Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Φυτέψτε μανταρίνια σε μια γλάστρα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.


Τα μανταρίνια είναι από τα πιο αγαπημένα εσπεριδοειδή φρούτα, χάρη στην εξαιρετική γεύση τους και το καταπληκτικό τους άρωμα. Επιπλέον, προσφέρουν…
hippieteepee.gr

http://www.hippieteepee.gr/fytepste-mantarinia-se-mia-glastra-ke-den-tha-chriasti-na-agorasete-pote-xana/


Τα μανταρίνια είναι από τα πιο αγαπημένα εσπεριδοειδή φρούτα, χάρη στην εξαιρετική γεύση τους και το καταπληκτικό τους άρωμα. Επιπλέον, προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενισχύουν  το ανοσοποιητικό σύστημα, και προωθούν την ομαλή λειτουργία των πνευμόνων.

Σε αυτό το άρθρο, ο σκοπός μας είναι να σας δείξουμε πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε τα δικά σας μανταρίνια στο σπίτι, είτε στον κήπο είτε σε μια γλάστρα. Είναι πραγματικά πολύ εύκολο και οικονομικό!

Πώς να τα καλλιεργήσετε:


Προετοιμασία:


  • Πάρτε μία μεσαίου μεγέθους γλάστρα και κάντε μερικές τρύπες στο κάτω μέρος για να χρησιμεύσει ως μέρος αποστράγγισης.
  • Για να έχετε μια καλύτερη αποστράγγιση, χρησιμοποιήστε οργανικό χώμα και μικρές πέτρες στο κάτω μέρος.  Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κάποια άμμο στο κάτω μέρος για ένα καλό αερισμό.
  • Φύτεψε τους σπόρους σας και καλύψτε τους σωστά, χωρίς να πιέζετε το χώμα.
  • Η γλάστρα θα πρέπει να τοποθετηθεί κάπου που να μπορεί να πάρει το φως και την φροντίδα του ήλιου.

Κατάλληλη φροντίδα:


  • Ποτίζετε πάντα το φυτό όταν αισθάνεσαι το έδαφος ξηρό, σε βάθος δύο εκατοστών.
  • Αφαιρέστε τα σπασμένα ή μαραμένα κλαδιά.
  • Μία δύο φορές το μήνα, τοποθετήστε κάποιο λίπασμα πλούσιο σε σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.
  • θα πρέπει να συγκεντρωθούν τα μανταρίνια προσεκτικά χωρίς να καταστραφούν.

Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να σπαταλήσετε χρήματα για την αγορά μανταρινιών φορτωμένων με χημικά, όταν μπορείτε να καλλιεργήσετε τα δικά σας στο σπίτι!

Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook

Για περισσότερα νέα σχετικά με Έξυπνα TIPS για DIY κατασκευές κάντε like στην σελίδα στο facebook

Επιμέλεια-Μετάφραση: copyrights © www.hippieteepee.gr
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας www.hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.



Μελισσοκομικά φυτά του καλοκαιριού

http://melissokomianet.gr/melissokomika-fyta-kalokairiou/

Τα μελισσοκομικά φυτά του καλοκαιριού είναι λίγα αλλά πολύ σημαντικά γιατί δίνουν άφθονο νέκταρ και γύρη που βοηθά τα μελίσσια να σχηματίζουν τις εφεδρείες τους. 
  • Αγριοσουσαμιά (Heliotropium europaeum) Hλιοτρόπιο ή παπαδιά: Mικρό ποώδες φυτό με άσπρα ευωδιαστά άνθη που φυτρώνει σε χέρσα εδάφη και σε θερισμένα σιτηρά μετά το διάστημα του Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Δίνει νέκταρ και γύρη.
  •  
  • Βαμβάκι (Gossypium hirsutum) Η έκκριση νέκταρος από το άνθος του βαμβακιού ξεκινά μερικές ώρες μέχρι και ημέρες πριν να ανοίξει το άνθος και σταματά όταν τα πέταλα αλλάξουν χρώμα από άσπρο σε ροδοκόκκινο. Η νεκταροέκκριση ευνοείται από μαλακό καιρό με θερμοκρασίες από 25-35°C και υψηλή εδαφική υγρασία. Το νέκταρ από τα άνθη του βαμβακιού, είναι πλούσιο σε ζάχαρα (30-70%) αλλά δεν προσελκύει ιδιαίτερα τις μέλισσες λόγω των χαμηλών ποσοστών σουκρόζης που περιέχει. Αντίθετα οι μέλισσες προσελκύονται περισσότερο στο νέκταρ που εκκρίνεται από εξωανθικά νεκτάρια που βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά των βρακτίων φύλλων, καθώς επίσης στη βάση και τους νευρώνες των φύλλων. Το νέκταρ που παράγεται από τους αδένες αυτούς, είναι πλούσιο σε ζάχαρα και γίνεται ακόμη πλουσιότερο με την παθητική εξάτμιση του νέκταρος. Οι μέλισσες μαζεύουν μεγάλες ποσότητες μελιού από τα εξωανθικά νεκτάρια που εκκρίνουν νέκταρ για 2,5-3 περίπου εβδομάδες τον Αύγουστο. Η γύρη του βαμβακιού δεν προσελκύει ιδιαίτερα τις μέλισσες, το μέλι είναι ανοικτόχρωμο και κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα.  Μεγάλο πρόβλημα για τις μέλισσες είναι οι ραντισμοί με εντομοκτόνα υψηλής μελισσοτοξικότητας στην ανθοφορία. Οι μεγάλες απώλειες μελισσών αποθαρρύνει τους μελισσοκόμους οι οποίοι αποφεύγουν την καλλιέργεια. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι η πρόσφατη χρησιμοποίηση υβριδίων ή σειρών βαμβακιού με μικρή νεκταροέκκριση τα οποία δεν τα επισκέπτονται οι μέλισσες (Τσέλιος και Θρασυβούλου, 1989). Παρά τα προβλήματα το βαμβάκι τον Αύγουστο, είναι μία από τις κύριες πηγές νέκταρος για τον Έλληνα μελισσοκόμο.
  • Βελανιδιά (Quercus macrolepis Kotschy) Δασικό δένδρο με μεγάλη εξάπλωση σ’ όλη την ορεινή χώρα, και ενδιαφέρον από μελισσοκομικής πλευράς. Το μήνα Ιούλιο, δίνει μελιτώδεις εκκρίσεις και τα μελίσσια αποθηκεύουν ποσότητες μελιού. Το μέλι βελανιδιάς ή «δένδρου», όπως λέγεται από τους μελισσοκόμους, έχει σκοτεινό χρώμα, γεύση ευχάριστη και δύσκολα κρυσταλλώνει. Οι μελισσοκόμοι αποφεύγουν τη μεταφορά μελισσιών στα δάση βελανιδιάς, γιατί σταματά η ανάπτυξή τους λόγω απουσίας γύρης. Αν δε μεσολαβήσει κάποια ανθοφορία με γύρη όπως της ερείκης ή του πολύκομπου, τα μελίσσια αυτά αποτυγχάνουν στο πεύκο και παρουσιάζουν μεγάλες απώλειες το χειμώνα 
  • Γλυκάνισος (Pimpinella anisum). Είναι αυτοφυές κυρίως των ανατολικών περιοχών της Μεσογείου. Σήμερα καλλιεργείται για τα σπέρματα του από τα οποία λαμβάνεται με απόσταξη το αιθέριο έλαιο ανισέλαιο. Το ανισέλαιο χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, στη ποτοποιία και τη ζαχαροπλαστική (Λαυρεντιάδης, 1983). Ανθίζει τέλη καλοκαιριού με φθινόπωρο και δίνει ικανοποιητική ποσότητα νέκταρος. Το φυτό είναι πολυετές, έχει άνθη άσπρα που δίνουν γύρη και κυρίως νέκταρ. Η εκμετάλλευση της ανθοφορίας του φυτού από τις μέλισσες παρουσιάζει δύο μεγάλα προβλήματα. α) Λόγω της εντατικής συλλογής νέκταρος μπλοκάρεται ο γόνος και β) φθείρονται οι συλλέκτριες μέλισσες (χάνουν το τρίχωμά τους, λαδώνουν, μαυρίζουν, σκίζονται τα φτερά τους) (Τσέλιος, 1996). Λόγω των προβλημάτων αυτών μελίσσια που μεταφέρονται από τον γλυκάνισο στα πεύκα αποτυγχάνουν.
  •  Δενδρολίβανο (Rosmarius officinalis). Βρίσκεται αυτοφυές σε μικρές εκτάσεις στη Ν. Ελλάδα και Κρήτη, ως καλλωπιστικό σ’ όλη την Ελλάδα και ως καλλιεργούμενο αρωματικό σε πολύ μικρές εκτάσεις της Β. Ελλάδα. Το δενδρολίβανο κατατάσσεται στα φυτά που δίνουν μεγάλη ποσότητα και καλής ποιότητας μέλι. Η εξάπλωσή του παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα: όπως ικανοποιητική προσφορά σε γύρη και νέκταρ, μεγάλο εύρος άνθισης από το Σεπτέμβριο μέχρι τα μέσα Μαίου, ευκολία πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα και ανάπτυξη σε άγονα εδάφη. Το δενδρολίβανο πρέπει να διαδοθεί σε περιοχές όπου ξεχειμωνιάζουν μελίσσια, στις φυτοκαλύψεις δημοσίων εκτάσεων που καλύπτονται με θαμνώδη βλάστηση κ.λ.π.
  • Έλατο Δίνει μέλι εξαιρετικής ποιότητας από μελιτοεκκρίσεις εντόμων τον Ιούνιο. Η έκκριση ευνοείται από υψηλές θερμοκρασίες και σχετική ξηρασία, ενώ οι βροχές τη σταματούν. Το ελληνικό έλατο γνωστό ως ελάτη η Κεφαλληνιακή (Abies cephalonica) συναντάται μόνο στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Ευρυτανία, τον Ταΰγετο, το Περτούλι, την Πάρνηθα και άλλες περιοχές. Το μέλι που παράγεται είναι δύο ειδών. Το ένα, γνωστό σαν βανίλια, είναι εξαιρετικά πυκνόρρευστο, δεν κρυσταλλώνει, παρουσιάζει αναλαμπές χρωμάτων και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ανάγοντα ζάχαρα. Το δεύτερο είδος, μοιάζει με το συνηθισμένο μέλι που παράγεται από την ευρωπαϊκή ελάτη (Abies alba) γνωστό ως δασόμελο. Στα διάφορα είδη ελάτης ο Σαντάς (1983) αναφέρει τα κοκκοειδή Physokermes hemicryphus και Eulecanium sericeum και τις αφίδες Mindarusabietinus, Cinara confinis και C. pectinatae ως παράσιτα που παράγουν μελιτώδεις εκκρίσεις εκμεταλλεύσιμες από τις μέλισσες. Από τα έντομα αυτά το σημαντικότερο για τον μελισσοκόμο είναι το P.hemicryphus, το οποίο δίνει μελίτωμα από τα τέλη Μαΐου έως τέλη Ιουλίου. Σε μερικές χρονιές οι αφίδες (μελίγκρες) αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς και παράγουν άφθονο μελίτωμα που μαζεύουν οι μέλισσες το Μάιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο.
  • Ευκάλυπτος (Eucalyptus spp.) Υπάρχουν πολλά μελισσοκομικά είδη ευκαλύπτου που ανθίζουν σχεδόν όλες τις εποχές (Χαριζάνης, 1989, 1996β). Δίνει γύρη και άφθονο νέκταρ. Σε περιοχές με ευκαλύπτους οι μέλισσες συλλέγουν και αποθηκεύουν εντατικά μέλι συνήθως ανοικτόχρωμο
  • thymariΘυμάρι Στην Ελλάδα απαντιέται το είδος Thymus serpyllus σε αλπικές βοσκές ή σε βράχους της βορειοηπειρωτικής Ελλάδας μέχρι τη Θεσσαλία και την Εύβοια. Επίσης υπάρχει το γνωστό θρουμπί (Thymus capitatus) που επίσης ονομάζεται θυμάρι από τους μελισσοκόμους. Στην Δ. Μεσόγειο μέχρι τη νοτιοανατολική Ιταλία συναντιέται το είδος Thymus vulgaris που δεν βρίσκεται όμως στην Ελλάδα (Λαυρεντιάδης 1983). Είναι ένα από τα σπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτά για τη χώρα μας, γιατί από αυτό παράγεται το χαρακτηριστικό σε άρωμα και γεύση εξαιρετικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι. Η παραγωγή του ανέρχεται περίπου σε ποσοστό 10% της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα. Το θυμάρι βρίσκεται αυτοφυές σ’ όλο το νότιο τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και την Κρήτη. Είναι φυτό πολυετές, που αντέχει στην ξηρασία και φυτρώνει σε άγονα και πετρώδη εδάφη. Η ανθοφορία του αρχίζει στις πρώιμες τοποθεσίες γύρω στα τέλη του Μαίου και στις οψιμότερες, το πρώτο και δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Η άνθισή του διαρκεί 30-40 ημέρες, ανάλογα με τη διαμόρφωση του εδάφους και την πορεία των καιρικών συνθηκών. Για την καλή ανθοφορία και ικανοποιητική απόδοση σε νέκταρ, το θυμάρι χρειάζεται βροχές κατά τον Απρίλιο και αρχές Μαίου πριν ν’ ανθίσει. Βροχή στο διάστημα της ανθοφορίας σταματά την έκκριση του νέκταρος. Ζεστός καιρός με υγρούς ανέμους, είναι ιδεώδεις συνθήκες για την άφθονη έκκριση νέκταρος, ενώ ξηροί και ψυχροί άνεμοι τη σταματούν. Εκείνο όμως που αποτελεί πραγματικό πρόβλημα κατά την ανθοφορία του θυμαριού είναι ο Ν.Δ. άνεμος, γνωστός σαν «λίβας» που αν επικρατήσει έστω και μία ημέρα, προκαλεί οριστικό σταμάτημα της νεκταροέκκρισης του θυμαριού. Για να προκύψει μία ικανοποιητική παραγωγή θυμαρίσιου μελιού, πρέπει να γίνουν όλες οι κατάλληλες προετοιμασίες στα μελίσσια, ώστε να έχουν μεγάλο πληθυσμό και περιορισμένο γόνο.
  • Ηλίανθος (Helianthus annuus L). Η καλλιέργειά του επεκτάθηκε από τη Θράκη μέχρι τη Μακεδονία. Οι μέλισσες συμβάλλουν σημαντικά στην επικονίασή του φυτού από το οποίο συλλέγουν και αξιόλογη ποσότητα νέκταρος. Όμως η εκμετάλλευση του ηλίανθου  παρουσιάσει τις εξής δυσκολίες: α) Η παραγωγή μελιού ηλίανθου διαφέρει από χρονιά σε χρονιά. β) Το μέλι ηλίανθου έχει χαμηλή τιμή.γ) Επηρεάζεται αρνητικά η παραγωγή γόνου, και φθείρεται ο πληθυσμός του μελισσιού.
  • Castanea sativa MillerΚαστανιά (Castanea sativa Miller). Ανθίζει τον Ιούνιο δίνει άφθονη γύρη αλλά και νέκταρ. Είναι ένα από τα κυριότερα μελισσοκομικά φυτά γιατί ενδυναμώνει τα μελίσσια και τους εξασφαλίζει σίγουρη επιτυχία  στα πεύκα. Παράλληλα το μέλι που συλλέγεται από την καστανιά είναι εξαιρετικής ποιότητας, σκοτεινόχρωμο, έντονα αρωματικό και αρκετά ανθεκτικό στη θέρμανση (Θρασυβούλου και Μανίκης 1997). Το μέλι καστανιάς έχει χαρακτηριστικά μελιτώματος κατατάσσεται όμως στα ανθόμελα γιατί τα ζάχαρά του είναι αριστερόστροφα.  Τα μελίσσια πρέπει να μεταφέρονται στην καστανιά όταν βρίσκεται στο 25% περίπου της άνθησής της, τούτο γιατί η ανθοφορία της δεν είναι ιδιαίτερα σταθερά από χρονιά σε χρονιά (Τσέλιος, 1986).
  • Λεβάντα (Lavandula stoechas L.) Αρωματικό φυτό πλούσιο σε αιθέρια έλαια που καλλιεργείται σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Ο μελισσοκόμος παίρνει από αυτό μία καλή σοδειά από εξαιρετικό ευωδιαστό μέλι και ο καλλιεργητής λεβάντας ωφελείται γιατί η παρουσία μελισσών αυξάνει κατά 20% περίπου την παραγωγή αιθέριου ελαίου. Το καλλιεργούμενο είδος είναι υβρίδιο της ποικιλίας Lavandula vera και αναπτύσσεται σε ξηρικές συνθήκες, αξιοποιώντας ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Είναι μικρός θάμνος ύψους 30-80 εκατ., πολυετής (μπορεί να μείνει στο χωράφι 10-15 χρόνια) και σε πλήρη παραγωγή αποδίδει 200-300 κιλά ανθοφόρων βλαστών στο στρέμμα ή 5-7 κιλά αιθέριου ελαίου.
  • Λιγούστρο (Ligustrum spp.). Καλλωπιστικό δένδρο, ανθίζει τον Ιούλιο σε μια εποχή που τα μελίσσια βρίσκονται στην πλήρη και παραγωγική τους φάση, δίνει άφθονο νέκταρ και γύρη. Σε περιοχές που υπάρχουν λιγούστρα τα μελίσσια κτίζουν κάτασπρες κηρήθρες και αποθηκεύουν μέλι (Ντινόπουλος, 1991)
  • Λυγαριά (Vitex aqnus-castus L.) Καναπίτσα. Βρίσκεται σε λαγκαδιές σε κοίτες ξεροπόταμων και σε ακαλλιέργητες εκτάσεις. Οι μέλισσες συλλέγουν μεγάλη ποσότητα γύρης συμπληρώνουν τις εφεδρείες τους γεγονός που βοηθά ώστε να εκμεταλλευτούν καλύτερα τις μελιτοεκκρίσεις του πεύκου. Σε χρονιές μεγάλης ξηρασίας η λυγαριά προκαλεί απώλειες στις συλλέκτριες μέλισσες γιατί το νέκταρ είναι πολύ παχύρρευστο και η γύρη κολλά στις κεραίες και τα μάτια των μελισσών σε βαθμό που δημιουργεί προβλήματα προσανατολισμού  (Τσέλιος 1990).
  • Πολύκομπος (Polygonum spp). Ο πολύκομπος είναι διαδεδομένος σε μεγάλες εκτάσεις σ’ όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα, σε περιοχές όπου καλλιεργούνται χειμερινά σιτηρά. Σ’ αυτά, η ανάπτυξη του πολύκομπου αρχίζει από το θερισμό και διακόπτεται με το κάψιμο της καλαμιάς και το όργωμα των χωραφιών. Οι καλοκαιρινές βροχές και η υψηλή εδαφική υγρασία, βοηθούν ιδιαίτερα στη νεκταροέκκρισή του.  Οι μήνες εκμετάλλευσης του πολύκομπου από τους μελισσοκόμους είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Όμως από το φθινόπωρο μέχρι και το Δεκέμβριο, ο πολύκομπος δίνει γύρη, και έτσι μαζί με το ρείκι και την κουμαριά αποτελούν τις τελευταίες σημαντικές πηγές γύρης για την εκτροφή του γόνου. Το μέλι από τον πολύκομπο έχει χαρακτηριστική μυρωδιά, και σκούρο χρώμα. Eίναι από τα πιο πλούσια σε ένζυμα μέλια και αντέχει περισσότερο στη θέρμανση. Επίσης έχει υψηλά ποσοστά μεταλλικών στοιχείων που του προσδίδουν υψηλή θρεπτική αξία.
  • Σιδηρίτης ή τσάι του βουνού:(Sideritis spp) Ποώδες φυτό που ευδοκιμεί σε μεγάλα υψόμετρα (άνω των 800 μέτρων), δίνει νέκταρ αρωματικό.. Είναι από τα καλύτερα ελληνικά μέλια, αλλά σε μικρές ποσότητες και τοπικής σημασίας. Τέτοιο μέλι είναι το ροδόμελο που παράγεται στην Κάρυστο.
  • Φλαμουριά (Tilia spp.) Ανθίζει τον Ιούνιο και προσφέρει κυρίως νέκταρ. Το μέλι που παράγεται από τη φλαμουριά είναι ανοικτόχρωμο και έχει εξαιρετικό άρωμα και ευχάριστη γεύση.
Από το βιβλίο του Ανδρέα Θρασυβούλου «Πρακτική Μελισσοκομία»,Θεσσαλονίκη 2001, Εκδόσεις Μελισσοκομική Επιθεώρηση, Νίκος Παππάς
Melissokomianet.gr via melissokomia.gr

εξωσωματική εμπειρία!

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Πείραμα επαληθεύει την αστρική προβολή η εξωσωματική εμπειρία!,Please read article about, H εξωσωματική εμπειρία ευρύτερα γνωστή και ως αστρική προβολή…
H εξωσωματική εμπειρία ευρύτερα γνωστή και ως αστρική προβολή είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα το όποιο προκαλεί πολλές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Ως αστρική προβολή μπορεί να χαρακτηριστεί κάθε εμπειρία όπου το άτομο βιώνει τον εαυτό του έξω από το σώμα του! Είναι ικανό να αιωρηθεί, να παρατηρήσει τον εαυτό του να κοιμάται και να περιπλανηθεί οπουδήποτε στο χώρο.
Γράφει ο Φοίβος Καλφόπουλος. Θα μπορούσε να πει κάνεις πως τα αστρικά ταξίδια είναι βαθιά εντυπωμένα στο συλλογικό νου της ανθρωπότητας καθώς υπάρχουν αναφορές από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι τους....
σαμάνους της κεντρικής Αμερικής . Αναφορές συναντάμε στη Θιβετιανή βίβλο των νεκρών , το βουδισμό καθώς και σε πλήθος αποκρυφιστικών βιβλίων. Αρκετά άτομα κατά τη διάρκεια της ζωής τους αναφέρουν πως έχουν ξυπνήσει και έχουν αιωρηθεί πάνω από το σώμα τους ενώ βρισκόταν σε κατάσταση ύπνου.

Μια τέτοια εμπειρία θεωρείται ως μη συνειδητή αστρική προβολή , η βασική μέθοδος για να την επιτύχει κανείς συνειδητά είναι μέσω τεχνικών χαλάρωσης και βαθύ διαλογισμού.
Εμπειρίες εξωσωματωσης αναφέρονται επίσης με τη χρήση τρυπταμινων όπως το DMT , η ψιλοκυβινη και η χαρμαλινη. Για τη πλειονότητα του επιστημονικού κόσμου το φαινόμενο αυτό μπορεί να θεωρείται αστείο και ανάξιο περαιτέρω έρευνας όμως η συχνότητα που εμφανίζεται στις ζωές των περισσότερων ανθρώπων πρέπει να μας προβληματίσει και να μας κάνει να το ψάξουμε εις βάθος. Στο άρθρο αυτό θα δούμε ποια μέσα έχει η επιστήμη στη διάθεση τη ώστε να μπορέσει να ερμηνεύσει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό αυτό το περίεργο φαινόμενο.


Ο Dr Charles Tart είναι ένας αμερικανός ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο της California
Ο Dr Charles Tart είναι ένας αμερικανός ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο της California, ο οποίος δεν ανήκει στην ομάδα επιστημόνων που κινούνται στα συμβατικά πλαίσια της επιστήμης. Ο Τart όπως και κάθε επιστήμονας που σέβεται τον εαυτό του προσπάθησε να επεκτείνει την ανθρώπινη γνώση ερευνώντας άγνωστα και αμφιλεγόμενα θέματα. Έτσι ασχολήθηκε με κατατάσσονται στον αμφιλεγόμενο χώρο της παραψυχολογίας . Στη προσπάθεια αυτή πραγματοποίησε πειράματα και με το θέμα αυτού του άρθρου , την αστρική προβολή.
Ο Dr. Tart πραγματοποίησε ένα πείραμα βασισμένος στους ισχυρισμούς μιας νεαρής γυναικάς ότι μπορεί να βιώσει εξωσωματικές εμπειρίες . Άλλωστε η CIA πραγματοποίησε ανάλογα πειράματα με μεγάλη επιτυχία .
Η χρηματοδοτούμενη από τη CIA έρευνα στο Stanford Research Institute (SRI), στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 έδειξε ότι η απόσταση δεν αποτελεί εμπόδιο για τους ταλαντούχους ενορατικούς. Τα πειράματα που διεξήχθησαν στο SRI από τον Targ και τον Hal Puthoff επισημαίνουν σαφώς ότι τα φαινόμενα Ψ δεν υπακούν στο νόμο των αντίστροφων τετραγώνων όπως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή κάθε άλλη γνωστή δύναμη της Φυσικής. Οι επιδέξιοι remote viewers μπορούν να δουν με ακρίβεια τους στόχους στην άλλη πλευρά του πλανήτη ή μέσα σε έναν ηλεκτρομαγνητικά απομονωμένο θάλαμο με την ίδια ευκολία που μπορούν να δουν κάτι μέσα σε ένα σφραγισμένο φάκελο στο ίδιο δωμάτιο.

Η Μiss Z όπως μας την αναφέρει , είναι μια νεαρή φοιτήτρια στην αρχή της τρίτης δεκαετίας της ζωής της. Από μικρή ηλικία βίωνε συνειδητές εξωσωματικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια του ύπνου της , χωρίς όμως να έχει συνειδητοποιήσει την ιδιαιτερότητα της εμπειρίας της καθώς πίστευε ότι είναι κάτι φυσιολογικό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου των περισσότερων ανθρώπων. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο ύπνου του καθηγητή και η συνολική διάρκεια του ήταν τέσσερις νύχτες. Στο εργαστήριο όπως μπορείτε να δείτε και στην εικόνα , αποτελούταν από δυο δωμάτια τα οποία είχαν ανάμεσα τους ένα παράθυρο παρακολούθησης.
Τα μόνα αντικείμενα που υπήρχαν στο δωμάτιο του υποκειμένου ήταν ένα κρεβάτι , ένα ράφι και ένα ρολόι. Στο εργαστήριο υπήρχε σύστημα ενδοεπικοινωνίας έτσι ώστε να επιτρέπει σε οπουδήποτε ήχο να γίνεται αντιληπτός στο άλλο δωμάτιο. Το υποκείμενο κοιμάται σε ένα άνετο κρεβάτι κάτω από το παράθυρο παρατήρησης . Όλα τα ηλεκτρόδια που είναι συνδεδεμένα με τον εγκέφαλο καταλήγουν στο ηλεκτρονικό κουτί.
Ο Dr. Τart παρακολουθούσε το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) του υποκειμένου και τις κινήσεις των κορών του (REM) τα οποία αποτελούν τα βασικά στοιχειά για να διακρίνουμε τα διάφορα στάδια του ύπνου. Μερικές βασικές πληροφορίες για τα στάδια του ύπνου: Στο ξεκίνημα της διαδικασίας του ύπνου ο εγκέφαλος μας είναι ακόμα σχετικά σε ετοιμότητα και παράγει τα λεγόμενα κύματα Beta τα οποία είναι μικρά και γρήγορα. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου όπου δεν είστε ακόμα σε ύπνο κάνουν την εμφάνιση τους κάποιες παράξενες και εξαιρετικά ζωντανές παραισθήσεις , όπως ότι βυθίζεστε στο κενό η ότι φωνάζουν το όνομα σας.
Αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό που βιώνουν πολλοί άνθρωποι και ονομάζεται από τη σύγχρονη ψυχολογία ως υπναγωγικο στάδιο.

Η Μiss Z όπως μας την αναφέρει , είναι μια νεαρή φοιτήτρια στην αρχή της τρίτης δεκαετίας της ζωής της. Από μικρή ηλικία βίωνε συνειδητές εξωσωματικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια του ύπνου της , χωρίς όμως να έχει συνειδητοποιήσει την ιδιαιτερότητα της εμπειρίας της καθώς πίστευε ότι είναι κάτι φυσιολογικό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου των περισσότερων ανθρώπων. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο ύπνου του καθηγητή και η συνολική διάρκεια του ήταν τέσσερις νύχτες.
Στο εργαστήριο όπως μπορείτε να δείτε και στην εικόνα , αποτελούταν από δυο δωμάτια τα οποία είχαν ανάμεσα τους ένα παράθυρο παρακολούθησης. Τα μόνα αντικείμενα που υπήρχαν στο δωμάτιο του υποκειμένου ήταν ένα κρεβάτι , ένα ράφι και ένα ρολόι.
Στο εργαστήριο υπήρχε σύστημα ενδοεπικοινωνίας έτσι ώστε να επιτρέπει σε οπουδήποτε ήχο να γίνεται αντιληπτός στο άλλο δωμάτιο. Το υποκείμενο κοιμάται σε ένα άνετο κρεβάτι κάτω από το παράθυρο παρατήρησης . Όλα τα ηλεκτρόδια που είναι συνδεδεμένα με τον εγκέφαλο καταλήγουν στο ηλεκτρονικό κουτί.

Ο Dr. Τart παρακολουθούσε το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) του υποκειμένου και τις κινήσεις των κορών του (REM) τα οποία αποτελούν τα βασικά στοιχειά για να διακρίνουμε τα διάφορα στάδια του ύπνου. Μερικές βασικές πληροφορίες για τα στάδια του ύπνου: Στο ξεκίνημα της διαδικασίας του ύπνου ο εγκέφαλος μας είναι ακόμα σχετικά σε ετοιμότητα και παράγει τα λεγόμενα κύματα Beta τα οποία είναι μικρά και γρήγορα. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου όπου δεν είστε ακόμα σε ύπνο κάνουν την εμφάνιση τους κάποιες παράξενες και εξαιρετικά ζωντανές παραισθήσεις , όπως ότι βυθίζεστε στο κενό η ότι φωνάζουν το όνομα σας. Αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό που βιώνουν πολλοί άνθρωποι και ονομάζεται από τη σύγχρονη ψυχολογία ως υπναγωγικο στάδιο.
Τα στάδια του ύπνου
Τα κύρια στάδια του ύπνου είναι τέσσερα . Το πρώτο χαρακτηρίζεται από τα theta waves που παράγει ο εγκέφαλος μας και κραταει μόνο για 5-10 λεπτά. Το δεύτερο στάδιο κραταει περίπου 20 λεπτά , το σώμα αρχίζει και κατεβάζει τη θερμοκρασία του και ο εγκέφαλος παράγει κάποια ξεσπάσματα γρήγορων και ρυθμικών κυμάτων(spindles). Στο στάδιο 3 παρατηρούνται αργά εγκεφαλικά κύματα , τα delta waves , σε αυτό το στάδιο του ύπνου γινόμαστε λιγότερο ευαίσθητοι σε εξωτερικούς ήχους .
Tο στάδιο 4 του ύπνου είναι το στάδιο όπου εμφανίζεται η ονειρικη δραστηριότητα και οι λεγόμενες γρήγορες κινήσεις των κορών (REM). O ύπνος REM χαρακτηρίζεται από αυξημένο ρυθμό αναπνοής και αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα.
Πίσω στο πείραμα τώρα , κάθε βράδυ μόλις το υποκείμενο είχε ξαπλώσει και είχε αποκοιμηθεί ο Dr Tart με μια μέθοδο τυχαίας επιλογής αριθμών σχημάτιζε ένα πενταψήφιο αριθμό τον όποιο τοποθετούσε σε έναν αδιαφανή φάκελο και χωρίς να γίνει αντιληπτός από το υποκείμενο έμπαινε στο δωμάτιο όπου κοιμόταν και τοποθετούσε χαρτί με το πενταψήφιο πάνω στο ράφι. Το ύψος του ραφιού δεν επέτρεπε στο υποκείμενο να δει το πενταψήφιο αριθμό σε όρθια στάση πάρα μόνο θεωρητικά αν μπορούσε να αιωρηθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου του. Αυτό που θα περίμενε ο Dr Tart είναι μια εγκεφαλική δραστηριότητα τύπου death-like trance η οποία συνοδεύει τις εξωσωματικές εμπειρίες τις περισσότερες φορές. Αμέτρητες αναφορές για εξωσωματώσεις υπήρξαν από ανθρώπους που βρισκόταν σε αυτή τη κατάσταση είτε από τα συμπτώματα μίας σοβαρής ασθένειας είτε από κάποιο ατύχημα.

Τα αποτελέσματα της εγκεφαλικής δραστηριότητας όμως της Miss Z δεν είχαν τη μορφή του εγκεφαλογραφήματος της κομματοείδης αυτής κατάστασης αλλά ούτε και τη μορφή ενός φυσιολογικού εγκεφαλογραφήματος κατά τη διάρκεια του ύπνου . Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στις εικόνες η Miss Z κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής εμπειρίας δεν παρουσιάζει καμία ονειρική δραστηριότητα (REM), πάρα μόνο ένα φτωχά αναπτυγμένο στάδιο 1 ύπνου που κυριαρχείται από αλφοειδη δραστηριότητα και συνοδεύεται συχνά από μεταβατικές περιόδους εγρήγορσης. Το μοτίβο αυτό της Miss Z δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ικανοποιητικά είτε ως κάποιο στάδιο δραστηριότητας ύπνου είτε ότι ήταν ξύπνια . Τα κύματα alpha να σημειωθεί πως δεν αντιστοιχούν σε κάποια φάση του ύπνου καθότι δημιουργούνται όταν βρισκόμαστε σε χαλάρωση με κλειστά μάτια και μειώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου .

Πέρα από την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του φαινομένου τα χέρια της επιστήμης είναι δεμένα καθώς δεν υπάρχει άλλη αντικειμενική μέθοδος ώστε να μετρηθεί μια τέτοιου είδους υποκειμενική εμπειρία. Ωστόσο αυτό που συμπεραίνουμε από το πείραμα του Dr Tart είναι ότι οι εξωσωματικές εμπειρίες σίγουρα δεν αντιστοιχούν με την κατάσταση REM του ύπνου άρα το φαινόμενο της εξωσωματωσης δεν μπορεί να παρομοιαστεί με ονείρεμα η συνειδητό ονείρεμα. Μεταγενέστερα πειράματα (Gabbard & Twemlow )έδειξαν πως όντως δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ OBE και ονειρέματος καθώς και πως η εξωσωματική εμπειρία δεν σχετίζεται με κάποια συγκεκριμένη εγκεφαλική δραστηριότητα καθώς έχει συνδεθεί και με το στάδιο 1 των theta waves όσο και με το στάδιο 3 και τα delta waves, γεγονός ιδιαίτερα παράδοξο.
Υπάρχουν πάμπολλα πειράματα τα οποία έχουν αποδείξει έμεσσα την ύπαρξη εξωαισθητήριας αντίληψης. Δυστυχώς για τους σκληροπυρηνικούς σκεπτικιστές και γενικότερα για την επιστήμη δεν μπορούν να υπάρξουν περισσότερα μετρήσιμα δεδομένα πάνω σε τέτοια θέματα . Όπως ακριβώς δεν μπορούν να μετρηθούν τα συναισθήματα και οι σκέψεις παρά μόνο μέσω των αποτλεσμάτων τους δηλαδή των πράξεων , των εκφράσεων του προσώπου κ.ο.κ. Εξωαισθητιαριακη αντίληψη υπάρχει, το θέμα είναι πως ανατρέπονται πολλές καθεστηκυίες απόψεις και πολλά επίσημα μοντέλα , οπότε η έρευνα για τέτοια θέματα σίγουρα πραγματοποιείται εκτενέστερα σε ιδιωτικούς τομείς


Λιναρόσπορος ο μαγικός

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
Λιναρόσπορος ο μαγικός. Linus usitatissimus, που σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο». Ένας μικρός σπόρος με μεγάλη θρεπτική και θεραπευτική αξία...
naturanrg.gr

http://www.naturanrg.gr/linarosporos-o-magikos/

Linus usitatissimus, που σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο».
Ένας μικρός σπόρος με μεγάλη θρεπτική και θεραπευτική αξία είναι ο σπόρος του φυτού ΛΙΝΟΣ, ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργήσιμα φυτά που χρησίμευε για την κατασκευή των λινών υφασμάτων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής για τις ιδιότητες των σπόρων του.
Της Μαρίας Γκέκα
Για πολλά χρόνια ο λιναρόσπορος ήταν παραπεταμένος. Τον χρησιμοποιούσαν κυρίως στην κατασκευή κλωστικών ινών, λαδιού, ζωοτροφών και μόνο οι φτωχοί τον κατανάλωναν, προφανώς λόγω του χαμηλού του κόστους. Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες «ανακάλυψαν» την ευεργετική δράση στην υγεία και ξαφνικά έγινε ανάρπαστος από τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής.
Το λιναρόσπορο θα τον βρείτε στην αγορά σε διάφορους τύπους: ο σκούρος, που δεν έχει υποστεί καμιά επεξεργασία και είναι πολύ θρεπτικός, ο αποφλοιωμένος, ο οποίος έχει ανοιχτό ξανθό χρώμα και ο γενετικά τροποποιημένος, που είναι πορτοκαλοκόκκινος. Στα καταστήματα υγιεινής και βιολογικής διατροφής μπορείτε ακόμα να προμηθευτείτε έτοιμο αλεύρι από λιναρόσπορο.
Ο λιναρόσπορος χαρακτηρίζεται ως ένα λειτουργικό τρόφιμο και αποτελεί μια τροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, χοληστερόλη και νάτριο, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύει μια καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων (α-λινολεϊκό οξύ), φυτικών ινών, φυτοοιστρογόνων (λιγνάνες), βιταμίνης Β6 και μετάλλων. Λόγω των πολλαπλών θρεπτικών του συστατικών, έρευνες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος παρέχει αντιοξειδωτική προστασία, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στην πρόληψη και καταπολέμηση του διαβήτη, του καρκίνου, της δυσκοιλιότητας και των φλεγμονών.

Πολύτιμες Λιγνάνες

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτοθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται λιγνάνες, μία από τις κύριες κατηγορίες των φυτοοιστρογόνων που παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία. Οι λιγνάνες μελετώνται για πιθανή χρήση στην πρόληψη καρκίνου, ιδιαιτέρως καρκίνο του μαστού και βοηθούν στην πρόληψη διαβήτη τύπου 2, ενισχύουν τη γονιμότητα και μειώνουν τα συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης. Λιγνάνες περιέχει και το σουσάμι αλλά σε μικρότερη περιεκτικότητα (το 1/7 των λιγνανών του λιναρόσπορου).
Μελέτη του 2013 έδειξε ότι η πρόσληψη λιναρόσπορου, και συγκεκριμένα των φυτοοιστρογόνων, από γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εμμηνόπαυσης, βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα των εξάψεων και των εφιδρώσεων, σταθεροποιώντας τα επίπεδα των σχετικών ορμονών. Επιπλέον, επιβραδύνει την απώλεια της οστικής μάζας, λόγω της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά οξέα.
Aκόμη, είναι πλούσιος σε ασβέστιο, βιταμίνη E και πρωτεΐνες. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ενώ δεν περιέχει γλουτένη, με αποτέλεσμα το αλεύρι που παράγεται από αυτό να είναι πιο εύπεπτο και ιδιαίτερα κατάλληλο για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία και κοιλιοκάκη.
Επιπρόσθετα, μελέτες έδειξαν ότι ο λιναρόσπορος ρίχνει σημαντικά την υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ παρουσιάζει ενθαρρυντικά αποτελέσματα ως προς τη θεραπευτική του δράση σε ψυχιατρικά και νευρολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.

Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει

Eίναι άσκοπο να περιλάβετε ολόκληρους στεγνούς λιναρόσπορους στη διατροφή σας, επειδή έχουν σκληρό κέλυφος και το πεπτικό μας σύστημα αδυνατεί να τους αφομοιώσει.
Yπάρχουν δύο τρόποι για να μπορέσετε να τους εντάξετε στη διατροφή σας και να επωφεληθείτε από τα οφέλη τους: μουλιάστε τους το βράδυ σε νερό, έτσι ώστε το κέλυφός τους να μαλακώσει και ανακατέψτε τους με δημητριακά πρωινού, νιφάδες βρώμης, γιαούρτι ή φάτε τους σκέτους με λίγο μέλι. Mπορείτε ακόμα να τους τρίψετε στο μπλέντερ και να τους διατηρήσετε στο ψυγείο σας. Έτσι θα βρίσκονται στη διάθεσή σας (κρατάνε τουλάχιστον μια εβδομάδα) για να τους προσθέσετε στις σαλάτες (με παντζάρια, ραπανάκια, μαρούλι, καρότο, σπανάκι), σε ντοματόσουπες, κρεμμυδόσουπες, ή να τους μαγειρέψετε μαζί με λαχανικά ή ακόμη και να φτιάξετε ένα θρεπτικό αφέψημα.
Eπιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε αλεύρι από λιναρόσπορο αλέθοντας τους σπόρους στο μύλο του πιπεριού ή στο μπλέντερ, ή να το προμηθευτείτε έτοιμο από την αγορά. Αντικαταστήστε ένα μέρος του αλευριού που χρησιμοποιείτε με ίση ποσότητα αλευριού από λιναρόσπορο και θα φτιάξετε νόστιμα και υγιεινά αρτοσκευάσματα (κουλούρια, κέικ, πολύσπορα ψωμιά και μπισκότα) όλων των ειδών.
Είναι σημαντικό όταν τρώμε λιναρόσπορο να πίνουμε παράλληλα και πολύ νερό και αυτό γιατί οι πολλές φυτικές ίνες που περιέχει απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού για να μην επιδεινωθεί η ενδεχόμενη δυσκοιλιότητα. Ίσως είναι και η μοναδική “παρενέργεια” που μπορεί να εμφανίσει.

Θρεπτική αξία ανά 100 γραμ. λιναρόσπορου

  • Θερμίδες: 450
  • Πρωτεΐνες: 26 γρ.
  • Λιπαρά: 35 γρ.
  • Ωμέγα-3 λιπαρά: 21 γρ.
  • Yδατάνθρακες: 32,5 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 17 γρ.
  • Mαγνήσιο: 38 mg
  • Aσβέστιο: 210 mg
  • Φολικό οξύ: 278 mg

Λινέλαιο

Το λινέλαιο είναι ίσως η πιο ευρέως διαθέσιμη πηγή Ω3 και αποτελείται από 57% α-λινολενικό οξύ. Καμία άλλη φυτική πηγή δεν περιέχει τόσο μεγάλη ποσότητα α-λινολενικού οξέος.
Το λινέλαιο έχει 56% περιεκτικότητα σε Ω3 και 16% σε Ω6. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία μας, καθώς έχει αποδειχτεί ότι το πλεόνασμα των Ω6 προκαλεί οξειδωτικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε όλο σχεδόν τον οργανισμό. H εξισορρόπηση των Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων στον οργανισμό μας είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Δυστυχώς όμως ο σύγχρονος τρόπος διατροφής χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα Ω6 λιπαρών οξέων, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες οξειδωτικές και φλεγμονώδεις παθήσεις. Η υψηλή περιεκτικότητα του λιναρόσπορου και κυρίως του λινελαίου σε άλφα-λινολενικό οξύ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.

Λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης (αποκλειστικά) για το φαγητό

Για την κουζίνα υπάρχει αποκλειστικά το λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης, ενώ το λινέλαιο θερμής έκθλιψης -που είναι ένα από τα αρχαιότερα έλαια- χρησιμοποιείται μόνο ως διαλύτης και σταθεροποιητής βαφών στη ζωγραφική και στην επιπλοποιία. Tο λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης είναι ένα λάδι που οξειδώνεται πολύ εύκολα στις υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό δεν χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα, παρά μόνο ωμό. Έχει ημερομηνία λήξης, πρέπει να φυλάσσεται σε χαμηλή θερμοκρασία και να διατίθεται σε σκουρόχρωμα αδιαφανή μπουκάλια, ώστε να μην οξειδώνεται από το ηλιακό φως. Δεν έχει ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση και γι’ αυτό είναι καλό να το καταναλώσουμε μαζί με κάτι πιο εύγεστο: χυμό λεμονιού, πορτοκαλιού, μέλι, ταχίνι. Διατηρείται στο ψυγείο από όπου και το αγοράζουμε. Για να έχουμε όλα τα οφέλη αυτού του ιδιαίτερου ελαίου, μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος του ελαιόλαδου που βάζουμε στις σαλάτες μας με λινέλαιο ή να το προσθέτουμε στα σάντουιτς.

Φρουτοσαλάτα με λιναρόσπορο

Δοκιμάστε αυτή την υπέροχη φρουτοσαλάτα ή καλύτερα, θα λέγαμε, βόμβα υγείας. Βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, πολύτιμα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα.
•3 διαφορετικά φρούτα (μήλο – αχλάδι – μπανάνα)
•1κ.σ. τριμμένο λιναρόσπορο
•1κ.σ. μέλι
•4-5 καρυδόψιχες

Σε αντικολλητικό σκεύος, καβουρντίζουμε για λίγα λεπτά το λιναρόσπορο (προσοχή, μην καεί!..)
Κόβουμε τα φρούτα σε ένα μπολ και ρίχνουμε πάνω τους τον καβουρντισμένο λιναρόσπορο, το μέλι και τα καρύδια. Απολαύστε την όπως είναι ή σε συνδυασμό με 2-3 κ.σ. γιαούρτι ή 1 μπάλα παγωτό!



παγωτό λεμόνι

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.




www.newsitamea.gr
Λαχταριστό παγωτό λεμόνι έτοιμο σε 2 κινήσεις (χωρίς παγωτομηχανή)!!!
Ο τέλειος και πιο νόστιμος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα.
Ζέστη ε; Νιώθετε κι εσείς πως θέλετε να μπείτε στο ψυγείο και να μείνετε εκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο; Πριν καταφύγουμε σε τέτοιες ακραίες λύσεις όλοι μαζί, ελάτε να φτιάξουμε αυτό το φανταστικό παγωτό λεμόνι, με τα χεράκια μας, χωρίς μηχανές και πολλά πολλά, μόνο με 2 βήματα και πολύ κέφι. Δροσιά, νοστιμιά, ευτυχία, σε ένα μπολάκι!
Υλικά1 κονσέρβα συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά2 κούπες κρέμα γάλακτος, χτυπημένη καλάτο ξύσμα και ο χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι ή 2 μικρά1/2κ.γ. εκχύλισμα λεμονιού
Εκτέλεση1. Αναμείξτε μαζί το ζαχαρούχο γάλα και την χτυπημένη κρέμα γάλακτος σε ένα μεγάλο τάπερ. Προσθέστε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και τέλος το εκχύλισμα λεμονιού.2. Ανακατέψτε καλά και βάλτε το τάπερ στη κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά, τουλάχιστον 6 ώρες ή όλο το βράδυ.


Δημοφιλείς αναρτήσεις