Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Αν ακούσατε ότι έρχεται καύσωνας

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Καλλιεργητικές Πρακτικές.
Αν ακούσατε ότι έρχεται καύσωνας, πρέπει να διαβάσετε αυτό...
 
Οι υψηλές θερμοκρασίες, ο καύσωνας και η έντονη ηλιοφάνεια του καλοκαιριού είναι προβλήματα που ταλαιπωρούν κάθε αγρότη και κηπουρό, αν και τις…
share24.grΟι υψηλές θερμοκρασίες, ο καύσωνας και η έντονη ηλιοφάνεια του καλοκαιριού είναι προβλήματα που ταλαιπωρούν κάθε αγρότη και κηπουρό, αν και τις περισσότερες φορές οι επιπτώσεις τους πάνω στην καλλιέργεια και τα φυτά είναι ύπουλες, μιας και δύσκολα αναγνωρίζονται από κάποιο που δεν έχει πείρα πάνω σε αυτά.

Πώς επηρεάζονται τα φυτά από τις υψηλές θερμοκρασίες;

  Όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 30℃ τα φυτά αρχίζουν να παρουσιάζουν έντονο στρες και η σοβαρότητα αυτού του προβλήματος ποικίλει ανάλογα με τις ιδανικές θερμοκρασίας που χρειάζεται κάθε φυτό για τη φυσιολογική του ανάπτυξη.

1.Προβλήματα στην ανάπτυξη

  Το μαρούλι, το σπανάκι, το κουνουπίδι και άλλα φυτά που καλλιεργούνται τους χειμερινούς μήνες επηρεάζονται πιο εύκολα από τις υψηλές θερμοκρασίες. Τέτοια φυτά παρουσιάζουν προβλήματα στη βλαστική τους ανάπτυξη και μένουν νάνα όταν εκτεθούν στη ζέστη. Οι φυλλώδεις καλλιέργειες δεν αποδίδουν την παραγωγή που αναμέναμε.

2.Πτώση ανθέων και καρπών

  Το φυτό όταν στρεσάρεται από τις υψηλές θερμοκρασίες προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια και ο καλύτερος τρόπος για να κάνει κάτι τέτοιο είναι να περιορίσει την καρποφορία του μιας και αυτή το εξαντλεί.
  Έτσι, φυτά όπως η μελιτζάνα και η φασολιά δεν θα ανθήσουν ή θα ρίξουν γρήγορα τα άνθη τους για να μην γονιμοποιηθούν. Επίσης, οι πιπεριές και οι ντομάτες θα δώσουν λιγότερα άνθη ή θα τα ρίξουν για να καλύψουν άλλες ανάγκες.

3.Ηλιοεγκαύματα

  Η έντονη ακτινοβολία του ηλίου προκαλεί εγκαύματα στους καρπούς και στα φύλλα των φυτών, κυρίως μετά το πότισμα, αν σταγόνες του ποτίσματος έχουν πέσει πάνω στο φυτό. Τα εγκαύματα αυτά παρουσιάζονται σαν λευκές κηλιδώσεις πάνω σε καρπούς και φύλλα και μερικές φορές μπορεί να τα συγχέουμε με τοξικότητα σε ζιζανιοκτόνο.

4.Συστροφή φύλλων προς τα μέσα και εικόνα μαρασμού

  Τα φυτά στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την έκθεση στην έντονη ακτινοβολία και στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου το μεσημέρι τείνουν να “κλείνουν” τα φύλλα τους προς τα μέσα, ώστε να μειώσουν την επιφάνεια του ελάσματος που δέχεται την ακτινοβολία. Αυτή η αντίδραση του φυτού γίνεται αντιληπτή σαν ένας ελαφρύς μαρασμός, αλλά είναι κάτι φυσιολογικό που συμβαίνει στον καύσωνα και δεν πρέπει να μας ανησυχεί.

5 Τρόποι να μειώσουμε το στρες των φυτών κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα

1.Ποτίζουμε νωρίς το πρωί

Το πότισμα είναι πολύ βασικό να γίνεται σωστά σε περιόδους καύσωνα. Τα φυτά αντλούν το νερό που χρειάζονται από τις ρίζες και το αποβάλουν με την μορφή υδρατμών από τα στόματα των φύλλων. Ένα φυτό λειτουργεί σαν μια μεγάλη αντλία ή ένα καλαμάκι που πίνουμε τον φραπέ μας. Από τα ανοικτά στόματα των φύλλων το νερό φεύγει στην ατμόσφαιρα, κάτι που προκαλεί πτώση του υδατικού δυναμικού στις ρίζες και τις ωθεί να απορροφήσουν νερό από το έδαφος. Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκουμε δροσιά κάτω από τα δέντρα τους θερινούς μήνες.
  Όταν επικρατεί καύσωνας, το φυτό έχει το δίλημμα αν θα πρέπει να κρατήσει τα στόματα των φύλλων ανοικτά κατά τη διάρκεια του μεσημεριού και το απόγευμα. Θέλει να απορροφήσει διοξείδιο του άνθρακα για τη φωτοσύνθεση, αλλά ταυτόχρονα, όπως είπαμε πιο πάνω, χάνει υγρασία. Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας τα στόματα είναι έτσι κι αλλιώς κλειστά, αφού δεν μπορεί να γίνει φωτοσύνθεση απουσία ήλιου.
  Επομένως, ιδανικές ώρες για το φυτό να έχει τα στόματα των φύλλων ανοικτά και να απορροφήσει ικανοποιητική ποσότητα νερού πριν αυτό εξατμιστεί από το έδαφος είναι οι πολύ πρωινές ώρες. Εδώ να πούμε πως το πρωινό πότισμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σήψεων και ασθενειών των ριζών.

2.Πυκνή φύτευση ή συγκαλλιέργεια με φυτά που ρίχνουν σκιά στο έδαφος

  Πυκνή φύτευση, αλλά όχι υπερβολικά πυκνή φύτευση που μπορεί να οδηγήσει σε μυκητολογικές ασθένειες. Αυτή είναι μια μέθοδος κατάλληλη να εφαρμοστεί σε καλλιέργειες φυλλωδών λαχανικών, όπως το μαρούλι, το σπανάκι, αλλά και σε φυτά όπως το κολοκύθι, το πεπόνι. Το σκεπτικό αυτής της μεθόδου είναι πως τα πλατιά φύλλα αυτών των φυτών θα ρίξουν σκιά στο έδαφος κατά τη διάρκεια της μέρας, κι έτσι θα συγκρατήσουν την υγρασία στις ρίζες.
  Το ίδιο αποτέλεσμα μπορούμε να έχουμε και σε περιπτώσεις συγκαλλιέργειας με αυτά τα φυτά. Ένας εναλλακτικός τρόπος να διατηρήσουμε την υγρασία του εδάφους γύρω από τις ρίζες, είναι να εφαρμόσουμε εδαφοκάλυψη γύρω από τη βάση του στελέχους με ξερά φύλλα, ροκανίδια ή άχυρα. Επίσης με την εδαφοκάλυψη δεν θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα ζιζάνια.

3.Αποφύγετε τη χρήση λιπασμάτων

  Σε περιόδους καύσωνα και ενώ παρατηρείτε ότι τα φυτά σας στρεσάρονται από την υπερβολική θερμοκρασία και ρίχνουν τα άνθη τους, ίσως να θεωρήσετε ότι χρειάζονται λίπασμα για να συνέλθουν. Αυτή είναι μια τελείως λανθασμένη σκέψη. Τα φυτά εκείνη τη στιγμή θέλουν να μειώσουν τις βιολογικές τους διεργασίες και το μεταβολισμό τους. Η βλαστική ανάπτυξη θα τα εξουθενώσει, κι έτσι αν εφαρμόσετε λίπανση με άζωτο ή με ιχνοστοιχεία αυτό που θα κάνετε είναι να τα πιέσετε και να τα στρεσάρετε περισσότερο.
  Για μια ισορροπημένη λίπανση, παρακολουθείστε το δελτίο καιρού και προγραμματίστε να κάνετε την εργασία αυτή σε μέρες που η θερμοκρασία θα είναι πιο ήπια. Αυτό θα βοηθήσει αρκετά τα φυτά σας να χρησιμοποιήσουν τους θρεπτικούς πόρους πιο αποτελεσματικά κι εσάς να εξοικονομήσετε χρήματα χωρίς να προβαίνετε σε σπάταλες ενέργειες που δε θα έχουν αποτέλεσμα.

4.Μαζέψτε τους ώριμους καρπούς πριν τον καύσωνα

  Κάτι το οποίο θα βοηθήσει τρομερά τα φυτά της καλλιέργειάς σας είναι να συγκομίσετε τους ώριμους καρπούς λίγο πριν έρθει ο καύσωνας. Αν έχει έρθει η ώρα να μαζέψετε το επόμενο χέρι και βλέπετε στο δελτίο καιρού πως επίκειται καύσωνας σε λίγες μέρες, κάντε το γρήγορα. Όταν οι ώριμοι καρποί μένουν πάνω στο φυτό καταναλώνουν ενέργεια και θρεπτικούς πόρους από αυτό στρεσάροντάς το περισσότερο και καθυστερώντας την επόμενη ανθοφορία, όπως στην πιπεριά, τη ντομάτα, τα κολοκυθάκια, τη μελιτζάνα.
  Οι σπόροι των ώριμων καρπών τείνουν να πάρουν την τελική τους μορφή κι εκκρίνουν ουσίες που επηρεάζουν το φυτό να στέλνει τα θρεπτικά συστατικά της φωτοσύνθεσης σε αυτούς και στους καρπούς. Όταν μαζέψετε τους καρπούς πριν τον καύσωνα το φυτό θα ανακουφιστεί από την αποφυγή μιας τεράστιας σπατάλης πόρων και θα εξοικονομήσει τέσσερις φορές την ενέργεια που θα χρησιμοποιούσε σε αντίθετη περίπτωση.

5.Χρησιμοποιήστε ένα δίχτυ προστασίας από τον ήλιο

  Αγοράστε ένα δίχτυ προστασίας από τον ήλιο για τα φυτά σας. Ταυτόχρονα θα τα προστατεύσει και από τον άνεμο, τα πουλιά κι από άλλες καταστροφικές γι΄ αυτά συνθήκες που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Ένα τέτοιο δίχτυ θα εμποδίσει την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου να φτάσει στα φυτά σας και να τους προκαλέσει εγκαύματα, χωρίς να επηρεάσει την ικανότητά τους να φωτοσυνθέσουν.
  Στην αγορά μπορείτε να βρείτε τέτοια δίχτυα με μεγάλη ποικιλία σε πυκνότητα ύφανσης που μπορούν να ρίχνουν από 15% έως 90% σκιά στα φυτά σας τις μέρες του καύσωνα.
Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)
share24.gr / Καλλιεργητικές Πρακτικές

Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook —> Καλλιεργητικές Πρακτικές

Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική σε άλλο ιστότοπο θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας και σύνδεσμο (link) στο άρθρο, καθώς και στη σελίδα Καλλιεργητικές Πρακτικές στο facebook επίσης με ενεργό σύνδεσμο. Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση απαγορεύεται. Κάθε αναδημοσίευση σε έντυπο μέσο απαγορεύεται.

Η καταστροφή του Δράμαλη

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του Ilias Kypriadis.
Α ΡΕ ΚΑΠΕΤΑΝΙΕ!!!! ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ.....
http://www.eleftherostypos.gr/istories/116733-i-katastrofi-toy-dramali-san-simera-o-kolokotronis-tapeinose-to-toyrkiko-askeri/

Η καταστροφή του Δράμαλη – Σαν σήμερα ο Κολοκοτρώνης ταπείνωσε το τούρκικο ασκέρι

 
Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017, 11:26πμ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Σαν σήμερα το 1822 οι Ελληνες με αρχηγό τον Θεόδωρο Καλοκοτρώνη κατατρόπωσαν τον στρατό του Δράμαλη στην μάχη στα Δερβενάκια που έμεινε στην ιστορία ως η «καταστροφή του Δράμαλη».
Τα Δερβενάκια ήταν δύο από τα τέσσερα μικρά ορεινά περάσματα, μεταξύ Κορίνθου και κοιλάδας Άργους, εξ ου και η ονομασία της.
Ο Κολοκοτρώνης γνωρίζοντας πως έπρεπε να σταματήσει η πορεία του Δράμαλη. Οταν έφτασε το τουρκικό ασκέρι στο Αργος  στις 12 Ιουλίου τα πάντα είχαν ερημώσει στον κάμπο καθώς οι Ελληνες είχαν κάψει τα πάντα. Μέρα με τη μέρα όμως ο οθωμανικός άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά επισιτιστικά προβλήματα. Επιπλέον, το καλοκαίρι του 1822 ήταν ιδιαίτερα θερμό, την άνοιξη υπήρξαν λίγες βροχοπτώσεις και τα περισσότερα πηγάδια και ρέματα γύρω από το Άργος είχαν στερέψει. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Δράμαλης άρχισε να σκέπτεται σοβαρά τη διακοπή της εισβολής και την επάνοδο στην Κόρινθο.
Στις 26 Ιουλίου ο Δράμαλης αποφάσισε να επιστρέψει προσωρινά στην Κόρινθο και κινήθηκε προς τα Δερβενάκια, στενό που ενώνει την αργολική με την κορινθιακή πεδιάδα. Η βασική διάβαση, με βάση το σχέδιο του Θ. Κολοκοτρώνη, φυλαγόταν από τον Αντώνη Κολοκοτρώνη και περίπου 1.500 άντρες. Παράλληλα ο Θ. Κολοκοτρώνης είχε τοποθετήσει τον Πλαπούτα με περίπου 800 άντρες στο Σχινοχώρι για να φυλάει τη βορειοδυτική έξοδο της Αργολίδας προς τη Στυμφαλία, και τους Νικηταρά – Παπαφλέσσα στο Στεφάνι – Αγιονόρι, με άλλους 800 άντρες για να φυλάξουν την τρίτη διάβαση προς την Κλένια.
Οι Τούρκοι της εμπροσθοφυλακής μπήκαν στο στενό πέρασμα και όταν έφτασαν στην έξοδο δέχτηκαν τα πυρά των κρυμμένων Ελλήνων. Λίγοι πέρασαν προς την πεδιάδα της Κουρτέσας και ο κύριος όγκος οπισθοχώρησε με μεγάλες απώλειες.
Αφού αυτό το πέρασμα φυλαγόταν καλά από τους Έλληνες, η εμπροσθοφυλακή και το κύριο σώμα στράφηκαν προς το δεύτερο κοντινό πέρασμα, αυτό του Άγιου Σώστη, ανατολικά από την κύρια διάβαση.
Αυτό το πέρασμα ήταν πολύ ανηφορικό και πιο δύσκολο για τους πεζούς και τα ζώα, αλλά οι Τούρκοι το βρήκαν αφύλακτο και άρχισαν να περνούν προς την Κουρτέσα, ενώ τα τμήματα του Αντώνη Κολοκοτρώνη τους πλευροκοπούσαν.
Εν τω μεταξύ, το σώμα των Νικηταρά – Παπαφλέσσα, το μεσημέρι ειδοποιήθηκε με σήματα καπνού ότι ο Δράμαλης κινείται προς τα Δερβενάκια. Ανασυντάχτηκε και με γρήγορη πορεία έφτασε το απόγευμα στις κορυφές ανατολικά, πάνω από τον Αγιο Σώστη, και είδαν τους Τούρκους που περνούσαν προς την Κουρτέσα. Τότε επιτέθηκαν αμέσως στους Τούρκους που βρέθηκαν ανάμεσα σε δύο πυρά, ανατολικά οι νεοφερμένοι και δυτικά τα τμήματα του Α. Κολοκοτρώνη.
Η μάχη κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα και οι Τούρκοι είχαν τρομακτικές απώλειες, σε ανθρώπους, ζώα και υλικά. Όταν σκοτείνιασε, η προσπάθεια των Τούρκων σταμάτησε και γύρισαν στην Τίρυνθα όπου είχαν και πριν το στρατόπεδό τους. Οι απώλειες των Τούρκων, κατά την 26η Ιουλίου, και με βάση τη διασταύρωση απομνημονευμάτων, άλλων ειδήσεων και εγγράφων, υπολογίζονται περίπου στους 2.500 – 3.000 νεκρούς και τραυματίες.
Η καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη ολοκληρώθηκε στη μάχη του Αγιονορίου, στις 28 Ιουλίου 1822.

ΓΙΑ ΧΑΤΙΡΙ ΣΟΥ - ΖΩΗ ΦΥΤΟΥΣΗ

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
 
Στίχοι: Βαγγέλης Γκούφας ** Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος ** Ελληνική ταινία: ''Το ταξίδι'', 1962 ** Οπτικοποίηση: Στέλλα Δενδηλιάρη ** Τα γλυκά φιλιά σου πικρό ...
youtube.com
Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐ 2010
Στίχοι: Βαγγέλης Γκούφας **
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος **
Ελληνική ταινία: ''Το ταξίδι'', 1962 **
Οπτικοποίηση: Στέλλα Δενδηλιάρη **

Τα γλυκά φιλιά σου
πικρό τραγούδι τα 'χω κάνει φυλαχτό
Την πλατιά αγκαλιά σου
λευκό λουλούδι άνοιξε για να κρυφτώ
Τα πουλιά ταξίδεψαν στο καλό
κι έμεινα να σ' αγαπώ
καθώς ο γλάρος δε μακραίνει απ' το γιαλό

Για χατίρι σου ξημερώνει
βγαίνει η πούλια
βγαίνει ο αυγερινός
γοργοφτέρουγο χελιδόνι
ντύνεται γαλάζια ο ουρανός

Τα πουλιά ταξίδεψαν στο καλό
κι έμεινα να σ' αγαπώ
καθώς ο γλάρος δε μακραίνει απ' το γιαλό

* I do not own the rights of the song or the images/video clips. No copyright intended. It's only for entertainment - All rights belong to the producers. *

βάλτε τα… βλήτα στο πιάτο σας!

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη idiva.gr.

Τώρα το καλοκαίρι βάλτε τα… βλήτα στο πιάτο σας!

Κοινοποιήστε στο Facebook Είναι καλοκαίρι, με τις θερμοκρασίες συχνά να χτυπούν κόκκινο και τον ήλιο να μας “καίει» διακριτικά με τις φλογερές του ακτίνες. Αυτή… την εποχή του χρόνου, οι περιβαλλοντικές συνθήκες μειώνουν…
idiva.gr
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2017/07/blog-post_798.html#more
Είναι καλοκαίρι, με τις θερμοκρασίες συχνά να χτυπούν κόκκινο και τον ήλιο να μας «καίει» διακριτικά με τις φλογερές του ακτίνες. Αυτή... την εποχή του χρόνου, οι περιβαλλοντικές συνθήκες μειώνουν κάπως την όρεξή μας για βαριές και λιπαρές τροφές, ενώ αντίθετα μας κάνουν να λαχταρούμε δροσερά φαγητά με βάση τα λαχανικά και τα ελαφριά μυρωδικά. Τι πιο ιδανική στιγμή λοιπόν, για να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή τα χόρτα! Καταπράσινα, φυλλώδη και λαχταριστά μας χαρίζουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για καλή υγεία και εξωτερική ομορφιά. Τώρα το καλοκαίρι, τα χόρτα που έχουν την τιμητική τους δεν είναι άλλα, από τα βλήτα. Ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη τους κι ας δούμε γιατί δεν πρέπει να χάνουμε ευκαιρία να τα βάζουμε στο... πιάτο μας.

Βλήτα ή βλίτα ή... Amaranthus viridis

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή, καλοκαιρινά πιάτα στην Ελλάδα. Βραστά βλήτα με μπόλικο λεμόνι, σερβίρονται ως σαλάτα και στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελούν άριστο συνοδευτικό για ψητά ή τηγανητά ψάρια. Επιστημονικά, τα βλήτα ανήκουν στην οικογένεια των αμάραντων (Amaranthaceae) και είναι πράσινα, πλατύφυλλα λαχανικά, γλυκά στη γεύση, με μεγάλη διατροφική αξία και λίγες θερμίδες!

Στη χώρα μας, η συγκομιδή τους πραγματοποιείται καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και σταματά στα τέλη Αυγούστου. Στην αρχαία Ελλάδα, τα άνθη από τα βλήτα, ο λεγόμενος αμάραντος, ήταν ιερό της Εφεσίας Αρτέμιδος. Ακόμη, είχε ειδικές θεραπευτικές ιδιότητες, ήταν σύμβολο της αθανασίας ενώ χρησιμοποιούνταν για τη διακόσμηση των τάφων.

Η διατροφική αξία

Τα βλήτα σαν τρόφιμο, έχουν σπουδαία διατροφική αξία και μια πληθώρα θετικών ιδιοτήτων για τον οργανισμό μας, αφού αποτελούν μία εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Πιο συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι από βρασμένα βλήτα προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνη Κ (20%), βιταμίνη Α (73%), βιταμίνη C (90%), φυλλικό οξύ (19%), ριβοφλαβίνη (10%), βιταμίνη B6 (12%), ασβέστιο (28%), σίδηρο (17%), μαγνήσιο (18%), κάλιο (24%) και μαγγάνιο (57%), στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία και τόνωση του οργανισμού.

Οφέλη και ιδιότητες

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα βλήτα διαθέτουν μία πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ας τις δούμε αναλυτικά:

Αποτρέπουν την ανισορροπία σε ηλεκτρολύτες

Τα βλήτα αποτελούν καταπληκτική πηγή μαγγανίου, σιδήρου, χαλκού, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και φωσφόρου, μέταλλα απαραίτητα για τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας ηλεκτρολυτικού φορτίου στο σώμα.

Ιδανικά για δίαιτα ελεύθερης γλουτένης

Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή που πάσχουν από κοιλιοκάκη μπορούν να καταναλώνουν βλήτα ελεύθερα. Επιπλέον, μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχουν το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε πρωτεΐνες.

Βοηθούν την πέψη

Τα βλήτα εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού και μειώνουν τη δυσκοιλιότητα. Είναι εύπεπτα και ιδανικά τόσο για νέους όσο και για ηλικιωμένους.

Βοηθούν στη διαχείριση του βάρους

Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στα βλήτα βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της ινσουλίνης στο αίμα, αλλά και της αίσθησης πείνας.

Αντιδιαβητική δράση

Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα βλήτα έχουν αντιδιαβητική δράση και ως εκ τούτου, βοηθούν στη διατήρηση χαμηλότερων επίπεδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ.

Μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα στα βλήτα είναι η ικανότητα τους να μειώνουν την LDL χοληστερόλη στο αίμα, λόγω της τοκοτριενόλης, ένα είδος βιταμίνης Ε, αλλά και των φυτικών ινών που περιέχει.

Πλούσια σε σίδηρο

Μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχουν το 17% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε σίδηρο.

Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Τα βλήτα είναι μια εξαιρετική διαιτητική πηγή σε φυτοστερόλες, οι οποίες μειώνουν την πίεση του αίματος και προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Δρουν κατά του καρκίνου

Τα βλήτα επειδή περιέχουν λυσίνη (απαραίτητο αμινοξύ) σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο και βιταμίνη C, βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση και το σχηματισμό των κακοηθών κυττάρων.

Προλαμβάνουν ασθένειες που οφείλονται σε ανεπάρκεια ασβεστίου

Το ασβέστιο που περιέχεται στα βλήτα, μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχει το 28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο. Έτσι, καθίσταται ιδανικό και για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.

Παρενέργειες

Όπως κάθετι που φύεται στη γη, έτσι και τα βλήτα χρειάζονται προσοχή στην κατανάλωσή τους, για να μη γίνει «το φάρμακο, φαρμάκι». Τα συγκεκριμένα χόρτα περιέχουν υψηλές ποσότητες οξαλικού οξέος και θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα ή ασθένειες των νεφρών. Επίσης, τα βραστά βλήτα καλό είναι να μην αναθερμαίνονται μετά το μαγείρεμα, διότι τα νιτρικά άλατα που περιέχουν μετατρέπονται σε νιτρώδη, τα οποία είναι βλαβερά για την υγεία και ειδικότερα για τα παιδιά.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν τα άτομα που συλλέγουν χόρτα και κυρίως βλήτα, επειδή μοιάζουν στην όψη με το διαβολόχορτο, ή αλλιώς Datura stramonium L. (Δατούρα η στραμώνιος) το οποίο έχει δηλητηριώδη δράση. Έτσι, αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι ότι τα χόρτα είναι βρώσιμα, μην τα κόβετε.


Είναι καλοκαίρι, με τις θερμοκρασίες συχνά να χτυπούν κόκκινο και τον ήλιο να μας “καίει» διακριτικά με τις φλογερές του ακτίνες. Αυτή… την εποχή του χρόνου, οι περιβαλλοντικές συνθήκες μειώνουν κάπως την όρεξή μας για βαριές και λιπαρές τροφές, ενώ αντίθετα μας κάνουν να λαχταρούμε δροσερά φαγητά με βάση τα λαχανικά και τα ελαφριά μυρωδικά. Τι πιο ιδανική στιγμή λοιπόν, για να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή τα χόρτα! Καταπράσινα, φυλλώδη και λαχταριστά μας χαρίζουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για καλή υγεία και εξωτερική ομορφιά. Τώρα το καλοκαίρι, τα χόρτα που έχουν την τιμητική τους δεν είναι άλλα, από τα βλήτα. Ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη τους κι ας δούμε γιατί δεν πρέπει να χάνουμε ευκαιρία να τα βάζουμε στο… πιάτο μας. Βλήτα ή βλίτα ή… Amaranthus viridis Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή, καλοκαιρινά πιάτα στην Ελλάδα. Βραστά βλήτα με μπόλικο λεμόνι, σερβίρονται ως σαλάτα και στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελούν άριστο συνοδευτικό για ψητά ή τηγανητά ψάρια. Επιστημονικά, τα βλήτα ανήκουν στην οικογένεια των αμάραντων (Amaranthaceae) και είναι πράσινα, πλατύφυλλα λαχανικά, γλυκά στη γεύση, με μεγάλη διατροφική αξία και λίγες θερμίδες! Στη χώρα μας, η συγκομιδή τους πραγματοποιείται καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και σταματά στα τέλη Αυγούστου. Στην αρχαία Ελλάδα, τα άνθη από τα βλήτα, ο λεγόμενος αμάραντος, ήταν ιερό της Εφεσίας Αρτέμιδος. Ακόμη, είχε ειδικές θεραπευτικές ιδιότητες, ήταν σύμβολο της αθανασίας ενώ χρησιμοποιούνταν για τη διακόσμηση των τάφων. Η διατροφική αξία Τα βλήτα σαν τρόφιμο, έχουν σπουδαία διατροφική αξία και μια πληθώρα θετικών ιδιοτήτων για τον οργανισμό μας, αφού αποτελούν μία εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Πιο συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι από βρασμένα βλήτα προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνη Κ (20%), βιταμίνη Α (73%), βιταμίνη C (90%), φυλλικό οξύ (19%), ριβοφλαβίνη (10%), βιταμίνη B6 (12%), ασβέστιο (28%), σίδηρο (17%), μαγνήσιο (18%), κάλιο (24%) και μαγγάνιο (57%), στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία και τόνωση του οργανισμού. Οφέλη και ιδιότητες Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα βλήτα διαθέτουν μία πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ας τις δούμε αναλυτικά: Αποτρέπουν την ανισορροπία σε ηλεκτρολύτες Τα βλήτα αποτελούν καταπληκτική πηγή μαγγανίου, σιδήρου, χαλκού, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και φωσφόρου, μέταλλα απαραίτητα για τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας ηλεκτρολυτικού φορτίου στο σώμα. Ιδανικά για δίαιτα ελεύθερης γλουτένης Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή που πάσχουν από κοιλιοκάκη μπορούν να καταναλώνουν βλήτα ελεύθερα. Επιπλέον, μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχουν το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε πρωτεΐνες. Βοηθούν την πέψη Τα βλήτα εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού και μειώνουν τη δυσκοιλιότητα. Είναι εύπεπτα και ιδανικά τόσο για νέους όσο και για ηλικιωμένους. Βοηθούν στη διαχείριση του βάρους Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στα βλήτα βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της ινσουλίνης στο αίμα, αλλά και της αίσθησης πείνας. Αντιδιαβητική δράση Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα βλήτα έχουν αντιδιαβητική δράση και ως εκ τούτου, βοηθούν στη διατήρηση χαμηλότερων επίπεδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ. Μειώνουν την “κακή» χοληστερόλη Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα στα βλήτα είναι η ικανότητα τους να μειώνουν την LDL χοληστερόλη στο αίμα, λόγω της τοκοτριενόλης, ένα είδος βιταμίνης Ε, αλλά και των φυτικών ινών που περιέχει. Πλούσια σε σίδηρο Μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχουν το 17% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε σίδηρο. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου Τα βλήτα είναι μια εξαιρετική διαιτητική πηγή σε φυτοστερόλες, οι οποίες μειώνουν την πίεση του αίματος και προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Δρουν κατά του καρκίνου Τα βλήτα επειδή περιέχουν λυσίνη (απαραίτητο αμινοξύ) σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο και βιταμίνη C, βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση και το σχηματισμό των κακοηθών κυττάρων. Προλαμβάνουν ασθένειες που οφείλονται σε ανεπάρκεια ασβεστίου Το ασβέστιο που περιέχεται στα βλήτα, μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχει το 28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο. Έτσι, καθίσταται ιδανικό και για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη. Παρενέργειες Όπως κάθε τι που φύεται στη γη, έτσι και τα βλήτα χρειάζονται προσοχή στην κατανάλωσή τους, για να μη γίνει “το φάρμακο, φαρμάκι». Τα συγκεκριμένα χόρτα περιέχουν υψηλές ποσότητες οξαλικού οξέος και θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα ή ασθένειες των νεφρών. Επίσης, τα βραστά βλήτα καλό είναι να μην αναθερμαίνονται μετά το μαγείρεμα, διότι τα νιτρικά άλατα που περιέχουν μετατρέπονται σε νιτρώδη, τα οποία είναι βλαβερά για την υγεία και ειδικότερα για τα παιδιά. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν τα άτομα που συλλέγουν χόρτα και κυρίως βλήτα, επειδή μοιάζουν στην όψη με το διαβολόχορτο, ή αλλιώς Datura stramonium L. (Δατούρα η στραμώνιος) το οποίο έχει δηλητηριώδη δράση. Έτσι, αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι ότι τα χόρτα είναι βρώσιμα, μην τα κόβετε. Πηγή

Πηγή: http://idiva.gr/tora-kalokeri-valte-ta-vlita-sto-piato-sa

Γλιστρίδα: Το θεραπευτικό φυτό

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση της μαρια πρασανακη.


Έχει επουλωτικές ιδιότητες και ίσως από τα υψηλότερα ποσά Ω3 και Ω6 λιπαρών που είναι ευεργετικά για την καρδιά και έχουν αντικαρκινική δράση
cretans.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις