Οι Διατροφικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων.
Στη
σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία μας η διατροφή απασχολεί έντονα τον μέσο
άνθρωπο και η σημασία της για την υγεία μας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Οι
διατροφικές μας συνήθειες διαφέρουν ριζικά από τις συνήθειες των
αρχαίων μας προγόνων αν και ακόμη διατηρούμε κάποιες από αυτές. Οι
αρχαίοι Έλληνες ξυπνούσαν μόλις εμφανιζόταν ο ήλιος και το πρωινό τους
αποτελούνταν από τον «κυκεώνα» , ένα ρόφημα από βρασμένο θυμάρι,
αρωματισμένο με σουσάμι ή μέντα, γάλα και χλιαρό νερό με μέλι, και το
«ακράτισμα», που ήταν ψωμί βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί, συνοδευόμενο από
ελιές και σύκα.
Γύρω στις έντεκα έτρωγαν το «άριστον» που
αποτελούνταν από ψωμί, τυρί, σκόρδο ή κρεμμύδι. Το μεσημέρι κατά τις
τρεις είχαν το «εσπέρισμα», ένα ελαφρύ γεύμα προκειμένου να κρατηθούν
μέχρι το βράδυ. Τα γεύματά τους ήταν στην πλειοψηφία τους μικρά και μόνο
όταν νύχτωνε έτρωγαν πλούσια, το λεγόμενο«δείπνον». Αυτό αποτελούνταν
από όσπρια, κρέας ή ψάρι, τυρί, ελιές, πίτες και ως επιδόρπιο φρούτα,
ξηρούς καρπούς και γλυκά.
Το κρασί ήταν βασικό στοιχείο της
καθημερινότητας των Ελλήνων. Το έπιναν όμως νερωμένο και ανάλογα με την
ώρα της ημέρας έβαζαν την ανάλογη ποσότητα νερού. Όσο πλησίαζε η νύχτα,
τόσο λιγότερο νερό έβαζαν. Τα συμπόσια ήταν μια άλλη αγαπημένη συνήθεια
των αρχαίων Ελλήνων. Ξεκίναγαν συνήθως στις δέκα το πρωί και τέλειωναν
με τη δύση του ηλίου. Το φαγητό και το κρασί έρεε άφθονο και σε
συνδυασμό με κάθε είδους ηδονή και τις διαλογικές συζητήσεις πάνω σε
κάθε κατάκτηση του ανθρώπινου πνεύματος αποτέλεσαν ένα αξεπέραστο
αρμονικό σύνολο που ποτέ άλλοτε δεν συναντάμε στην ιστορία.
Οι
πρόγονοί μας λάτρευαν επίσης τα γλυκά. Το «μελίκρατον» (γάλα, μέλι και
καρύδια), ο «μυττωτός» (πίτα με τυρί, λάδι, μέλι και σκόρδο), το
«νωγάλευμα» (λιναρόσπορο και μέλι) καθώς και τηγανίτες και τυρόψωμα. Τα
νωγαλεύματα, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι τις
λιχουδιές, σερβίρονται ως τελευταίο πιάτο.