Ο ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΣΙΝΑΚΟΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΡΟΚΟΥ
Μισό φακελάκι κρόκου την ημέρα, βελτιώνουν τη νοητική κατάσταση των ασθενών που πάσχουν από άνοια, όταν αυτή βρίσκεται σε αρχικά στάδια, σύμφωνα με τα όσα είπε μεταξύ άλλων στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Ζαχαρίας Σινάκος, ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ, αιματολόγος, με αφορμή την ομιλία που έκανε στην Κοζάνη με θέμα «Ο κρόκος στην θεραπευτική προσέγγιση της άνοιας”.


Ο κ. Σινάκος μίλησε για τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού του κρόκου, στην άνοια, παρουσιάζοντας δεδομένα από κλινικές μελέτες που δείχνουν ότι ο κρόκος βελτιώνει την κατάσταση της μνήμης , τη συμπεριφορά των αρρώστων στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο κρόκος έχει αποδείξει ότι η αντιοξειδωτική του δράση, σύμφωνα με κλινικές έρευνες, έχει δύο δράσεις που βοηθούν κατά της άνοιας, όπως ανέφερε ο κ. Καθηγητής: «υπάρχει η θεωρία ότι η άνοια, το Αλτσχαιμερ, οφείλεται στην μείωση μιας ουσίας στον οργανισμό που επηρεάζεται από ένα ένζυμο, κάτι που η ιατρική το αντιμετωπίζει με φάρμακα. Βρέθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φαρμακολογίας και το Ινστιτούτο Έρευνας Θεσσαλονίκης, ότι οι κρόκος αναστέλλει τη δράση του ενζύμου αυτού. Υπάρχουν δύο  δράσεις του κρόκου που αναφέρονται στα αίτια εκδήλωσης της νόσου Αλτσχαιμερ και ως αντιοξειδωτικό αλλά και ως αναστολή δράσης του ενζύμου, που φανερώνουν οι δράσεις του κρόκου”, τόνισε.
Μάλιστα, σημείωσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πως υπάρχουν και κλινικά δεδομένα, με την Εταιρεία Αλτσχάιμερ στη Θεσσαλονίκη, πως 125 mg, δηλαδή μισό φακελάκι κρόκου την ημέρα, επί έξι μήνες, είχε σαν αποτέλεσμα να βελτιώσουν ασθενείς τη νοητική τους κατάσταση, στα αρχικά στάδια, ενώ στους αρρώστους που δεν δόθηκε κρόκος η ασθένεια είχε την αναμενόμενη προοδευτική επιδείνωση! Πρόκειται για μια πολύ σημαντική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας , επιβεβαιώθηκαν και με εγκεφαλογράφημα . «Για αρρώστους με ήπια διαταραχή, λέμε με σιγουριά ότι ο κρόκος ασκεί αυτή τη δράση και θα πρέπει να χορηγείται”, ξεκαθάρισε ο κ. Σινάκος,

Ευεργετικός και για άλλα νοσήματα
Ο κρόκος δοκιμάζεται σε αρκετά νοσήματα, ενώ έχει θετικά αποτελέσματα σε ζητήματα βελτίωσης όρασης ηλικιωμένων, σύμφωνα με επίσημες έρευνες , για τη δράση του κρόκου στη οφθαλμοπάθεια ηλικιωμένων, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει καμία θεραπεία σύμφωνα με τον ίδιο,  επίσης και για το μεταβολικό σύνδρομο, ενώ επεκτείνεται η δράση του και σε άλλα νοσήματα.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση της χοληστερίνης, ο κ. Σινάκος αναφέρθηκε σε έρευνα που έγινε στο Νοσοκομείο Κοζάνης σε 30 κοζανίτες με χοληστερίνη γύρω στο 250, όπου μετά τη χρήση κρόκου είχαμε 8 με 10% σταθερά μείωση. «Δεν λέει κανείς ότι θα καταργήσει το φάρμακο, αλλά παίρνοντας τον κρόκο  έχει μείωση και αυτό είναι βελτίωση”, είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως ο κρόκος δεν έχει καμία τοξική επίδραση μέχρι 25 γμ την ημέρα. Αντίθετα, ασκεί θετική επίδραση σε αρκετές διαταραχές του οργανισμού .

Και ασπιρινούχα δράση!
Επίσης, ο κ. Σινάκος αναφέρθηκε και σε έρευνες που έχουν γίνει για την αλληλεπίδραση του κρόκου με την ασπιρίνη , λέγοντας πως ο κρόκος δρα πάνω σε ένα ένζυμο που αναστέλλει και η ασπιρίνη. Δηλαδή, η δράση της ασπιρίνης είναι η ίδια με τη δράση του κρόκου στο ένζυμο αυτό, κάτι που σημαίνει ότι ο κρόκος Κοζάνης  έχει και ασπιρινούχα δράση, γεγονός που φανερώνει ότι έχει αντιθρομβωτική δράση .
Ο κρόκος μπορεί να καταναλώνεται από άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ επωφελούνται ιδιαίτερα οι καπνιστές, οι υπέρβαροι, οι διαβητικοί και άλλες κατηγορίες ασθενών. Η μόνη αντένδειξη κατανάλωσής του, σημειώνει ο ίδιος, είναι από άτομα που χρησιμοποιούν ασπιρίνη, ενώ σημείωσε τέλος, πως σε περιοχές της Ισπανίας που γίνεται συστηματική η χρήση του στο φαγητό, έχουν παρατηρηθεί λιγότερα εμφράγματα στον πληθυσμό!

https://www.youtube.com/watch?v=K7zPGfxWoz4
Β.Σ.