Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

ΓΕΡΑΝΟΙ

Το δεξί χέρι του Μανώλη Ανδριωτάκη

metaixmio.gr
Ήταν σαν να είχα πέσει σε μια τρύπα με κυνικούς.…

3 «ΒΕΛΟΥΔΙΝΕΣ» ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Πετσέτες Μπάνιου: Κάντε τις Ξανά Αφράτες σαν Καινούργιες!

earthshareme.com
Υγεία - Οι περισσότεροι από εμάς -για να μην πούμε όλοι-…

Πετσέτες Μπάνιου: Κάντε τις Ξανά Αφράτες σαν Καινούργιες!

Πετσέτες Μπάνιου: Κάντε τις Ξανά Αφράτες σαν Καινούργιες!

Οι περισσότεροι από εμάς -για να μην πούμε όλοι- αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τις πετσέτες μπάνιου μας. Τη μια μυρίζουν μούχλα, την άλλη δεν στεγνώνουν με τίποτα, την άλλη ξεθωριάζει το χρώμα τους. Ακόμα και οι πετσέτες που είναι υψηλής ποιότητας θέλουν φροντίδα και περιποίηση. Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να λύσετε όλα τα προβλήματα με ελάχιστο κόπο.
Μυρίζουν μούχλα Σίγουρα δεν σας αρέσει μια πετσέτα που μυρίζει, ειδικά όταν μόλις έχετε κάνει ένα όμορφο, ζεστό μπάνιο κι ετοιμάζεστε να σκουπιστείτε με αυτήν. Αν οι καθαρές πετσέτες σας έχουν μια άσχημη μυρωδιά πλύντε τις στο πιο ζεστό νερό που μπορούν να αντέξουν ρίχνοντας μέσα σε αυτό και 1-2 φλ. ξίδι. Μετά, πλύντε τις ξανά στο πλυντήριο όπως κάνετε συνήθως. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να τις κρεμάτε στη βεράντα σας μετά το μπάνιο έτσι ώστε να στεγνώνουν πλήρως πριν την επόμενη χρήση τους.
Διώξτε τη μούχλα από τις πετσέτες σας με λίγο ξίδι διαλυμένο σε ζεστό νερό.
Έχουν γίνει σαν ελαφρόπετρα Αν οι πετσέτες σας έχουν σκληρύνει πολύ -πράγμα που κανείς δεν θέλει- τότε φροντίστε να μην βάζετε πολύ απορρυπαντικό στο πλυντήριο όταν τις πλένετε. Μην νομίζετε πως όσο περισσότερο απορρυπαντικό βάζετε θα γίνονται όλο και πιο μαλακές. Επιπλέον κάθε 3-4 πλυσίματα καλό είναι να μην βάζετε μαλακτικό στο πλύσιμό τους για να μην καταπονείτε το ύφασμά τους.
Ξεθωριάζουν Αν θέλετε οι πετσέτες σας να διατηρούν τα χρώματά τους όμορφα και φωτεινά θα πρέπει να βάλετε μαζί με το απορρυπαντικό στο πλυντήριο που θα τις πλύνετε για πρώτη φορά, και λίγο ξίδι. Έπειτα στεγνώστε τις όπως σας λέει ο κατασκευαστής στις οδηγίες. Έτσι θα καταφέρετε να γλιτώσετε από το ξεθώριασμα.
Via:
Via: Πηγή
 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Θα το δοκιμάσω σίγουρα!

Ανακάτεψε 2 υλικά και τα έβαλε στα δόντια του. Το Αποτέλεσμα; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Θα το δοκιμάσω σίγουρα!

Ένα από τα πιο αντιαισθητικά πράγματα στον κόσμο είναι τα κίτρινα δόντια.
Μπορεί να πιστεύετε ότι πέρα από τακτές επισκέψεις στον οδοντίατρο και πέρα από ειδικές διαδικασίες λεύκανσης, δεν υπάρχει τίποτα άλλο για να λευκάνετε τα δόντια σας, έτσι δεν είναι?
Ε κάνετε Λάθος!
Αυτό το video που σας παρουσιάζουμε παρακάτω δείχνει μια απόλυτα φυσική συνταγή που μπορεί να λευκάνει τα δόντια σας αλλά ταυτόχρονα και να καταπολεμήσει την ουλίτιδα. Τώρα που χρησιμοποίησα επιτυχημένα αυτή την απλή συνταγή, και είδα τα αποτελέσματα της σταμάτησα να χρησιμοποιώ όλα αυτά τα χημικά που λευκαίνουν τα δόντια και κοστίζουν μία περιουσία.
Η Συνταγή έχει τίτλο “Οδοντόκρεμα Κουρκουμά» και αποτελείται από τα παρακάτω συστατικά: 1) 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας 2) 2 κουταλάκια του γλυκού (ή 2 κάψουλες) σκόνη κουρκουμά 3)
Μια δόση λάδι Μέντας ή δυόσμου
Τα αναμιγνύουμε καλά και όταν δημιουργηθεί ένα ενιαίο μείγμα, το τοποθετούμε σε μία οδοντόβουρτσα.
Βουρτσίζουμε τα δόντια μας καλά για λίγα λεπτά. Ξεπλένουμε και μπορούμε να διακρίνουμε από την πρώτη κιόλας εφαρμογή την αύξηση στην λευκότητα των δοντιών μας.
Εφαρμόζουμε συχνά. Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε αυτό το πολύτιμο βίντεο με τους φίλους σας και την οικογένεια σας! Βοηθήστε τους να έχουν πιο λευκά δόντια με τον πιο φυσικό τρόπο. Θα σας λατρέψουν γι’αυτό! Δείτε το ακόλουθο βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=wbWhw1Vdtu8

Συνταγή Γιαουρτογλυκού

 
xrysessyntages.gr
Υλικά 3 αυγά, 1 ποτήρι νερού ζάχαρη, 1 ποτήρι νερού γιαούρτι, 1…

Υλικά 3 αυγά, 1 ποτήρι νερού ζάχαρη, 1 ποτήρι νερού γιαούρτι, 1 φλιτζάνια τσαγιού ηλιέλαιο, Χυμό μισού λεμονιού και το […]

Υλικά
3 αυγά,
1 ποτήρι νερού ζάχαρη,
1 ποτήρι νερού γιαούρτι,
1 φλιτζάνια τσαγιού ηλιέλαιο,
Χυμό μισού λεμονιού και το ξύσμα,
2 μπέικιν πάουντερ,
1 πακέτο βανίλια,
2 ποτήρια νερού αλεύρι

Για το σιρόπι ·
3 ποτήρια νερού νερό,
3 ποτήρια νερού ζάχαρη.
Μισό λεμόνι

Εκτέλεση
Βάζουμε στο μίξερ τα αυγά , τη ζάχαρη και το λάδι και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε το γιαούρτι ,τη βανίλια το λεμόνι και το ξύσμα.
Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μπέικιν και το αλεύρι. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και ρίχνουμε σε ορθογώνιο ταψάκι το οποίο έχουμε λαδώσει. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς.
Φτιάχνουμε το σιρόπι . Βάζουμε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε για δέκα λεπτά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και σιροπιάζουμε με χλιαρό σιρόπι.
Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και στολίζουμε με λίγο ινδοκάρυδο και φετάκι λεμόνι!
via

Αγροσελίδα: Το ιδανικό κοτέτσι!!

Αγροσελίδα: Το ιδανικό κοτέτσι!!: Ελάτε να φτιάξουμε μαζί, ένα σούπερ κοτέτσι   ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. Η όρνιθα γενικά πρέπει να περνά καλά,για να είναι αποδοτικ...

Το ιδανικό κοτέτσι!!


Ελάτε να φτιάξουμε μαζί, ένα σούπερ κοτέτσι

 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.
Η όρνιθα γενικά πρέπει να περνά καλά,για να είναι αποδοτική και σε αυγά αλλά και σε κρέας.
Πρέπει να λιάζεται το χειμώνα,και να δροσίζεται το καλοκαίρι.
Να αισθάνεται ασφαλής την νύχτα, να μπορεί να προφυλαχθεί από την κακοκαιρία,να είναι ασφαλής απο εξωτερικές επιδρομές και να έχει επαρκή ιδιωτικό χώρο.
Να έχει εύκολη και μόνιμη πρόσβαση σε τροφή
και φρέσκο δροσερό νερό.
Να μπορεί γενικά ο χώρος να καθαρίζεται ευκολα, γρήγορα,με χρήσιμη διαχείριση των αποβλήτων.
Να υπάρχει δυνατότητα φυσικής αναπαραγωγής με ξεχωριστούς χώρους για κλώσσες και κλωσσόπουλα.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.
 Στό κοτέτσι που θα φτιάξουμε,χωράνε μόνιμα 30 μεγάλες κότες,ενας κόκορας,μια κλώσσα με τα κλωσσόπουλα της και 10 πουλαδίτσες.
Οι διαστάσεις της επιφάνειας που θα χρειαστούμε,ειναι 6x2.5=15 τετρ.μέτρα.
8 κεντρικές κολώνες μεταλικές 8x8cm  είναι αρκετές για να στηρίξουν την  όλη κατασκευή.
Τα 3 μέτρα είναι το ιδανικό συνολικό  ύψος για κάθε κολώνα,μαζί με το μέρος που θα είναι τσιμενταρισμένο  μεσα στο χώμα.Oι τέσσερεις πίσω κολώνες να είναι κοντύτερες κατά 30 εκατοστά,ωστε να έχουμε την κλίση στην οροφή.Αφού φυτέψουμε τις κολώνες σε κατα μήκος απόσταση 1- 2,5- 2,5 μέτρα, ενώνουμε τις κορυφές τους με στραντζαριστό 4x4 ενυσχυμένο,και βιδώνουμε στην οροφή πάνελ πάχους 5 εκ.μήκους 3 μέτρων.(6 κομάτια) Καλουπώνουμε την χαμοταράτσα πάχους 10 εκατοστών.Πρίν να ρίξουμε την χαμοταράτσα τοποθετούμε ανοξείδωτη κάσα γιά την πόρτα και κολάμε η βιδώνουμε ανοξείδωτο κοτετσόσυρμα μπρός και πίσω στο κεντρικό προαύλιο του κοτετσιού μας,μπροστά και πλάγια στα χωρίσματα για τις κλώσσες και τα μικρά πουλιά και μπροστά απο την χαμηλοτάβανη αυλή που βρίσκεται δεξιά στην πρώτη εικόνα και κάτω απο τον κυρίως χώρο όπου κοιμούνται οι όρνιθες,μέχρι πολύ χαμηλά ώστε να το πιάσει το μπετόν.Τα ανοίγματα στο κοτετσόσυρμα πρέπει να είναι πολύ μικρά για να μην μπαίνει μέσα ούτε ποντικός.Τις υπόλοιπες κατασκευές που φαίνονται στην εικόνα τις φτιάχνουμε με τούβλα τύπου ytong και τα μεσοταρατσάκια με ελαφρό μπετόν.
Στην πρώτη εικόνα φαίνονται καθαρά στο δεξιό τμήμα ο χώρος ύπνου που βρίσκεται ψηλότερα απο το έδαφος κατά 60 εκατοστά και έχει διαστάσεις 2,5 μέτρα πλάτος,2,5 μετρα μήκος και περίπου
1,30 μετρα ύψος. Στην πρόσοψη υπάρχουν οι φωλιές των αυγών όπου οι όρνιθες έχουν πρόσβαση από μέσα αλλά και με καταπακτή απ έξω για τον καθημερινό έλεγχο αλλά και την συλλογή των αυγών Στό πλάι υπάρχει μεγάλη καταπακτή καθαρισμού του χώρου ύπνου .Από κάτω, το βορεινό και το πλαινό μέρος είναι χτισμένα, και ο χώρος χρησιμεύει για την προφύλαξη από τον αέρα το χειμώνα.
 Στη μέση στο κεντρικό προαύλιο που έχει διαστάσεις 2,5x 2,5 μέτρα, φαίνεται η ράμπα που ανεβαίνουν οι κότες για ύπνο.Το χαμηλό προαύλιο επικοινωνεί με το μεσαίο.Οι ταίστρες και οι ποτίστρες μπαίνουν με συρταρωτή κατασκευή στο χαμηλό προαύλιο. Το μεσαίο προαύλιο στήν πλάτη αλλά καί στην πρώσοψη κλείνει μόνο με κοτετσόσυρμα η πλέγμα με πολύ μικρά ανοίγματα.Ετσι δημιουργούμε τον δροσερό χώρο για το καλοκαίρι.

Αριστερά στην κατασκευή μας,υπάρχουν δύο διαμερίσματα με δικό τους χώρο ύπνου και προαύλιο.
Το πάνω διαμέρισμα χρησιμεύει γιά την κλώσσα με τα μικρά της.
Το κάτω,είναι ο προθάλαμος όπου μεγαλώνουν τα μικρά πουλιά μέχρι να μπορούμε να τα ελευθερώσουμε στο κεντρικό κοτέτσι.Και τα δύο διαμερίσματα έχουν χώρο ύπνου με διαστάσεις1x1μέτρο και υψος 1 μετρο και επίσης προαύλιο κλειστό με σίτα ψιλή και τις ίδιες διαστάσεις.Διαθέτουν πλαινές πόρτες καθαρισμού καί φωλιές για την κλώσσα και τα μικρά της .Στην τελευταία φωτογραφία φαίνεται το πίσω μέρος της όλης κατασκευής.

Ελπίζω να σας έδωσα κάποιες ιδέες για ένα καλό κοτέτσι,ζεστό το χειμώνα και δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες.
ΜΕΝΕΛΑΟΣ.

χοιρινό πρασοσέλινο με αυγολέμονο

601.554 προβολές
Paxxi
Κορυφαίο φαγητό το χοιρινό πρασοσέλινο με αυγολέμονο στην κατσαρόλα γίνεται λουκούμι, το κρέας λιώνει στο στόμα, με φρέσκο ψωμάκι να βουτάει στην σάλτσα και τα βραστά χορταρικά συνθέτουν ένα πλήρες γεύμα. H συνταγή https://bit.ly/2IN2GvW

Πρώην σπόρος

174.791.138 προβολές
Blossom
Ex-seed all your replanting dreams with these 11 clever hacks!
Πρώην σπόρος όλα τα όνειρά σου με αυτές τις 11 έξυπνες ιδέες

Το σταμναγκάθι ή κιχωριον το ακανθώδες


Το σταμναγκάθι ή κιχωριον το ακανθώδες είναι ουσιαστικά μια άγρια ποικιλία ραδικιού. Η επιστηµονική ονοµασία του σταµναγκαθιού είναι Cichorium spinosum. Πρόκειται όντως για έναν εξάδελφο του ραδικιού που φύεται στη λεκάνη της Μεσογείου, µε την Κρήτη, την Κύπρο, τη Σικελία και τη Μάλτα να είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτό.
Αυτοφυές απαντάται στα χιονισμένα δύσβατα μέρη των ορεινών όγκων της Κρήτης αλλά και σε απόκρημνες ακρογιαλιές του νησιού. Το σταμναγκάθι είναι ένα άγριο χόρτο, με οδοντωτά φύλλα, τα οποία περιέχουν μία γλυκόπικρη ουσία, η οποία προσδίδει στο φυτό σημαντικές ιδιότητες. Είναι χειμερινό χόρτο και ιδιαίτερα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι.

Την ονομασία σταμναγκάθι την απόκτησε από το αγκάθι που το περιβάλλει και από την χρήση που είχε αυτό στο στόμιο της στάμνας με το νερό τα παλαιότερα χρόνια.
Διότι τον παλιό καλό καιρό που οι άνθρωποι καθημερινά πήγαιναν σε φυσικές πηγές ή σε πηγάδια για να εφοδιαστούν με το νερό της ημέρας, η μεταφορά γίνονταν με πήλινες στάμνες. Επειδή πολλών ειδών ζωύφια πήγαιναν να δροσιστούν και αυτά από το νερό της στάμνας, οι άνθρωποι έκοβαν το αγκάθι και το εφάρμοζαν “σαν καπάκι” στο στόμιο της στάμνας απωθώντας με αυτόν τον τρόπο τους παρείσακτους επισκέπτες.

Έτσι έγινε γνωστό στην κοινωνία σαν..
στάμνα-αγκάθι, το αγκάθι της στάμνας δηλαδή.

Το σταμναγκάθι είναι γνωστό ως τροφή αλλά και ως βότανο από την αρχαιότητα και ήταν πάντα μια αξιοζήλευτη τροφή την οποία λίγοι είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν. Διότι η συγκομιδή του ήταν και είναι μια πολύ επίπονη κουραστική και πολλές φορές επικίνδυνη διαδικασία.


Πληροφορίες για αυτόν τον ιστότοπο
medlabgr.blogspot.com
της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr

Το σταμναγκάθι ή κιχωριον το ακανθώδες είναι ουσιαστικά μια άγρια ποικιλία ραδικιού. Η επιστηµονική ονοµασία του σταµναγκαθιού είναι Cichorium spinosum. Πρόκειται όντως για έναν εξάδελφο του ραδικιού που φύεται στη λεκάνη της Μεσογείου, µε την Κρήτη, την Κύπρο, τη Σικελία και τη Μάλτα να είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτό.
Αυτοφυές απαντάται στα χιονισμένα δύσβατα μέρη των ορεινών όγκων της Κρήτης αλλά και σε απόκρημνες ακρογιαλιές του νησιού. Το σταμναγκάθι είναι ένα άγριο χόρτο, με οδοντωτά φύλλα, τα οποία περιέχουν μία γλυκόπικρη ουσία, η οποία προσδίδει στο φυτό σημαντικές ιδιότητες. Είναι χειμερινό χόρτο και ιδιαίτερα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι.  

Την ονομασία σταμναγκάθι την απόκτησε από το αγκάθι που το περιβάλλει και από την χρήση που είχε αυτό στο στόμιο της στάμνας με το νερό τα παλαιότερα χρόνια.
Διότι τον παλιό καλό καιρό που οι άνθρωποι καθημερινά πήγαιναν σε φυσικές πηγές ή σε πηγάδια για να εφοδιαστούν με το νερό της ημέρας, η μεταφορά γίνονταν με πήλινες στάμνες. Επειδή πολλών ειδών ζωύφια πήγαιναν να δροσιστούν και αυτά από το νερό της στάμνας, οι άνθρωποι έκοβαν το αγκάθι και το εφάρμοζαν “σαν καπάκι” στο στόμιο της στάμνας απωθώντας με αυτόν τον τρόπο τους παρείσακτους επισκέπτες.


Έτσι έγινε γνωστό στην κοινωνία σαν..
στάμνα-αγκάθι, το αγκάθι της στάμνας δηλαδή. Το σταμναγκάθι είναι γνωστό ως τροφή αλλά και ως βότανο από την αρχαιότητα και  ήταν πάντα μια αξιοζήλευτη τροφή την οποία λίγοι είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν. Διότι η συγκομιδή του ήταν και είναι μια πολύ επίπονη κουραστική και πολλές φορές επικίνδυνη διαδικασία.

Καλλιεργείται ευρέως στην Κρήτη, από όπου και έγινε γνωστό, ωστόσο φαίνεται ότι μπορεί να αναπτύσσεται εξίσου ικανοποιητικά σε παραθαλάσσιες ζώνες αλλά και πλαγιές βουνών και οροπεδίων (πάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο) και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Διατροφική αξία
Τα χαρίσµατα του σταµναγκαθιού δεν είναι µόνο γευστικά. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις διουρητικές του ιδιότητες, αναφέρεται από τον Αριστοφάνη, τον Θεόφραστο και τον Διοσκουρίδη. Η µοντέρνα ανάλυση της σύστασής του επιβεβαίωσε τους αρχαίους που το εκτιµούσαν ιδιαίτερα:  Το σταμναγκάθι περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνη C (36,58 mg/100 γρ.), βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη- 9,78 mg/100 γρ.), β-καροτένιο (2,66 mg/100 γρ.), βιταμίνη Α (5717 IU/100 γρ.) και φαινόλες (20,31 mg/100γρ.). Επίσης περιέχει γλουταθειόνη (13,77 mg/100 γρ.), η οποία είναι ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στον οργανισμό σε υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, που είναι ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας. Ουσιαστικά η γλουταθειόνη είναι ένα είδος αντιοξειδωτικού που βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τις τοξίνες. Το σταμναγκάθι είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, καλίου και μαγνησίου. Περιέχει μέτριες ποσότητες σε α-λινολενικό οξύ ALA (C18:3) ω-3 λιπαρά οξέα (44.4 mg /100 γρ.).
Οι πολυφαινόλες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι σύμμαχος της καρδιάς και της καλής υγείας του οργανισμού.
Γενικά θεωρείται διουρητικό, χωνευτικό,τονωτικό και χολαγωγό. 

Χολαγωγό – υπακτικό. Στα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία προβλημάτων της χολής και του ήπατος. Αυτή η δράση του οφείλεται σε μία ουσία, το «κιχώριο» και βοηθά στην αποσυμφόρηση της χοληδόχου κύστεως και του ήπατος.
Αντιοξειδωτικό. Τα β-καροτένια που περιέχει συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών, γεγονός που βοηθά στην καρδιαγγειακή προστασία του οργανισμού και προάγει την αντιγήρανση των ιστών.
Τονωτικό – χωνευτικό. Είναι τονωτικό του στομάχου και ευνοεί την πέψη. Βοηθά στην απομάκρυνση της χοληστερίνης από το αίμα, ενώ αναφέρεται πως το αφέψημα των φύλλων του δρα κάτα του διαβήτη και της παχυσαρκίας.
Αντιρευματικό. Όλα τα είδη ραδικιών έχουν διουρητικές ιδιότητες. Εξαιτίας αυτής της ιδιότητας βοηθά και στην αντιμετώπιση των ρευματισμών, αλλά και της κατακράτησης υγρών κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.
Αδένες. Δρα ρυθμιστικά στην λειτουργία πολλών αδένων
Δέρμα. Θεραπεύει πολλές δερματικές παθήσεις. Αναφέρεται πως από τα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία κρεατοελιών, σπυριών και κάλων.





Το σταμναγκάθι συνοδεύεται πάντα από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην κουζίνα των Κρητικών. Στη Δυτική Κρήτη το σταμναγκάθι τρώγεται συνήθως βραστό ή λεμονάτο με κατσίκι ή αρνί (φρικασέ). Στην Κάσο το παστώνουν και το χρησιμοποιούν το καλοκαίρι στο «τσικνωτό» (γιαχνί). Όπως συμβαίνει με όλα τα χόρτα της Κρήτης, η παρασκευή της σαλάτας εξαρτάται από τις τοπικές ιδιαιτερότητες και από τη φαντασία της κάθε νοικοκυράς. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που το σταμναγκάθι χρησιμοποιείται αναμεμειγμένο με άλλα άγρια χόρτα, με λίγο κρεμμύδι (χρησιμοποιείται το χλωρό κρεμμύδι και, κυρίως, τα υπέργεια μέρη του) και άνηθο. Μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Ωμό ή βραστό με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.

ΠΡΟΣΟΧΗ στην αγορά του Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια που έγινε μόδα το σταμναγκάθι, έκαναν την εμφάνιση τους πολλών ειδών σταμναγκάθια στις λαϊκές αγορές της Αθήνας και στα μεγάλα super-market. Τα περισσότερα από αυτά όμως, δεν έχουν σχέση με το γνήσιο και από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστό σταμναγκάθι.
Το σταμναγκάθι καταρχήν έχει πικρή γεύση, σταμναγκάθι που δεν έχει πικρή γεύση είτε ωμό είτε μαγειρεμένο δεν είναι σταμναγκάθι, και αν είναι δεν είναι το άγριο. Επίσης το σταμναγκάθι έχει πολύ σγουρά φύλλα τα οποία θυμίζουν λάμα πριονιού όταν τα κοιτάς.

Διαβάστε επίσης


Δημοφιλείς αναρτήσεις