Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

— Ιούλιος Καίσαρ, Commentarii de Bello Gallico, βιβλίο VI, παρ. 21-2

Ευαγγελία Τσακίρη.
 
Μανος Τσαγκαρογιαννακης ΓΡΑΦΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡΑΣ...

Οι συνήθειες των Γερμανών διαφέρουν πολύ απ' αυτές των Γαλατών, αφού δεν έχουν δρυΐδες για να προΐστανται των θρησκευτικών τελετών, ούτε πολυνοιάζονται για θυσίες. Για θεούς έχουν μόνο όσους βλέπουν με τα μάτια τους και επιζητούν την εύνοιά τους - τουτέστιν τον Ήλιο, τη Φωτιά και τη Σελήνη (...) Περνούν όλη τους τη ζωή στο κυνήγι και τον πόλεμο. Από παιδιά εκπαιδεύονται στην εργασία και τις κακουχίες (...) Οι φυλές αυτές θεωρούν μέγιστη δόξα, να ρημάζουν τις γειτονικές περιοχές και να τις κάνουν μη κατοικήσιμες. Πιστεύουν ότι έτσι αποδεικνύουν την αξία τους, με το να διώχνουν τους γείτονές τους και κανείς να μην τολμά να πατήσει εκεί. Επίσης πιστεύουν ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο ασφαλείς, μιας και απομακρύνουν τον κίνδυνο ξαφνικών εισβολών.

— Ιούλιος Καίσαρ, Commentarii de Bello Gallico, βιβλίο VI, παρ. 21-2

Κρίταμο

http://to-perivoli-tis-kritis.gr/content/%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%BF

Κρίταμο

Κρίταμο
Kλικ στη φωτογραφία για περισσότερα
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Το βοτανικό του όνομα είναι crithmum maritimum, φυτρώνει στις χρυσαφένιες ακρογιαλιές, πάνω στα βράχια όπου υπάρχει λίγη άμμος, αντέχοντας τη δύναμη του ανέμου που το χτυπά με μανία, ποτιζόμενο με την αλμύρα της θάλασσας.
Από τους επιστήμονες, έχει χαρακτηριστεί σαν η τροφή του μέλλοντος καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, είναι διουρητικό και αντιμικροβιακό. Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος είχαν σε μεγάλη εκτίμηση τον Κρίταμο καθώς περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες.
Στην αρχαία Ελληνική κουζίνα, το χρησιμοποιούσαν ευρέως στις σαλάτες και το διατηρούσαν στην άλμη. Για εμάς τους μάγειρους είναι ένας θησαυρός γεύσης καθώς είναι πλούσιο σε αρώματα και παρουσιάζει μια γευστική πολυπλοκότητα όταν σκάει στον ουρανίσκο, προκαλώντας μια ανεπανάληπτη γαστρονομική διέγερση, ειδικά όταν είναι φρέσκος τους μήνες Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος και αρχές Σεπτεμβρίου. Τους υπόλοιπους μήνες, η γεύση του διαφοροποιείται λίγο.
Εάν τον μαζέψουμε αυτή την περίοδο, μπορούμε να τον διατηρήσουμε στην άλμη και να τον έχουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συνοδευτικό του ούζου, της τσικουδιάς, μπορεί να δώσει μια νότα νοστιμιάς στη ντοματοσαλάτα, στην πατατοσαλάτα. Μπορούμε επίσης να φτιάξαμε διάφορα εδέσματα έχοντας σαν βάση τον Κρίταμο ή χρησιμοποιώντας το σαν αρωματικό για την παρασκευή διαφόρων εδεσμάτων.
Σε μερικά νησιά μας το χρησιμοποιούν σε διάφορες παρασκευές. Ο γαστρονομικός επισκέπτης ψάχνοντας τις διαφορές που θα του αφήσουν ανεξίτηλες γευστικές μνήμες, μήπως θα πρέπει να επισκεφτεί την Αγγλία που το αποκαλούν Rock Saphire, τη Γαλλία herbe de Saint – Pierre, την Ιταλία Seafennel, την Τουρκία που το βράζουν και το σερβίρουν με ψιλοκομμένη ντομάτα και λαδολέμονο?
Στις αυλές των παραθαλάσσιων ξενοδοχείων και των εστιατορίων υπάρχει αρκετό. Ας το δοκιμάσουν μιας και είναι και βιολογικό!

Αυγά τουρσί της ΛΩΞΑΝΤΡΑΣ ( Μεζές για ουζάκι )


 
Αυγά τουρσί της ΛΩΞΑΝΤΡΑΣ ( Μεζές για ουζάκι )

ΥΛΙΚΑ

10 αυγά βρασμένα
1 φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. βαλσάμικο ξύδι
1 φύλλο δάφνης
1 κλωνάρι δεντολίβανο
1 κλωνάρι θυμάρι ή ρίγανη
1 πιπερία καυτερή αποξηραμένη
κόκκοι πιπεριού
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα τέντζερε βάλτε το ελαιόλαδο κ βάλτε μέσα όλα τα βότανα κ το αλάτι.
Χαμηλώστε για λίγο την ενταση της φωτιάς κ βάλτε κ το βαλσάμικο να πάρει 1-2 βράσεις.
Αφήστε το να κρυώσει.
Βάλτε τα αυγά σε ένα αεροστεγές βαζάκι μαζί με το λαδάκι κ τα αρωματικα.
Εαν χρειαστεί προσθέστε στο βαζάκι επιπλέον ελαιόλαδο.
Διατηρείτε στο ψυγείο για 2 μήνες.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!! ΛΩΞΑΝΤΡΑ
— με Λωξαντρα Λωξαντρα

Δημοφιλείς αναρτήσεις