Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Φτιάχνω λουκούμια

http://www.agrotikabook.gr

Φτιάχνω λουκούμια

Τετ, 2013-09-04 20:00
Το λουκούμι είναι γλύκισμα μπουκιά που φτιάχνεται μαγειρεύοντας ένα μίγμα σιροπιού, ζάχαρης και κορν φλάουρ, πολύ αργά για αρκετές ώρες. Χύνεται και αφήνεται να κρυώσει, στη συνέχεια κόβεται και πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη.(Κοχυλά Ντ., 2008).
Κατά πάσα πιθανότητα επινοήθηκαν στην Τουρκία πριν από 250 χρόνια, αλλά είναι γλύκισμα που καταναλώνεται, εκτός από την Ελλάδα, στην Κύπρο και σε όλα τα Βαλκάνια. Το ολοκληρωμένο όνομά του στα τούρκικα είναι ‘rahat locum’. Το locum, πιθανότατα μεταγραφή τουρανικής λέξης, σημαίνει μπουκιά, ενώ το rahat στα τουρκικά σημαίνει ευδαιμονία.
Αναφέρεται ότι ήταν μάλλον επινόηση του Χατζή Μπεκίρ από την Κων/πολη, έπειτα από αίτημα του Σουλτάνου Αμπτούλ Χαμίτ Α’ για τη δημιουργία ενός γλυκού που θα ικανοποιούσε την πληθώρα των ερωμένων του. (Κοχυλά Ντ., 2008)
Στη δύση έφτασε τον 19ο αιώνα, όταν ένας Βρετανός ταξιδευτής τα έστειλε σπίτι του από την Κων/πολη. Αποτελούν γλυκίσματα που είναι στενά συνδεδεμένα με διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως τη Σύρο, τη Χίο και τις Σέρρες. Στη Σύρο έφτασαν με το κύμα των προσφύγων της Μ. Ασίας το 1922 και αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα του νησιού.
Αυτό που τα κάνει ξεχωριστά είναι η μαστιχωτή υφή που οφείλεται στην επιδεξιότητα των τεχνιτών στο ψήσιμο και το ανακάτεμα του μίγματος. (Κοχυλά Ντ., 2008).
Οι γεύσεις ποικίλουν αλλά οι κυριότερες είναι το ροδόνερο και η μαστίχα.
Υλικά:
500 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
200 γρ. νισεστές
Μαστίχα, ροδόνερο, ξινό
100 γρ. άχνη ζάχαρη 

Παρασκευή 
Διαλύουμε το νισεστέ σε λίγο νερό.

Ρίχνουμε σε κατσαρόλα την ζάχαρη και το υπόλοιπο νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το λιωμένο νισεστέ και το ξινό και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. 
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα να αποκτήσει ελαστικότητα.
Το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε ροδόνερο και μαστίχα.
Το αφήνουμε να κρυώσει για 24ώρες και αφού το κόψουμε το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Ποσότητα μαγειρεμένου τροφίμου: 850γρ.
Πηγή: Συνταγή: (Πατροπαράδοτες ελληνικές συνταγές,2001)

κοτοπιτακια αλλιώς

Πλεκτά bebe

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και κοντινό πλάνο
Ο χρήστης Hamarat Ablam πρόσθεσε 1.001 νέες φωτογραφίες στο άλμπουμ: Netten Bebek-Çocuk Örgüleri 1.
RESİMLER VE MODELLER NETTEN ALINTIDIR.



Με την δύναμη της Φύσης!

http://www.back-to-nature.gr/2012/12/blog-post_7652.html

Με την δύναμη της Φύσης!



ΟΙ σωστές τροφές είναι ...φάρμακο


Σε αλφαβητική σειρά ανακάλυψε ποια τρόφιμα ενδέχεται να ελαχιστοποιούν τα αρνητικά συμπτώματα κάποιων ασθενειών αλλά και να μην εμφανίζουν επιδείνωση των προβλημάτων της κάθε ασθένειας καταναλώνοντας τα...



Άγχος: βερίκοκο, βρώμη, παντζάρι, λάχανο, μαρούλι, μαντζουράνα, ρίγανη, ροδάκινο, μαϊντανός, σόγια.
Αεροφαγία: φρέσκο γλυκάνισο, μάραθο (φινόκιο), λεμόνι, μαντζουράνα, μέντα, ρίγανη.
Αιμορραγία: πορτοκάλι, καρότο, λεμόνι, πρόπολη.
Αιμορροΐδες: παντζάρι, κάστανο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, πεπόνι, πατάτα, πράσο, φασκόμηλο, ταραξάκο, γιαούρτι.
Ακμή: καρότο, λάχανο, μαρούλι, μαγιά μπίρας, τομάτα, γογγύλι, ταραξάκο, γιαούρτι.
Αμυγδαλίτιδα: σκόρδο, λάχανο, καρότο, κρεμμύδι, σύκο, λεμόνι, μέλι, πρόπολη, γογγύλι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, σέλινο, θυμάρι, γιαούρτι.
Αναιμία: σκόρδο, βερίκοκο, πορτοκάλι, παντζάρι, καρότο, κάστανο, λάχανο, ραδίκι, νεροκάρδαμο, φύτρα, σιτάρι, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μήλο, καρύδι, ελιά, πρόπολη, πράσο, μαϊντανός, δαμάσκηνο, σπανάκι, ταραξάκο, σταφύλι.
Ανορεξία: σκόρδο, βερίκοκο, πορτοκάλι, ραδίκι, νεροκάρδαμο, μάραθο (φινόκιο), κέδρος, λεμόνι, μοσχοκάρυδο, ρίγανη, βασιλικός πολτός, πρόπολη, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, μαυροράπανο, φασκόμηλο, σέλινο.
Απασβέστωση: (βλέπε Αφαλάτωση).
Αρθρίτιδα και Αρθροπάθεια: σκόρδο, σπαράγγι, αγκινάρα, λάχανο, αγγούρι, ραδίκι, κρεμμύδι, κεράσι, φράουλα, λεμόνι, μήλο, τομάτα, γκρέιπ φρουτ, πράσο, μαυροράπανο, ραπάνι, σταφύλι.
Αρτηριακή υπέρταση: σκόρδο, φράουλα, λεμόνι, μαντζουράνα, μήλο, ελιά, ρύζι, σίκαλη, σόγια, σταφύλι.
Αρτηριοσκλήρυνση: σκόρδο, αγκινάρα, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, κεράσι, φράουλα, σιτάρι, μαγιά μπίρας, μήλο, καρύδι, τομάτα, πράσο, δαμάσκηνο, σίκαλη, σόγια.
Αρτηριακή υπόταση: βρώμη, κριθάρι, βασιλικός πολτός, πρόπολη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι.
Αφαλάτωση (έλλειψη μεταλλικών αλάτων): πορτοκάλι, σπαράγγι, παντζάρι, καρότο, λάχανο, κεράσι, φράουλα, σιτάρι, φύτρα, μαγιά μπίρας, λεμόνι, αμύγδαλο, μήλο, κριθάρι, πρόπολη, μαυροράπανο, σέλινο, σταφύλι, γιαούρτι.
Αϋπνία: βερίκοκο, βρώμη, βασιλικός, λάχανο, μαρούλι, μαντζουράνα, μήλο, ρίγανη, ροδάκινο, κολοκύθα
Βήχας: σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, βασιλικός, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, σύκο, μαρούλι, αμύγδαλο, μέλι, ρίγανη, κουκουνάρι, πρόπολη, μαυροράπανο, γογγύλι, φασκόμηλο, σέλινο, θυμάρι.
Βρογχίτιδα: σκόρδο, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, σύκο, φύτρα, μαρούλι, μήλο, μέντα, μέλι, ρίγανη, κριθάρι, κουκουνάρι, μαυροράπανο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, θυμάρι.
Γαστρίτιδα: καρότο, λάχανο, μάραθο (φινόκιο), σύκο, μαρούλι, λεμόνι, πιπεριά, μέλι, πατάτα, φασκόμηλο, γιαούρτι, κολοκύθι.
Γήρας: σκόρδο, βερίκοκο, πορτοκάλι, καρότο, κάστανο, λάχανο, κεράσι, κρεμμύδι, σύκο, φύτρα, λεμόνι, μήλο, φουντούκι, βασιλικός πολτός, πρόπολη, γκρέιπ φρουτ, σίκαλη, σόγια, γιαούρτι.
Γρίπη: σκόρδο, πορτοκάλι, κανέλλα, λάχανο, κρεμμύδι, φύτρα, λεμόνι, μέντα, μέλι, κουκουνάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, γιαούρτι.
Δερματίτιδα: πορτοκάλι, σπαράγγι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, αγγούρι, νεροκάρδαμο, φράουλα, μαγιά μπίρας, λεμόνι, αμύγδαλο, καρύδι, ελιά, πρόπολη, μαυροραπανο, ρύζι, φασκόμηλο, ταραξάκο, σταφύλι, γιαούρτι.
Διαβήτης: σπαράγγι, βρώμη, αγκινάρα, λάχανο, ρεβίθι, ραδίκι, νεροκάρδαμο, φασόλι, κέδρος, μαγιά μπίρας, μήλο, φουντούκι, ελιά, ρύζι, φασκόμηλο.
Διάρροια: σκόρδο, βερίκοκο, κανέλλα, καρότο, κάστανο, λάχανο, γαρύφαλλο, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μήλο, μέντα, μοσχοκάρυδο, πρόπολη, ρύζι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, γιαούρτι.
Δυσκοιλιότητα: βερίκοκο, πορτοκάλι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, κρεμμύδι, σύκο, φράουλα, σιτάρι, μαρούλι, μαγιά μπίρας, αμύγδαλο, μήλο, μελιτζάνα, πεπόνι, ελιά, πατάτα, ροδάκινο, πρόπολη, τομάτα, πράσο, δαμάσκηνο, ρύζι, σίκαλη, ταραξάκο, σταφύλι, γιαούρτι, κολοκύθα, κολοκυθάκι.
Δυσπεψία: σκόρδο, δάφνη, φρέσκο γλυκάνισο, βασιλικός, κανέλλα, γαρύφαλλο, ραδίκι, κρεμμύδι, μάραθο (φινόκιο), κέδρος, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μελιτζάνα, μέντα, μοσχοκάρυδο, κόκκινη πιπεριά, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, μαυροράπανο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, σέλινο, ταραξάκο, θυμάρι, γιαούρτι, κολοκύθα.
Έκζεμα: (βλέπε Δερματίτιδα).
Έλκος στομάχου και δωδεκαδάκτυλου: μαστίχα, καρότο, λάχανο, λεμόνι, μήλο, πατάτα, μυζήθρα, φασκόμηλο, γιαούρτι.
Εμετός: γλυκάνισο, μάραθο, μελισσόχορτο, μέντα.
Εντερικά παράσιτα: σκόρδο, κανέλλα, καρότο, λάχανο, ρεβίθι, γαρύφαλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, μάραθο (φινόκιο), λεμόνι, μήλο, μέντα, φουντούκι, καρύδι, πράσο, μαϊντανός, θρούμπι, θυμάρι, σπόροι κολοκύθας.
Εντερικές σήψεις (αέρια): (βλέπε Ζυμώσεις του εντέρου).
Εντερίτιδα: (βλέπε Κολίτιδα).
Ευθραυστότητα των τριχοειδών: πορτοκάλι, λάχανο, μαυροσίταρο, λεμόνι, πιπεριά, κόκκινη πιπεριά, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός.
Ζυμώσεις του εντέρου: σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, βασιλικός, κανέλλα, καρότο, γαρύφαλλο, κεράσι, κρεμμύδι, μάραθο, μαρούλι, μέντα, κόκκινη πιπεριά, πρόπολη, μαϊντανός, μαυροράπανο, φασκόμηλο, θρούμπι, ταραξάκο, θυμάρι, γιαούρτι.
Ημικρανία: (βλέπε Πονοκέφαλος).
Ηπατική ανεπάρκεια: πορτοκάλι, σπαράγγι, αγκινάρα, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, νεροκάρδαμο, φράουλα, μαρούλι, μαγιά μπίρας, λεμόνι, μήλο, μελιτζάνα, μέντα, καρύδι, ελιά, κριθάρι, πρόπολη, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, δαμάσκηνο, μαυροράπανο, ρύζι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, σέλινο, ταραξάκο, θυμάρι, σταφύλι.
Ιγμορίτιδα: σκόρδο, λάχανο, λεμόνι, μέντα, πρόπολη, κουκουνάρι, θυμάρι, γιαούρτι.
Ίκτερος: (βλέπε Ηπατική ανεπάρκεια).
Ισχιαλγία: (βλέπε Αρθρίτιδα και Αρθροπάθεια).
Καρδιακό έμφραγμα: σκόρδο, καρότο, λάχανο, μήλο, σίκαλη, σόγια γιαούρτι.
Καρκίνος: σκόρδο, παντζάρι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, φύτρα, μήλο, πρόπολη, μαϊντανός, σέλινο.
Κίρρωση του ήπατος: κρεμμύδι, λάχανο, κέδρος, πρόπολη, δεντρολίβανο.
Κιρσοί: σκόρδο, λάχανο, λεμόνι, ταραξάκο.
Κοκίτης: σκόρδο, βασιλικός, λάχανο, μαρούλι, ρίγανη, μαυροράπανο, δεντρολίβανο, θυμάρι.
Κολικοί του ήπατος: (βλέπε Πέτρες της χολής).
Κολίτιδα: σκόρδο, βασιλικός, κανέλλα, καρότο, αγκινάρα, λάχανο, ραδίκι, κρεμμύδι, μαγιά μπίρας, μήλο, μέντα, μέλι, κριθάρι, τομάτα, ρύζι, δεντρολίβανο, ταραξάκο, θυμάρι, σταφύλι, γιαούρτι, κολοκύθα, κολοκυθάκι.
Κόπωση: (βλέπε Υπερκόπωση).
Κρυολόγημα: (βλέπε Βρογχίτιδα και Γρίπη).
Κυστίτιδα: σκόρδο, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, μάραθο (φινόκιο), κέδρος, κριθάρι, πράσο, γογγύλι, θυμάρι, γιαούρτι.
Λαρυγγίτιδα: σκόρδο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, σύκο, λεμόνι, μέλι, φασκόμηλο, σέλινο (σέλερι).
Λοιμώδη νοσήματα: (βλέπε Πυρετός).
Μετεωρισμός: σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, βασιλικός, κανέλλα, γαρύφαλλο, κρεμμύδι, μάραθο (φινόκιο), μαρούλι, λεμόνι, μαντζουράνα, μέντα, μοσχοκάρυδο, ρίγανη, κόκκινη πιπεριά, μαϊντανός, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, θυμάρι, γιαούρτι.
Νευρωτική κατάθλιψη: βερίκοκο, κανέλλα, λάχανο, μήλο, μέντα, μοσχοκάρυδο, πρόπολη, βασιλικός πολτός, δαμάσκηνο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, σέλινο, θυμάρι.
Νεφρική ανεπάρκεια: σκόρδο, φρέσκο γλυκάνισο, αγκινάρα, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, μάραθο (φινόκιο), μήλο, πεπόνι, κριθάρι, αχλάδι, γκρέιπ φρουτ, ροδάκινο, πράσο, μαϊντανός, γογγύλι, ρύζι, φασκόμηλο, ταραξάκο, κολοκυθάκι.
Όγκοι: (βλέπε Καρκίνος).
Οίδημα: σκόρδο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, μαϊντανός, γογγύλι, σταφύλι.
Οξύτητα στομάχου: λεμόνι, μέντα.
Ολιγουρία: (βλέπε Νεφρική ανεπάρκεια).
Οστεοπόρωση: (βλέπε Αφαλάτωση).
Ουλίτιδα: πορτοκάλι, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, σύκο, λεμόνι, σέλινο (σέλερι).
Παχυσαρκία: κεράσι, κρεμμύδι, φράουλα, μαρούλι, λεμόνι, μήλο, πατάτα, γκρέιπ φρουτ, πράσο, μαϊντανός, γογγύλι, ρύζι, σέλινο (σέλερι), ταραξάκο.
Πέτρες ουροδόχου κύστης (ουρολιθίαση): σκόρδο, βρώμη, καρό­το, λάχανο, κεράσι, νεροκάρδαμο, μάραθο (φινόκιο), φράουλα, λεμόνι, μήλο, πράσο, μαϊντανός, μαυροράπανο, γογγύλι, ραπάνι, σέλινο, ταραξάκο.
Πέτρες χολής( χολολιθίαση): αγκινάρα, καρότο, κεράσι, κρεμμύδι, φράουλα, λεμόνι, μήλο, μελιτζάνα, καρύδι, ελιά, μαυροράπανο, ραπάνι, δεντρολίβανο, ταραξάκο, σταφύλι.
Ποδάγρα: σκόρδο, σπαράγγι, βασιλικός, αγκινάρα, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, ραδίκι, κεράσι, μάραθο, φράουλα, κέδρος, μαρούλι, λεμόνι, πεπόνι, ελιά. αχλάδι, τομάτα, πράσο, μαϊντανός, δαμάσκηνο, μαυροράπανο, γογγύλι. δεντρολίβανο, ταραξάκο, σταφύλι.
Πονοκέφαλος: βασιλικός, λάχανο, κεράσι, μάραθο (φινόκιο), λεμόνι, μαντζουράνα, μήλο, μέντα, μαυροράπανο, δεντρολίβανο.
Πυρετός: σκόρδο, πορτοκάλι, κανέλλα, καρότο, λάχανο, αγγούρι, γαρύφαλλο, κρεμμύδι, φύτρα, λεμόνι, μέντα, μήλο, μέλι, κριθάρι, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, θυμάρι, σταφύλι.
Ραχιτισμός: σκόρδο, βερίκοκο, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, τυρί, σιτάρι, φύτρα, μαγιά μπίρας, καρύδι, ελιά, κουκουνάρι, πρόπολη, μαϊντανός, μαυροράπανο, φασκόμηλο, σπανάκι, γιαούρτι.
Ρευματισμοί: (βλέπε Αρθρίτιδα και Αρθροπάθεια).
Σαλμονέλωοη (προσβολή από σαλμονέλα): σκόρδο, κανέλλα, καρότο, κρεμμύδι, μαγιά μπίρας, μέντα, ρύζι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, γιαούρτι.
Σκορβούτο: πορτοκάλι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, φύτρα, λεμόνι, πατάτα, πρόπολη, μαυροράπανο, ραπάνι, ταραξάκο.
Σμηγματόρροια: λάχανο, λεμόνι, μαυροράπανο, δεντρολίβανο.
Στηθάγχη: σκόρδο, αγκινάρα, καρότο, λάχανο, μαγιά μπίρας, μήλο, καρύδι, σίκαλη, σόγια, γιαούρτι.
Στοματίτιδα: (βλέπε Ουλίτιδα).
Ταινία: (βλέπε Εντερικά παράσιτα).
Ταχυπαλμίες: φρέσκο γλυκάνισο, μαρούλι, αμύγδαλο, μέντα, δενδρολίβανο.
Τραχίτιδα: (βλέπε Βήχας).
Υπεργλυκαιμία: (βλέπε Διαβήτης).
Υπερθυρεοειδισμός: καλαμπόκι.
Υπερκόπωση: σκόρδο, βερίκοκο, πορτοκάλι, σπαράγγι, βρώμη, κανέλλα, καρότο, κάστανο, λάχανο, γαρύφαλλο (μπαχαρικό), ραδίκι, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, φασόλι, σύκο, φράουλα, σιτάρι, φύτρα, κέδρος, μαυροσίταρο, λεμόνι, μαντζουράνα, αμύγδαλο, μήλο, μέντα, μέλι, κεχρί, μοσχοκάρυδο, βασιλικός πολτός, κουκουνάρι, πρόπολη, μαϊντανός, δαμάσκηνο, ρύζι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι, σέλινο (σέλερι), ταραξάκο, θυμάρι, σταφύλι.
Υπερουρικαιμία: (βλέπε Ποδάγρα).
Υπερχοληστερηναιμία: σκόρδο, αγκινάρα, ρεβίθι, λεμόνι, καλαμπόκι, μήλο, μελιτζάνα, καρύδι, σόγια, ταραξάκο, γιαούρτι.
Φαρυγγίτιδα: σκόρδο, λάχανο, κρεμμύδι, λεμόνι, μέλι, πρόπολη.
Φλεβίτιδα: λάχανο, λεμόνι.
Χειλικός έρπης: λεμόνι.
Χιονίστρες: καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, λεμόνι, σέλινο (σέλερι).


Πηγή: anti-ntp.blogspot.com

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΩΣ

Εξαιρετικό ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τελευταίο υπόλειμμα κάστρου, που βρίσκεται στη Δάφνη, ο σωζόμενος πανύψηλος πύργος, ο γνωστός ως ΄΄Πύργος της Μάρως΄΄. Η Μάρω ή Μάρα Μπράνκοβιτς,ήταν Ελληνοσερβίδα δηλαδή Δέσποινα, κόρη του δεσπότη της Σερβίας Γεωργίου Μπράνκοβιτς και της Ειρήνης κόρης του Ματθαίου Καντακουζηνού από τον Πόντο.
Η Μάρα γεννήθηκε στα 1418 που υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του 15ου αιώνα δόθηκε ως γυναίκα στον Μουράτ `Β, το 1435, σε ηλικία 17 ετών.
Ενέπνεε μεγάλο σεβασμό στην αυλή του Σουλτάνου και έπαιξε σημαντικό ρόλο στα θρησκευτικά πράγματα της εποχής μιας και διατήρησε τη χριστιανική της πίστη αλλά και στα πολιτικά. Διακρινόταν στις ενέργειές της για το αντιδυτικό της πνεύμα. `Ο σύζυγός της Μουράτ πέθανε το 1451. Ο ιστορικός Φραντζής αναφέρει συνοικέσιο που έγινε ανάμεσα στην Μάρω και τον τελευταίο βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο που δεν ευδοκίμησε.

Ο γιός του Μουράτ, ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής, φέρθηκε στη Μάρω το ίδιο καλά όπως και ο πατέρας του. Για κάποιους λόγους που άλλοι ερευνητές αποδίδουν σε δυσμένεια λόγω της εμπλοκής της στην ενθρόνιση των πατριαρχών της εποχής και άλλοι σε επιθυμία της να αποσυρθεί από την ενεργό δράση της αυλής αποχωρεί από την Κωνσταντινούπολη και αποσύρεται στην περιοχή της νότιας Βισαλτίας στα 1457,όπου και παραμένει ως το θάνατό της, το 1487. Εκεί ο θετός γιος της της παραχωρεί μια πολύ μεγάλη έκταση ως ιδιοκτησία της.

Ο οίκος των Μπράνκοβιτς συνδεόταν από παλιά με τις Μονές του Αγίου `Ορους και ειδικότερα με την Μονή Χελανδαρίου αλλά και με τη Μονή Αγίου Παύλου, μιας και οι δύο Μονές εκείνη την εποχή απαρτίζονταν από Σέρβους μοναχούς . Την παράδοση αυτή συνεχίζει και η Μάρω με την παραχώρηση στις δύο Μονές,το 1466, έκτασης στα χωριά `Εζιοβα και Μαροβίτσα(στον Πύργο, συνοικισμό της σημερινής Μαυροθάλασσας).Οι φόροι των χωριών παραχωρούνται κατά τα 3/5 στο Χιλανδάρι και κατά τα 2/5 στον `Αγιο Παύλο.Το ίδιο συμβαίνει και με την κινητή της περιουσία.


Μια φιλολογική παράδοση έχει δημιουργηθεί σχετικά και με τον τάφο της Μάρως.
`Αλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ενταφιάσθηκε στην Μονή Εικοσοιφίνισας του Παγγαίου, άλλοι στο `Αγιον `Ορος. Διατυπώθηκε και μια τρίτη άποψη που συμφωνεί με τη λαϊκή παράδοση, ότι είναι θαμμένη ανάμεσα στους δύο Πύργους της Δάφνης (Βορειοδυτικά της Δάφνης απέναντι στον σημερινό οικισμό Ορέσκια υπάρχει και δεύτερος Πύργος πολύ παλιότερος όμως του Πύργου της Μάρως πιθανόν του 9ου αιώνα) ή και δίπλα στον Πύργο. Καμία από τις απόψεις αυτές δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η ιστορική παράδοση αποδεικνύει ότι ο θρύλος δικαιολογημένα ταυτίζει την περιοχή της Δάφνης αλλά και τον συγκεκριμένο Πύργο με τη Μάρα Μπράνκοβιτς. Αναμφισβήτητο επίσης είναι και το γεγονός ότι και ο Πύργος που σωζόταν πριν κάποιες δεκάδες χρόνια στην Μαυροθάλασσα, ήταν περιουσία της Μάρως μιας και στα νεότερα έγγραφα των αρχών του 20ού αιώνα αναφέρεται ως Πύργος Μαροβίτσα και μάλιστα ως μετόχι της Μονής Αγίου Παύλου. Το σύνολο της στρεμματικής έκτασης που φαίνεται ότι παραχωρήθηκε σ’αυτήν συμφωνεί με τα γεωγραφικά δεδομένα της περιοχής και την απόσταση ανάμεσα στα χωριά Δάφνη και Μαυροθάλασσα. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες ενδείξεις που ακόμη παραμένουν στο στάδιο της έρευνας ότι η δικαιοδοσία της εκτεινόταν και στην περιοχή Χουμνικού και Νιγρίτας.

Ο Πύργος της Μάρως που ήταν τριώροφος φαίνεται από τα ανασκαφικά δεδομένα ότι χρησιμοποιούνταν ως κατοικία. Φαίνεται πως ακολουθεί την τυπολογία των Πύργων των αγιορείτικων μετοχίων. Δίπλα στον σημερινό Πύργο της Μάρως η Μονή Σταυρονικήτα διατηρούσε οικόπεδα ως τα μέσα της δεκαετίας του 1930, μια απόδειξη της σύνδεσης της περιοχής με το `Αγιον `Ορος. Ο Πύργος που καταστράφηκε πριν το 1753 πέρασε και από νεότερες περιπέτειες.

Κάτοικοι του χωριού προσπάθησαν να αποσπάσουν πέτρες του για οικοδομικές του ανάγκες κατά την δεκαετία του 1940. Ο Πύργος νοικιάστηκε σε ιδιώτες από το Κράτος ως δημόσιο κτήμα! Για να προστατευθεί τελικά με ΦΕΚ από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1957 ως διατηρητέο μνημείο.

©ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟΝ/visaltis.net

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

χαρούμενη τσάντα!

La Magia del Crochet.
Φωτογραφία
 
Μια καλοκαιρινή χαρούμενη τσάντ! Έχετε χρόνο έως το επόμενο καλοκαίρι να την φτιάξετε. Καλή επιτυχία!

Επιλέγοντας τις κατάλληλες γλάστρες

http://www.agrotikabook.gr

Επιλέγοντας τις κατάλληλες γλάστρες


Το τι γλάστρες θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται κυρίως από το πορτοφόλι σας αλλά και το προσωπικό σας γούστο. Οι επιλογές σας είναι αμέτρητες, τόσο σε ποιότητες όσο και σε σχήματα ή μεγέθη. Οι βασικές επιλογές σας σε επίπεδο τιμής είναι οι εξής:
Α) Πολύ φτηνή λύση
Να μετατρέψετε άσχετα αντικείμενα σε γλάστρες, π.χ. βαρέλια, ξύλινα μπαούλα, μεγάλα δοχεία, λάστιχα αυτοκινήτων, κασόνια, ψαροκασέλες κ.λ.π. Δεν κοστίζουν τίποτα, φροντίστε όμως να κάνετε τρύπες αποστράγγισης στον πάτο τους. Επίσης περιποιηθείτε τα, καθαρίστε τα, τρίψτε τα κι αν μπορείτε βάψτε τα ή τουλάχιστον φρεσκάρετέ τα με λούστρο.

Πλεονέκτημα: δεν κοστίζουν δραχμούλα (που να βρει άλλωστε κανείς δραχμούλες τώρα πια) κι αν είστε δημιουργικοί τύποι μπορείτε να κάνετε αυτά τα άσχετα δοχεία διακοσμητικά αντικείμενα με άποψη.
Μειονέκτημα: τα ξύλινα σαπίζουν εύκολα με τον καιρό, τα μεταλλικά σκουριάζουν και βάφουν το δάπεδο, τα γυάλινα θολώνουν. Και πόσο εύκολα μετακινεί κανείς ένα βαρέλι με χώμα για να καθαρίσει από κάτω;
Β) Φτηνή λύση
Πλαστικές γλάστρες σε καφέ, άσπρο, μαύρο ή πράσινο χρώμα που δεν μοιάζουν με πήλινες. Ο,τι φθηνότερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά αν και τείνουν να εξαφανιστούν.

Πλεονέκτημα: είναι πολύ φθηνές
Μειονέκτημα: δεν είναι ιδιαίτερα όμορφες, σε μικρή ποικιλία σχημάτων και διαστάσεων, όσο περνάει ο καιρός τις βρίσκετε όλο και πιο δύσκολα. Τείνουν να ραγίζουν γιατί το πλαστικό αυτό είναι κακής ποιότητας και πετσικάρει εύκολα. Επίσης τα άλατα που επικάθονται δεν βγαίνουν εύκολα ακόμα κι αν τις τρίψετε με σύρμα κουζίνας.
Γ) Συμφέρουσα λύση
Οι γλάστρες που μοιάζουν με πήλινες, ενώ είναι πλαστικές. Με διαφορά οι πιο δημοφιλείς γλάστρες τα τελευταία χρόνια. Σε ατελείωτη ποικιλία μεγεθών και σχημάτων. Κάποιες έχουν επιπλέον και σχέδια / στολίδια στην επιφάνειά τους. Σε αυτή την κατηγορία θα βρείτε και τις αυτοποτιζόμενες γλάστρες που για κάποιους είναι πολύ βολικές ενώ για κάποιους άλλους είναι απλώς αδιάφορες.

Πλεονέκτημα: οικονομικές, καλαίσθητες, μοιάζουν πολύ με τις πήλινες αλλά είναι σαφώς ελαφρύτερες, καθαρίζονται εύκολα και διατηρούν την υγρασία όπως κάθε πλαστική γλάστρα. Τις βρίσκετε παντού.
Μειονέκτημα: όλοι έχουν ίδιες γλάστρες με σας.
Δ) Ακριβή Λύση
Πήλινες γλάστρες. The real thing. Με όλη τη γοητεία και τη φινέτσα ενός φυσικού υλικού. Εξακολουθούν να είναι η πρώτη προτίμηση όλων μας από αισθητικής άποψης. Η δημιουργία τους έχει εξελιχθεί σε τέχνη και μπορεί κανείς να αγοράσει πραγματικά πανέμορφα κομμάτια.

Πλεονέκτημα: ότι πιο φυσικό, πολύ καλαίσθητες και έχουν πόρους που επιτρέπουν καλύτερο αερισμό των ριζών.
Μειονέκτημα: πολύ βαριές και δύσκολες στη μεταφορά, σπάνε, βγάζουν λεκέδες στο δάπεδο, με τον καιρό κατακάθονται άλατα που κάνουν ασπρίλες στον πηλό και δεν καθαρίζονται, επειδή έχουν πόρους η υγρασία εξατμίζεται γρηγορότερα.
Ε) Πολύ Ακριβή Λύση
Όχι, δεν θα σας πούμε για designer γλάστρες, δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο ακόμα. Δεν αποκλείεται βέβαια να το δούμε κι αυτό σύντομα. Μιλάμε για πήλινες γλάστρες που όμως είναι ψημένες με χρώμα και λούστρο, σε διάφορα χρώματα ή και ζωγραφισμένες. Εδώ υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και διαστάσεων.

Πλεονέκτημα: πολύ όμορφες, σε ποικιλία χρωμάτων για να σπάσετε τη μονοτονία του πηλού. Δεν έχουν πόρους άρα διατηρούν καλύτερα την υγρασία.
Μειονέκτημα: πολύ ακριβές, σπάνε, το ίδιο βαριές με τις πήλινες, το σμάλτο εύκολα ραγίζει με τον καιρό, κυρίως εξαιτίας των αλλαγών θερμοκρασίας. Λόγω του σμάλτου, αυτές οι γλάστρες δεν έχουν πόρους. Αν δεν έχουν τρύπες αποστράγγισης, είναι πολύ δύσκολο να τις τρυπήσετε χωρίς να σπάσουν.
Σε γενικές γραμμές, το τι θα διαλέξετε εναπόκειται στο πόσα χρήματα μπορείτε να ξοδέψετε και στο τι σας αρέσει περισσότερο.
Μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε όταν αγοράζετε γλάστρες:
- Πάντα να αγοράζετε γλάστρες έχοντας στο νου σας συγκεκριμένα φυτά ή χρήση για να επιλέξετε το σχήμα και το μέγεθος.
- Αν αγοράζετε γλάστρα για να μεταφυτεύσετε κάποιο από τα φυτά σας, επιλέξτε γλάστρα 1-2 νούμερα μεγαλύτερη από αυτήν στην οποία ήδη βρίσκεται.
- Πριν αγοράσετε για συγκεκριμένο φυτό, ελέγξτε αν χρειάζεται βαθιά ή ρηχή γλάστρα. Γενικά τα φυτά που γίνονται πολύ ψηλά χρειάζονται βαθιές γλάστρες που να υποστηρίζουν το ριζικό τους σύστημα και το βάρος του φυτού.
- Για όλες τις γλάστρες αγοράζετε και το αντίστοιχο πιατάκι αποστράγγισης. Μην το ξεχνάτε, σας φαίνεται περιττό όμως είναι απαραίτητο.
- Για κάθε γλάστρα, ειδικά για τις μεγάλες και βαριές, προτιμήστε να αγοράσετε μεταλλικές βάσεις 2 επιπέδων για να τις στηρίξετε. Στο επάνω επίπεδο μπαίνει η γλάστρα και στο κάτω το πιατάκι ώστε να μπορείτε εύκολα να το αφαιρείτε για άδειασμα και καθάρισμα. Οι βάσεις θα σας γλιτώσουν κι από τους λεκέδες που αφήνουν οι γλάστρες στο δάπεδο.
- Όταν επιλέγετε τέτοιες βάσεις διαλέξτε αυτές που έχουν πλαστικό στα ποδαράκια ή φτιάξτε εσείς κάτι ανάλογο για να αποφύγετε και τους λεκέδες σκουριάς που θα σχηματιστούν σύντομα στο δάπεδο της βεράντας σας.
- Όταν αγοράζετε γλάστρες, αναρωτηθείτε αν έχετε χαλίκι και άμμο για να βάλετε στον πάτο. Αν όχι, αγοράστε.
- Επίσης υπάρχουν μεταλλικές βάσεις για να κρεμάτε ζαρντινιέρες στα κάγκελα. Οι περισσότερες δεν έχουν θέση για πιατάκι, οπότε θυμηθείτε να ελέγξετε αυτή τη λεπτομέρεια όταν αγοράζετε.
- Αγοράστε βάσεις και ζαρντινιέρες την ίδια στιγμή, από το ίδιο κατάστημα για να τις δοκιμάσετε και να είστε σίγουροι ότι ταιριάζουν στο μέγεθος.
- Στο εμπόριο θα βρείτε και κρεμαστές γλάστρες. Πριν αγοράσετε σκεφθείτε το χώρο σας και αν έχετε από πού να τις κρεμάσετε. Αγοράστε ατσαλόβιδες, τα αντίστοιχα ούπα και βάσεις τύπου Γ για να τις στηρίξετε.
- Αν πρόκειται να φυτέψετε αναρριχώμενα ή φυτά που χρειάζονται υποστήριξη, αγοράστε στηρίγματα (πασσάλους, καλάμια, μεταλλικές βέργες) την ίδια μέρα που αγοράζετε τις γλάστρες. Στη μεταφύτευση το στήριγμα πρέπει να μπει στο χώμα πριν το φυτό κι όχι μετά γιατί θα τραυματίσει τις ρίζες.
- Πριν φυτέψετε οτιδήποτε στη γλάστρα, βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα όσα χρειάζεστε σε επάρκεια. Χαλίκι/άμμο/φελλό/πέτρες για τη βάση, όσο χώμα θα χρειαστείτε, εργαλεία, στηρίγματα και σύρμα για να δέσετε το φυτό.
- Καθαρίζετε συχνά τα πιατάκια από τις γλάστρες για να μην δημιουργούνται εστίες μόλυνσης.
- Καθαρίζετε συχνά με βρεγμένο σφουγγάρι ή βουρτσάκι την εξωτερική επιφάνεια της γλάστρας. Θα τρομάξετε όταν συνειδητοποιήσετε πόση σκόνη και καυσαέριο είχε μαζέψει.
- Γλάστρες που μένουν άδειες, πριν χρησιμοποιηθούν και πάλι, πρέπει να πλυθούν καλά και να τριφτούν εσωτερικά και εξωτερικά με νερό και χλωρίνη και να μείνουν 1-2 μέρες στον αέρα για να στεγνώσουν και να απολυμανθούν.
- Συχνά στις γλάστρες σας καταλήγουν διάφορα σκουπιδάκια ή τα αποτσίγαρα των επισκεπτών. Πετάξτε τα αμέσως μόλις τα δείτε. Δεν έχουν καμία χρησιμότητα ως λίπασμα (παρά τη φήμη) κι επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα αφήσετε εκεί για μία πενταετία ώστε να διασπαστούν από την ίδια τη φύση.
- Όταν βρέχει δυνατά, το χώμα από τη γλάστρα εύκολα καταλήγει στη βεράντα και μετά στα παπούτσια σας ή στα πόδια του σκύλου και στη συνέχεια στο σαλόνι σας. Καλή ιδέα είναι να τοποθετήσετε πάνω στο χώμα πέτρες, βότσαλα της θάλασσας (που θα πλύνετε όμως πρώτα πολύ καλά) ή ένα στρώμα από άχυρο ώστε η βροχή να μην πετάει έξω το χώμα. Η απλούστατα, αν έχετε τέντες, κατεβάστε τις όταν βρέχει.
- Σε περίπτωση παγωνιάς, μην ποτίζετε, ειδικά τις πήλινες γλάστρες. Όταν το νερό παγώσει η γλάστρα σας μπορεί να σπάσει.
- Βάλτε ετικέτες στις γλάστρες σας με όνομα φυτού, ημερομηνία αγοράς ή μεταφύτευσης κι όποια άλλη πληροφορία θεωρείτε χρήσιμη. Για ετικέτες χρησιμοποιήστε ανεξίτηλο μαρκαδόρο και υλικά που αντέχουν στη βροχή όπως π.χ. πλαστικά ξυλάκια παγωτού, πλαστικές σπάτουλες που ο παιδίατρος χρησιμοποιεί στα βλαστάρια σας κ.λ.π.

Και τι θα βάλετε μέσα στις γλάστρες; Χώμα βέβαια! Αγοράσατε χώμα; Το τι χώμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε είναι μία τελείως διαφορετική ιστορία.
  
ΠΗΓΗ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΑΦΝΗΣ


http://www.back-to-nature.gr/2013/02/blog-post_2128.html

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΑΦΝΗΣ

Η δάφνη είναι ένας πράσινος θάμνος, που ευδοκιμεί σε όλη την περιοχή της Μεσογείου και χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους για διάφορους σκοπούς εδώ και αιώνες.
Ιστορία

Ένας αρχαίος ελληνικός μύθος λέει ότι η Δάφνη ήταν μια όμορφη νύμφη, κόρη του ποταμού Πηνειού. Ζούσε στα δάση, ήταν κυνηγός και είχε αφιερωθεί στην θεά Άρτεμη. Ήταν πολύ όμορφη και είχε πολλούς θαυμαστές, αλλά τους απέρριπτε όλους. Ένας από αυτούς ήταν ο θεός Απόλλωνας, ο οποίος ερωτεύτηκε τη Δάφνη και την κυνήγησε. Αυτή τότε έτρεξε κοντά στον πατέρα της και του ζήτησε να την προστατέψει. Τότε ο Πηνειός την μεταμόρφωσε σε φυτό και ρίζωσε κοντά στις όχθες του. Όταν ο Απόλλωνας διαπίστωσε οτι η αγαπημένη του έγινε δέντρο, έκοψε μερικά κλαδιά και έπλεξε ένα στεφάνι στη μνήμη της. Έκανε τη δάφνη ιερό φυτό και την καθιέρωσε ως έπαθλο στους πρωταθλητές.
Καλλιέργεια

Αειθαλές μικρό δένδρο ή θάμνος (στενόφυλλη ή πλατύφυλλη). Τα φύλλα είναι εναλλασσόμενα, ακέραια, λογχοειδή, βαθυπράσινα με μικρό μίσχο και με ελαφρά κυματοειδή μορφή, ενώ ο καρπός είναι δρύπη με σαρκώδες περικάρπιο και μεγάλο σπέρμα.
 
Ως αυτοφυής απαντάται σε διάφορα μέρη της χώρας.
Προτιμά δροσερά παραθαλάσσια μέρη και νησιά και ευδοκιμεί σε ασβεστολιθικά και καλά αρδευόμενα εδάφη.

Το έδαφος μπορεί να είναι φτωχό-πλούσιο και όξινο-αλκαλικό (pH=4.5-8.2).
Τρόπος πολλαπλασιασμού :Με σπόρο και με μοσχεύματα
Είναι δύσκολο και θέλει πολύ υπομονή να φυτευτεί σαν σπόρος, οπότε είναι καλύτερα να πάρετε ένα μικρό φυτό από κάποιο φυτώριο. Μεταφυτέψτε το την άνοιξη σε μία μεγαλύτερη γλάστρα ή σε ένα ηλιόλουστο σημείο του κήπου. Η δάφνη αγαπά τον ήλιο και τη ζέστη αλλά όχι το κρύο και τον παγετό. Αν ζείτε σε περιοχή που έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, προτιμήστε να τη φυτέψετε σε γλάστρα για να μπορείτε να την μεταφέρετε σε εσωτερικό χώρο το χειμώνα. Αν την φροντίσετε από το κρύο, μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια και να γίνει μέχρι και 3 μέτρα ύψος. 

Εποχή φύτευσης-σποράς : Τα προερχόμενα από το σπορείο μεταφυτεύονται στα 4 πρώτα φύλλα μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να μεταφυτευθούν στο χωράφι.
Σε συστηματική καλλιέργεια οι αποστάσεις φύτευσης, σε ρόμβους, έχουν πλευρές 3-4μ.
Είναι αναγκαίες όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες (καταπολέμηση ζιζανίων, λίπανση, άρδευση).
Συγκομιδή :Τα φύλλα συλλέγονται Αύγουστο-Σεπτέμβριο με κλάδεμα των κορυφών των βλαστών. Ακολουθεί αποφύλλωση και ξήρανση (φυσική ή τεχνητή).
Η επιτρεπόμενη υγρασία είναι ≤13%.
  
Αποδόσεις ;Η αναλογία ξηρών προς χλωρά δαφνόφυλλα είναι 40% περίπου.
Σε αιθέριο έλαιο: τα χλωρά 1%, τα ξηρά 2% και οι καρποί 3%.


Λόγω της έντονης μυρωδιάς των φύλλων της δάφνης, τα έντομα απωθούνται και είναι ένα ανθεκτικό φυτό στις ασθένειες. Η μόνη περιποίηση που ίσως να χρειαστεί είναι λίγο κλάδεμα, ανάλογα με τα γούστα σας, ή καθάρισμα των ξεραμένων φύλλων. Το συχνό πότισμα και το καλό χώμα θα της δώσουν ότι χρειάζεται για να μεγαλώσει και να γίνει ένα γερό φυτό.Το δεύτερο χρόνο της ζωής της θα έχετε την ευκαιρία να μαζέψετε τα ώριμα φύλλα και να τα αφήσετε να αποξηραθούν σε σκοτεινό και ξηρό μέρος για λίγες μέρες. Μόλις ξεραθούν θα ελευθερώσουν τα αρώματα τους και τότε είναι καλό να τα αποθηκεύσετε σε ένα βάζο για να τα χρησιμοποιείτε όταν θέλετε στη μαγειρική.
Χρήσεις
Χρησιμοποιείται στην μαγειρική ως άρτυμα και στην κονσερβοποιία ψαριών και κρεάτων. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, σαπωνοποιία και σε βιομηχανίες τροφίμων. Θεωρείται αντιρρευματικό και διευκολύνει την πέψη.
Αν και η δάφνη είναι τόσο όμορφο φυτό που μπορεί να φυτευτεί για να ομορφύνει τον κήπο μας, η κύρια χρήση της είναι σαν μπαχαρικό στη μαγειρική. Τα σκούρα πράσινα φύλλα της έχουν ένα εξαιρετικό άρωμα, ειδικά όταν αποξηραθούν. Τα προσθέτουμε στο φαγητό για να αφήσουν αυτή την υπέροχη γεύση κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και τα αφαιρούμε πριν ξεκινήσουμε το γεύμα.

Η δάφνη προσθέτει υπέροχη γεύση σε σούπες, σάλτσες και βραστά φαγητά. Επίσης χρησιμοποιείται φαρμακευτικά από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από τα πολύ παλιά χρόνια. Το αιθέριο έλαιο της δάφνης χρησιμοποιείται για μασάζ σε πιασμένους μυς αλλά και σε ρευματοπάθειες. Λέγεται ότι το υπέροχο άρωμα της καθαρίζει το μυαλό και φέρνει διαύγεια. Ακόμη και ότι μπορεί να ηρεμήσει την υστερία. Ένα άλλο παραδοσιακό γιατροσόφι θέλει τη δάφνη να ανακουφίζει από τους πόνους στο στομάχι και να ρίχνει τον πυρετό.

ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

http://tera-amou.pblogs.gr/2013/09/krathse-moy-mia-alhtheia-gia-to-telos.html

ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

03 Σεπ 2013

2 Σχόλια

κατάλογος.jpg
Πριν μόλις έναν μήνα ο Βασίλης Μόσχης μάς πρότεινε τη δεύτερη συγγραφική του δουλειά με τίτλο "Κράτησέ μου μια αλήθεια για το τέλος" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός. Με ένα εξώφυλλο απολύτως ταιριαστό με την υπόθεση, καλεί τον κάθε αναγνώστη σε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, από το σήμερα μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα, χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα, της Κατοχής και του Εμφυλίου..
Απ' τις πρώτες κιόλας γραμμές το σκηνικό ενός φόνου, οι περιγραφές και η αγωνία για ό, τι τελικά συνέβη σε κείνο το διαμέρισμα της πολυκατοικίας αποτελούν λόγους ικανούς να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον. Πολυπρόσωπο το μυθιστόρημα μα αλλιώς δεν γινόταν αφού στην ουσία τυλίγονται σαν σε γαϊτανάκι ιστορίες φαινομενικά διαφορετικών και άσχετων μεταξύ τους ανθρώπων. Όμως το παρελθόν ως ειθισται κρατά τους κωδικούς που ξεκλειδώνουν την κοινή μοίρα ή την ειμαρμένη και τα παιχνίδια της επάνω στις ζωές μας. Στο μέρος της ιστορίας που αναφέρεται στο σήμερα οι ήρωες είναι τόσο αληθοφανείς ώστε ο αναγνώστης δεν δυσκολεύεται διόλου να ταυτιστεί μαζί τους. 
Τριτοπρόσωπη σε όλο το έργο η αφήγηση με ελάχιστες μονάχα παρεμβολές του συγγραφέα, τις φορές που μοιάζει να διερωτάται για τους λόγους που οδήγησαν τον εκάστοτε ήρωα να πράξει  με τον συγκεκριμένο τρόπο. Περισσότερο με αίσθηση έχει να κάνει παρά με σαφή παρεμβολή, γιατί αυτό που ενδιαφέρει τον συγγραφέα είναι να παραμείνει θεατής, να μεταφέρει "αντικειμενικά" την ιστορία που ξετυλίγεται μπροστά του.
 Βρήκα τη γλώσσα απλή σε γενικές γραμμές, κατανοητή, άμεση, τον λόγο μικροπερίοδο ως επί το πλείστον και από τα σχήματα λόγου η παρομοίωση είναι αυτή που κόβει πρώτη το σχοινί.
Μ' άρεσε η μέριμνα για το λεξιλόγιο. Ο συγγραφέας φρόντισε να συνάδει προς την εποχή που μας περιέγραφε. Βρήκα υπέροχα τα αποσπάσματα για ο πέρασμα των Γερμανών από τα χωριά και τις βιαιότητές τους, την σκηνή με την εξαφάνιση στο δάσος. Ανατρίχιασα στη σκηνή με την αναζήτηση του νεκρού...
Η μόνη μου ένσταση έχει να κάνει μονάχα σε ό, τι αφορά στην έκταση των διαλόγων στις σκηνές που αναφέρονται στην σημερινή εποχή.
Το βιβλίο βρίσκεται ήδη στις λίστες με τα ευπώλητα και συνεχίζει την ανοδική του πορεία.
Εύχομαι και ακόμη ψηλότερα.
Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο
Ο Γεράσιμος Χαλκιάς γίνεται έρμαιο εκβιαστικών και απειλητικών τηλεφωνημάτων. Τον κατατρέχει ένα παρελθόν που χάνεται στα μαύρα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου. Ο Αλέξης Μακρής, διάσημος ηθοποιός, βρίσκεται αντιμέτωπος με απροσδόκητες αποκαλύψεις. Ακολουθεί τις ανατροπές της ζωής του, που τον οδηγούν σε μια εκπληκτικά αναπάντεχη αλήθεια. Είναι και η ζωή ένα μεγάλο θέατρο; Η Δανάη Ρήγα ερωτεύεται παράφορα τον Νικόλα Χαλκιά. Ζει ένα μεγάλο έρωτα, αλλά οι ανατροπές την φέρνουν σε αδιέξοδα. Τι μπορεί να συμβεί; Η Αργυρώ Λάμπρου αντιμετωπίζει ένα παρελθόν που προκαλεί πόνο με βλέμμα γεμάτο απορίες αλλά και αισιοδοξία.

Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, οι ήρωες του οποίου συγκρούονται με τα συναισθήματά τους σε ένα γαϊτανάκι εκπλήξεων και ανατροπών. Μια σκληρή ιστορία οικογενειών, που ξετυλίγεται στον τουρκοκρατούμενο Όλυμπο και τα γύρω χωριά του, το Λιτόχωρο, τον Πλαταμώνα, τον Άγιο Παντελεήμονα, το Λιβάδι Ολύμπου, την εποχή της Κατοχής και του Εμφυλίου και συνεχίζει στη μεταπολεμική Αθήνα, στο Σούνιο, στην Ύδρα.
Επισκεφθείτε το ιστολόγιο του συγγραφέα με κλικ εδώ
Βρείτε τον συγγραφέα στο Facebook με κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο
ιστολόγιο Τέρα Άμου ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ (1).jpg
ιστολόγιο Τέρα Άμου ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ (2).jpg
capture-20130901-103747.png

Δημοφιλείς αναρτήσεις