Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Συμβουλές κατά του παιδικού junk food...

Χορηγά Σωτηρία.

Συμβουλές κατά του παιδικού junk food.....Παρά το γεγονός ότι πολλά παιδιά απολαμβάνουν τις υγιεινές τροφές, υπάρχουν πολλοί γονείς, οι οποίοι δυσκολεύονται να κάνουν τα παιδί τους να δεχτεί καινούρια, πιο υγιεινά φαγητά και γεύσεις, γιατί έχει ήδη συνηθίσει να του αρέσουν οι τυποποιημένες τροφές ευκολίας.

Η διατροφή της οικογένειας μπορεί εύκολα να βελτιωθεί, προωθώντας τις αλλαγές σταδιακά και ενθαρρύνοντας τα παιδιά να συμμετέχουν στις επιλογές των πιο υγιεινών εναλλακτικών διατροφικών επιλογών. Πρέπει να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:

Προσπαθήστε να μη μαγειρεύετε διαφορετικά φαγητά για τα παιδιά και για τους μεγάλους. Eάν θα είστε υποχρεωμένοι να μαγειρέψετε 2 φορές, τότε τα φαγητά εύκολα θα φαίνονται πιο δελεαστικά λόγω της δυσκολίας του εγχειρήματος.
Εφαρμόστε το γενικό κανόνα: Εάν οι ενήλικοι δεν τρώνε κάποιο φαγητό γιατί πιστεύουν ότι είναι φτωχής ποιότητας, τότε δεν πρέπει να σερβίρεται ούτε στα παιδιά. Εάν δεν αρέσουν σε σας τους γονείς, δεν θα πρέπει να αφήνετε το παιδί σας να συνηθίζει τη γεύση τους, σερβίροντάς του τις τροφές αυτές συχνά.
Για αρχή, προτιμήστε να ελαττώσετε το μέγεθος των μερίδων των junk food και συμπληρώστε με πιο υγιεινά τρόφιμα, παρά να αραιώσετε τη συχνότητα σερβιρίσματος των τροφών αυτών, έτσι ώστε το παιδί σας να αρχίσει να συνηθίζει σε πιο υγιεινές τροφές. Προσπαθήστε να κάνετε γνωστούς στο παιδί σaας διάφορους συνδυασμούς τροφών όπως μπιφτέκια σπιτικά ή φιλέτο αντί για λουκάνικα με καστανό ρύζι, κριθαράκι ή ζυμαρικά αντί για πατάτες τηγανητές.
Εάν τα υγιεινά φαγητά γίνονται καλά αποδεκτά από το παιδί σας και δε διαμαρτύρεται, τότε καλό θα είναι να τα σερβίρετε όσο πιο συχνά γίνεται, κάνοντας ίσως και κάποιες παραλλαγές στην κλασική συνταγή.
Δεν πρέπει να ανησυχείτε για το ενδεχόμενο η οικογένεια να βαρεθεί τις βασικές τροφές- οι άνθρωποι δεν παραπονιούνται για πράγματα που θεωρούν δεδομένα (για παράδειγμα πολλοί ενήλικες παίρνουν το ίδιο πρωινό κάθε μέρα από την παιδική τους ηλικία). Οι άνθρωποι μπορεί να βαρεθούν όταν περιμένουν κάτι ευχάριστο και ανακαλύπτουν ότι η πραγματικότητα είναι λιγότερο εντυπωσιακή απ' ότι περίμεναν. Τα παιδιά δεν περιμένουν να εντυπωσιάζονται σε κάθε γεύμα και έτσι δεν απαιτούνται εξαιρετικά γεύματα σε καθημερινή βάση.
Θα πρέπει να καθορίσετε σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες για το πότε επιτρέπεται κάποιο junk food, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.
Μπορείτε να δημιουργήσετε υγιεινές σπιτικές παραλλαγές κάποιων junk foods, όπως υγιεινά μπιφτέκια και κοτομπουκιές.
Εάν ένα παιδί έχει συνηθίσει σε εντυπωσιακά γεύματα, πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους να κάνετε τα γεύματα ελκυστικά, χωρίς να καταφεύγετε σε ανθυγιεινά συστατικά.

Βαγγέλης Παπαθανασίου



Ο Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου (Βαγγέλης Παπαθανασίου) είναι Έλληνας μουσικός διεθνούς φήμης. Ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες που έχει αναδείξει η Ελλάδα, γνωστός στο εξωτερικό ως Vangelis. Έχει επηρεάσει την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου[1]. Είναι βραβευμένος με Όσκαρ για την μουσική στην ταινία Οι Δρόμοι της Φωτιάς το 1982. Επίσης έχει επενδύσει μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: Βlade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.α. Έχει συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά, και τον Γιον Άντερσον. Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, ενώ το έργο του Μυθωδία επελέγη από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη.

Νηστίσιμη μούς σοκολάτας

Νηστίσιμη μούς σοκολάτας
Για όσους νηστεύουν και όχι μόνο
• 400 γραμμάρια κουβερτούρα σε κομμάτια • 200 γραμμάρια νερό

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό για 10 λεπτά περίπου, κατόπιν ρίχνουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Αφού τη βγάλουμε από το ψυγείο τη χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και σερβίρουμε σε γυάλινα μπολάκια!

Sidagi.gr

Η φιλοξενία στην Αρχαία Ελλάδα

http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/03/filoksenia-sthn-arxaia-ellada.html

Η φιλοξενία στην Αρχαία Ελλάδα



 

Στην Αρχαία Ελλάδα η φιλοξενία εθεωρείτο πράξη αρετής. Τους ξένους προστάτευαν ο Ξένιος Δίας και η Αθηνά η Ξενία, όπως και οι Διόσκουροι Κάστωρ και Πολυδεύκης. Υπήρχε θεία απαίτηση για την περιποίηση των ξένων και εθεωρείτο αμάρτημα η κακή αντιμετώπισή τους.
Η φιλοξενία ακολουθούσε μία ιεροτελεστία και παρέχονταν σε κάθε ξένο, ο οποίος ανεξάρτητα από την τάξη που ανήκε, μπορούσε να μείνει σε ειδικό δωμάτιο στον «ξενώνα».
Η φιλοξενία είχε σημαντική κοινωνική δύναμη, διότι μπορούσε να συνδέσει άτομα οποιασδήποτε τάξης, ακόμη και απλούς πολίτες με βασιλιάδες. Στα χρόνια του Ομήρου, σε όποιο σπίτι και αν πήγαινε ένας ξένος, θα έβρισκε φιλοξενία. Κάτι τέτοιο αφορούσε όλες τις Πόλεις Κράτη της Ελλάδας, αν και οι Θεσσαλοί και οι Αθηναίοι φημίζονταν ειδικά για τα φιλόξενά τους αισθήματα. Ο ξένος βέβαια της εποχής του Ομήρου δεν ήταν τουρίστας, αλλά αγγελιοφόρος, εξόριστος, ταξιδιώτης, κλπ.
Η αποδοχή ενός ξένου για φιλοξενία λεγόταν «εστιάν» ή «ξενίζειν» ή «ξενοδοχείν». Ο ξένος με την άφιξή του έκανε ευχές στην οικογένεια που τον φιλοξενούσε και στην αναχώρηση δεχόταν δώρα. Όταν εμφανιζόταν ένας ξένος, ο κύριος του σπιτιού ή στην περίπτωση σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες «ξενοδόχος» ή «στεγανόμος», ή «εστιοπάμμων» ή «ναύκληρος», τον προσκαλούσε στο σπίτι του και παρέθετε γεύμα προς τιμή του.
Άγαλμα του Δία, πίνακας του Salvador Dalli



 

Η πρόσκληση σε γεύμα λεγόταν «επί ξενία καλείν». Ο ξένος μετά από το καθιερωμένο λουτρό, φορούσε τα πολυτελή ενδύματα που του προσέφερε ο οικοδεσπότης και στη συνέχεια καθόταν τιμητικά σε θρόνο. Το γεύμα συνήθως διαρκούσε πολύ, ενώ στη συζήτηση συμμετείχε και η οικοδέσποινα. Ο ξένος μετά από τα γεύματα έλεγε κάποια ιστορία ή κάποιο ανέκδοτο. Στην περίπτωση που κάποια ημέρα της φιλοξενίας δεν έτρωγε μαζί με τον ξενοδόχο του, τότε αυτός του έστελνε τρόφιμα στον ξένο του.
Στους πρώτους ιστορικούς χρόνους βελτιώθηκαν οι συγκοινωνίες με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του εμπορίου. Οι πολιτείες και οι κοινωνίες ήκμαζαν, όπως επίσης οι επιστήμες και οι τέχνες. Τα ταξίδια τότε έγιναν συχνά και πήραν μαζικό χαρακτήρα σε περιόδους αγώνων και εορτών[6]. Οι ελληνικές πόλεις, σε περιπτώσεις εορτών, αθλητικών εκδηλώσεων και πανηγυρισμών, εκτός από το πλήθος των επισκεπτών, δέχονταν και αντιπροσωπείες από άλλες πόλεις.
Τότε με τη μεσολάβηση της πολιτείας, η φιλοξενία ανατέθηκε σε ορισμένους πολίτες οι οποίοι αντιπροσώπευαν την πόλη, οπότε δημιουργήθηκε ο θεσμός της δημόσιας φιλοξενίας. Η δημόσια φιλοξενία συνήθως δημιουργούσε ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις πόλεις, με αποτέλεσμα να συνάπτονται συνθήκες αμοιβαίας φιλοξενίας.



 

Την προστασία των ξένων σε κάθε πόλη επέβλεπαν οι «πρόξενοι», δηλαδή οι επίσημοι αντιπρόσωποι των άλλων πόλεων, μετά από ειδική συνθήκη που υπογράφονταν για αυτό. Έτσι δημιουργήθηκε ο θεσμός της «προξενίας». Ο θεσμός της προξενίας ισχυροποιήθηκε από την καθιέρωση των νομισμάτων σαν ανταλλακτικό ενδιάμεσο και από την διάδοση της γραφής και οδήγησε σε συνθήκες φιλίας πολλές Ελληνικές πόλεις, αλλά και ελληνικές με ξένες πόλεις επίσης.
Η συνθήκη προξενίας, συντάσσονταν και χαράσσονταν σε μαρμάρινες στήλες, ενώ ορισμένες φορές οι εκπρόσωποι αντάλλασσαν σύμβολα αμοιβαίας αναγνώρισης, όπως συνηθίζονταν στην περίπτωση της ιδιωτικής ξενίας. Την εποχή αυτή, η λέξη «ξενία», πολλές φορές χρησιμοποιήθηκε για να εκφράσει την έννοια της φιλίας. Σταδιακά δε ο θεσμός της προξενίας έβαλε τις βάσεις για να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει ένας τύπος διεθνούς δικαίου μεταξύ των πόλεων -κρατών.
Κάθε καλεσμένος μπορούσε να φέρει όποιον ήθελε σε γεύμα. Αυτή n συνήθεια γέννησε μάλιστα μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων, στην οποία έδωσαν το περιφρονητικό παρατσούκλι “παράσιτα”. Ο Πλούταρχος έγραψε ένα ολόκληρο κεφάλαιο αφιερωμένο στο πρόβλημα: ως ποιο Βαθμό μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς αυτό το δικαίωμα χωρίς να ξεπεράσει τα όρια της καλής συμπεριφοράς.
Στο “Συμπόσιο” ο Πλάτωνας διηγείται ότι ο Αριστόδημος συνάντησε τον Σωκράτη με επίσημο ένδυμα και μαθαίνοντας ότι πηγαίνει στο τραπέζι του Αγάθωνα, αποφάσισε να τον συνοδεύσει αν και δεν ήταν καλεσμένος. Στο δρόμο ο Σωκράτης, απασχολημένος καθώς ήταν με ένα φιλοσοφικό πρόβλημα, Βράδυνε το βήμα του. Ο Αριστόδημος δεν παρατήρησε ότι ο φιλόσοφος έμεινε πίσω και μπήκε μόνος στο σπίτι του Αγάθωνα. Παρ’ όλα αυτά δεν βρέθηκε σε δυσάρεστη θέση: οι θύρες ήταν διάπλατα ανοιχτές, και ένας δούλος τον οδήγησε αμέσως στην τραπεζαρία, όπου ο Αγάθωνας τον υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά, λέγοντάς του ότι ήθελε να τον καλέσει προσωπικά, μα δεν μπόρεσε να τον βρει.



 

Μόλις οι προσκαλεσμένοι έμπαιναν στο σπίτι, οι δούλοι τούς έβγαζαν τα υποδήματα. Θεωρούνταν αταίριαστο να κυκλοφορεί κανείς μέσα στο σπίτι με τα πέδιλα με τα οποία βάδιζε στο δρόμο. Πριν καθίσουν οι καλεσμένοι στο τραπέζι, τους έπλεναν και τους αρωμάτιζαν τα πόδια.
Μα ούτε κι ύστερα απ’ αυτή τη διαδικασία ήταν ωραίο να ρίχνεται κανείς στο φαγητό. Προηγούμενα οι καλεσμένοι περιφέρονταν στα δωμάτια, θαύμαζαν τα έπιπλα και τα αντικείμενα διακόσμησης και επαινούσαν την καλαισθησία του νοικοκύρη. Οι Έλληνες έδιναν μεγάλη σημασία στους καλούς τρόπους. Αυτό ζητούσε n εθιμοτυπία. Η συνήθεια να τρωει κανείς ξαπλωμένος, αν και άγνωστη στην ομηρική εποχή, ήταν παρ’ όλα αυτά πολύ παλιά, όπως αποδεικνύεται από τα ζωγραφισμένα αγγεία του 7ου αιώνα.
Σε κάθε κρεβάτι κάθονταν δυο άνθρωποι. Ξαπλώνονταν ακουμπώντας με τον αριστερό αγκώνα σε μαξιλάρι, έτσι που το στήθος τους ήταν μισοσηκωμένο. Αφού καθόταν όλος ο κόσμος, οι υπηρέτες έχυναν νερό στους καλεσμένους τους για να πλύνουν τα χέρια τους. έπειτα έφερναν κάτι τραπεζάκια χαμηλά, πάνω στα οποία ήταν έγκαιρα τακτοποιημένα τα φαγητά.
‘Έφερναν τόσα τραπεζάκια όσα κρεβάτια ήταν στην αίθουσα, δηλαδή σε κάθε τραπεζάκι έτρωγαν δύο άνθρωποι. Οι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν πιρούνια και μαχαίρια. Κουτάλια είχαν, αλλά προτιμούσαν να τα αντικαθιστούν με μια κόρα ψωμί. Το φαγητό το έπιαναν με τα χέρια. Τις μερίδες τις σέρβιραν ψιλοκομμένες για να πιάνονται εύκολα.

σχέδιο για την κουζίνα

"Uncinetto mania".


Ένα απλό και συγχρόνως ωραίο σχέδιο για την κουζίνα
Μπορείτε να το πλέξετε ή να το κεντήσετε. Επίσης μπορείτε να το κάνετε μονόχρωμο και στις δύο περιπτώσεις με ό,τι χρώμα  ανάλογα το περιβάλλον της κουζίνας σας.  Τέλος, μπορεί να μπεί από πετσέτα μέχρι κουρτίνα , σεμέν κλπ
Καλή Επιτυχία!

Δημοφιλείς αναρτήσεις