Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Πορτοκαλένιες μαρμελάδες!


Πορτοκαλένιες μαρμελάδες! Η πρώτη συνταγή, για μαρμελάδα πιο τραχιά, με αίσθηση των κομματιών της φλούδας, 

http://cretangastronomy.blogspot.gr/2011/03/blog-post_22.html

Μαρμελάδα πορτοκάλι



Το Φόδελε είναι ένα χωριό 25 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου και είναι γνωστό γιατί είναι η γενέτειρα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του διάσημου Ελ Γκρέκο. Όσοι το επισκέπτονται έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά και το μουσείο που έχει δημιουργηθεί για το μεγάλο κρητικό ζωγράφο, με αντίγραφα των έργων του και όχι μόνο.

Εμείς όμως στην Κρήτη το ξέρουμε και για δυό ακόμη λόγους λόγους: Για την ομορφιά του και για τα πορτοκάλια του. Περίπου 4000 στρέμματα καλλιεργούνται κυρίως με εσπεριδοειδή.

Η φωτογραφία από εδώ
Προσωπικά το θεωρώ ένα από τους πιο όμορφους τόπους του νομού Ηρακλείου, γιατί συνδυάζει φυσική ομορφιά (περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους), με ιστορικό ενδιαφέρον.

Η φωτογραφία από εδώ
Τα ειδυλλιακό τοπίο που δημιουργεί ο Παντομάρτης ποταμός, με τα αιωνόβια πλατάνια στις όχθες του και οι πορτοκαλιές που είναι παντού στο χωριό, προκαλούν και προσκαλούν τον επισκέπτη να απολαύσει το καφέ του στη δροσιά της πλατείας του τις ηλιόλουστες Κυριακές της Άνοιξης και του Καλοκαιριού. Λέγεται ότι ένα από τα πλατάνια του έχει ηλικία χιλίων χρόνων! Πανέμορφες και καλά οργανωμένες σχετικά είναι και οι παραλίες του Φόδελε.Μην παραλείψετε λοιπόν να το επισκεφτείτε αν βρεθείτε στην Κρήτη.


Η  φωτογραφία από εδώ
 Εδώ και χρόνια στη λαϊκή της περιοχής μου έρχεται ένας παραγωγός από το Φόδελε και μας προμηθεύει με θαυμάσια πορτοκάλια . Με λέει μάλιστα και κοντοχωριανή, γιατί του έχω πει πως είμαι κατά το ένα τέταρτο μαλεβυζιώτισσα. Ξεπουλά το προϊόν του νωρίς νωρίς και δεν είναι τυχαίο. Τα χανιώτικα και τα φοδελιανά πορτοκάλια είναι από τα νοστιμότερα, γευστικά και αρωματικά, γι αυτό αν τα βρείτε κάπου μη διστάσετε να τα δοκιμάσετε.


Αυτό το Σάββατο , βγήκα νωρίς και πρόλαβα να διαλέξω μερικά χοντρόφλουδα πορτοκάλια για να κάνω γλυκό και μαρμελάδα.Και τα δυό αυτά παρασκευάσματα είναι από τα αγαπημένα μας, αλλά έχουν και πολλές εφαρμογές σε άλλα γλυκίσματα (όπως π.χ. τα πατούδα που έφτιαξα πριν από λίγο καιρό). Τα πορτοκάλια αυτής της εποχής που είναι γλυκά, είναι τα πιο κατάλληλα γι αυτές τις δουλειές. Ας κρατήσουμε  το υπέροχο φρούτο έστω και σε μορφή μαρμελάδας ή γλυκού για τους επόμενους μήνες που δεν θα το βρίσκουμε…


Μαρμελάδα πορτοκαλιού λοιπόν, με πορτοκάλια από το Φόδελε, αλλά και με οποιαδήποτε άλλα ακέρωτα χοντρόφλουδα ομφαλοφόρα βρείτε στην αγορά της περιοχής σας.
Υλικά:

4 πορτοκάλια ακέρωτα
Ζάχαρη (η ποσότητα καθορίζεται παρακάτω)

Επί το έργον:....
http://cretangastronomy.blogspot.gr/2011/03/blog-post_22.html


------------------------------------------------------



και η σημερινή συνταγή για πιο λεία και βελούδινη μαρμελάδα πορτοκαλιού:
http://cretangastronomy.blogspot.gr/2013/03/post-blog.html


Βελούδινη μαρμελάδα πορτοκάλι


Η μαρμελάδα πορτοκάλι αλλιώς! 



Δυο συνεχόμενα post με πορτοκάλια, μπορεί να πηγαίνει
πολύ, αλλά επειδή είναι στο τέλος τους είπα να μη το καθυστερήσω… Ήδη βέβαια  στο blog υπάρχει μια συνταγή για μαρμελάδα πορτοκάλι, γι αυτό και ο τίτλος της διαφοροποίησης.


Όπως έχω ξαναγράψει η
πορτοκαλένια μαρμελάδα είναι από τις αγαπημένες μου γιατί- εκτός από τις συνήθεις
χρήσεις- χρειάζομαι αρκετή ποσότητα σε άλλα γλυκά: πορτοκαλόπιτες, τρουφάκια
και άλλα.


Η προηγούμενη συνταγή δίνει υπέροχη αρωματική μαρμελάδα , λίγο τραχιά
αφού χρησιμοποιούμε και τις φλούδες που ταιριάζει στις παραπάνω εφαρμογές.


Η  σημερινή είναι βελούδινη όπως λέω, λεία και απαλή και είναι ιδανική για κάλυψη
τούρτας  και  ένωση μπισκότων όπου τέλος πάντων θέλουμε
επιφάνειες χωρίς ανωμαλίες. Ακόμη, είναι τέλεια για χρήση σε σάλτσες πορτοκαλιού (ντρέσινγκ) . 


Υλικά:

Πορτοκάλια (χρησιμοποίησα  4 πορτοκάλια που έδωσαν 1200 γραμμάρια σάρκα)

1/2  -3/4  κούπας νερό

Ζάχαρη ( η ποσότητα παρκάτω)

Χυμό ενός λεμονιού


Επί το έργον:....http://cretangastronomy.blogspot.gr/2013/03/post-blog.html

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\




Σήμερα...3/4

Αγγινάρες με κουκιά

Αγγινάρες με κουκιά 

 

 

 

 

 

 

 

Αγγινάρες με κουκιά


Kλικ στη φωτογραφία για περισσότερα

 



Αγγινάρες με κουκιά και λαχανάσταχα είναι πολύ δημοφιλές πιάτο της ανοιξιάτικης σαρακοστής με τα φρέσκα εποχιακά υλικά του.
Για τη συνταγή μας, για τέσσερα άτομα, θα χρειαστούμε:
Τέσσερεις φρέσκιες αγγινάρες
Μισό κιλό φρέσκα κουκιά
Μισό κιλό λαχανάσταχα - στάχυα απο λάχανα (σέσκουλα)
Ενα μεγάλο μάτσο μάραθο
Δύο φρέσκα σκόρδα
Δυό μεγάλες πατάτες
Ελαιόλαδο 200 γρ, αλάτι, πιπέρι και μια μικρή κουταλιά ξύδι.

Καθαρίζωμε, πλύνωμε και κόβωμε τα χορταρικά.
Τις πατάτες θα κόψωμε σε μικρά κομμάτια για μαγείρεμα.
Τις αγγινάρες σε έξη κομμάτια η κάθε μιά και μαζί καθαρίζωμε και κόβομε σε μικρά κομμάτια τα κοτσάνια απο τις αγγινάρες.

Σε μιά βαθειά κατσαρόλα σωτάρωμε τις πατάτες και το ψιλοκομμένο σκόρδο με το ελαιόλαδο. Αφού μαραθούν λίγο οι πατάτες ρίχνωμε τα κουκιά, τις αγγινάρες, τα λαχανάσταχα και το μάραθο και ανακατεύομε μια φορά. Προσθέτωμε το αλάτι και το ξύδι.
Σε μέτρια φωτιά ψήνωμε για περίπου μισή ώρα με σκεπασμένη κατσαρόλα. Δε χρειάζεται να προσθέσωμε νερό γιατί τα λαχανικά έχουν πολύ νερό να μας δώσουν αρκεί να κρατήσωμε τη κατσαρόλα σκεπασμένη.
Η συνταγή μας είναι έτοιμη. Αυτό που μένει είναι να ελέγξωμε τη γεύση για αλάτι και σε κάθε πιάτο που θα σερβίρωμε να προσθέσωμε και λίγο φρεσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι.
Καλή όρεξη.

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\




Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ETE)


Αποτέλεσμα εικόνας για εθνικη τραπεζα
30 Μαρτίου 1841....
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ETE) είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1841 από τον Γεώργιο Σταύρου, από τα Ιωάννινα, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος διευθυντής της. Είναι μέλος της Αγοράς Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών από ιδρύσεώς της και έχει άδεια ειδικού διαπραγματευτή τύπου Α. Είναι διαφορετική από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ είχε το εκδοτικό προνόμιο χαρτονομισμάτων στην Ελλάδα ως το 1928.

Η μετοχή της διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το Δίκτυό της στην Ελλάδα αριθμεί περισσότερα από 528 Καταστήματα και πάνω από 1383 ΑΤΜ.

Από τους ιδρυτικούς μετόχους της Εθνικής Τράπεζας το 1841, ήταν το ελληνικό κράτος με 1.000 μετοχές, ο Νικόλαος Ζωσιμάς με 500 μετοχές, ο Ιωάννης-Γαβριήλ Εϋνάρδος με 300, ο βασιλιάς Λουδοβίκος Β’ της Βαυαρίας με 200, ο Κωνσταντίνος Βράνης με 150, ο Θεόδωρος Ράλλης με 100, ο Ιούλιος Έσσλιν, κ.ά.

Το 1952 εξαγόρασε την Τράπεζα της Αθηνας. Το 1966 ίδρυσε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, που λειτούργησε μετά την μεταπολίτευση.


\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\



«ο άνθρωπος με το γαρίφαλο»

Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (ταινία, αφίσα).jpg
Νίκος Μπελογιάννης γνωστός και ως «ο άνθρωπος με το γαρίφαλο» (εκτελείται μαζί με τρεις συντρόφους του στο Γουδί) στις 30 Μαρτίου 1952

Η μορφή του Νίκου Μπελογιάννη, σχεδιασμένη από τον Πικάσο, διαδόθηκε παγκόσμια και έγινε σύμβολο του αγώνα για την ειρήνη στα ψυχροπολεμικά χρόνια. 

Το σκίτσο σχετίζεται με έναν διάσημο πίνακα «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» του Βαν Άικ (1390- 1441), του Φλαμανδού ζωγράφου που θαύμαζε και μελετούσε ο Πικάσο.

Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (ταινία, αφίσα).jpg
Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο     

Κινηματογραφική αφίσα επανέκδοσης.
Σκηνοθεσία Νίκος Τζίμας
Παραγωγή Ηλίας Παρασκευάς[1]
Σενάριο Νίκος Τζίμας
Τάσος Λύτρας
Πότης Παρασκευόπουλος
Πρωταγωνιστές Φοίβος Γκικόπουλος Μίρκα Παπακωνσταντίνου Πέτρος Φυσσούν Κώστας Καζάκος Αντώνης Αντωνίου Μάνος Κατράκης Αλέκος Αλεξανδράκης Βαγγέλης Καζάν Άγγελος Αντωνόπουλος
Μουσική Μίκης Θεοδωράκης
Τραγούδι Μαργαρίτα Ζορμπαλά
Φωτογραφία Νίκος Καβουκίδης
Μοντάζ Πέτρος Λύκας
Σκηνογραφία Τάσος Ζωγράφος
Έρση Δρίνη (και ενδυματολόγος)
Εταιρεία παραγωγής Άρμα Φιλμ
Διανομή New Star
Πρώτη προβολή 23 Νοεμβρίου 1980 (Ελλάδα)
Κυκλοφορία 3 Σεπτεμβρίου 2010 (DVD)
Διάρκεια 125΄
Προέλευση Ελλάδα
Γλώσσα Ελληνική
Αγγλική

Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο είναι ελληνικήδραματική, ιστορική, βιογραφική κινηματογραφική ταινία του 1980. Τη σκηνοθεσία υπέγραψε ο Νίκος Τζίμας, ενώ ο ίδιος έγραψε και το σενάριο, μαζί με τον δημοσιογράφο της Ελευθεροτυπίας Πότη Παρασκευόπουλο. Το σενάριο είναι βασισμένο στις τελευταίες μέρες του Νίκου Μπελογιάννη. Η παραγωγή έγινε από την «Άρμα Φιλμ». Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Φοίβος Γκικόπουλος, Πέτρος Φυσσούν, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Κώστας Καζάκος, Αντώνης Αντωνίου, Μάνος Κατράκης, Αλέκος Αλεξανδράκης και άλλοι γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί.[2]
Η ταινία θεωρείται άκρως πολιτικοποιημένη, ενώ πολλοί ηθοποιοί άνηκαν και στον χώρο της Αριστεράς (Κώστας Καζάκος, Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης, Αντώνης Αντωνίου) και προκάλεσε αίσθηση όταν κυκλοφόρησε, παρ'όλα αυτά η εμπορική της επιτυχία ήταν τεράστια.[2] Συγκεκριμένα ήρθε πρώτη σε εισπράξεις τη σεζόν που προβλήθηκε.[3] Επίσης, βραβεύθηκε από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφων Αθήνας, αλλά και από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μόσχας, με ειδικό βραβείο.[4]
Η ταινία περιστρέφεται γύρω από τη δράση και την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, δίνοντας έμφαση στη γνωστή απολογία του. Τοποθετείται μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, και εξιστορεί τη δράση όχι μόνο του Μπελογιάννη αλλά και των υπόλοιπων συντρόφων του, ενώ σχολιάζει και το πολιτικό κλίμα που επικρατούσε τότε στην Ελλάδα.

Πίνακας περιεχομένων

ΑΦΡΑΤΑ τσουρέκια!

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Pastry Designs.





Τα πιο ΑΦΡΑΤΑ τσουρέκια!Πεντανόστιμα,πανεύκολα και χωρίς μίξερ!
Δείτε το βίντεο με ΟΛΑ τα ΜΥΣΤΙΚΑ εδώ:https://youtu.be/ecKio0Bz6YA
Θέλω να το ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΟΛΟΙ!

Σας υπόσχομαι ότι φέτος θα φτιάξετε το καλύτερο τσουρέκι και θα τους εντυπωσιάσετε όλους.Δείτε βήμα βήμα τη συνταγή με τα μυστικά και θα με θυμηθείτε!Καλή Ανάσταση!

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\



Σήμερα... 2/4


ανεβατά καλιτσούνια

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη Paxxi.


Paxxi
Πασχαλινές ετοιμασίες με ανεβατά καλιτσούνια, το γλυκό που δεν λείπει από το Κρητικό σπίτι. Τώρα μπορείς να τα φτιάξεις κι εσύ!
Η συνταγή αναλυτικά http://bit.ly/2onuEHU




Αν θέλετε να μας υποστηρίξετε πατήστε το  
play start mining πάνω δεξιά
σας ευχαριστώ! 

Δημοφιλείς αναρτήσεις