Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Μπακαλιάρος σκορδαλιά


Μπακαλιάρος σκορδαλιά (με τέλειο κουρκούτι)


25η Μαρτίου αύριο και όπως «επιβάλλει» η παράδοση στο τραπέζι εκείνης της ημέρας κλέβει την παράσταση ο μπακαλιάρος με τη σκορδαλιά! Μάθετε παρακάτω τα μυστικά του καλύτερου κουρκουτιού για τον τηγανητό μπακαλιάρο σας καθώς και πώς θα κάνετε μια πεντανόστιμη σκορδαλιά!

Υλικά:

Για τον μπακαλιάρο
  • 1 κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο
  • 1 ποτήρι μπίρα
  • 1 αυγό κι 1 ασπράδι
  • 1 ποτήρι (περίπου) αλεύρι, κοσκινισμένο
  • λίγο αλάτι (προσοχή, γιατί ο μπακαλιάρος είναι αλμυρός)
  • πιπέρι
  • αρκετό ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά
  • 6 πατάτες
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • Χυμός 1/2 λεμονιού
  • 3 κουταλιές της σουπας ξύδι
  • 1 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση :

Ξαλμύρισμα μπακαλιάρου: Αγοράστε χοντρά φιλέτα μπακαλιάρου (τα χοντρά φιλέτα, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ξαλμυρίζουν πιο εύκολα εφόσον συνήθως είναι πιο αφράτα). Αφαιρέστε από την προηγούμενη μέρα την πέτσα και κόψτε το ψάρι σε τετράγωνα κομμάτια. Βάλτε τον μπακαλιάρο σε ένα μπολ με αρκετό νερό, το οποίο θα αλλάζετε κάθε 3-4 ώρες περίπου. Ο μπακαλιάρος χρειάζεται από 12-24 ώρες ξαλμύρισμα. Όσο πιο συχνά αλλάζετε το νερό τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυριστεί. Αφού ξαλμυριστεί (δοκιμάστε ένα πολύ μικρό κομματάκι για να βεβαιωθείτε), αφήστε τα κομμάτια σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίσουν πολύ καλά από τα νερά πριν τηγανίσετε. Κοιτάξτε καλά κι αφαιρέστε τυχόν κόκαλα που μπορεί να έχουν μείνει πάνω στα φιλέτα σας.

Για το κουρκούτι: Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα. Χτυπήστε τον κρόκο του αυγού μαζί με τη μπύρα (αν δεν έχετε μπύρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ανθρακούχο νερό). Ανακατέψτε το μίγμα της μπύρας σιγά σιγά με το αλεύρι (το οποίο ρίχνετε λίγο λίγο μέχρι να έχετε ένα μέτριο χυλό, ούτε σφιχτό ούτε αραιό). Ρίχνετε λίγο αλάτι και αρκετό πιπεράκι και προσθέτετε τέλος την μαρέγκα, την οποία ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί με το μίγμα σας. Αφήνετε το χυλό στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσετε. Πριν τον χρησιμοποιήσετε ανακατεύετε και πάλι και βουτάτε μέσα ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Αφήνετε να στραγγίσει το πολύ κουρκούτι και τα ρίχνετε μέσα σε βαθύ τηγάνι (ή κατσαρόλα) που έχετε ζεστάνει πολύ το ελαιόλαδο. Αφήνετε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν γύρω-γύρω. Τα βγάζετε και τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να φύγει το πολύ λάδι.

Για τη σκορδαλιά: Καθαρίστε τις πατάτες και βράστε τις σε λίγο νερό. Καθαρίστε τις σκελίδες (αν θέλετε να έχει λιγότερη ένταση η σκορδαλιά αφαιρέστε τις φύτρες) και βάλτε τις σε ένα πολυμίξερ μαζί με τις πατάτες ώστε να πολτοποιηθούν. Στη συνέχεια ρίχνετε αλάτι, το χυμό λεμονιού και το ξύδι. Το ελαιόλαδο το ρίχνετε λίγο λίγο και συνεχόμενα καθώς χτυπάτε το μείγμα. Μόλις η σκορδαλιά αποκτήσει μια ομοιόμορφη υφή είναι έτοιμη.

 
Από τη συντακτική ομάδα του dietup.gr

Ύσπληγα


http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/04/ysplhga.html

Ύσπληγα

Ύσπληγα
Μηχανισμός που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα κατά τους Ολυμπιακούς και άλλους αθλητικούς αγώνες, για να αποφεύγεται η πρόωρη εκκίνηση των αθλητών.
Αποτελούνταν συνήθως από δύο κατακόρυφους πασσάλους, που έφεραν δύο οριζόντια σχοινιά (το ένα στο ύψος των γονάτων και το άλλο στο ύψος της κοιλιάς των αθλητών).
Όταν ο αφέτης τραβούσε το σχοινί απομανδάλωσης των πασσάλων, αυτοί έπεφταν απότομα στο έδαφος λόγω της δύναμης της «νευράς» (στριμμένων νεύρων ζώων ή μαλλιών γυναικών) που υπήρχε στη βάση τους και επέτρεπαν την εκκίνηση των αθλητών.
Επιλέχθηκε ο σχεδιασμός και η ανακατασκευή ενός ελαφρού τύπου φορητού μηχανισμού που μπορεί να λειτουργήσει με δύο τρόπους:
α) με τη χρήση του κρίκου σκανδαλισμού σύμφωνα με τα πρότυπα της ύσπληγας της Νεμέας.
Σε αυτή την περίπτωση ο αφέτης τινάσσει απότομα επάνω το σχοινί χειρισμού για να απελευθερωθούν οι κρίκοι και να πέσουν απότομα οι πάσσαλοι
β) με τη χρήση ράβδων μανδάλωσης - απομανδάλωσης εφαρμόζοντας γνωστές τεχνικές από την πολεμική μηχανική της εποχής.
Σε αυτή την περίπτωση ο αφέτης τραβά απαλά το σχοινί χειρισμού για να απομανδαλωθούν και να πέσουν απότομα οι πάσσαλοι.

Πασχαλινά κουλουράκια από... σπίτι!

http://www.mye-shop.gr/agores-protaseis/164-2013-04-25-13-13-25

Πασχαλινά κουλουράκια από... σπίτι!


Ετοιμάζεστε να φτιάξετε τα πασχαλινά κουλουράκια σας;
Το mye-shop.gr σάς προτείνει μία απλή, εύκολη και κάπως πιο υγιεινή συνταγή για φέτος. Δοκιμάστε τη και περιμένουμε τις εντυπώσεις, μετά το πρώτο φούρνισμα και τη δοκιμή.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
• 1/ 2 κιλό ζάχαρη
• 1/ 2 κιλό βούτυρο Κερκύρας
• 4 αυγά


• 1/ 2 ποτήρι από χυμό πορτοκάλι (αν έχετε τη δυνατότητα, προτιμήστε βιολογικά πορτοκάλια)
• 1/ 2 ποτήρι ξύσμα από τα πορτοκάλια
• 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
• 1, 5 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 2 βανίλιες
• 1/ 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1 κιλό σκληρό αλεύρι
Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να προσθέσετε διάφορα μυρωδικά όπως είναι η μαστίχα ή το μαχλέπι (που συνήθως χρησιμοποιούμε στο τσουρέκι).

Εναλλακτικά: Η συνταγή μπορεί να γίνει, εκτός από πορτοκάλι, με λεμόνι ή μανταρίνι.

Η συνέχεια στην πηγή

Ωραία λουλουδάκια

Δημοφιλείς αναρτήσεις