Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Σήμερα...



Η μέρα που έσβησε η 'Φωνή'...

http://www.cretalive.gr/history/view/h-mera-pou-esbhse-h-fwnh/103176

Η μέρα που έσβησε η 'Φωνή'...

Επιβλητική φυσιογνωμία, ψηλός, ευθυτενής, με χαρακτηριστική ηχηρή φωνή και έναν αέρα αριστοκρατικότητας, υποδυόταν συνήθως χαρακτήρες στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας (βασιλείς, γαιοκτήμονες-τσιφλικάδες, εφοπλιστές, βιομηχάνους, πολιτικούς κλπ).
Ήταν 2 Σεπτεμβρίου του 1984 όταν έσβησε η ‘φωνή’. Ο Μάνος Κατράκης στη διαδρομή του, από το Καστέλι Κισάμου το 1908 μέχρι το σανίδι και τους αγώνες του ήταν πάντα συνεπής, δάσκαλος του ήθους.
Έκανε την πρώτη του θεατρική εμφάνιση στα 1927 και λίγο αργότερα έπαιξε στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Εκεί τον πρόσεξε ο Φώτος Πολίτης και τον προσέλαβε στο Εθνικό Θέατρο, όπου βρέθηκε να παίζει δίπλα σε όλους τους μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής του.
Τον Οκτώβριο του 1940 κατατάχτηκε στο στρατό, μια μέρα μετά την πρεμιέρα του έργου “Ο Έμπορος της Βενετίας”, στο οποίο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Πολέμησε σε όλη τη διάρκεια του πολέμου και κηρύχτηκε αγνοούμενος για να επιστρέψει τελικά, μετά από πολλές περιπέτειες, στο σπίτι του.
Στην κατοχή οργανώθηκε στο ΕΑΜ και πρωτοστάτησε στις απεργίες των ηθοποιών που διαμαρτύρονταν για την πείνα και τις εκτελέσεις. Στα 1943 συνέβαλε στην ίδρυση του Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης, στο οποίο και έπαιξε μέχρι το 1946. Μετά επέστρεψε στην Αθήνα και άρχισε να παίζει στο θέατρο με τον Λογοθετίδη, τον Μυράτ και τη Λαμπέτη, αργότερα προσλήφθηκε πάλι στο Εθνικό, μέχρι που το 1947 αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση μετάνοιας και ακολούθησε το δρόμο προς τα “κολαστήρια”: Ικαρία, Μακρόνησο, Αϊ-Στράτη.

Επέστρεψε από την εξορία το 1952, αλλά δυσκολεύτηκε πάρα πολύ για να βρει ξανά δουλειά. Μάλιστα στεκόταν με τις ώρες έξω από το καφενείο του Λουμίδη, όπου σύχναζαν πολλοί καλλιτέχνες της εποχής, μήπως καταφέρει να προσληφθεί σε κάποιο θέατρο. Η κεριέρα του αν και αριστερός εκτοξεύθηκε…
Στο θέατρο συνεργάστηκε με ιερά τέρατα όπως ο Μυράτ και η Κοτοπούλη κερδίζοντας τον θαυμασμό και των πιο απαιτητικών κριτικών, ενώ μέσω του κινηματογράφου έγινε γνωστός και αγαπητός σε όλους τους Έλληνες. Επιβλητική φυσιογνωμία, ψηλός, ευθυτενής, με χαρακτηριστική ηχηρή φωνή και έναν αέρα αριστοκρατικότητας, υποδυόταν συνήθως χαρακτήρες στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας (βασιλείς, γαιοκτήμονες-τσιφλικάδες, εφοπλιστές, βιομηχάνους, πολιτικούς κλπ).

Φωτογραφίες που καταγράφουν μια ιστορική στιγμή. Ενός ολόκληρου κόσμου ή μιας ομάδας ανθρώπων. Tο Cretalive παρουσιάζει καθημερινά αδημοσίευτες ή σπάνιες φωτογραφίες - ντοκουμέντα ιστορικών προσώπων, στιγμών ή εποχών, αλλά και δικών μας ανθρώπων, από την οικογενειακή συλλογή, που εντάσσονται στο χώρο του χρόνου και του τόπου.  Για τη δική σας συμβολή, μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες στο mail: polites@cretalive.gr , με την ένδειξη "Για το Cretalive", που θα συνοδεύονται από ένα σημείωμα - επεξήγηση της φωτογραφίας. Με τον τρόπο αυτό θα τιμηθούν οι δικοί μας άνθρωποι, αλλά θα διασωθούν και τα ντοκουμέντα τους.

ΔΗΜΟΥΛΑ ΚΙΚΗ "Αποδημητικές καλημέρες" από τη συλλογή : "Το λίγο του κόσμου". 1971

ΤΑ ΡΑΝΤΙΣΜΕΝΑ(Ομάδα καλλιτεχνικών, λογοτεχνικών, αναζητήσεων).

Φωτογραφία: ΔΗΜΟΥΛΑ ΚΙΚΗ "Αποδημητικές καλημέρες"

Άρχισε ψύχρα. 
Το γύρισε ο καιρός σε αναχώρηση. 
Η πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη 
ξοδεύτηκε σε κάποια υδρορροή.
Ως χθες ακόμα όλα έρχονταν. 
Ζέστες, η διάθεση για φως, 
λόγια, πουλιά, 
πλαστογραφία ζωής. 
Γονιμοποιούνταν κάθε βράδυ τα φεγγάρια, 
πολλοί διάττοντες έρωτες 
ήρθαν στον κόσμο τον περασμένο μήνα. 

Τώρα η γνωστή ψύχρα 
κι όλα να φεύγουν. 
Ζέστες, πουλιά, η διάθεση για φως. 

Φεύγουν τα πουλιά, ακολουθούν τα λόγια, 
η μια ερήμωση τραβάει πίσω της την άλλη 
με λύπη αυτοδίδακτη. 
Ήδη αποσυνδέθηκε το φως από την επανάπαυση 
κι από τις καλημέρες σου. 
Τα παράθυρα ενδίδουν. 
Το χέρι του μεταβλητού κλείνει τα τζάμια, 
άλλοι λεν ως την άνοιξη, 
άλλοι φοβούνται δια βίου. 

Κι εσύ τι κάθεσαι; 
Καιρός να μπεις κι εσύ στα αλλαγμένα. 
Να γίνεις ό, τι αναρωτιόμουν πέρυσι: 
"ποιός ξέρει τ' άλλο μου φθινόπωρο;". 
Καιρός να γίνεις "τ' άλλο μου φθινόπωρο". 
Άρχισε ψύχρα. 
Ρίξε στην πλάτη σου ένα ρούχο αποδημίας.

από τη συλλογή : "Το λίγο του κόσμου". 1971
ΔΗΜΟΥΛΑ ΚΙΚΗ "Αποδημητικές καλημέρες"

Άρχισε ψύχρα.
Το γύρισε ο καιρός σε αναχώρηση.
Η πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη
ξοδεύτηκε σε κάποια υδρορροή.
Ως χθες ακόμα όλα έρχονταν.
Ζέστες, η διάθεση για φως,
λόγια, πουλιά,
πλαστογραφία ζωής.
Γονιμοποιούνταν κάθε βράδυ τα φεγγάρια,
πολλοί διάττοντες έρωτες
ήρθαν στον κόσμο τον περασμένο μήνα.

Τώρα η γνωστή ψύχρα
κι όλα να φεύγουν.
Ζέστες, πουλιά, η διάθεση για φως.

Φεύγουν τα πουλιά, ακολουθούν τα λόγια,
η μια ερήμωση τραβάει πίσω της την άλλη
με λύπη αυτοδίδακτη.
Ήδη αποσυνδέθηκε το φως από την επανάπαυση
κι από τις καλημέρες σου.
Τα παράθυρα ενδίδουν.
Το χέρι του μεταβλητού κλείνει τα τζάμια,
άλλοι λεν ως την άνοιξη,
άλλοι φοβούνται δια βίου.

Κι εσύ τι κάθεσαι;
Καιρός να μπεις κι εσύ στα αλλαγμένα.
Να γίνεις ό, τι αναρωτιόμουν πέρυσι:
"ποιός ξέρει τ' άλλο μου φθινόπωρο;".
Καιρός να γίνεις "τ' άλλο μου φθινόπωρο".
Άρχισε ψύχρα.
Ρίξε στην πλάτη σου ένα ρούχο αποδημίας.

από τη συλλογή : "Το λίγο του κόσμου". 1971

Κρέπες με μπισκότο και σοκολάτα

Αποτέλεσμα εικόνας για Κρέπες με μπισκότο και σοκολάτα

http://chocofuns.blogspot.gr/2013/08/blog-post_18.html

Κρέπες με μπισκότο και σοκολάτα. Μία εύκολη και νόστιμη συνταγή!

Πολύ νόστιμες κρέπες για όλους και για όλες τις ώρες.
Υλικά:
  • 2 αυγά
  • 1 φλ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 ¼ φλ. γάλα
  • 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 150 γρ. σοκολάτα λιωμένη
  • 10 μπισκότα


Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα αυγά με σύρμα, προσθέτουμε το γάλα, το αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Χτυπάω καλά με το σύρμα να γίνει χυλός.
Το μίγμα πρέπει να είναι αραιό.
Το αφήνουμε 1 ώρα να σταθεί, σκεπασμένο.
Αν το μίγμα είναι παχύ προσθέτουμε λίγο γάλα.
Με χαρτί λαδώνουμε ελαφρά ένα αντικολλητικό τηγάνι.
Ρίχνουμε μία μικρή ποσότητα χυλού και γυρίζουμε σε 1’ με μία σπάτουλα.
Σε 30’’ είναι έτοιμη.

 .govastileto.gr

Με άρωμα γυναίκας απο το 1896 έως σήμερα

Για μεγέθυνση πατείστε ροδάκι να ανοίξει νέα καρτέλα με φακό +-
απο παλιά ραδιοτηλεόραση

Η φυλακισμένη πριγκίπισσα

Για μεγέθυνση πατείστε ροδάκι να ανοίξει νέα καρτέλα με φακό +-
απο τεύχος περιοδικού ΕΓΩ έτους 1999


Οι διακοπές των εστέτ

Για μεγέθυνση πατείστε ροδάκι να ανοίξει νέα καρτέλα με φακό +-
απο παλιο τεύχος Voyager
σήμερα πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει


Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Κοπεγχάγη : το παραδοσιακό γλυκό της Εύβοιας>>>


Κοπεγχάγη : το παραδοσιακό γλυκό της Εύβοιας>>>
 
 Υλικά για την βάση:
400 γρ. αλεύρι
250 γρ. βούτυρο και λίγο επιπλέον για το ταψί
1/2 κουταλάκι μπαίκιν
6 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
170 γραμμάρια ζάχαρη
1 συσκευασία βανίλια

Υλικά για τη γέμιση:
7 μεγάλα αυγά
1 κούπα χοντροκομμένα αμύγδαλα με το φλούδι
1 κούπα και λίγο ακόμα τριμένη γαλέτα ή φρυγανιά:
1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν
Λίγη κανέλα - Λίγο γαρύφαλλο σκόνη (από 1 κουταλάκι του γλυκού
λίγο κονιάκ για το άρωμα

Υλικά για την κάλυψη
6 φύλλα κρούστας
100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

Υλικά για το σιρόπι
3 φλυτζάνια ζάχαρη - 3 φλυζάνια νερό - 1 γεμάτη κουταλιά χυμό λεμόνι

Εκτέλεση :
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ετοιμάζουμε πρώτα τη βάση του γλυκού αναμειγνύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια.
Η ζύμη που φτιάχνουμε πρέπει να τρίβεται σε μικρά μικρά κομματάκια όπως ο τραχανάς. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία με τα χέρια χωρίς μίξερ. Απλώνουμε το μείγμα αυτό στον πάτο του ταψιού, πατάμε ελαφράμε το χέρι και ψήνουμε τη βάση στο φούρνο περίπου 10 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 165 βαθμούς.
Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη πολύ καλά. Ανακατεύουμε μετά όλα τα άλλα υλικά της γέμισης και τα ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας ελαφρά.
Ρίχνουμε τη γέμιση στο ταψί να πάει παντού.
Απλώνουμε από πάνω ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε και στη συνέχεια όλα με τον ίδιο τρόπο και όταν τελειώσουν και βουτυρώσουμε το τελευταίο με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σε λωρίδες και ότι περισσεύει το αφαιρούμε
Ψήνουμε την Κοπεγχάγη στους 165 βαθμούς για λιγώτερο από μία ώρα (50 - 55 λεπτά) μέχρι να ροδίσει.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για το σιρόπι για 5 λεπτά προσθέτοντας λίγο πριν το κατεβάσουμε και το λεμόνι και το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να είναι χλιαρό.
Οταν ψηθεί το γλυκό το σιροπιάζουμε με χλιαρό σιρόπι.
Το αφήνουμε να κρυώσει ξεσκέπαστο να μείνει τραγανό το φύλλο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! Αναρτήθηκε από Γεύσεις Εύβοιας

Σχοινόπρασο: Καλλιέργεια-Ιδιότητες-Χρήσεις


Σχοινόπρασο: Καλλιέργεια-Ιδιότητες-Χρήσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για Σχοινόπρασο

 Ιστορία ::
Το σχοινόπρασο ή chives είναι το μικρότερο είδος κρεμμυδιού. Καλλιεργείται για τα φύλλα του και όχι για τον βολβό του, όπως το κοινό κρεμμύδι. Συναντάται στην Ευρώπη, στη Βόρειο Αμερική και στην Ασία. Στην Κίνα το χρησιμοποιούσαν ως εδώδιμο εδώ και 5.000 χρόνια.
Θεραπευτικές Ιδιότητες ::
Το σχοινόπρασο, όταν καταναλώνεται ως σαλατικό, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και σίδηρο και μπορεί να βοηθήσει στην αναιμία. Επίσης, ρίχνει την πίεση και βοηθά στην πέψη.

Στην Κουζίνα ::
Το σχοινόπρασο έχει πολύ πιο ελαφριά γεύση από το κοινό κρεμμύδι και χρησιμοποιείται όπου και αυτό, με τη διαφορά ότι είναι πιο ευκολοχώνευτο, επειδή δεν περιέχει πολλά άλατα του θείου, όπως το κρεμμύδι.
Ψιλοκόψτε τα φυλλαράκια του και αρωματίστε σαλάτες, σάλτσες, πίτες, και σούπες. Επίσης, χρησιμοποιείται σε κοτόπουλο, ψάρι, ομελέτες και μπορεί να συνοδέψει κινέζικες συνταγές.

Τοποθετήστε το γλαστράκι σε φωτεινή θέση στο παράθυρο της κουζίνας. Φροντίστε να έχει πάντα επάρκεια σε νερό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να μείνει σε εξωτερικό χώρο, καθώς είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ 
ΦΥΤΕΥΣΗ: Σπερνουμε τους απορους κατευθειαν στον κηπο κατα τη διαρκεια της ανοιξης.Προετοιμαζουμε τις γραμμες σπορας και τις τρυπες και φυτευουμε περι τους δεκα σπορους σε καθε θεση,σαν συσταδα, σε βαθος 1 εκ. Σκεπαζουμε με το χωμα και ποτιζουμε αμεσως.Για τις δυο τρεις εβδομαδες που απαιτουνται για τη βλαστηση του σπορου φροντιζουμε το εδαφος να μενει υγρο.Αραιωνουμε τα μικρα φυτα στις συσταδες και τα τοποθετουμε ανα 20 εκατοστα.Εναλλακτικα,τα νεαρα φυτα μπορουν να αναπτυχουν σε σπορεια και να μεταφυτευτουν στον κηπο οταν ειναι ενος μηνα,ξανα σε συσταδες των 10 φυτων,ανα 20 εκατοστα.Η αποσταση μεταξυ των γραμμων να ειναι 30-60 εκατοστα ετσι ωστε να μπορει να γινει καποια αλλη καλλιεργεια εκει.Επισης οι βολβοι μπορουν να ξεχωθουν και να χωριστουν το φθινοπωρο η την ανοιξη,καθε δυο χρονια απο τη φυτευση τους.
ΠΟΤΙΣΜΑ: Ποτιζουμε αφθονα τις ξηρες περιοδους.ΛΙΠΑΝΣΗ: Κατα τη περιοδο φυτευσης,ενσωματωνουμε στο εδαφος πληρες λιπασμα.Εφαρμοζουμε υδατοδιαλυτο η υγρο λιπασμα καθε τεσσερις εβδομαδες. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: Γενικα δεν εχουν,αλλα προσεχουμε για αφιδες κατα τις θερμες πςριοδους και ψεκαουμε με καταλληλο εντομοκτονο.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
ΣΥΛΛΟΓΗ: Τα σχοινοπρασσα  ειναι καταλληλα για συγκομιδη οταν εχουν φτασει σε υψος τα 15 εκατ.περιπου κατα τη διαρκεια του καλοκαιριου και του φθινοπωρου.Δεν πρεπει να ψαλιδιζονται μονο οι ακρες,επειδη το σχοινοπρασσο θα γινει ινωδες και τραχυ.Πρεπει να κοβονται πολυ  κοντα στο εδαφος 5 εκ. απο την επιφανεια.Κανουμε τακτικες συγκομιδες προκειμενου η καλλιεργεια να διατηρειται σε διαδικασια αναπτυξης.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Δεν αποθηκευονται πολυ καλα. ΚΑΤΑΨΥΞΗ: Τα σχοινοπρασσα μπορουν να παραμεινουν στην καταψυξη για περιπου εξι μηνες.Τα τεμαχιζουμε και τα πακεταρουμε σε μικρα πλαστικα σακουλακια.
ΧΡΗΣΕΙΣ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ: Τα φυλλα του σχοινοπρασσου εχουν την εκλεκτη γευση του κρεμμυδιου.Μπορουμε να τα προσθεσουμε σε σουπες η σε φαγητα της κατσαρολας προς το τελος του μαγειρεματος.Επισης τα φυλλα χρησιμοποιουνται σε σαλατες σαν γαρνιτουρα και στα γαλλικα fines herbes.Τα ανθη μπορουν να καταναλωθουν φρεσκα σε σαλατες η να αρωματισουν ξυδι και βουτυρο.Ολα τα μερη του κινεζικου σχοινοπρασσου εχουν γευση που μοιαζει ελαφρως στο σκορδο και τα μπουμπουκια του κατεχουν ξεχωριστη θεση στην ασιατικη κουζινα.
ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ: Το σχοινοπρασσο συνισταται να φυτευεται αναμεσα σε τριανταφυλλιες,καροτα ,αμπελια,ντοματες,και οπωροφορα δεντρα.

Σχέδιο για πλέξιμο ή για κέντημα

Issabbellita coolcrochet.
Porque no tengo tiempo ahora mismo !!!!! 
 
Σχέδιο για πλέξιμο ή για κέντημα.  Καλή επιτυχία!
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις