Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Μωσαϊκό: Ο Τυφών και η μάχη του με τον Δία

Μωσαϊκό: Ο Τυφών και η μάχη του με τον Δία: http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/05/o-tyfwn-kai-h-maxh-tou-me-ton-dia.html Ο Τυφών και η μάχη του με τον Δία Κατ...

Μωσαϊκό: Πρώτα η σαλάτα σε κάθε γεύμα.

Μωσαϊκό: Πρώτα η σαλάτα σε κάθε γεύμα.: http://epistrofi-sti-fysi.blogspot.gr/2013/04/blog-post_9765.html Πρώτα η σαλάτα σε κάθε γεύμα. Μία μεγάλη σαλάτα στη...

Μωσαϊκό: Οινώ, Σπερμώ και Ελαϊς

Μωσαϊκό: Οινώ, Σπερμώ και Ελαϊς: Οινώ, Σπερμώ και Ελαϊς :Οινότροπες της αρχαιότητας. "Οινότρες ή Οινότροφες κατά τον Απολλόδωρο (Επιτ. ΙΙΙ, 10) ήταν οι κόρες του ...

Μωσαϊκό: Το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης ξανανοίγει για το κο...

Μωσαϊκό: Το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης ξανανοίγει για το κο...: http://tothermometro.blogspot.gr/2013/05/1700.html Το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης ξανανοίγει για το κοινό έπειτα από 1.700 χρόνια «σιωπής...

Μωσαϊκό: Λαζάνια αλ φόρνο

Μωσαϊκό: Λαζάνια αλ φόρνο: Λαζάνια αλ φόρνο - μπορούμε να βάλουμε όσες στρώσεις υλικών θέλουμε Συνταγή: http:// www.sintagespareas.gr/ sintages/ lazania-al-forno.h...

Αγροσελίδα: Το κλάδεμα των φυτών

Αγροσελίδα: Το κλάδεμα των φυτών: Kλάδεμα είναι η αφαίρεση τμημάτων των φυτών με κατάλληλα εργαλεία, που πραγματοποιείται με σκοπό να ρυθμιστεί η ανάπτυξη τους ή η π...


Το κλάδεμα των φυτών
Kλάδεμα είναι η αφαίρεση τμημάτων των φυτών με κατάλληλα εργαλεία, που πραγματοποιείται με σκοπό να ρυθμιστεί η ανάπτυξη τους ή η παραγωγή ανθέων και καρπών. Ο καλύτερος τρόπος για να κλαδεύετε είναι να παρατηρείτε μετά από το κλάδεμα, πώς οι ενέργειες σας επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών σας και έτσι να κατανοήσετε γιατί και πως το κλάδεμα, τα βοηθάει. Είναι απαραίτητο σε φυτά και δένδρα , διότι τα κάνει πιο δυνατά και υγιή , αρκεί να ακολουθήσουμε ορισμένους κανόνες.

Κατάλληλη εποχή για κλάδεμα
Τα περισσότερα κλαδέματα γίνονται κυρίως το χειμώνα και αρχές της άνοιξης, που οι λειτουργίες του φυτού ελαχιστοποιούνται. Η ακριβής χρονική στιγμή εξαρτάται πολύ από το κλίμα κάθε περιοχής. 
Κάποια είδη, βέβαια, έχουν διαφορετικές ανάγκες κλαδέματος. Το κλάδεμα των φυλλοβόλων γίνεται το χειμώνα που βρίσκονται σε λήθαργο, ενώ τα αειθαλή αντίθετα μπορούμε να τα κλαδέψουμε όλο τον χρόνο με κάποιες προϋποθέσεις (καιρικές συνθήκες, ανθοφορία κ.ά). Φυτά που ανθίζουν το χειμώνα (όπως η τσιντόνια, η φορσύθια) δεν τα κλαδεύουμε άλλα περιμένουμε να τελειώσει η ανθοφορία τους.

Γιατί κλαδεύουμε
Για να διαμορφώσουμε και να διατηρήσουμε το σχήμα των φυτών.
Για να ανανεώσουμε το  φυτό, όπου αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά, όσα έχουν κίτρινα φύλλα ή όσα είναι σάπια, γιατί είναι πηγή ασθενειών.
Για καλύτερο αερισμό και φωτισμό του φυτού.
Κλαδεύουμε για καρποφορία ή ανθοφορία το οποίο στοχεύει στην επιλεκτική ενεργοποίηση καρποφόρων και ανθοφόρων οφθαλμών του φυτού.
Για καλύτερη ανάπτυξη ενός υγιούς, ευθυτενούς και εύρωστου σκελετού του φυτού. 
Για να αναγεννηθούν φυτά  που έχουν υποστεί βαριά τραύματα (πχ μετά από πυρκαγιά) ή υποφέρουν από φυτοπαθολογικά προβλήματα(πχ η λεμονιά που έχει προσβληθεί από κορυφοξήρα).  
Σε ειδικές περιπτώσεις όπου επιβάλλεται η οριστική εξόντωση του φυτού (πχ η καταστροφή των φοινικοειδών που έχουν υποστεί εκτεταμένη προσβολή από το ρυγχωτό κάνθαρο). 

Το σωστό κλάδεμα
Ποτέ δεν τραβάμε τα κλαδιά με τα χέρια, ούτε και τα κόβουμε με εργαλεία που προκαλούν τραυματισμούς. 
Τα σημεία κοπής πρέπει να είναι λεία για να μειωθεί η πιθανότητα μολύνσεων. 
Αφαιρούμε τα κλαδιά που είναι ταλαιπωρημένα, στραβά ή ξερά.
Η τομή γίνεται πάνω από το σημείο που βγαίνει ο νέος βλαστός.
Οι τομές θα πρέπει να γίνονται με κλίση 45ο αντίθετα από τον τελευταίο οφθαλμό που διατηρούμε στο κλαδί.
Τα κλαδιά τα αφαιρούμε από τη βάση τους.
Να κλαδεύονται πρώτα τα γερά κλαδιά, ενώ τα άρρωστα να μένουν τελευταία.
Αφαιρούμε πάντα τις παραφυάδες.
Τέλος, απολυμαίνουμε τακτικά  τα εργαλεία κλαδέματος. Βοηθά στην αποφυγή της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών από φυτό σε φυτό.  

Απαραίτητα εργαλεία
Κλαδευτήρι που το χρησιμοποιούμε πολύ συχνά.
Κλαδευτική ψαλίδα που χρησιμοποιείται για τις μπορντούρες και τους θάμνους.
Πριόνι με το οποίο κόβουμε πιο χοντρά και σκληρά κλαδιά.
Κλαδευτικό μαχαίρι (καλά ακονισμένο) για να λειαίνουμε τις μεγάλες τομές. 
Ειδική πάστα δενδροκομίας ή μίνιο που το χρησιμοποιούμε σε τομές με διάμετρο μεγαλύτερη από 2 εκ. Εμποδίζει να έρθει το ξύλο σε επαφή με υγρασία και ασθένειες.
Γάντια που είναι απαραίτητα για την προστασία των χεριών. Καλό θα ήταν να έχετε έναν θρυμματιστή-τεμαχιστή. Είναι ένα μηχάνημα που κομματιάζει τα υπολείμματα του κλαδέματος και έτσι μπορούμε να τα βάλετε στον σωρό του κομπόστ για να «χωνευτούν» και να γίνουν χούμος.  

Μυστικά για επιτυχημένο κλάδεμα
Μην κλαδεύετε τις ημέρες που έχει έντονη βροχή ή πολύ αέρα. Επίσης, μην κλαδεύετε τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα ή το καλοκαίρι με καύσωνα.
Αν φυσά πολύς αέρας, ποτίστε περισσότερο το φυτό σας τις επόμενες ημέρες. Οι τομές που δημιουργούνται από το κλάδεμα αυξάνουν την εξάτμιση του νερού.
Το κλάδεμα ανανέωσης ενός γερασμένου φυτού καλό είναι να συνοδεύεται από λίπανση. Το κλάδεμα θα το βοηθήσει να βγάλει νέους βλαστούς και το λίπασμα θα τους θρέψει.
Αν αφαιρέσετε πολύ φύλλωμα, προστατέψτε το φυτό από τον ήλιο και τη ζέστη. Οι εσωτερικοί βλαστοί κινδυνεύουν από εγκαύματα. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν αυτόν το χειμώνα για ένα καλό κλάδεμα. Εάν δεν το έχετε ξανακάνει, σκεφτείτε ότι υπάρχει πάντα η πρώτη φορά. Με την εμπειρία θα μάθετε τα όποια λάθη σας, που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τις ανάγκες των φυτών σας και πώς να τα κλαδεύετε σωστά.


Πηγή:antemisaris.gr

Μωσαϊκό: Το Σημαδι Του Ερωτα - Δωσε Μου Λιγακι Ουρανο - Παρ...

Μωσαϊκό: Το Σημαδι Του Ερωτα - Δωσε Μου Λιγακι Ουρανο - Παρ...: Το Σημαδι Του Ερωτα -  Δωσε Μου Λιγακι Ουρανο - Παριος    ...

Μωσαϊκό: ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Μωσαϊκό: ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +-   Τώρα που έρχεται καλοκαιράκι ελάτε να γεμίσετε μπαταρίες!!!   ...

Μωσαϊκό: ΚΕΙΚ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΜΕ ΡΟΥΜΙ

Μωσαϊκό: ΚΕΙΚ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΜΕ ΡΟΥΜΙ:   ΚΕΙΚ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΜΕ ΡΟΥΜΙ ΥΛΙΚΑ 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 1/2 κουταλάκι αλάτι 1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 3 κουταλιές ...

Αγροσελίδα: Καλλιέργεια ραδικιού

Αγροσελίδα: Καλλιέργεια ραδικιού: Ιστορία   :  Γνωστό από τους αρχαίους χρόνους, αναφέρεται ήδη στον πάπυρο του Ebers 4.000 χρόνια π.Χ.. Ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδη...
Ιστορία  : Γνωστό από τους αρχαίους χρόνους, αναφέρεται ήδη στον πάπυρο του Ebers 4.000 χρόνια π.Χ.. Ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος αναφέρονται στο είδος αυτό με τις ονομασίες κιχόρη ή κιχόριον, ήμερος Σέρις, πικρίδα κ.ά. Ο Γαληνός το ονομάζει “φίλο του συκωτιού”.

Καλλιέργεια :

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη ραδικιού, το άγριο, το ήμερο, το σταμναγκάθι, το ιταλικό, το ραντίκιο, το Witloof ή Βρυξελλών μέχρι και ραδίκι για την παραγωγή υποκατάστατου του καφέ υπάρχει. Και μιλάμε για αυτά που καλλιεργούμε όχι για τα αυτοφυή ... Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η πικρή τους γεύση που τους δίνει και ιδιαίτερη νοστιμάδα. Για να μην μπλέξουμε εμείς θα ασχοληθούμε με το ήμερο φυλλώδες ραδίκι. Το παλιό καλό ραδίκι δηλαδή. Θέλει ηλιόλουστη θέση, χώμα με καλή στράγγιση, αφράτο και πλούσιο σε οργανική ουσία. Σκαλίστε καλά και σε βάθος 30-40 εκ. πριν σπείρετε. Σπέρνουμε σε γραμμές που απέχουν 30 εκ. μεταξύ τους. Βάζουμε επάνω στη γραμμή 2-3 σποράκια ανά 5- 10 εκ. Σκεπάζουμε με λίγο χώμα και πατάμε καλά. Τελειώνουμε με πότισμα. Όταν τα νεαρά φυτά αποκτήσουν 10 φύλλα περίπου τα αραιώνουμε ώστε όσα μείνουν να απέχουν μεταξύ τους 20 - 25 εκ. Προσοχή με το πότισμα. Το ραδίκι δεν θέλει υπερβολές.

 Ασθένειες : Γυμνοσάλιαγκες, κάμπιες νυκτόβιων πεταλούδων, η αφίδα της ρίζας και τα γκρίζα σκουλήκια. Προσοχή στα ποντίκια του αγρού το χειμώνα.

Προσοχή : Μην ξαφνιαστείτε αν τα άγρια ιταλικά ραδίκια σας δεν κοκκινίσουν πολύ γρήγορα, τα χρώμα γίνετε πιο έντονο με το κρύο.

 Εποχή φύτευσης: Ιούνιο - Αύγουστο

Αποστάσεις φύτευσης: 5 – 10 εκ.

Τρόπος συγκομιδής: Μαζεύονται από το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές έως την άνοιξη. Συγκομίζεται όλο μαζί ή τμηματικά όταν έχει αναπτυχθεί αρκετά σε μέγεθος. Κόψτε τα φυτά όταν ο καιρός είναι καλός, ανάλογα με τις ανάγκες σας, όταν αυτοί θα είναι πλέον αρκετά συμπαγείς.

Mαγειρική χρήση : Καταναλώνονται ωμά, συχνά ανακατεμένα με άλλα σαλατικά.

Tips : Να αφαιρείτε τα χαλασμένα φύλλα. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις