Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

πλεκτά με στρογγυλές βελόνες

Ο χρήστης
Elite Knit Models
πρόσθεσε 1.030 νέες φωτογραφίες στο άλμπουμ: ROBA MODELLERİ.



 

με ένα λεμόνι θα ξεχάσεις τον πόνο στο γόνατο





 Πώς να αντιμετωπίσεις τον πόνο στο γόνατο με ένα μόνο λεμόνι; Ο πόνος στο γόνατο είναι ένα κοινό πρόβλημα και μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών. Μπορεί να προκληθεί από έναν ξαφνικό τραυματισμό ή από παθήσεις όπως η αρθρίτιδα. 

  Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία που τον προκαλεί. Ο αιφνίδιος πόνος σε ένα από τα γόνατα είναι συνήθως το αποτέλεσμα της κούρασης του γόνατου ή του τραυματισμού του. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να δείτε τον γιατρό σας.  

Πώς να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι για να απαλλαγείτε από πόνους στα γόνατα; Συστατικά: 1-2 λεμόνια
σησαμέλαιο
 

Οδηγίες: Κόψτε τα λεμόνια σε μικρά κομμάτια. Τυλίξτε τα κομμάτια με ένα βαμβακερό ύφασμα και βουτήξτε τα σε ζεστό σησαμέλαιο. Τοποθετήστε το ύφασμα στην πληγείσα περιοχή για 5 έως 10 λεπτά. Κάνετε αυτό δύο φορές την ημέρα έως ότου ο πόνος έχει φύγει εντελώς.
  Πιείτε, επίσης, χυμό λεμονιού, αραιωμένο σε ένα ποτήρι ζεστό νερό νωρίς το πρωί με άδειο στομάχι.
Τα λεμόνια είναι πλούσια πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών όπως η βιταμίνη C, Α, Β1, Β6, το μαγνήσιο, τα βιοφλαβονοειδή, η πηκτίνη, το φολικό οξύ, το φωσφόρο, το ασβέστιο, και το κάλιο.

Η μεγάλη ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης C βοηθά στη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας των οστών και προλαμβάνει ασθένειες που σχετίζονται με τα οστά όπως η οστεοπόρωση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης πολυαρθρίτιδα.  
Τα αιθέρια έλαια λεμονιού βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, που τα καθιστά χρήσιμα για τον πόνο των αρθρώσεων.
Το σησαμέλαιο έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό έλαιο για χιλιάδες χρόνια. Είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, το οποίο βοηθά τις αρθρώσεις να διατηρούν την ευελιξία τους.  

Πρέπει να δείτε τον γιατρό σας εάν: Δεν μπορείτε να ρίξετε βάρος στο γόνατό σας, έχετε έντονο πόνο, ακόμη και όταν δεν βάζετε βάρος σε αυτό, όπως τη νύχτα, το γόνατό σας δεν λυγίζει ή πονάει όταν το λυγίζετε, το γόνατό σας φαίνεται παραμορφωμένο, έχετε πυρετό ή ερυθρότητα γύρω από το γόνατο, ο πόνος δεν αρχίσει να βελτιώνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες ή έχετε πόνο που είναι ακόμα ισχυρός ακόμα και με τη φροντίδα που του προσφέρετε στο σπίτι.


.gossiplife.gr

κεκάκια με αυγό

Ο χρήστης Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα βίντεο.



-0:40

Homestead Recipes
Make Ahead Egg Muffins. The perfect on-the-go breakfast all week long!
PRINT or PIN: http://www.spendwithpennies.com/make-ahead-egg-muffins/

Φτιάξε κεκάκια με αυγό. Το τέλειο on-The-Go πρωινό όλη την εβδομάδα!
Εκτύπωση ή pin: http://www.spendwithpennies.com/make-ahead-egg-muffins/

14 τροφές που μπορείς να τρως σε απεριόριστες ποσότητες!

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη idiva.gr.
14 τροφές που μπορείς να τρως σε απεριόριστες ποσότητες!

celery



14 τροφές που μπορείς να τρως σε απεριόριστες ποσότητες! -


Κοινοποιήστε στο Facebook Το ήξερες ότι υπάρχουν τροφές για τις οποίες οι ποσότητες που καταναλώνεις δεν έχουν ιδιαίτερη επίδραση στη σιλουέτα σου;…
idiva.gr
https://www.olivemagazine.gr/%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1

Το ήξερες ότι υπάρχουν τροφές για τις οποίες οι ποσότητες που καταναλώνεις δεν έχουν ιδιαίτερη επίδραση στη σιλουέτα σου; Και επειδή όλοι λίγο πολύ το έχουμε ρίξει στη δίαιτα και πεινάμε, δες ποιες τροφές μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς περιορισμούς.
Σημειώνεται ότι όπως όλα τα τρόφιμα, έτσι κι αυτά έχουν θερμίδες, λίγες όμως, ενώ αποτελούνται κυρίως από νερό, είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στην υγεία γενικά και περιέχουν φυτικές ίνες που σε χορταίνουν.
celery
Σέλερι
Σχεδόν το 95% του σέλερι είναι νερό και όσο για θερμίδες, έχει μόλις 6 θερμίδες ανά κλωνάρι. Επίσης περιέχει κάλιο, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και καλύπτει το 30% των ημερήσιων αναγκών σου σε βιταμίνη Κ.

kale-salad
Kale
Έχει ελάχιστες θερμίδες (33 ανά φλιτζάνι) και σχεδόν 3γρ. Πρωτεΐνης και 2,5γρ. φυτικών ινών ανά μερίδα. Επίσης, είναι τροφή με πλούσια θρεπτική πυκνότητα και αντιοξειδωτικές ουσίες και περιέχει 5 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το σπανάκι.

blueberry_191954015
Blueberries
Είναι “βόμβα” αντιοξειδωτικών και βιταμινών (Α, C και Ε), καθώς και καλή πηγή καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου και φυτικών ινών. Μία κούπα blueberries αρκεί για να καλύψει το 14% των ημερήσιων αναγκών σου σε φυτικές ίνες, δίνοντας σου μόνο 85 θερμίδες.

aggouri
Αγγούρια
Όπως θα ξέρεις ήδη, τα αγγούρια αποτελούνται κυρίως από νερό και γι αυτό περιέχουν και μόλις 16 θερμίδες ανά μερίδα. Το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής τους αξίας βρίσκεται στους σπόρους και τη φλούδα, γι αυτό καλό είναι να μην τα αφαιρείς.

ntomates
Ντομάτες
Είναι κυρίως γνωστές για την περιεκτικότητα τους σε λυκοπένιο, το καροτενοειδές που βοηθά στην καταπολέμηση των χρόνιων παθήσεων. Εκτός από αυτό όμως, οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α, C και Β2, καθώς και σε φυλλικό οξύ, χρώμιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Όσο για θερμίδες, 1 μεσαία ντομάτα έχει περί τις 25.

grape-fruit
Γκρέιπφρουτ
Μελέτες έχουν δείξει ότι προσθέτοντας γκρέιπφρουτ στη διατροφή, μπορεί να αυξηθεί η απώλεια βάρους, μιας και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που σε χορταίνουν και δεν νιώθεις την ανάγκη να τσιμπολογάς κάθε λίγο και λιγάκι. Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Από πλευράς θερμίδων πάλι, μισό γκρέιπφρουτ έχει 50 θερμίδες.

portokali
Πορτοκάλια
Είναι γνωστά κυρίως για την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C, αλλά έχουν κι άλλα οφέλη! Καθώς η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή κολλαγόνου, τα πορτοκάλια βοηθούν να είναι υγιές και όμορφο το δέρμα. Επίσης, το άσπρο μέρος τους που ίσως σνομπάρεις, περιέχει πολλές φυτικές ίνες και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Από θερμίδες πάλι, ένα μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι έχει περίπου 80.

mprokolo
Μπρόκολο
Ένα σούπερ λαχανικό που εκτός από βιταμίνες A, C, E και K, περιέχει και το αντικαρκινογόνο σουλφοραφάνη. Ιδανικά, τρώγεται ωμό ή μαγειρεμένο στον ατμό, με την “αχνιστή” εκδοχή του να καλύπτει το 20% των ημερησίων αναγκών σε φυτικές ίνες και με μόλις 31 θερμίδες ανά μερίδα.

peponi
Πεπόνι
Ήξερες ότι το πεπόνι καλύπτει περίπου το 50% των ημερησίων αναγκών σου σε βιταμίνη C, καθώς και χαλκό που είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές δέρμα. Μία μερίδα πεπόνι έχει 64 θερμίδες, με τις περισσότερες από αυτές να προέρχονται από τα φυσικά σάκχαρα του φρούτου.

kounoupidi-1
Κουνουπίδι
Ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό, που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σου. Περιέχει αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση χρόνιων παθήσεων και είναι εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, φυτικών ινών και βιταμινών C και Κ. Στα συν και ότι 1 μερίδα κουνουπίδι έχει περίπου 25 θερμίδες μόνο.

blackberries_206260981
Βατόμουρα (Blackberries)
Πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, τανίνες, μαγγάνιο, φυλικό οξύ και αντιοξειδωτικά, τα βατόμουρα είναι μια πραγματική “ασπίδα” για τον οργανισμό. Πέρα από αυτά, η κατανάλωση τους βοηθά την πέψη και κάνει καλό στο δέρμα. Μία μερίδα βατόμουρων, έχει περίπου 62 θερμίδες.

prasini-salata_SLIDER
Μαρούλι
Οι περισσότεροι τύποι μαρουλιού έχουν μόλις 10-20 θερμίδες ανά μερίδα. Και μπορεί το μαρούλι να μην σου δίνει και πολλή πρωτεΐνη, αλλά σου προσφέρει άφθονες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιταμίνες Α και C.

FRAOULES
Φράουλες
Μπορεί τα πορτοκάλια να είναι διάσημα για την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C, ωστόσο μία μερίδα φράουλες έχει περισσότερη βιταμίνη C από 1 πορτοκάλι. Επιπλέον είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες και καλή πηγή καλίου και φυτικών ινών. Στα μεγάλα ατού τους, ότι δεν περιέχουν λιπαρά, νάτριο και χοληστερόλη, γεγονός που τις καθιστά υγιείς τροφές για την καρδιά. Ένα φλιτζάνι φράουλες δίνει μόνο 50 θερμίδες.

peponi-1
Πεπόνι cantaloupe
Κάνει καλό στα μάτια χάρη στη β-καροτίνη που περιέχει και, μάλιστα, σε μεγαλύτερη ποσότητα σε σχέση με τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα ροδάκινα και τα μάνγκο. Ένα φλιτζάνι αρκεί για να καλύψει το 100% των ημερησίων αναγκών σου σε βιταμίνες A και C. Επίσης περιέχει κάλιο και έχει μόλις 55 θερμίδες ανά μερίδα.



11 Τρόποι Βιολογικής Καταπολέμησης Εχθρών


Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιεργητές έχουν στραφεί στη βιολογική καλλιέργεια για την παραγωγή των προϊόντων τους. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει αυξηθεί η ζήτηση…





Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιεργητές έχουν στραφεί στη βιολογική καλλιέργεια για την παραγωγή των προϊόντων τους. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει αυξηθεί η ζήτηση των βιολογικών προϊόντων και θεωρούνται ποιοτικά καλύτερα. Εκτός από τους επαγγελματίες καλλιεργητές και οι ερασιτέχνες κηπουροί, που έχουν στον κήπο τους μικρούς λαχανόκηπους, προτιμούν να καλλιεργούν με βιολογικές μεθόδους τα φυτά τους ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τις επικίνδυνες για την υγεία τους δραστικές ουσίες των αγροχημικών. Η ανάγκη αυτή φέρνει στο προσκήνιο παλιούς παραδοσιακούς και νέους τρόπους βιολογικής καταπολέμησης που κρίνονται απαραίτητοι σε τέτοιες καλλιέργειες.

Στη βιολογική παραγωγή δίνεται έμφαση στην εφαρμογή προληπτικών καλλιεργητικών πρακτικών που παρεμποδίζουν την εμφάνιση ή εξάπλωση εντόμων και ασθενειών στα φυτά ενώ απ’ την άλλη βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν. Πολλές από αυτές τις πρακτικές ήταν σύνηθες στα παλαιότερα χρόνια και αποτελούσαν μέρος των παραδοσιακών τρόπων που χρησιμοποιούσαν οι αγρότες για να αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα στις καλλιέργειές τους. Όπως συμβαίνει και με την υγεία του σώματός μας, έτσι και στην περίπτωση των φυτών η πρόληψη παίζει το βασικότερο ρόλο για να είναι μια καλλιέργεια εύρωστη.

Χρησιμοποίηση Υγιούς Πολλαπλασιαστικού Υλικού


Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή εγκατάσταση μιας βιολογικής καλλιέργειας είναι η χρησιμοποίηση σπόρων, μοσχευμάτων, φυτών και εμβολίων απαλλαγμένων από ασθένειες, φυτοπαρασιτογόνους εχθρούς και έντομα, ιώσεις και άλλα παθογόνα. Η περίοδος της φύτευσης και όσο το νεαρό φυτάριο είναι ακόμα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του είναι η πιο ευαίσθητη και κρίσιμη περίοδος στην οποία το φυτό δεν έχει αναπτύξει ακόμα τους δικούς του μηχανισμούς προστασίας και είναι επιρρεπές στα παθογόνα. Έτσι η χρησιμοποίηση πολλαπλασιαστικού υλικού απαλλαγμένο από παθογόνα αυξάνει την πιθανότητα το νεαρό φυτάριο να αναπτυχθεί φυσιολογικά στον κήπο μας. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε πως σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένα φυτά δεν είναι αποδεκτά στην βιολογική γεωργία.

Απολύμανση του Εδάφους

Το έδαφος παίζει καθοριστικό ρόλο για τη σωστή ανάπτυξη ενός φυτού. Το ριζικό σύστημα του φυτού από το οποίο απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται είναι στο έδαφος. Έτσι, λοιπόν, εκτός από το πολλαπλασιαστικό υλικό, πρέπει να διατηρήσουμε απαλλαγμένο από διάφορα παθογόνα (μύκητες, βακτήρια, έντομα, νηματώδεις, σπόρους ζιζανίων) και το έδαφος ώστε να μην είναι εστία μόλυνσης για τα νεαρά φυτά μας. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος απολύμανσης είναι η ηλιοαπολύμανση.
Η χώρα μας είναι μια περιοχή θερμού κλίματος και με την ηλιοαπολύμανση μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια τους θερινούς μήνες. Η ηλιοαπολύμανση εφαρμόζεται αφού ψιλοχωματίσουμε το έδαφος και το ποτίσουμε, ώστε να έχει αρκετή υγρασία. Στη συνέχεια, το καλύπτουμε με διαφανές πλαστικό, που προμηθευόμαστε από το εμπόριο, για 2 μήνες περίπου (Ιούλιο – Αύγουστο). Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο καλυμμένο έδαφος καταστρέφουν ένα ευρύ φάσμα παρασίτων.

Εφαρμογή Εδαφοκάλυψης

Η Εδαφοκάλυψη χρησιμοποιείται κυρίως για την παρεμπόδιση ανάπτυξης ζιζανίων κοντά στη ρίζα των φυτών, ώστε να μην τα ανταγωνίζονται για τα θρεπτικά συστατικά. Το έδαφος καλύπτεται από πλαστικό ναύλον σκούρου χρώματος κατά μήκος της γραμμής φύτευσης και κατά τη μεταφύτευση φυτεύουμε τα νεαρά φυτάρια πάνω σε αυτό στις σωστές αποστάσεις με τρόπο τέτοιο που ο λαιμός του βλαστού τους να περιβάλλεται από το πλαστικό κάλυμμα. Εκτός από τα ζιζάνια, το κάλυμμα αυτό προστατεύει τα φυτά από έντομα τα οποία νυμφώνονται στο έδαφος και από παθογόνα του εδάφους που προσβάλλουν τους ώριμους καρπούς.

Αμειψισπορά

Είναι ένα πρόγραμμα εναλλαγής καλλιεργειών που στόχο έχει να διακόψει τον κύκλο αναπαραγωγής των παθογόνων που προσβάλλουν συγκεκριμένη καλλιέργεια. Με την εναλλαγή της καλλιέργειας, τα παθογόνα και τα έντομα δεν βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες να αναπτυχθούν και να τραφούν και έτσι μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους καταστρέφεται.

Επεμβάσεις την κατάλληλη στιγμή

Θα πρέπει ο καλλιεργητής να είναι συνεχώς σε εγρήγορση και να επισκέπτεται και να επεμβαίνει συχνά στη φυτεία του ώστε να διαπιστώσει έγκαιρα την οποιαδήποτε προσβολή. Έτσι προλαμβάνει μια σοβαρή και καταστρεπτική εξάπλωση της προσβολής και έχει τη δυνατότητα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα στο σωστό στάδιο.

Γραμμική Φύτευση σε Μεγάλες Αποστάσεις Μεταξύ των Φυτών

Με την αραιή φύτευση εξασφαλίζουμε στα φυτά σωστές συνθήκες φωτισμού για να φωτοσυνθέτουν (χωρίς να σκιάζονται από τα διπλανά), επαρκή θρέψη μιας και δεν υπάρχει ανταγωνισμός, συνθήκες επαρκούς αερισμού ώστε να μην προσβάλλονται από μυκητολογικές ασθένειες και ποσοτική βελτίωση της παραγωγής ανά φυτό. Επίσης, με την γραμμική φύτευση γίνεται πιο εύκολο το βοτάνισμα για την καταπολέμηση των ζιζανίων.

Σωστό Κλάδεμα

Είναι σημαντικό, στην περίπτωση που έχετε έναν οπωρώνα, να κλαδεύεται σωστά τα δέντρα σας ώστε να απομακρύνετε κλάδους ξερούς και προσβεβλημένους από μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης το κλάδεμα εξασφαλίζει σωστές συνθήκες φωτισμού και υγρασίας και επαρκή αερισμό στην κόμη του δέντρου ώστε να υπάρχει ισορροπημένη καρποφορία και βλαστική ανάπτυξη. Πολλές φορές και στα ποώδη φυτά χρειάζεται να απομακρύνουμε προσβεβλημένα και ξερά τμήματα.

Εγκατάσταση Εντομοστεγών Διχτυών

Συνήθως σε βιολογικές καλλιέργειες σε θερμοκήπια είναι απαραίτητη η εγκατάσταση κατάλληλου διχτυού στις πόρτες και στα παράθυρα ώστε να παρεμποδίζεται η είσοδος μικρών πτερωτών εντόμων που προκαλούν ζημιές στα φυτά (αφίδες, θρίπες, αλευρώδεις). Τέτοια δίχτυα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε υπαίθριες καλλιέργειες και βοηθούν αρκετά στο να κρατούν αυτά τα έντομα μακριά από τα φυτά. Μην ξεχνάτε πως τέτοια μικρά έντομα είναι υπεύθυνα για την μόλυνση και διάδοση ιώσεων στα φυτά στα οποία τρέφονται.

Χρωματικές και Κολλητικές Εντομοπαγίδες

Επειδή τα έντομα προσελκύονται από το κίτρινο χρώμα (οι θρίπες από το μπλε), υπάρχουν στην αγορά διάφορες παγίδες κίτρινου και μπλε χρώματος, κυρίως κολλητικές, που σκοπό έχουν αρχικά την παρακολούθηση του πληθυσμού των εντόμων και, σε περίπτωση πυκνής τοποθέτησής τους, την καταπολέμηση των εντόμων σε βιολογικές καλλιέργειες. Χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με φερομόνες και τροφικές παγίδες για προσέλκυση των εντόμων. Πολύ γνωστές είναι οι παγίδες που χρησιμοποιούνται στα ελαιόδεντρα για το Δάκο της Ελιάς.

Συγκαλλιέργεια με Εντομοαπωθητικά Φυτά

Πολλά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά έχουν την ιδιότητα να απωθούν διάφορα επιβλαβή έντομα και για το σκοπό αυτό η χρησιμοποίησή τους βρίσκει εφαρμογή στη βιολογική γεωργία. Επίσης πολλά από τα φυτά αυτά φιλοξενούν ωφέλημα έντομα και ακάρεα, όπως είναι οι πασχαλίτσες, που παρασιτούν και τρέφονται με επιβλαβή φυτοφάγα έντομα. Τέτοια φυτά φυτεύονται διάσπαρτα ανάμεσα στα φυτά που καλλιεργούνται με συγκεκριμένο τρόπο ανά καλλιέργεια ώστε να μην δρουν ανταγωνιστικά μαζί τους.

Εφαρμογή Βιολογικών Σκευασμάτων

Σε καταστήματα γεωργικών εφοδίων μπορεί κάποιος να βρει σκευάσματα που περιέχουν φυσικές δραστικές ουσίες, όπως είναι η πυρεθρίνη, και άλλα σκευάσματα που περιέχουν εντομοπαρασιτικούς μύκητες και αυγά ή προνύμφες ωφέλιμων εντόμων που παρασιτούν ή και τρέφονται με τα φυτοφάγα επιβλαβή. Η αγορά και χρησιμοποίηση τέτοιων σκευασμάτων θα πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη και το οργανωτικό πλάνο ενός γεωπόνου για να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πως να Κάνετε Εμβολιασμό


http://share24.gr/pws-na-kanete-emvoliasmo-mpoliasma-se-karpofora-dentra-ston-khpo-sas/

Η τεχνική του εμβολιασμού (μπόλιασμα) περιλαμβάνει την συνένωση δύο διαφορετικών φυτών σε συγκεκριμένα σημεία και την ταυτόχρονη συνεργηστική ανάπτυξή τους, προκειμένου να πάρουμε από τα δύο αυτά φυτά τα καλύτερα χαρακτηριστικά τους. Όπως είναι γνωστό οι άγριες ποικιλίες των οπωροφόρων δέντρων δεν καρποφορούν φρούτα αρκετά θρεπτικά ούτε είναι ανθεκτικά σε μια σειρά σοβαρών ασθενειών που πλήττουν τους καρπούς και τους κλάδους των δέντρων. Απ’ την άλλη, το ριζικό τους σύστημα παρουσιάζει ανθεκτικότητα στα παθογόνα του εδάφους. Αυτά τα ζητήματα λύνονται με το μπόλιασμα κατάλληλων ποικιλιών πάνω στα άγρια υποκείμενα. Αυτές οι κατάλληλες ποικιλίες είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη της κόμης των δέντρων και των καρπών που θα παραχθούν. Εξασφαλίζουν μεγάλη παραγωγή και φρούτα με μεγάλο μέγεθος και ομοιομορφία. Για τον κορμό και τις ρίζες οι καλλιεργητές επιλέγουν μια ποικιλία από ένα πολύ ανθεκτικό φυτό, που ο καρπός του , όμως είναι ακατάλληλος για κατανάλωση. Ο συνδυασμός των καλύτερων και επιθυμητών χαρακτηριστικών των δύο φυτών επιτυγχάνεται μέσω του εμβολιασμού ή αλλιώς μπολιάσματος.
Ο εμβολιασμός των δέντρων δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες καλλιεργητές, αλλά τον καθένα που έχει κήπο και θέλει να φυτέψει σε αυτόν μερικά δέντρα για να του δίνουν εδώδιμους καρπούς. Για παράδειγμα, αν θέλετε να φυτέψετε μια ποικιλία αχλαδιάς στον κήπο σας που έχει εύγευστους καρπούς , αλλά από την άλλη είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε ασθένειες, τότε θα πρέπει να την εμβολιάσετε σε ένα ανθεκτικό υποκείμενο, ώστε να έχετε ένα εύρωστο φυτό με ωραίους και χυμώδεις καρπούς. Αν έχετε όρεξη να αρχίσετε την πρακτική εξάσκηση, το μόνο που χρειάζεστε είναι μια κολλητική ταινία και ένα κλαδευτήρι ή ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι.
Οι αρχάριοι μπορούν να ξεκινήσουν με τον ενοφθαλμισμό τύπου-Τ, ο οποίος είναι ο πιο εύκολος και συχνός εμβολιασμός στα καρποφόρα δέντρα. Σε αυτού του τύπου τον εμβολιασμό το εμβόλιο είναι απλά ένας οφθαλμός (μπουμπουκάκι στη μασχάλη των φύλλων). Σε γενικές γραμμές, η καλύτερη περίοδος για μεταμόσχευση είναι η άνοιξη, διότι τότε το εσωτερικό στρώμα του φλοιού είναι αρκετά μαλακό και επιδεκτικό για να δεχτεί το εμβόλιο. Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να εξάγετε έναν οφθαλμό από την ποικιλία που έχετε επιλέξει, κάνοντας ένα βαθύ κόψιμο με ένα μαχαιράκι μέχρι τα εσωτερικά στρώματα του φλοιού (το στρώμα με το πράσινο χρώμα). Να θυμάστε πως δεν πρέπει να αφαιρέσετε τον μίσχο του φύλλου στη μασχάλη του οποίου βρίσκεται ο οφθαλμός.
Πως να κανετε εμβολιασμο (μπόλιασμα) σε καρποφόρα δέντρα στην κήπο σας - Εμβολιασμός Τύπου Τ -Αφαίρεση μοσχεύματος
Αργότερα κάντε μια τομή σχήματος «Τ» στο υποκείμενο πάνω στο οποίο θα τοποθετηθεί ο οφθαλμός. Τοποθετήστε μέσα στη σχισμή τον οφθαλμό, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες. Στη συνέχεια, δέστε τον κλάδο με κάποια κολλητική ταινία, αφού όμως βεβαιωθείτε ότι εμβόλιο και υποκείμενο είναι καλά συνδεδεμένα και οι καμβιακοί τους ιστοί εφάπτονται. Με την πάροδο του χρόνου η τομή θα κλείσει σταδιακά με τον σχηματισμό κάλλου (μη διαφοροποιημένος ιστός) από το δέντρο και όταν κλείσει εντελώς αφαιρέστε την κολλητική ταινία. Το μόσχευμα είναι έτοιμο και αναπτύσσεται κανονικά και εσείς απλά περιμένετε να δείτε το αποτέλεσμα.
Πως να κανετε εμβολιασμο (μπόλιασμα) σε καρποφόρα δέντρα στην κήπο σας - Εμβολιασμός Τύπου Τ - Εισαγωγή Μοσχεύματος στην Σχισμή
Πως να κανετε εμβολιασμο (μπόλιασμα) σε καρποφόρα δέντρα στην κήπο σας - Εμβολιασμός Τύπου Τ - Τελευταίο Κλάδεμα
Η αναπαραγωγή μέσω μοσχευμάτων και εμβολιασμού θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές τεχνικές που οδήγησε στην ανάπτυξη και εξέλιξη της καλλιέργειας των καρποφόρων δέντρων. Ο πολλαπλασιασμός ενός φυτού μέσω των σπόρων του δίνει ετερογενή φυτά απογόνους τα οποία έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τα γονεϊκά φυτά (είναι η λεγόμενη σεξουαλική ή εγγενής αναπαραγωγή). Τα μοσχεύματα και ο εμβολιασμός εξασφαλίζουν πως η ίδια ποικιλία φυτού (κλώνος φυτού) μπορεί να πολλαπλασιαστεί άπειρες φορές εξασφαλίζοντας ότι τα χαρακτηριστικά του μητρικού φυτού παραμένουν αμετάβλητα στα επόμενα φυτά (είναι η λεγόμενη ασεξουαλική ή αγενής αναπαραγωγή).
Όταν μια ποικιλία δέντρου είναι ανθεκτική σε σοβαρές ασθένειες ή έχει άριστη ποιότητα καρπών, ο πολλαπλασιασμός μέσω μοσχευμάτων επιτρέπει την αναπαραγωγή της ποικιλίας συνεχώς με νέους κλώνους με παρόμοια χαρακτηριστικά.
Ουσιαστικά, ο εμβολιασμός μέσω μοσχευμάτων γίνεται δυνατός στα φυτά λόγω του καμβιακού ιστού, ένας ιστός σχήματος δακτυλίου μέσα στους βλαστούς και τους κλάδους των δέντρων, τα κύτταρα του οποίου έχουν την ικανότητα να αναδιπλασιάζονται και να δίνουν ξύλωμα και φλοίωμα με αποτέλεσμα κάθε πληγή και σχισμή πάνω στο ξύλο να κλείνει .Το κάμβιο κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του θέρους δίνει νέους ιστούς και νέα αγγεία επιτρέποντας στους χυμούς του δέντρου να μεταφέρονται αποτελεσματικά σε όλο το δέντρο. Το αποτέλεσμα της δράσης του καμβιακού ιστού είναι η διάμετρος του κορμού και τα ξυλώδη όργανα ξυλώδη του δέντρου να αυξάνονται σταδιακά.
Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)
Φώτο: agriculturemoderne.com

Διαβάστε εδώ το Δεύτερο Μέρος του Άρθρου

Για περισσότερα νέα και πρακτικές σχετικές με καλλιέργειες και τον κήπο σας κάντε like στην σελίδα Καλλιεργητικές Πρακτικές στο facebook, πατήστε εδώ
Κάθε αναδημοσίευση ολική η μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής

Δημοφιλείς αναρτήσεις