωτάκης [Είμαστε κάτι...] Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες. Ο άνεμος, όταν περνάει, στίχους, ήχους παρά...

Μωσαϊκό: Αύριο στη μάχη να με σκεφτείς – Χαβιέ Μαρίας

Μωσαϊκό: Αύριο στη μάχη να με σκεφτείς – Χαβιέ Μαρίας: http://www.culturenow.gr/21248/book-review-ayrio-sth-maxh-na-me-skefteis-xavie-marias Book review: Αύριο στη μάχη να με σκεφτείς – Χα...

Αγροσελίδα: Σκόρδο φύτεμα καλλιέργεια

Αγροσελίδα: Σκόρδο φύτεμα καλλιέργεια: Τα σκόρδα είναι φυτά βολβώδη, πολυετή και ανήκουν στην οικογένεια των λειριοειδών. Καλλιεργούνται για τούς βολβούς τους, οι οποίο...

Σκόρδο φύτεμα καλλιέργεια



Τα σκόρδα είναι φυτά βολβώδη, πολυετή και ανήκουν στην οικογένεια των λειριοειδών. Καλλιεργούνται για τούς βολβούς τους, οι οποίοι βρίσκουν μεγάλη χρησιμοποίηση στη μαγειρική ή παρασκευή ειδικών δροσιστικών τροφών.
Τα φύλλα διαφέρουν απ' εκείνα των κρεμμυδιών, γιατί είναι ποιό σπαθωτά και ποιό στενά και στριμμένα. Τα άνθη είναι λευκά και στη κορυφή του καυλού σχηματίζουν σφαιρικό σκιάδιο. Κάθε κεφάλι αποτελείται από 8-12 σκελίδες, εκ των οποίων οι εξωτερικές είναι μεγαλύτερες από τις εσωτερικές και ποιό καυτερές.

Τα σκόρδα ευδοκιμούν σε χώματα ελαφρά, όχι πολύ υγρά, προ πάντων στραγγερά και γόνιμα. Στα βαριά και σφικτά εδάφη, πού κρατούν πολλή υγρασία, σαπίζουν η δίδουν μικρά κεφάλια, στα δε πολύ ξηρά και άγονα ή απόδοσης των είναι μηδαμινή και ή γεύσης των γίνεται εξαιρετικά καυτερή.
Η καλλιέργεια γίνεται αποκλειστικώς με βολβίδια (σκελίδες) είτε, πολύ σπανίως, με σπόρους. Στα θερμά μέρη ή φυτεία αυτών, εκτελείται κατά "Οκτώβριο-Νοέμβριο, τα δε ψυχρά και ορεινά κατά Φεβρουάριο- Μάρτιο. Το ίδιο γίνεται και για τον πολλαπλασιασμό με σπόρο. Για την απόκτηση καλής φυτείας, πρέπει από κάθε κεφάλι σκόρδου, να διαλέγονται τα εξωτερικά και χονδρά βολβίδια, τα όποια και μόνο να χρησιμοποιούνται, τα δε μικρά και λεπτά να απορρίπτονται.
Αυτά φυτεύονται σε βραγιές και κατά γραμμές 20-25 πόντους, η μία της άλλης, επ’ αυτών δε, κατά διαστήματα 12-5 πόντους και σε βάθος 2-3 πόντους, το πολύ. Σε περίπτωση συγκαλλιέργειας φυτεύονται ως μπορτούρες στα σαμάρια των βραγιών, των ποτιστικών αυλακών, είτε ανάμεσα στα μαρούλια, στα σπανάκια κλπ.
Για κάθε στρέμμα απαιτούνται πέντε πλεξούδες η 1500-1800 κεφάλια περίπου.
Η προετοιμασία του εδάφους πρέπει να γίνεται καλή, με 2-3 σκαψίματα και σπάσιμο των βώλων, ώστε το χώμα να τρίβεται εντελώς. Επίσης και ή λίπανσης πρέπει να είναι ή κατάλληλη.
Η κοπριά αποτελεί άριστο λίπασμα, σε ποσό 2-2.500 οκάδες στο στρέμμα, πρέπει όμως να είναι εντελώς χωνευμένη και να χρησιμοποιείται πολύ προ της φυτείας. Μαζί με συμπληρωματικά φωσφοροκαλιοΰχα χημ. λιπάσματα (0-12-6) δίδει πολύ καλλίτερα αποτελέσματα. Από τα σύνθετα χημ. λιπάσματα αξιοσύστατος είναι ό τύπος 4-10-10, σε ποσό 50-60 οκάδ. στο στρέμμα. Κατά προτίμηση χρησιμοποιούνται σκέτα, σε χώματα με οργανικές ουσίες η οπωσδήποτε σφικτά.

Η καλλιέργεια των σκόρδων με σπόρο, δεν είναι πρακτική, γιατί χρειάζονται δύο έτη για να δώσουν κεφάλια, δηλαδή, το πρώτο έτος θα παραχθούν μικρά βολβίδια, τα όποια θα ξαναφυτευτούν για ν' αποδώσουν το επόμενο έτος. Επίσης δε πολλαπλασιασμός αυτός, με σπόρο, δεν δίδει τις επιθυμητές ποικιλίες.
Σε όλες τις περιπτώσεις, τα σκόρδα, κατά την διάρκεια της βλαστήσεώς τους, πρέπει να βοτανίζονται και να σκαλίζονται 1-2 φορές, ιδίως στην αρχή, και να ποτίζονται εφ’ όσον μόνον υπάρχει μεγάλη ξηρασία. Όταν πλησιάζει ή ωρίμανση και αρχίσουν να κιτρινίζουν τα φύλλα, τότε δένονται στη κορυφή, είτε στρίβονται για να σταματήσει ή βλάστηση και να γίνουν τα κεφάλια χονδρότερα, ή ακόμη και για να επισπευτεί ή πρωιμότης των.
Η συγκομιδή αρχίζει κατά Μάιο-Ιούνιο αναλόγως των ποικιλιών και του τόπου. Πρέπει να γίνεται μετά την τέλεια αποξήρανση των φύλλων, αλλιώς όταν είναι πρόωρη, τα κεφάλια δεν διατηρούνται και σαπίζουν πολύ γρήγορα στην αποθήκη.
Τα σκόρδα αφού ξεριζωθούν με το χέρι η με λισγάρι, δένονται σε πλεξούδες ανά 50- 100 κεφάλια και αφήνονται μερικές ήμερες στον ήλιο για να χάσουν μέρος της υγρασίας τους. Κατόπιν αναρτώνται σε ξηρή και ευάερη αποθήκη μέχρις ότου διατεθούν. Μια καλή απόδοσης σκόρδων φθάνει 8-12 φορές μεγαλύτερη από το χρησιμοποιηθέν ποσό της φυτείας.

Ποικιλίες σκόρδων
Οι κυριότερες ποικιλίες των σκόρδων, οι οποίες και συχνότερα συναντώνται στην καλλιέργεια είναι:
-Σκόρδα κοινά. Ταύτα κάνουν κεφάλια μέτρια στο μέγεθος με πολλές και σφικτές σκελίδες, συνήθως ο-λίγο κυρτές. Είναι ποικιλία ανθεκτική και μάλλον όψιμη.
-Σκόρδα ολόλευκα. Ταύτα γίνονται χονδρότερα των προηγουμένων και με σκελίδες ποιό σαρκώδεις. Οι εσωτερικές και εξωτερικές φλούδες είναι χαρακτηριστικώς κάτασπρες. Είναι ποικιλία εκλεκτή και πρώιμη
-Σκόρδα τεράστια. Τα κεφάλια αυτών αποκτούν τεράστιο όγκο (10—15 πόντους διάμετρο) με ολίγες σκελίδες, αλλά ή κάθε μία αντιστοιχεί μ' ένα ολόκληρο σκόρδο κοινό. Πρόκειται περί εξαιρετικής ποικιλίας, ελάχιστα όμως καλλιεργούμενης
-Σκόρδα στρογγυλά χονδρά. Ταύτα αποκτούν κεφάλια χονδρά και σχεδόν στρογγυλά , με σαρκώδεις σκελίδες ελάχιστα καυστικές.
-Σκόρδα σχιστά. Ταύτα χαρακτηρίζονται από τις σκελίδες όποιες είναι πολύ χαλαρές μεταξύ των η μάλλον όλως διόλου χωριστές. Είναι γλυκύτερα από τα άλλα σκόρδα και αποτελούν άλλο είδος

Ασθένειες
Οι συνηθέστερες αρρώστιες των σκόρδων είναι:

Η σκωρίαση

Παρουσιάζεται στα φύλλα σαν πολυάριθμα και πυκνά στίγματα σκουρόξανθα, τα όποια εμποδίζουν τη κανονική λειτουργία της βλαστήσεως. Προλαμβάνεται με 2-3 ψεκάσματα βορδιγαλείου πολτού (1 οκά θειικός χαλκός με 1 οκά ασβέστη σε 100 οκάδες νερό).

Η σήψης των βολβών
Είναι ένας μικρός μύκητας, ό όποιος ζει συνήθως ως σαπρόφυτο, αλλά κάποτε προσβάλλει τα σκόρδα και κρεμμύδια, όπου αναπτύσσεται σε παράσιτο. Παρουσιάζεται ως μαύρη μούχλα μεταξύ των λεπίων των βολβών. Ευνοείται σε πολύ υγρά εδάφη και εκεί πού γίνεται χρήσης φρέσκης κοπριάς. Για τα σκόρδα είναι επικίνδυνη αρρώστια. Θεραπευτικό μέσο δεν υπάρχει, παρά αποφυγή των αίτιων πού τη προκαλούν, είτε αλλαγή της καλλιέργειας για 3-4 χρόνια.

Έντομα
Από τα έντομα, οι σοβαρότεροι εχθροί είναι ό κρεμμυδοφάγος και ή μηλολόνθη, οι όποιοι προσβάλλουν τούς βολβούς. Καταπολεμούνται με άρσενικούχα δολώματα από αραβόσιτο ή πίτυρα, είτε με παγίδες.

Πηγή: http://www.ftiaxno.gr/

Αγροσελίδα: Φυτεύοντας με οδηγό την Σελήνη

Αγροσελίδα: Φυτεύοντας με οδηγό την Σελήνη: Στην αρχαιότητα οι Αρχαίοι Έλληνες, οι Μάγια και οι Αιγύπτιοι είχαν οδηγό την Σελήνη και τα άστρα για τις καλλιέργειες τους. Πίστε...

Φυτεύοντας με οδηγό την Σελήνη


Στην αρχαιότητα οι Αρχαίοι Έλληνες, οι Μάγια και οι Αιγύπτιοι είχαν οδηγό την Σελήνη και τα άστρα για τις καλλιέργειες τους. Πίστευαν ότι τα ουράνια σώματα επηρεάζουν την βλάστηση και την ανάπτυξη των φυτών γι’αυτό προγραμμάτιζαν την φύτευση των σπόρων σύμφωνα με την Σελήνη και τα ζωδια για καλύτερα αποτελέσματα. Κάθε αγρότης είχε το δικό του ημερολόγιο φύτευσης σύμφωνα με τις φάσεις της Σελήνης και τη γεωγραφική θέση. Επίσημη έρευνα διεξήχθη το 1952 από την Maria Thun η οποία πειραματίστηκε για δέκα χρόνια με την σεληνιακή φύτευση και με πατάτες. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η σοδειά ήταν πιο παραγωγική όταν η Σελήνη ήταν σε αστερισμούς της γης (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως) που ευνοούσαν την ανάπτυξη της ρίζας. Διαφορετικά φυτά αναπτύσσονται καλύτερα όταν φυτεύονται κατά τη διάρκεια διαφόρων φάσεων της Σελήνης. Κάθε μια από τις φάσεις της Σελήνης επηρεάζει την βλάστηση και την ανάπτυξη των φυτών μέσα από την άνοδο και την πτώση της υγρασίας στο έδαφος και στα φυτά.
  ΜΕΘΟΔΟΙ ΦΥΤΕΥΣΗΣ Σήμερα υπάρχουν τρεις μέθοδοι φύτευσης με βάση της φάσεις της Σελήνης.  Θα αναλύσουμε τις μεθόδους για να κατανοήσουμε τον τρόπο που επηρεάζουν οι φάσεις της Σελήνης και τα ζώδια στα φυτά.

1. Συνοδικός Κύκλος Είναι μια απλή μέθοδος φύτευσης η οποία χωρίζει τον κύκλο της Σελήνης σε τέσσερις φάσεις. Ο κύκλος για να ολοκληρωθεί διαρκεί 29 ημέρες. Σε κάθε φάση της Σελήνης αντιστοιχεί και μια ομάδα φυτών. Φυτά με ρίζα (όπως πατάτες, καρότα, παντζάρι κ.ο.κ.), με φύλλωμα (μαρούλι, σπανάκι κ.ο.κ) και με σπόρους (φράουλες, αγγούρια, ντομάτες, δημητριακά κ.ο.κ.)
 Φάσεις της Σελήνης - Πανσέληνος και Νέα Σελήνη Τις ημέρες της Πανσελήνου και της Νέας Σελήνης είναι μια άγονη φάση και συνιστάται να αποφεύγεται η φύτευση. Είναι κατάλληλη στιγμή για ξεκούραση της γης και για προετοιμασία για την νέα σπορά.
 - 12 ώρες μετά τη Νέα Σελήνη έως το Πρώτο τέταρτο Φύτευση ή μεταφύτευση φυτών που παράγουν καρπούς πάνω από το έδαφος (όπως ντομάτες, αγγούρια, δημητριακά κο.κ.).
 - Πρώτο τέταρτο έως 12 ώρες πριν την Πανσέληνο Φύτευση ή μεταφύτευση φυτών που παράγουν καρπούς πάνω από το έδαφος (όπως ντομάτες, αγγούρια, δημητριακά κο.κ.).
 - 12 ώρες μετά την Πανσέληνο Φύτευση ή μεταφύτευση φυτών που παράγουν καρπούς κάτω από το έδαφος (όπως πατάτες, καρότα, παντζάρι κ.ο.κ.). Είναι επίσης καλή στιγμή για την συγκομιδή όλων των καλλιεργειών και για το κλάδεμα των φυτών. Για το κλάδεμα συνιστάται ως η καλύτερη ώρα όταν η Σελήνη βρίσκεται στο ζώδιο του Σκορπιού.
 - Τελευταίο τέταρτο έως 12 ώρες πριν την Νέα Σελήνη Είναι μια άγονη φάση της Σελήνης όπου συνιστάται η ξεκούραση της γης και η προετοιμασία της για τη νέα σπορά. Είναι κατάλληλη στιγμή για το καθάρισμα των ζιζανίων, για εφαρμογή λιπασμάτων και για συγκομιδή όλων των καλλιεργειών.
 Καλύτερες ώρες για φύτευση - Ανατολή και η Δύση της Σελήνης Αποφυγή φύτευσης Συνιστάται να αποφεύγεται οποιαδήποτε εργασία με το έδαφος:
 - Πανσέληνος και Νέα Σελήνη Τις ημέρες της Πανσελήνου και της Νέας Σελήνης είναι μια άγονη φάση και συνιστάται να αποφεύγεται η φύτευση. Είναι κατάλληλη στιγμή για ξεκούραση της γης και για προετοιμασία για την νέα σπορά. - Όταν η Σελήνη βρίσκεται στο Απόγειο και στο Περίγειο γιατί η επιρροή της είναι πολύ ισχυρή εκείνες τις ώρες. Απόγειο: Το Απόγειο είναι το σημείο όπου η τροχιά της Σελήνης είναι απομακρυσμένη από τη Γη. Περίγειο: Το Περίγειο είναι το σημείο όπου η τροχιά της Σελήνης είναι πολύ κοντά στη Γη.
 - Όταν η Σελήνη περνά από τους σεληνιακούς δεσμούς της: Οι Σεληνιακοί δεσμοί είναι σημεία όπου η τροχιά της Σελήνης διασχίζει την εκλειπτική. Βόρειος Δεσμός: Η Σελήνη διασχίζει από το Νότο της εκλειπτικής προς το βορρά της εκλειπτικής. Νότιος Δεσμός: Η Σελήνη διασχίζει από το Βορρά της εκλειπτικής προς τον Νότο της εκλειπτικής. - Σεληνιακές και Ηλιακές εκλείψεις Οι εκλείψεις είναι σημαντικές διαταραχές των ενεργειακών πεδίων της Γης και γι’αυτό συνιστάται να αποφεύγεται κάθε δραστηριότητα με το έδαφος εκείνες τις ημέρες.


 2. Βιοδυναμικός Κύκλος Η βιοδυναμική μέθοδος φύτευσης χρησιμοποιεί τα δώδεκα ζώδια. Όταν η Σελήνη βρίσκεται σε: - Ζώδια της φωτιάς (Κριός, Λέων, Τοξότης)
 – Καρπός Είναι πιο γόνιμη η ώρα για την για την φύτευση ή μεταφύτευση φυτών που παράγουν καρπούς (όπως φρούτα, ντομάτες, αγγούρια, βατόμουρα, φασόλια κ.ο.κ.). - Ζώδια του Αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος)
  – Άνθος Είναι πιο γόνιμη η ώρα για την για την φύτευση ή μεταφύτευση λουλουδιών και για τα βότανα. - Ζώδια του Νερού (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθείς) – Φυλλώδη φυτά Είναι πιο γόνιμη η ώρα για την φύτευση ή μεταφύτευση φυλλώδη φυτών (όπως μαρούλια, σπανάνι, ρόκα, κ.ο.κ). Τα ζώδια του νερού ευνοούν την ανάπτυξη φυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (όπως πεπόνι, καρπούζι, σταφύλι, κολοκυθάκι κ.ο.κ.). Για το κλάδεμα η καλύτερη στιγμή είναι όταν η Σελήνη βρίσκεται στο ζώδιο του Σκορπιού.
 - Ζώδια της Γης (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως) – Ρίζα Είναι πιο γόνιμη η ώρα για την φύτευση ή μεταφύτευση φυτών που παράγουν καρπό κάτω από το έδαφος (όπως πατάτες, παντζάρι, καρότα) και ευνοεί την υγιή ανάπτυξη της ρίζας.   3. Αστρικός Κύκλος Ο Αστρικός Κύκλος φύτευσης χρησιμοποιεί όπως στον βιοδυναμικό κύκλο τα δώδεκα ζώδια για οδηγό για την φύτευση και την τροχιά της Σελήνης γύρω από την γη για να καθοριστεί η καλύτερη ώρα σποράς και συγκομιδής.

 Πηγή: enter2life.gr 

Αγροσελίδα: Γνωρίστε τα δημητριακά της μπύρας

Αγροσελίδα: Γνωρίστε τα δημητριακά της μπύρας: Για την παραγωγή χρησιμοποιούνται επιλεγμένες ποικιλίες κριθαριού Μπίρα… το ποτό των δημητριακών! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ...

Γνωρίστε τα δημητριακά της μπύρας




Για την παραγωγή χρησιμοποιούνται επιλεγμένες ποικιλίες κριθαριού

Μπίρα… το ποτό των δημητριακών! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στον Όμηρο αναφέρεται ως «κρίθινος οίνος», τίτλος που της αποδόθηκε λόγω του κριθαριού, το οποίο αποτελεί και το κύριο δημητριακό παρασκευής της. Μάλιστα μαζί με το κριθάρι, το νερό, η μαγιά και ο λυκίσκος συμπληρώνουν τη συνταγή της παραγωγής της, μέσα από τη διαδικασία της ζύμωσης. Ποιος όμως είναι ο ρόλος των δημητριακών κατά την παραγωγή της μπύρας;
Γνωρίστε τα δημητριακά της μπύρας

Δημητριακά και παρασκευή της μπύρας
Το κριθάρι είναι το δημητριακό που χρησιμοποιείται ως βάση για την παρασκευή των περισσότερων ειδών μπύρας. Αναλυτικότερα, για την παραγωγή της μπύρας χρησιμοποιούνται επιλεγμένες ποικιλίες κριθαριού, κατάλληλες για την παραγωγή βύνης, μια διαδικασία κατά την οποία το κριθάρι διαβρέχεται, και αφού βλαστίσει, υπόκειται σε ξήρανση. Με τον τρόπο αυτό, το κριθάρι «προετοιμάζεται» για την διαδικασία της ζύμωσης. Πολλές φορές, όμως, για την παραγωγή βύνης μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλα δημητριακά όπως η σίκαλη, το ρύζι, το σιτάρι, το καλαμπόκι ή συνδυασμός κάποιων από τα παραπάνω οδηγώντας έτσι στην παρασκευή διαφορετικών ειδών και προσφέροντας ποικιλία χρωμάτων, γεύσεων και αρωμάτων.

Παράλληλα, τα δημητριακά είναι και τα συστατικά που «ευθύνονται» για την περιεκτικότητα της μπίρας σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά συστατικά. Αναλυτικότερα:

Βιταμίνες, μέταλλα & ιχνοστοιχεία: Το κριθάρι και τα υπόλοιπα σιτηρά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της μπύρας είναι υλικά που «εμπλουτίζουν» το αγαπημένο ποτό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η ριβοφλαβίνη (Β2), η νιασίνη (Β3), η πυριδοξίνη (Β6), το παντοθενικό οξύ, το φυλλικό οξύ και ποσότητες βιταμίνης Β12 και βιοτίνης. Επιπλέον, το κάλιο, ο φώσφορος, το σελήνιο και το ασβέστιο περιέχονται επίσης σε μικρές ποσότητες στην μπίρα προέρχονται εν μέρει από τη βύνη.

Πυρίτιο: Ένα ακόμη συστατικό που συναντούμε στη μπύρα είναι το πυρίτιο, το οποίο προέρχεται κυρίως από το κριθάρι και το λυκίσκο, ενώ συνδέεται και με την υγεία των οστών. Μάλιστα, νεότερες έρευνες φαίνεται να συνδέουν την κατανάλωση μπύρας με μέτρο με την υγεία των οστών, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην περιεκτικότητά της σε πυρίτιο.

Αντιοξειδωτικά και στη μπύρα: Αν και πολλοί πιστεύουν πως το κρασί είναι το μόνο ποτό που περιέχει αντιοξειδωτικά, η μπύρα είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσια, με τις πολυφαινόλες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα αντιοξειδωτικά της μπύρας προέρχονται κυρίως από τη βύνη του κριθαριού, ενώ σε μικρότερο βαθμό συνεισφέρει και ο λυκίσκος. Η συνολική περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά εξαρτάται από παράγοντες όπως το είδος της μπύρας, η αναλογία των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται και η διαδικασία παραγωγής. Τα αντιοξειδωτικά της μπύρας φαίνεται ότι διαφέρουν από αυτά του κρασιού, ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως η μπίρα περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από το λευκό κρασί.

Συμπερασματικά, η μπύρα είναι ένα αλκοολούχο ποτό το οποίο μπορούμε να συμπεριλάβουμε στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής, καθώς πέρα από τη γευστική απόλαυση φαίνεται να συμβάλει όταν καταναλώνεται με μέτρο και σε παράγοντες υγείας χάρις στο συνδυασμό των θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Απολαύστε τη, λοιπόν, με μέτρο και σύμφωνα με τις συστάσεις που μιλούν για κατανάλωση μίας μερίδας την ημέρα για τις γυναίκες και 1-2 για τους άντρες, όπου η μερίδα αντιστοιχεί στα 330ml. Στην υγειά σας!

Πηγή: nutrimed.gr

Μωσαϊκό: Στη Γαύδο...το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης!!!

Μωσαϊκό: Στη Γαύδο...το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης!!!: http://epistrofi-sti-fysi.blogspot.gr/2013/04/blog-post_26.html Στη Γαύδο...το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης!!! Η Γ...

Μωσαϊκό: Ολυμπιακές παρατηρήσεις 11

Μωσαϊκό: Ολυμπιακές παρατηρήσεις 11: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +- Τιμή στο ευ αγωνίζεσθαι - Το ιερό φώς στην πατρίδα -  Η Ολυμπιακή Αθήν...

Μωσαϊκό: «Τα ιερά όπλα των Ελλήνων» Κωνσταντίνου Ποταμιάνου...

Μωσαϊκό: «Τα ιερά όπλα των Ελλήνων» Κωνσταντίνου Ποταμιάνου...: ΕΧΕΤΛΟΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΙΕΡΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ «Τα ιερά όπλα των Ελλήνων» Κωνσταντίνου Ποταμιάνου. …Πέραν όμ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις