Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

5 τροφές για δυνατό μυαλό

http://proionta-tis-fisis.blogspot.com/2013/01/5.html

5 τροφές για δυνατό μυαλό

Ανακαλύψτε ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα για τον εγκέφαλο και αποκτήστε μυαλό... ξυράφι τρώγοντας".

1. Καφές και τσάι
Ο καφές και το τσάι μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα για σας από ό, τι να σας βοηθούν να ξυπνήσετε το πρωί.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα ροφήματα μπορούν να αποτρέψουν τη νόσο Αλτσχάιμερ και να συμβάλλουν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.
Σε μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό για τη νόσο Alzheimer, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όταν χορήγησαν καφέ σε ποντίκια γενετικά τροποποιημένα να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ, είτε επιβραδύνθηκε η εξέλιξη της νόσου είτε δεν εκδηλώθηκε καθόλου.
Με βάση τη διαπίστωση αυτή, ο καφές τελικά ίσως θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως θεραπευτική αγωγή για τους ανθρώπους με Αλτσχάιμερ, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Και η κατανάλωση τσαγιού φάνηκε όμως να προστατεύει τον εγκέφαλο. Όσοι έπιναν τσάι είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ για τη μνήμη σε σχέση με όσους δεν έπιναν, σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 που έγινε σε 716 ενήλικες, ηλικίας 55 ετών και άνω.


2. Καρύδια
Αν τα παρατηρήσετε μοιάζουν με μια μικρογραφία του ανθρώπινου εγκεφάλου, και ίσως αυτός να είναι ένας τρόπος της φύσης να μας δείξει που κάνουν καλό.
Σε μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition διαπιστώθηκε ότι τα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλό μας να παραμείνει νέος. Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναστρέψουν τα σημάδια της γήρανσης στους εγκεφάλους αρουραίων προχωρημένης ηλικίας που τρέφονταν με καρύδια. Επίσης τα τρωκτικά ανέκτησαν την ικανότητα του εγκεφάλου τους να επεξεργάζεται τις πληροφορίες.
Μια ακόμη μελέτη που παρουσιάστηκε το 2010 στο Διεθνές Συνέδριο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, ανέφερε ότι ποντίκια που τρέφονταν με καρύδια εμφάνισαν βελτίωση της ικανότητας μάθησης και της μνήμης.
Τα καρύδια περιέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών, τα οποία, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, μπορούν να αντιστρέψουν τη βλάβη στο DNA των κυττάρων του εγκεφάλου που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

3. Καρότα
Τα καρότα είναι γνωστό από καιρό ότι είναι ωφέλιμα για τα μάτια. Τώρα αποδεικνύεται, ότι είναι καλή τροφή και για τον εγκέφαλο μας. Τα καρότα έχουν υψηλά επίπεδα μιας ένωσης που ονομάζεται λουτεολίνη, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία, όπως τα προβλήματα μνήμης και οι φλεγμονές στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 στο περιοδικό Nutrition.
Στη μελέτη, τα ποντίκια των οποίων η καθημερινή διατροφή περιλάμβανε 20 χιλιοστόγραμμα λουτεολίνης, εμφάνιζαν μείωση των φλεγμονών στους εγκεφάλους τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ακόμη ότι η συγκεκριμένη ένωση είχε βελτιώσει και τη μνήμη των ποντικιών.
Το ελαιόλαδο, οι πιπεριές και το σέλινο έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεολίνη.


4. Ψάρια
Παρά το γεγονός ότι η πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με ιχθυέλαιο δεν μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξασθένησης των γνωστικών λειτουργιών σε άτομα με νόσο του Alzheimer, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα βοηθάει στην επιβράδυνση της εξασθένησης των γνωστικών λειτουργιών που έρχεται με την ηλικία.
Μια μελέτη του 2005 στο περιοδικό Archives of Neurology, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι άνω των 65 ετών που έτρωγαν δύο γεύματα ψαριών την εβδομάδα για έξι χρόνια εμφάνιζαν 13% μείωση στην γνωστική εξασθένηση, σε σύγκριση με τα άτομα που έτρωγαν ψάρια τακτικά.

5. Σπανάκι
Μπορεί να θυμάστε καλά τη μητέρα σας που σας έλεγε να φάτε σπανάκι για να δυναμώσετε, όμως το συγκεκριμένο τρόφιμο φαίνεται να δυναμώνει και το μυαλό.
Το συγκεκριμένο πράσινο φυλλώδες λαχανικό είναι «φορτωμένο» με βιταμίνες C και Ε, οι οποίες, σύμφωνα με μελέτες, συμβάλλουν στη βελτίωση των γνωστικών μας ικανοτήτων.Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι αρουραίοι των οποίων η διατροφή είχε συμπληρωθεί με βιταμίνη Ε παρουσίασαν αυξημένη απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο τους, μια χημική ουσία που, μεταξύ άλλων, ελέγχει τη ροή των πληροφοριών σε διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain Research προκύπτει ότι η γήρανση του εγκεφάλου σε αρουραίους μεγάλης ηλικίας, μπορεί να αντιστραφεί, αν στη διατροφή τους συμπεριληφθούν σπανάκι, φράουλες ή βατόμουρα.

Καλές τροφές επίσης για το μυαλό είναι εκτός από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μούρα και οι ξηροί καρποί.


Κυριακού Κατερίνα Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Πηγή
Σημείωσις: να συμπληρώσω εδώ ότι όλα τα "μωβ" τρόφιμα έχουν θετική επίδραση στον εγκέφαλο.
Δείτε επίσης το μύρτιλλο και τα βακκίνια.

Δείτε: Το IQ μπορεί να αυξηθεί μέσω… του φαγητού

Τα βαρέα μέταλλα βρήκαν τον δάσκαλό τους

http://proionta-tis-fisis.blogspot.com/2013/01/blog-post_9145.html

Τα βαρέα μέταλλα βρήκαν τον δάσκαλό τους

Τα βαρέα μέταλλα κληρονομούνται από την μαμά μας, όταν μας έχει μέσα της, και στην διάρκεια της ζωής μας συνεχίζουμε να απορροφούμε, μόλυβδο , υδραγυργο και άλλα, που βρίσκονται στα φυτοφάρμακα, στα ζιζανιοκτόνα, στα σφραγίσματα στα δόντια μας.

Όπως και σε κάποια εμβόλια με αλουμίνιο η/ και υδράργυρο, και στο καυσαέριο, δημιουργώντας έτσι μέσα στο σώμα μας έναν ατελείωτο νοσηρό κύκλο, αφού τα βαρέα μέταλλα, σε γενικές γραμμές δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό, όση αποτοξίνωση και να κάνει κάποιος, και θεωρούνται μια από τις αιτίες για πολλές χρόνιες ασθένειες όπως πονοκέφαλοι, σκλήρωση κατά πλάκας, αλζχάιμερ, κλπ
Κάποιες τροφές, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι (βιολογικά πάντα) και κάποια ψάρια του βυθού (όχι σαρκοβόρα), βοηθούν στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων, γιατί αυτά, έλκονται από το θείο που περιέχουν.
Ταυτόχρονα, αποφεύγουμε τα όξινα φρούτα και λαχανικά όπως η τομάτα, το λεμόνι το ακτινίδιο.
Η παρουσία των βαρέων μετάλλων στον οργανισμό χαλάει το ενζυματικό σύστημα και μεταμορφώνει λίπη σε πολυακόρεστα.

Καλό είναι λοιπόν , καθημερινά να καταναλώνουμε έλαιο evening primrose (ηράνθεμο, νυχτολούλουδο), πασατέμπο, φουντούκια και λιναρόσπορο για αναπλήρωση.
Το αυγό, είναι μια έξοχη λύση, αν είναι ωμό και βιολογικό. Τα μη βιολογικά αυγά είναι πραγματική χημική χωματερή της κότας, η οποία καθαρίζει με αυτόν τον τρόπο τον οργανισμό της από τις τροφές που τρώει.
Το αυγό περιέχει συστατικά που καταστρέφονται με την θερμότητα και ο κρόκος περιέχει πρωτεΐνες ενωμένες με θείο, οι οποίες με την βράση, μεταμορφώνονται σε χοληστερόλη. 

H ιστορία λέει, ότι η κλορέλα, (και πιο συγκεκριμένα οι ιδιότητες της), ανακαλύφθηκαν τυχαία, όταν κάποιοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό το φύκι, ήταν η κύρια αιτία της καλής υγείας των γιαπωνέζων, στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Η αλήθεια είναι ότι η Κλορέλα είναι ένας πραγματικός μαγνήτης των βαρέων μετάλλων και γι αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον τρόπο παρασκευής της.

Ο ‘Οττο Warburg, κάτοχος του Νόμπελ το 1919, ανακάλυψε τις ιδιότητες της μέσα από τις έρευνες του στην χλωροφύλλη και την φωτοσύνθεση.

• Βοηθάει στις συσπάσεις του εντέρου, αναδομεί την κυτταρική δομή του, ξαναφτιάχνει την χλωρίδα, και απορροφά τα δηλητήρια. Όσοι ξέρουν το πόσο σημαντικό είναι το έντερο να είναι καθαρό (εκεί χωνεύονται πλέον όλες οι τροφές μας-αφού δεν μασάμε-εκτός από τις πρωτεΐνες, και από κει θεωρητικά φεύγουν όλες οι βλαβερές τοξίνες του σώματος. Ένα βρώμικο έντερο, επιτρέπει στο αίμα να επιστρέψει στα κύτταρα με βλαβερές ουσίες.)
• Βοηθάει τον εγκέφαλο, το συκώτι γιατί η ποσότητα της σε χλωροφύλλη οξυγονώνει τον οργανισμό και τον αναζωογονεί. Με την διεγερτική δράση της στα ερυθρά αιμοσφαίρια, βοηθάει στην αναιμία.
• Αποτοξινώνει τον οργανισμό από αλκοόλ, τοξίνες και κυρίως, από τα βαρέα μέταλλα, γι’ αυτό και οι συνθήκες παραγωγής της πρέπει να είναι άψογες.
• Ηρεμεί, βοηθάει στην ανάπτυξη, διεγείρει τον μεταβολισμό, και την παραγωγή ενζύμων.


Όλα σχεδόν τα ψάρια σήμερα έχουν μεθυλιωμένο υδράργυρο. Συνίσταται να βάζετε στο τέλος της βράσης τους (για να μείνουν οι πρωτεΐνες άθικτες), δυο κουταλάκια, κλορέλα σε σκόνη.
Η σύνθεση της κλορέλα είναι 50% πρωτεΐνες. Έχει ίνες, βιταμίνες και Β12 που συνήθως βρίσκουμε μόνο στο κρέας, άλατα, και κυρίως, χλωροφύλλη. Δεν έχει καταγραφεί πουθενά υπερδοσολογία, αν και έχουν αναφερθεί στην ακαταλληλότητα της σε περίπτωσης χαμηλού ph (-όξινου -) Η κλορέλα εντείνει το φαινόμενο με αποτέλεσμα να υποστούμε απασβέστωση και άλλη απώλεια βασικών αλάτων από τον οργανισμό).

Έτσι προτιμάται ένα μίγμα κλορέλας και σπιρουλίνα, η οποία φέρνει μια πιο ισορροπημένη λύση, (εκτός αν έχουμε τον χρόνο, και το μέσο να κάνουμε ένα ειδικό τεστ- mineralogramme-του οργανισμού, το οποίο θα καθορίσει τι ακριβώς χρειαζόμαστε.)
Η σπιρουλίνα, έχει λιγότερη χλωροφύλλη, όμως η σύνθεση της είναι ανώτερη σε ιχνοστοιχεία, και άλατα. Αποτοξινώνει και βοηθάει και αυτή στην αποβολή των βαρέων μετάλλων.
Η κλορέλα με σπιρουλίνα υπάρχει σε μαγαζιά βιολογικών προϊόντων όπως κα σε φαρμακεία, και η δοσολογία της αρχίζει αργά, λίγες ταμπλέτες την πρώτη μέρα, (4-5) τις οποίες αυξάνουμε καθημερινά έως ότου να καταναλώνουμε 13-16 την ημέρα και σε μερικές περιπτώσεις περισσότερο.

Σε κάποιες περιπτώσεις όπου υπάρχει δυσανεξία με το φαγητό (πχ με γαλακτοκομικά προϊόντα), συνιστάται να χορηγούνται οι ταμπλέτες, μακριά από την ώρα του φαγητού, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, συνιστάται μισή ώρα πριν.
Η κούρα κρατάει γύρω στους 4 μήνες, και η συνιστώμενη δόση είναι-σε γενικές γραμμές, 3 με 5 γραμμάρια την ημέρα, (10 με 15 δισκία των 30mg).
Δεν έχει ιδιαίτερη μυρωδιά ή γεύση και μπορείτε να βρείτε και μακαρόνια με σπιρουλίνα για συμπλήρωμα.

Η σπιρουλίνα και η κλορέλα είναι :
Ικανές να τετραπλασιαστούν σε 24 ώρες.
Ικανές να διατηρήσουν την ανθρώπινη ζωή από μόνες τους επ’ αόριστο, θεωρούνται μια από τις πιο φυσικές πλήρες τροφές.
Τετραπλασιάζουν την ανάπτυξη της χλωρίδας του σώματος.
Αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού και την ανάπτυξη των παιδιών.

Πηγές:
Chlorella, the emerald food. Dhyana Bewicke
http://couleurs-de-la-vie.blog4ever.com/blog/lirarticle-69322-295683.html
http://www.biochlorella.com/french/colonf.html
http://www.crottaz.ch/amalgames/dl/ML_Posologie.pdf
http://www.crottaz.ch/amalgames/dl/ML_Posologie.pdf
http://sandyallred.net/_wsn/page2.html

Το άρθρο έχει πληροφοριακό χαρακτήρα, συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας.

Το είδα: fe-mail.gr
Το Άγριο Σκόρδο είναι αποτελεσματικό για τον καθαρισμό του αίματος, του στομάχου και των εντέρων. Απαλλάσσει τον οργανισμό από τα επίμονα κατάλοιπα του μεταβολισμού, καταστρέφει και απομακρύνει τις δηλητηριώδεις ουσίες, ιδιαίτερα από τον νευρικό ιστό, χρήσιμη ιδιότητα για αυτοάνοσες παθήσεις.

Ο Κορίανδρος είναι γενικά επωφελής για το νευρικό σύστημα. Χρησιμοποιείται θεραπευτικά ως βότανο που βοηθά και καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα. Έχει την ικανότητα να περνά τον αιματο-εγκεφαλιδικό φραγμό και να καθαρίζει τους ιστούς από τοξίνες, φαρμακευτικές ουσίες, χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα. 
www.metapharm.gr

...δημιουργική εμπειρία...



 


«Μην αποκαρδιώνεστε αν δεν πετυχαίνετε να εφαρμόσετε την Τέχνη του Ονειρέματος. Εσείς κι εγώ, σαν παιδιά του Χρόνου, είμαστε ακόμη ανίκανοι να διακρίνουμε τη διαφορά ανάμεσα στο Όνειρο και την Επιθυμία. Μπορεί να μην αντιλαμβάνεστε ότι στην Επιθυμία προβάλετε στη ζωή σας την εμπειρία του θέλω, εύχομαι, προσπαθώ, και ελπίζω, και ότι μια τέτοια εμπειρία αποκαλύπτει, στη ροή του χρόνου, το ακριβώς αντίθετο αυτού που αναμένετε ! ή επιθυμείτε. Το 'Όνειρο είναι μια τόσο ισχυρή, δημιουργική εμπειρία, ώστε και λίγα δευτερόλεπτα από την 'άχρονη' δράση του μπορούν να πετύχουν να δημιουργήσουν όλα εκείνα που επί σειρά ετών επιθυμούσατε και δεν καταφέρατε να φτάσετε! Να θυμάστε! Μόνο τα Όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν, ποτέ οι Επιθυμίες σας!

Elio D’ Anna ‘’Η Σχολή των Θεών’’

Καταΐφι

Καταΐφι
Bαθμολογία:
       
7 ψήφοι
Προστέθηκε από , 02.03.11
 
κύρια φωτογραφία συνταγής Καταΐφι 

Περιγραφή

Ανατολίτικη λιχουδιά η οποία φτιάχνεται είτε με καρύδια, είτε με αμύγδαλα, είτε με φιστίκια Αιγίνης.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 450 γρ. φύλλο καταΐφι
  • 100 γρ. αμύγδαλα (χωρίς τη φλούδα)
  • 80 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη
Σιρόπι
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • λίγο χυμό λεμονιού
  • 2-3 γαρίφαλα
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Διατροφή
Δυσκολία
Περιέχει
Φτιάχνει
10-12 μερίδες

Πως το κάνουμε:


Πετιμέζι: το come-back ενός αρχαίου γλυκαντικού

http://proionta-tis-fisis.blogspot.com/2012/11/blog-post_1573.html

Πετιμέζι: το come-back ενός αρχαίου γλυκαντικού (ιδιότητες και συνταγή)

Παχύρρευστο σιρόπι που φτιάχνεται βράζοντας τον μούστο. Πλούσιο σε ενέργεια, σίδηρο και ασβέστιο. Δεν περιέχει συντηρητικά, χρωστικές, ζάχαρη. Συγκεντρώνει τα περισσότερα θεραπευτικά συστατικά του σταφυλιού και συνήθως χρησιμοποιείται :

• αυτούσιο όπως είναι σε μικρά "πρωινά σφηνάκια" για άμεση ενεργειακή ενδυνάμωση : άριστη πηγή σιδήρου (αναιμίες) καταπραϋντικές ιδιότητες λαιμού, αντικαταθλιπτικό
• για μαριναρίσματα στην μαγειρική, ιδιαίτερα με ξύδι σε γλυκόξυνες σάλτσες και γιά βαλσάμικες σαλάτες
• στην ζαχαροπλαστική ως γλυκαντική ουσία σε ροφήματα, γιαούρτι, μουστοκούλουρα και ιδιαίτερα σιρόπι σε σπιτικές τηγανίτες

Θρεπτική αξία (% ανά 100 γρ.) / Υδατάνθρακες 80.9 / Λιπαρά 0.4 / Πρωτεΐνες 0,9 / Θερμίδες 33 / Ασβέστιο 74mg / Φωσφόρος 40 mg / Σίδηρος 1,2mg

Το πετιμέζι είναι ένα 100% φυσικό προϊόν που φτιάχνεται χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών και ζάχαρης, το οποίο μάλιστα διατηρείται πολύ καιρό εκτός ψυγείου. Το σκούρο αυτό παχύρρευστο ελιξίριο γλυκαίνει τον ουρανίσκο του ανθρώπου εδώ και αιώνες. Μια μικρή περιήγηση στο διαδίκτυο με έπεισε ότι το μοναδικό σε γεύση και άρωμα σιρόπι έχει ξαναγεννηθεί στην κυριολεξία από τη στάχτη του (σημ.: το βράσιμο του μούστου με τη στάχτη είναι επιβεβλημένο στην παραδοσιακή συνταγή για πετιμέζι).
Άρθρα για τις θρεπτικές του ιδιότητες, αναφορές στην ιστορία του που πάει πίσω στην Μινωϊκή Κρήτη και βέβαια πολλές και διάφορες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.
Με άλλα λόγια το αρχαίο γλυκαντικό μας -να φανταστείτε ότι ο βιολόγος, γαστρονόμος και ρήτορας, μεταξύ άλλων, Αθήναιος (τέλη 2ου- αρχές 3ου μ.κ.χ.αι.) περιγράφει στα γραπτά του μια συνταγή ψαριού με πετιμέζι- κάνει ένα δυναμικό comeback. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν παραδοσιακά το βασικό γλυκαντικό σε κάθε ελληνικό σπίτι, το οποίο εξοστρακίστηκε από τη ζάχαρη. Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δημιουργήσει ένα είδος αξιολογικής κλίμακας για τον μούστο που διαφοροποιούσε το γλυκαντικό από το πόσο είχε βράσει και πήξει. Υπήρχε ο γλεύκος που εκτιμάται ότι ήταν κάτι που έμοιαζε με τον φρέσκο μούστο από υπερβολικά ώριμα σταφύλια. Το έψημα ήταν συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιών με την πυκνότητα του μελιού, που συχνά αντικαθιστούσε το τελευταίο. Ο εψετός ήταν λίγο λιγότερο πυκνός.
Σήμερα, το πετιμέζι, το κολλώδες σιρόπι που φτιάχνεται βράζοντας και ξαφρίζοντας τον μούστο (τον χυμό των πατημένων σταφυλιών πριν αρχίσει η διαδικασία της ζύμωσης), το βρίσκουμε σε περιοχές και σε χωριά σε όλη την Ελλάδα όπου οι κάτοικοι παράγουν το δικό τους κρασί και σε επιλεγμένα ράφια ορισμένων καταστημάτων στις πόλεις. 

Χρήσεις: 
Στη σύγχρονη κουζίνα, οι χρήσεις του επεκτείνονται πέρα από τη σφαίρα της ζαχαροπλαστικής και προστίθεται σε πιάτα με κρέατα, ψάρια και λαχανικά, σε σάλτσες και ντρέσινγκ προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ορέξεις των σύγχρονων Ελλήνων γαστρίμαργων για κάτι παραδοσιακό, αλλά και καινούργιο. Το πετιμέζι δρα και ως συντηρητικό στη χωριάτικη κουζίνα, ιδίως στα γλυκά του κουταλιού με μελιτζάνα και κολοκύθα. Το πετιμέζι περιχύνεται πάνω σε ψημένο ψωμί, σε τσαλέτια (τηγανίτες από μπομπότα - ένα παλιό πιάτο από τη Σάμο), σε μικρές χορτόπιτες από την Τήνο όπως η φεσκλόπιτα, σε περισσότερα πιάτα στην παραδοσιακή κουζίνα και τουλάχιστον σε ένα γλυκόξινο πιάτο με ψάρι, το σαβόρο, σε διάφορες εκδοχές από τις Κυκλάδες.
Η συνοδεία λουκουμάδων και τηγανίτας είναι το φόρτε του. Υποκαθιστά θαυμάσια τη ζάχαρη στα αφεψήματα, αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Χρησιμοποιείται αντί άλλου σιροπιού στο παγωτό και το γιαούρτι. Επίσης στις πράσινες σαλάτες με ξύδι.

Συνταγή:
Βάζουμε το μούστο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 κ.σ. στάχτη από καθαρό ξύλο –όχι κάρβουνα!–, ή 1 κ.σ. ασπριά (ασπρόχωμα). Έτσι «κόβουμε» το μούστο. Αφήνουμε να πάρει βράση (προσοχή γιατί φουσκώνει και χύνεται!). Σβήνουμε τη φωτιά. Στην επιφάνεια του μούστου έχει μαζευτεί ό,τι δεν χρειαζόμαστε. Αφού κόψαμε το μούστο (στην ουσία κόψαμε το βρασμό του), αφαιρούμε με μια κουτάλα προσεκτικά ό,τι υπάρχει στην επιφάνειά του. Τον αφήνουμε να σταθεί μέχρι την επόμενη ημέρα και να κατακάτσει το υγρό.
Θα χρειαστούμε πολύ ψιλό τουλπάνι διπλωμένο 3-4 φορές ή φίλτρο του καφέ (γαλλικού) με τούλι. Με προσοχή, χωρίς να αναταράξουμε το μούστο και φροντίζοντας να μείνουν τα κατακάθια στην κατσαρόλα, τον σουρώνουμε 2 φορές σε καθαρή κατσαρόλα. Μέχρι εδώ η διαδικασία είναι ίδια για όλες τις παρασκευές. Με τον κομμένο μούστο, ο οποίος διατηρείται στο ψυγείο για 3 ημέρες και στην κατάψυξη για 3 μήνες, μπορούμε να φτιάξουμε μουσταλευριά, μουστοκούλουρα, μουστόπιτα κ.λπ.
Για να κάνουμε το πετιμέζι, παίρνουμε τον κομμένο μούστο, αμέσως μόλις τον σουρώσουμε, και τον βάζουμε σε κατσαρόλα. Τον αφήνουμε να πάρει βράση και ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο. Σιγοβράζουμε το μούστο για αρκετή ώρα, περίπου 1 ώρα και 30΄, ανάλογα με την ποσότητα, μέχρι η υφή του να είναι σαν αραιό σιρόπι. Μπορούμε να το κάνουμε όσο πυκνό ή αραιό θέλουμε (αν το δέσουμε, δηλαδή το βράσουμε, πάρα πολύ, τότε μπορεί να ζαχαρώσει). Αφού το ετοιμάσουμε, το διατηρούμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια εκτός ψυγείου για πολλούς μήνες. Είναι ιδανικό για βινεγκρέτ, για γλυκά και για ιδιαίτερες παρασκευές στην κουζίνα με κρέας και κυνήγια.
ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ: Αν πάρετε καλό μούστο, θα έχετε τέλειο πετιμέζι. Η αναλογία που χρειάζεστε εξαρτάται από το πόσο πετιμέζι θέλετε να φτιάξετε. Να θυμάστε ότι χρησιμοποιώντας 2,5 λίτρα μούστο θα πάρουμε περίπου 500-600 ml πετιμέζι.

Πηγή: www.allotropon.gr
Πηγή: meetarteat.blogspot.gr
Πηγή: argiro.gr

Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ «Χορός συρτός»



 
Γ. ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ «Χορός συρτός»

Κάλλιο χορευταράς νά' μουνα πέρι
κόλλες που να κρατώ και μολυβάκια~
θά' σερνα συρτό χορό, χέρι με χέρι,
μ' όλα μας του γιαλού τα καραβάκια.

Κι έν' αψηλό τραγούδι για σιρόκους
θ' άρχιζα, γι' αφροπούλια και για ένα
γλαρό καράβι με πανιά και κόντρα φλόκους,
που θά' ρχονταν να μ' έπαιρνε και μένα.

Με χώρις Καρυωτάκη, Πολυδούρη,
μόνο να τραγουδάν τριγύρω οι κάβοι,
κι οι πένες μου πενιές σ' ένα σαντούρι,
άσπρα πανιά σου οι κόλλες μου, καράβι!

Γιαλό-γιαλό να φεύγουμε και άντε!
να λέμε όλο για μάτια, όλο για μάτια,
κι εκεί -λες κομφετί μες στο λεβάντε-
όλα μου τα γραφτά χίλια κομμάτια!

Και, σαν χτισμένη εκεί από κιμωλία,
βαθιά να χάνεται η Χαλκίδα πέρα,
μ' όλα μου ανοιγμένα τα βιβλία,
καθώς μπουλούκι γλάροι στον αέρα...

ΠΙΝΑΚΑΣ Jean Groberg - Greek Dancer •

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Το μέτρο του ανθρώπινου μεγαλείου


Στα τρυπημένα σημεία λέει :  βεληνεκούς, στην παραολυμπιάδα, εκπαιδευτικό
Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-

Η τεχνολογία των Ρωμαίων

Η τεχνολογία των Ρωμαίων

Η τεχνολογία στη Ρώμη βρήκε δρόμο έκφρασης κύρια στον κατασκευαστικό τομέα, αν και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν απλά μηχανήματα, κινούμενα από ζώα ή ανθρώπους.
Χαρακτηριστικά κατασκευαστικά υλικά είναι οι πλίνθοι, τα μάρμαρα και οι λίθοι. Η χρήση κονιαμάτων πάνω σε ωμές πλίνθους και λίθους ήταν διαδεδομένη και στην Ελλάδα και την Σικελία. Ο χαλκός ήταν ένα άλλο υλικό εφαρμογής, κύρια στην διακόσμηση, αλλά και ως οπλισμός ή στερεωτικό στοιχείο σε κατασκευές.
Για την κατασκευή σκυροκονιάματος, οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν την Πουζολάνα, η οποία ανακατευόταν με ασβέστη και σχημάτιζε ένα πολύ ανθεκτικό κονίαμα, που είχε αντοχή, ακόμη και μέσα στο νερό. Με το κονίαμα αυτό και την προσθήκη ηφαιστειακής τύρφης, τραβερτίνη, τούβλα ή μάρμαρα, δημιουργούσαν συμπαγή κονιάματα.
Για την κατασκευή θόλων στον αρχικό κονίαμα χρησιμοποιούσαν ελαφρόπετρα, για να ελαφρύνουν την κατασκευή. Τα σκυροκονιάματα χρησιμοποιήθηκαν σε όλα τα αυτοκρατορικά οικοδομήματα, στις θέρμες, στο Πάνθεο, στο Κολοσσαίο, και σε όλες γενικά τις κατασκευές. Ακόμη, οι τοίχοι των σπιτιών και των δημοσίων κτιρίων ήταν επικαλυμμένοι με διάφορα ανθεκτικά κονιάματα. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τα μάρμαρα κυρίως ως διακοσμητικά στοιχεία. Χαρακτηριστικά ο Αύγουστος είχε πει ότι παρέλαβε μια πόλη από πλίνθους και την παρέδωσε με μάρμαρα.
Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν με περίτεχνο τρόπο θόλους που γνωρίζοντας καλά τη μηχανική, τους σταθεροποιούσαν χωρίς την υποστήριξη κεντρικών κολωνών. Χαρακτηριστικά μεγαλόπρεπα και με επιστημονική μελέτη ήταν τα κτίρια, οι γέφυρες και οι δρόμοι της Ρώμης. Αψιδωτές κατασκευές, ναοί, σπίτια, υδραγωγεία, πύλες, αγορές, έργα με υποδομές και με μελέτες κατασκευαστικές. Ακόμη και σήμερα η επιστημονική κατασκευή των οικοδομημάτων της Ρώμης είναι εμφανής. Αυτό είναι το κύριο στοιχείο που έδωσε την μεγάλη διάρκεια σε όλα τα έργα.
Η επιστημονική κατάρτιση ήταν τέτοια που έδωσε την δυνατότητα στους κατασκευαστές να δημιουργήσουν κολοσσιαίες κατασκευές, που παράλληλα ήταν και ανθεκτικές και διαχρονικές.

Δροσερή, ελαφριά κρέμα λεμονιού με λικέρ amaretto

Δροσερή, ελαφριά κρέμα λεμονιού με λικέρ amaretto
Bαθμολογία:
       
1 ψήφοι
Προστέθηκε από , 18.08.12

Περιγραφή

Είδα μια μέρα στην τηλεόραση μια συνταγή για ένα γλυκάκι πολύ δροσερό και γρήγορο που προέρχεται από την Ιταλία λέει.....έλα όμως που πρόλαβα να δω μόνο την εκτέλεση και όχι τα υλικά!! Αποφάσισα λοιπόν να αυτοσχεδιάσω στις ποσοτητες. Ε λοιπόν βγήκε για τα γούστα μας υπέροχο! Μέχρι και ο γιος μου που ειναι φαν της σοκολάτας το τίμησε!
Δροσερή, ελαφριά κρέμα λεμονιού με λικέρ amaretto

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 φλυτζανάκι του καφέ λικέρ Αμαρετο
  • 1 κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 2,5-3 κ σ ζάχαρη
  • μισό λεμόνι χυμό και ξύσμα
  • 10-15 μπισκότα πτι μπερ τριμένα στο μούλτι ή μερικά μαλακά μπισκοτάκια κομμένα σε μικρά κομμάτια.
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μέθοδος
Διατροφή








Σερβίρει
4 άτομα

Πως το κάνουμε:

σημ. Αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι κάντε τους μαρκάρισμα, αντιγραφή, επικόλληση πάνω 

Εικονοθεραπεία 55























Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-

Δημοφιλείς αναρτήσεις