Μωσαϊκό: Σαλάτα με πλιγούρι και πιπεριές: Σαλάτα με πλιγούρι και πιπεριές Φρέσκια σαλάτα για όλη την οικογένεια με πλούσια γεύση και θρεπτική αξία. 1 κουταλιά της σούπα...
Εδώ θα βρείτε ένα μωσαϊκό θεμάτων . Κλείσαμε 10ετία και γι αυτό κάποιες αναρτήσεις έχουν αλλοιωθεί. Οι σελίδες που αναφέρω είναι τα νέα μου ιστολόγια που αλληλοστηρίζονται με αυτό εδώ το παλιό ... Σας ευχαριστώ!
Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019
Σάμαλι με μαστίχα
Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
xrysessyntages.gr
Υλικά 600 γραμ. γιαούρτι 1 ½ φλ. ζάχαρη 2 κοφτά κ.γλ σόδα μαγειρική 1 φλ.…
Υλικά
600 γραμ. γιαούρτι
1 ½ φλ. ζάχαρη
2 κοφτά κ.γλ σόδα μαγειρική
1 φλ. νερό
1 κοφτό κ.γλ μαστίχα (κοπανισμένη σε σκόνη)
500 γραμ. σιμιγδάλι χονδρό
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.σ βούτυρο για το ταψί
Για το σερβίρισμα
παγωτό καϊμάκι
φιστίκι Αιγίνης ψίχα
Για το σιρόπι
4 φλ. ζάχαρη
3 φλ. νερό
φλούδα λεμόνι
3 κ.γλ χυμό λεμόνι
1 ξύλο κανέλα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε το πολίτικο σάμαλι, ανακατεύοντας σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι με το 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη.
Αραιώνουμε τη σόδα στο νερό και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε τη μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού και το σιμιγδάλι, βροχηδόν, ανακατεύοντας λίγο λίγο με το χέρι ή με κουτάλι για να μην σβολιάσει.
Φροντίζουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να διαλυθεί το σιμιγδάλι χωρίς να κάνει κόμπους.
Βουτυρώνουμε καλά ταψί 24×30 εκατοστά. Αδειάζουμε το σάμαλι στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνειά του.
Το αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά και να φουσκώσει καλά το σιμιγδάλι μέσα στα υπόλοιπα υλικά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς C, στην κάτω σχάρα. Αν ψήσετε σε αέρα, χαμηλώστε την θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς και ψήστε στη μεσαία σχάρα.
Το βάζουμε στον φούρνο και το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει πολύ καλά, να ψηθεί σωστά και να σκάσει ο κόκκος από το χονδρό σιμιγδάλι. Θα χρειαστεί περίπου 45-50 λεπτά.
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμόνι, το χυμό και την κανέλα.
Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, να γίνει παχύ. Το διατηρούμε ζεστό και βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο. Έτσι όπως είναι ζεστό το γλυκό, το χαράζουμε γρήγορα σε κομμάτια βρέχοντας κάθε φορά ,το μαχαίρι σε καυτό νερό για να μην χαλάσει η επιφάνεια του σάμαλι . Το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι λίγο-λίγο, θα το απορροφήσει όλο.
Αφήνουμε το σάμαλι να σταθεί μια νύχτα και να κρυώσει τελείως. Σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι και ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.
Μυστικά για τέλειο σάμαλι
Το πολίτικο σάμαλι με μαστίχα και σιμιγδάλι, είναι ένα από τα πιο ωραία παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά ταψιού. Είναι εύκολο γρήγορο και οικονομικό. Όμως για να γίνει το σάμαλι με μαστίχα, σπυρωτό και σωστά σιροπιασμένο μέχρι και τον τελευταίο κόκκο σιμιγδαλιού έχει κι αυτό τα μυστικά του.
-Για να κόψετε σωστά το σάμαλι, αφού περάσουν τα 30 λεπτά ψησίματος και έχει αρχίσει να ροδίζει για τα καλά, βγάλτε το ταψί από το φούρνο, χαράξτε γρήγορα σε κομμάτια και ξαναβάλτε το στο φούρνο. Συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά.
-Καλά ροδισμένο σάμαλι σημαίνει καλά σιροπιασμένο γλυκό. Μόνο το καλοψημένο γλυκό ρουφάει σωστά το σιρόπι.
-Χρησιμοποιήστε μεγάλο ταψί ώστε το σάμαλι να γίνει λεπτό και ροδοκόκκινο.
-Καλό επίσης είναι, να κόβουμε τα γλυκά ταψιού που έχουν σιρόπι, την επόμενη ημέρα, ώστε να σιροπιάζονται και να ποτίζουν σωστά.
-Ένα
ωραίο κόλπο για να σιροπιάζετε σωστά όλα τα γλυκά ταψιού είναι το εξής.
Αφού σιροπιάσετε το γλυκό σας, αφήστε το να κρυώσει τελείως. Τότε,
τυλίξτε αεροστεγώς το ταψί σας με μεμβράνη κουζίνας, ώστε να μην τρέξει
καθόλου σιρόπι κι αναποδογυρίστε το ταψί στον πάγκο της κουζίνας. Αφήστε
για 1 ώρα. Έτσι το πολύ σιρόπι που έχει μείνει στην βάση του σάμαλι ή
της καρυδόπιτας ή του ρεβανί θα διατρέξει όλο το γλυκό από κάτω προς τα
πάνω. Μετά από μία ώρα ξαναγυρίστε το, αφήστε για λίγο να καθίσει το
σιρόπι και αφαιρέστε την μεμβράνη.
argiro.gr
600 γραμ. γιαούρτι
1 ½ φλ. ζάχαρη
2 κοφτά κ.γλ σόδα μαγειρική
1 φλ. νερό
1 κοφτό κ.γλ μαστίχα (κοπανισμένη σε σκόνη)
500 γραμ. σιμιγδάλι χονδρό
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.σ βούτυρο για το ταψί
Για το σερβίρισμα
παγωτό καϊμάκι
φιστίκι Αιγίνης ψίχα
Για το σιρόπι
4 φλ. ζάχαρη
3 φλ. νερό
φλούδα λεμόνι
3 κ.γλ χυμό λεμόνι
1 ξύλο κανέλα
Ξεκινάμε το πολίτικο σάμαλι, ανακατεύοντας σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι με το 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη.
Αραιώνουμε τη σόδα στο νερό και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε τη μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού και το σιμιγδάλι, βροχηδόν, ανακατεύοντας λίγο λίγο με το χέρι ή με κουτάλι για να μην σβολιάσει.
Φροντίζουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να διαλυθεί το σιμιγδάλι χωρίς να κάνει κόμπους.
Βουτυρώνουμε καλά ταψί 24×30 εκατοστά. Αδειάζουμε το σάμαλι στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνειά του.
Το αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά και να φουσκώσει καλά το σιμιγδάλι μέσα στα υπόλοιπα υλικά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς C, στην κάτω σχάρα. Αν ψήσετε σε αέρα, χαμηλώστε την θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς και ψήστε στη μεσαία σχάρα.
Το βάζουμε στον φούρνο και το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει πολύ καλά, να ψηθεί σωστά και να σκάσει ο κόκκος από το χονδρό σιμιγδάλι. Θα χρειαστεί περίπου 45-50 λεπτά.
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμόνι, το χυμό και την κανέλα.
Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, να γίνει παχύ. Το διατηρούμε ζεστό και βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο. Έτσι όπως είναι ζεστό το γλυκό, το χαράζουμε γρήγορα σε κομμάτια βρέχοντας κάθε φορά ,το μαχαίρι σε καυτό νερό για να μην χαλάσει η επιφάνεια του σάμαλι . Το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι λίγο-λίγο, θα το απορροφήσει όλο.
Αφήνουμε το σάμαλι να σταθεί μια νύχτα και να κρυώσει τελείως. Σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι και ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.
Μυστικά για τέλειο σάμαλι
Το πολίτικο σάμαλι με μαστίχα και σιμιγδάλι, είναι ένα από τα πιο ωραία παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά ταψιού. Είναι εύκολο γρήγορο και οικονομικό. Όμως για να γίνει το σάμαλι με μαστίχα, σπυρωτό και σωστά σιροπιασμένο μέχρι και τον τελευταίο κόκκο σιμιγδαλιού έχει κι αυτό τα μυστικά του.
-Για να κόψετε σωστά το σάμαλι, αφού περάσουν τα 30 λεπτά ψησίματος και έχει αρχίσει να ροδίζει για τα καλά, βγάλτε το ταψί από το φούρνο, χαράξτε γρήγορα σε κομμάτια και ξαναβάλτε το στο φούρνο. Συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά.
-Καλά ροδισμένο σάμαλι σημαίνει καλά σιροπιασμένο γλυκό. Μόνο το καλοψημένο γλυκό ρουφάει σωστά το σιρόπι.
-Χρησιμοποιήστε μεγάλο ταψί ώστε το σάμαλι να γίνει λεπτό και ροδοκόκκινο.
-Καλό επίσης είναι, να κόβουμε τα γλυκά ταψιού που έχουν σιρόπι, την επόμενη ημέρα, ώστε να σιροπιάζονται και να ποτίζουν σωστά.
argiro.gr
Ρακόμελο το Κρητικό!
Ο χρήστης George Papadakis κοινοποίησε ένα βίντεο.
1.189.073 προβολές
Η αυτού μεγαλειότης....Ρακόμελο το Κρητικό!
Μωσαϊκό: Το μυστικό του αιώνα
Μωσαϊκό: Το μυστικό του αιώνα: http://www.apocalypsejohn.com/2013/02/iatriki-ippokrati-mesa-apo-ti-fysi.html Το μυστικό του αιώνα - Η πραγματική Ιατρική του Μέγα Ιπ...
Μια στήλη χωρίς nakida
Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
203.127 προβολές
Larisa Tsurkan
Столбик без накида, многоликий и бесконечный😀😀😀 и ещё 6 вариантов его вязания здесь: https://youtu.be/lVG45THT0W8
Μια στήλη χωρίς nakida, ποικίλες και ατελείωτες 😀😀😀 και 6 ακόμα επιλογές του πλέξιμο του εδώ: https://youtu.be/lVG45THT0W8
Μωσαϊκό: Ολυμπιακά δρώμενα 9
Μωσαϊκό: Ολυμπιακά δρώμενα 9: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +- Στα τρυπημένα σημεία λέει: στο , την , της
Δεσποτικό, η μεγάλη έκπληξη των Κυκλάδων
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Aimilia Letta.
Ελλάδα μας όμορφη.... σαν κι'εσένα καμία!!
timeout.gr
Τοπίο σεληνιακό…
Πώς… δημιουργήθηκε το Δεσποτικό;
Η ιστορία του νησιού
Πηγή: www.iefimerida.gr
Δεσποτικό, η μεγάλη έκπληξη των Κυκλάδων
Στο ακατοίκητο αυτό νησάκι βρίσκονται ίσως οι ωραιότερες παραλίες του κόσμου. Όλες τους στον ίσκιο σπουδαίων αρχαιολογικών ανασκαφών που έχουν έρθει στο φως και βρίσκονται στο κέντρο του Δεσποτικού.
Πριν από λίγες ημέρες, έγινε γνωστό ότι
το ΚΑΣ έδωσε το πράσινο φως στη μελέτη για την αναστήλωση των αρχαίων,
ευρημάτων σημαντικών, που κατά τον αρχαιολόγο Γιάννη Κουράγιο -που έχει
κάνει και τις ανασκαφές- αποδεικνύουν ότι το Δεσποτικό στην αρχαιότητα
ήταν μια… μικρή Δήλος! Η σημασία του αρχαϊκού ιερού, που ήταν αφιερωμένο
στον Απόλλωνα, αλλά και το πλήθος των ευρημάτων που έχουν έρθει στο
φως ενισχύουν τον ισχυρισμό αυτό.
Μάλιστα, όπως έχει ανακοινωθεί από το
υπουργείο Πολιτισμού, η ολοκλήρωση του έργου έχει ως απώτερο σκοπό την
οργάνωση και ανάδειξη του χώρου σε ένα πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο στις
Κυκλάδες, αφού πρόκειται για ένα από τα μοναδικά ακατοίκητα νησιά στις Κυκλάδες, με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Με απλά λόγια, το Δεσποτικό θα μετατραπεί σε… ανοιχτό μουσείο!
Τοπίο σεληνιακό…
Το νησί είναι αδόμητο και τα αρχαιολογικά
ευρήματα συνδυάζονται με ένα παρθένο τοπίο. Και ακριβώς γι’ αυτόν τον
λόγο, το Δεσποτικό μετατρέπεται σε έναν τόπο ιδιαίτερο όχι μόνο στην
Ελλάδα αλλά και στον κόσμο. Σεληνιακό, βραχώδες, επιβλητικό. Μια μπεζ
κουκκίδα μέσα στο βαθύ μπλε. Βαθύ μπλε, γιατί το βάθος των νερών που
περιβάλλουν το Δεσποτικό, με εξαίρεση κάποια σημεία, είναι αχανές.
Οι παραλίες του, αμμουδερές, άλλες μικρότερες περικυκλωμένες από βράχους, άλλες μεγαλύτερες, ατελείωτες, αλλά όλες τους ήσυχες.
Από τα αξιοσημείωτα είναι ότι το στενό που χωρίζει το Δεσποτικό από την Αντίπαρο έχει βάθος μόνο ένα μέτρο, ενώ ανάμεσα στα δύο νησιά παρεμβάλλεται η νησίδα Κοιμητήρι.
Πώς… δημιουργήθηκε το Δεσποτικό;
Το Δεσποτικό και η Αντίπαρος ήταν κάποτε ενωμένα με την Πάρο.
Όπως είπε ο καθηγητής-μέλος του ΚΑΣ, Μανόλης Κορρές, το σύνολο μέσα σε
δύο χιλιετίες έχει βυθιστεί περίπου 6 μέτρα, με αποτέλεσμα η αρχική
ενότητα να έχει χωριστεί σε τρία μέρη!
Η ιστορία του νησιού
Αν και ακατοίκητο σήμερα, υπάρχουν
σημαντικές ενδείξεις ότι το Δεσποτικό κατά τους προϊστορικούς και
αρχαίους χρόνους -λόγω της κεντρικής θέσης του στις Κυκλάδες και του
μεγάλου όρμου ανάμεσα στο νησί και στην Αντίπαρο, που παρείχε ασφαλές
αγκυροβόλιο- έπαιξε σημαντικό ρόλο στον τομέα των θαλάσσιων οδών
επικοινωνίας.
Το Δεσποτικό ταυτίζεται με την αρχαία Πρεπέσινθο. Άλλη ονομασία του νησιού είναι Επισκοπή. Όπως αποκαλύπτουν οι ανασκαφές, στο Δεσποτικό βρισκόταν ένα ιερό -πιθανώς της Άρτεμης και του Απόλλωνα- με πανελλήνια ακτινοβολία.
Τα πλουσιότατα αρχαιολογικά ευρήματα σε
διάφορες θέσεις του νησιού (Ζουμπάρια, Μάντρα, Χειρόμυλος, Λιβάδι κ.α.)
χρονολογούνται σε διάφορες εποχές
(Πρωτοκυκλαδική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Κλασσική, Ρωμαϊκή κ.α.) και
δείχνουν τη σύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, την Ανατολική
Μεσόγειο, ακόμα και τη Βόρεια Αφρική. Ανάμεσα στα ευρήματα αυτά
περιλαμβάνονται τάφοι, λείψανα και αρχιτεκτονικά μέλη (σπόνδυλοι,
κιονόκρανα, τρίγλυφα κ.λπ.) από οικίες και άλλα κτήρια (π.χ. βοηθητικοί
χώροι ιερού), ερείπια δωρικού ναού (περίπου 500 π.Χ.), βωμός αφιερωμένος
στην Εστία Ίσθμια (των Κλασσικών χρόνων), πήλινα ειδώλια, αλάβαστρα,
κοτύλες, αρύβαλλοι, σφραγιδόλιθοι κ.α.
Γκραβούρες του 15ου και του 17ου αιώνα,
οι οποίες σημειώνουν την ύπαρξη κάστρου στη θέση Μάντρα, και ευρήματα
που χρονολογούνται στους Μεσαιωνικούς χρόνους πιστοποιούν την κατοίκηση
του νησιού και κατά την περίοδο αυτή.
Το 1675, ο διαβόητος Γάλλος πειρατής Ντανιέλ, όταν ηττήθηκε από τους Οθωμανούς στη ναυμαχία που έγινε στη θαλάσσια περιοχή της Αντιπάρου
και του Δεσποτικού, έβαλε φωτιά στο πλοίο του και αποβιβάστηκε στο
Δεσποτικό. Οι κάτοικοι του νησιού τον παρέδωσαν όμως στις οθωμανικές
δυνάμεις. Στη συνέχεια, ο Υγκό ντε Κρεβαλιέ, ο Οράνζ, ο Ονορά και άλλοι
Γάλλοι πειρατές, για να εκδικηθούν, λεηλάτησαν το νησί και κατέσφαξαν
τους κατοίκους του. Έκτοτε παραμένει ακατοίκητο και χρησιμοποιείται ως
βοσκότοπος.
Πηγή: www.iefimerida.gr
Διπλή συρραφή
Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
42.123 προβολές
Μωσαϊκό: ο έφιππος ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
Μωσαϊκό: ο έφιππος ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: Στις 9 Φεβρουαρίου 1954 ο έφιππος ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη , τοποθετείται στη νέα του θέση, μπροστά στην Παλαιά Βουλή. ...
Μωσαϊκό: Διονύσιος Σολωμός
Μωσαϊκό: Διονύσιος Σολωμός: Ο Διονύσιος Σολωμός (8 Απριλίου 1798 - 9 Φεβρουαρίου 1857) ήταν Ζακυνθινός Έλληνας ποιητής, περισσότερο γνωστός για τη συγγραφή του...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Maria Dimitriou 1 Απριλίου στις 3:51 μ.μ. · exypnes-idees.gr 7 Μοναδικά φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρε...
-
Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση . 17 Ιουλίου 2017 · Η Anna Nikolaidou κοινοποίησε ένα βίντεο σ...
-
Ο Σταφυλίνακας Kλικ στη φωτογραφία για περισσότερα http://toperivoli.com/content/%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%...
-
http://share24.gr/9-tropi-gia-na-antidrasis-otan-kapios-se-pligosi/ 9 Τρόποι για να Αντιδράσεις Όταν Κάποιος σε Πληγώσει - share24.gr...
-
Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση του George Styl Όταν ήμουν μικρός η γιαγιά μου τα έβαζε στο καντήλι για φυτίλι !!! Ξε...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο . 4 σημάδια-καμπανάκια ότι ο μεταβολισμός σας είναι στα κόκκινα και κιν...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Bossnews.gr . · Πως να απαλλαγείτε από το νύχι που μπαίνει μέσα στο δέρμ...
-
Maria Dimitriou 22 Αυγούστου στις 12:22 π.μ. · olympospress.blogspot.com Γιατί οι Δελφοί έστειλαν τους Σ...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της Dimitra Nikolaou . Η αρμπαρόριζα η θαυματουργή για τα νεύρα ...
-
Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Διατροφη Υγεια . Αγιόκλημα: Ένα θαυματουργό φαρμακευτικό φυτό που πρέπει να...