Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Η διατροφική αξία της μπανάνας

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.
#τάδεέφη
Η περιεκτικότητα της μπανάνας σε Κάλιο είναι ιδιαίτερα υψηλή σε σχέση με άλλα φρούτα και τρόφιμα. Το Κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρωτεϊνοσύνθεση και τη διατήρηση και ανάπτυξη της μυικής μάζας, καθώς το κάλιο ρυθμίζει τα νευρικά ερεθίσματα για τη μυική συστολή.
#Evexia #News #Banana #Health #ΔιατροφικήΑξία #Υγεία

Ο καρπός είναι μακρόστενος, κίτρινου χρώματος εξωτερικά, με…


Το όνομα της μπανάνας προέρχεται από την αραβική λέξη banan, που σημαίνει δάκτυλο. Ευδοκιμεί κυρίως σε τροπικό κλίμα, ενώ η συλλογή της γίνεται ενώ έχει ακόμα χρώμα πράσινο καθώς το φρούτο συνεχίζει να ωριμάζει πολύ γρήγορα μετά την κοπή του.
Η μπανάνα θεωρείται πως εξημερώθηκε για πρώτη φορά στην Παπούα Νεα Γουινέα. Πρόσφατες ανασκαφές όμως έδειξαν πως προυπήρχε στην Αφρική, στη Μαγαδασκάρη και στην Πολυνησία, όπου το φυτό αποτελούσε εμπορεύσιμο προϊόν μεταξύ των σθγκεκριμένων λαών. Στις ημέρες μαςπάνω από 72 εκατομμύρια τόνοι διακινούνται με μεγαλύτερους παραγωγούς την Ινδία, την Κίνα, και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Ο καρπός είναι μακρόστενος, κίτρινου χρώματος εξωτερικά, με ευχάριστο άρωμα και μαλακό φλοιό ο οποίος μπορεί να αφαιρεθεί με ευκολία. Το εσωτερικό χρώμα του είναι υπόλευκο και εκτός από γευστικός είναι και ιδιαίτερα εύπεπτος (η άγουρη μπανάνα όμως παράγει πολλά αέρια). Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 15-18 εκατοστά και διάμετρο τα 4-5 εκατοστά. Όσο είναι άγουρη η μπανάνα είναι πράσινη και όταν ωριμάσει, παίρνει το χαρακτηριστικό της κίτρινο χρώμα. Το φυτό της μπανάνας είναι ψευδόστεμα που αναπτύσσεται έως τα 6 ως 7.6 m (20-25 ft) ύψος. Τα φύλλα του φυτού είναι μεγάλα, εύκαμπτα και αδιάβροχα. Χρησιμοποιούνται με πολλούς τρόπους, σαν αλεξιβρόχια (ομπρέλες) και για το τύλιγμα της τροφής με σκοπό το μαγείρεμα ή την αποθήκευση.
Επίσης, στην Ινδία ο χυμός που βγαίνει από τον κορμό χρησιμοποιείται ως οικιακό φάρμακο για τη θεραπεία του ίκτερου, ενίοτε με την προσθήκη μελιού.
Οι διατροφολόγοι τονίζουν ότι η ζάχαρη που προέρχεται από τα φρούτα είναι το καλύτερο είδος ζάχαρης. Σε αντίθεση με τα γλυκά, η ζάχαρη στα φρούτα «συνοδεύεται» από φυτικές ίνες κι έτσι μεταβολίζεται με πιο αργό ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να παράγει περισσότερη ενέργεια και δεν την αποθηκεύει ως λίπος.
Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, είναι καλύτερο να επιλέγουμε τις μπανάνες που δεν έχουν ωριμάσει πλήρως. Αυτές περιέχουν ένα είδος φυτικών ινών που συμβάλλει στην καύση του λίπους και ρυθμίζει την όρεξη. Ακόμη, το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχει η μπανάνα αναπληρώνουν τη χαμένη ενέργεια στο σώμα.
Η περιεκτικότητα της μπανάνας σε Κάλιο είναι ιδιαίτερα υψηλή σε σχέση με άλλα φρούτα και τρόφιμα. Το Κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρωτεϊνοσύνθεση και τη διατήρηση και ανάπτυξη της μυικής μάζας, καθώς το κάλιο ρυθμίζει τα νευρικά ερεθίσματα για τη μυική συστολή.
Επιπλέον, η μπανάνα, μέσω της υψηλής συγκέντρωσης σε φυτικές ίνες βοηθά ιδιαιτέρως στην καλή γαστρεντερική λειτουργία και στη σωστή πέψη, ενώ προκαλεί κορεσμό όταν συμπεριλαμβάνεται σε κάποιο γεύμα. Υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών έχει φανεί από επιστημονικές μελέτες να προσφυλάσσει τον ανθρώπινο οργανισμό από εμφάνιση υπερπλασιών της γαστρεντερικής οδού, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη συντήρηση ενός υγιούς βάρους.
Η μπανάνα εκτός από τις φυτικές ίνες περιέχει 3 σάκχαρα, τη σουκρόζη, τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη, τα οποία μεταβολίζονται πολύ γρήγορα παρέχοντας άμεση πηγή ενέργειας στον οργανισμό αυξάνοντας τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα.
Στη μπανάνα βρίσκονται επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμίνης B6 που συμμετέχει στη σύνθεση των αντισωμάτων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στη σύνθεση των ερυθροκυττάρων, στον πρωτεϊνικό μεταβολισμό και στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Επιπρόσθετα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στη μπανάνα σε μικρότερες ποσότητες είναι η βιταμίνη Α, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, η θειαμίνη, ο σίδηρος, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, το παντοθενικό οξύ, ο φώσφορος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο.


Μια μπανάνα 100 γραμμαρίων περιέχει:
Θερμίδες 85,
Πρωτεΐνες 1,1γρ.,
Υδατάνθρακες 22,2 γρ.,
Χοληστερίνη 0,
Λιπαρά 0,2 γρ.
Βιταμίνες:
A 190 Δ.Μ.,
β1 0,05mg,
Β2 0,06mg,
Β3 0,7mg,
Β6 0,5mg,
Φολικό οξύ 10,9μικρομίλ,
C 10mg,
D 0,
E 0,4Δ.Μ.
Βασικά μέταλλα:
Ασβέστιο 8 mg,
Φώσφορος 26 mg,
Σίδηρος 0,7 mg,
Νάτριο 1 mg,
Μαγνήσιο 33 mg,
Κάλιο 370 mg.
Εν κατακλείδι, η μπανάνα είναι ένα πεντανόστιμο φρούτο που μπορούμε να απολαύσουμε ως σνακ, σε συνδυασμό με τα δημητριακά, σε φρουτοσαλάτα ή ακόμα και σαν συσταικό για pancakes.
Για την συνταγή pancakes με μπανάνα πατήστε ΕΔΩ
Photo Editing Sanchezguru.

Vlog #1 - Τα 10 αγαπημένα μου PS2 GAMES

Όταν η Ελλάδα γεννιέται μέσα σου

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.



-0:52
Greek Gateway
Wow! When you're not born in Greece, but Greece is born in you. Bravo to the amazing (10 year old) Ioannis Sfakianakis of Montreal, Canada! See more of the best Greek videos here www.greekgateway.com/news/the-greatest-greek-videos
Video Credit: Hellenic Community of Greater Montreal

Ουάου! Όταν δεν γεννιέσαι στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα γεννιέται μέσα σου. Μπράβο στον καταπληκτικό (10 χρονο) Ioannis Σφακιανάκης του Μόντρεαλ, Καναδάς! Δείτε περισσότερα από τα καλύτερα ελληνικά βίντεο εδώ www.greekgateway.com/news/the-greatest-greek-videos

Πίστωση βίντεο: Hellenic Community of Greater Montreal

πλεκτά άπειρα...

100 000 Likes !


Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε μια δημοσίευση.


-2:17
100 000 Likes ! Tu veux qu'chti dise : ça rend meilleur 🍾 Merci à chaque funèsien 👽 !!! Mille projets à venir 🖖😜 #JustLouis

100 likes! Θες σετεμί να πει: κάνει καλύτερο 🍾 χάρη σε κάθε funèsien 👽!!! Χιλιάδες σχέδια να έρθουν 🖖😜 #justlouis

Πολλαπλασιάστε τη Συκιά

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Η συκιά καλλιεργείται από την αρχαιότητα. Υπάρχουν στοιχεία για την καλλιέργεια της, που χρονολογούνται από το 5.000 π.Χ.. Είναι ένα μικρό δέντρο θερμού κλίματος…
share24.gr

Η συκιά καλλιεργείται από την αρχαιότητα. Υπάρχουν στοιχεία για την καλλιέργεια της, που χρονολογούνται από το 5.000 π.Χ.. Είναι ένα μικρό δέντρο θερμού κλίματος που μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν οπουδήποτε, με ορισμένες ποικιλίες να επιβιώνουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι συκιές έχουν καλή παραγωγή για περίπου 15 χρόνια από την εγκατάστασή τους.
Εάν σας αρέσει να τρώτε σύκα (νωπά, αποξηραμένα ή σε κονσέρβες) και έχετε ήδη μια γερασμένη συκιά στην αυλή σας ή κάποιος στη γειτονιά ή φίλος έχει να σας προμηθεύσει μοσχεύματα, ίσως να αναρωτιέστε πώς να πολλαπλασιάσετε τη συκιά για να την ανανεώσετε, αντί να αγοράσετε ένα άλλο φυτό, από το φυτώριο, για να το αντικαταστήσετε. Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα είναι ένας οικονομικός τρόπος για να συνεχίσετε να έχετε παραγωγή ή να αυξήσετε την παραγωγή.

Η μέθοδος για να ξεκινήσετε τον πολλαπλασιασμό

Για να πολλαπλασιάσετε μια συκιά από μοσχεύματα, με αγενή αναπαραγωγή, είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει με έναν από αυτούς τους τρεις τρόπους. Κάθε μία από αυτές τις μεθόδους είναι απλή και εύκολη και η επιλογή για το ποια θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται, ενδεχομένως, από την εποχή του έτους που θα ξεκινήσετε και το κλίμα της περιοχής σας.

Πολλαπλασιασμός με Καταβολάδες

Η πρώτη μέθοδος για τον πολλαπλασιασμό της συκιάς στην ύπαιθρο εξαρτάται από τις θερμοκρασίες που επικρατούν την εποχή που πέφτει το δέντρο σε λήθαργο, οι οποίες δεν πρέπει να πέφτουν ποτέ κάτω από το μηδέν και να επικρατεί παγετός. Ο πολλαπλασιασμός με καταβολάδες είναι ένας εύκολος τρόπος ριζοβολίας για τη συκιά, τμήμα της οποίας, που φύεται από την βάση, κάμπτεται και θάβεται στο έδαφος από το οποίο εξέχει 20 εκατοστά η κορυφή του βλαστού, επιτρέποντας έτσι στο θαμμένο μέρος να ριζοβολήσει πριν αποκοπεί από το μητρικό δέντρο. Ενώ αυτή είναι η απλούστερη μέθοδος πολλαπλασιασμού, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη στη συνέχεια γιατί είναι δύσκολη η μεταφορά του ριζικού συστήματος στη νέα θέση.
Επίσης, υπάρχει και η μέθοδος της εναέριας καταβολάδας, κατά την οποία επιλέγεται ένας νεανικός κλάδος του δέντρου από τον οποίο αφαιρούμε τμήμα του φλοιού 30 εκατοστά κάτω από την άκρη της κορυφής του και το καλύπτουμε με χώμα, το οποίο συγκρατείται καλά δεμένο με πλαστικό κάλυμμα.

Πολλαπλασιασμός με παραφυάδες

Η συκιά αναπτύσσει βλαστούς στη βάση του κορμού που ονομάζονται παραφυάδες, Οι παραφυάδες της βάσης αποσπούνται έρριζες, δηλαδή με τις ρίζες τους, από τη βάση του δέντρου. Μπορείτε να τις τοποθετήσετε απ’ ευθείας σε οποιοδήποτε σημείο του κήπου θέλετε. Είναι η πιο απλή διαδικασία πολλαπλασιασμού της συκιάς με το μειονέκτημα ότι το νέο δέντρο δεν θα μπει σε καρποφορία γρήγορα, όπως θα γίνει με τα χειμερινά ξυλοποιημένα μοσχεύματα που θα δούμε αμέσως μετά.

Ριζοβολία μοσχευμάτων σε εξωτερικούς χώρους

Η πιο δημοφιλής μέθοδος πολλαπλασιασμού της συκιάς είναι μέσω της ριζοβολία μοσχευμάτων σε εξωτερικούς χώρους. Τις τελευταίες μέρες του χειμώνα, όταν η συκιές είναι ακόμα σε λήθαργο και αφού ο κίνδυνος του παγετού έχει περάσει, πάρτε μοσχεύματα από μικρά κλαδιά δύο έως τριών ετών. Το πάχος τους θα πρέπει να είναι γύρω στα 1,5 με 2 εκατοστά, περίπου ένα δάχτυλο, και 25 εκατοστά σε μήκος. Η τομή στο κάτω άκρο πρέπει να ίσια επίπεδη, ενώ στο πάνω άκρο σε κλίση. Καλύψτε τις τομές για να μην μολυνθούν από ασθένειες και βρέξτε την επίπεδη τομή της βάσης με ορμόνη ριζοβολίας.

Αρχίζοντας με τη μέθοδο αυτή, χρησιμοποιήσετε έξι έως οκτώ μοσχεύματα ώστε να έχετε κάποια περιθώρια για μερικά που δεν θα πετύχουν. Αν καταφέρετε να βλαστήσουν όλα τα μοσχεύματα, μπορείτε να δώσετε αυτά που περισσεύουν σε φίλους.
Φυτέψτε το κάθε μόσχευμα με την επίπεδη τομή της βάσης, η οποία θα δώσει τις ρίζες, προς τα κάτω 15 εκατοστά σε μια τρύπα με πλάτος 15 εκατοστά και βάθος 30 εκατοστά, την οποία θα γεμίσετε με χώμα κατάλληλο για ριζοβολία μοσχευμάτων. Ποτίστε καλά, αλλά μην το παρακάνετε. Τον επόμενο χρόνο, τα μοσχεύματα θα μεγαλώσουν λίγο πάνω από το 1 μέτρο και τα νέα δεντράκια θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση όταν θα πέσουν σε λήθαργο το επόμενο φθινόπωρο.

Ριζοβολία μοσχευμάτων σε εσωτερικό χώρο

Η τρίτη μέθοδος πολλαπλασιασμού αναφέρεται στον πολλαπλασιασμό της συκιάς σε εσωτερικό χώρο. Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη για ξεκίνημα, όταν ο καιρός την άνοιξη είναι άστατος.Ακολουθήστε την παραπάνω μέθοδο για τη λήψη μοσχευμάτων. Στρώστε το κάτω μέρος ενός δοχείου διαμέτρου 15-20 εκατοστών με φύλλα εφημερίδας και προσθέσετε επάνω από αυτά 5 εκατοστά άμμο ή χώμα κατάλληλο για ριζοβολία μοσχευμάτων. Τοποθετείστε σε αυτό το δοχείο τέσσερα από τα μοσχεύματα που λάβατε σε όρθια θέση και ρίξτε γύρω τους χώμα. Ποτίστε το δοχείο καλά και τοποθετήστε ένα 2λιτρο πλαστικό μπουκάλι, αφού αφαιρέσετε τη βάση του, σε όρθια θέση πάνω από τα μοσχεύματα για προστασία.
Τοποθετήστε τα δοχεία με τα μοσχεύματα σε ένα μέρος με θερμοκρασία δωματίου, που το βλέπει το φως (όχι άμεσα οι ακτίνες του ήλιου). Ποτίστε μόνο όταν το χώμα γίνει ξηρό. Όταν παρατηρήσετε τα μοσχεύματά σας να βγάζουν τους πρώτους βλαστούς, αφαιρέσετε το μπουκάλι που τα προστατεύει.
Όταν οι συκιές σας αρχίσουν να έχουν έντονη ανάπτυξη , μεταφυτέψτε τις με τη μπάλα χώματος σε μεγαλύτερες γλάστρες ή στον κήπο σας, όταν ο καιρός το επιτρέψει. Κρατήστε τα φυτά υγρά ποτίζοντάς τα συχνά για το υπόλοιπο του καλοκαιριού και παρακολουθήστε τα καθώς μεγαλώνουν.

Πολλαπλασιασμός με εμβολιασμό

Μπορείτε να αλλάξετε την ποικιλία της συκιάς σας ή να κάνετε μια άγρια συκιά ήμερη με εμβολιασμό τύπου Τ. Την διαδικασία την έχουμε εξηγήσει σε αυτό το άρθρο. Στην περίπτωσή μας, αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να κάνουμε στο υποκείμενο τομή ανάποδου Τ σε ετήσιους καλά ξυλοποιημένους βλαστούς, ώστε ο οφθαλμός που θα μπολιάσουμε να μην καταστραφεί από το γάλα της συκιάς. Η διαδικασία αυτή είναι λίγο δύσκολη και χρειάζεται εξάσκηση και υπομονή να την πετύχετε.
Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ) επικοινωνία στο share24gr@gmail.com
share24.gr
Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα στο facebook πατώντας εδώ

THE CREEPIEST GAME EVER - Sara Is Missing

Δημοφιλείς αναρτήσεις