Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Αγροσελίδα: Φτιάξτε ψωμί!Συνταγές για όλα τα γούστα.

Αγροσελίδα: Φτιάξτε ψωμί!Συνταγές για όλα τα γούστα.: Ελαιοτυρόψωμο με μπίρα Υλικά Για τη ζύμη 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 κουτάκι μπίρα ξανθιά 2 κουτ. σούπας ελαιόλα...

Ελαιοτυρόψωμο με μπίρα



Υλικά

  • Για τη ζύμη
  • 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτάκι μπίρα ξανθιά
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 200γρ. φέτα, σε μεγάλα κυβάκια
  • 200γρ. ελιές θρούμπες, χωρίς το κουκούτσι
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • δεντρολίβανο για το πασπάλισμα

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια λεκάνη ρίχνετε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνετε καλά μέχρι να πάρετε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Την πλάθετε σε μπάλα, την σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε μισή ώρα να ξεκουραστεί.

Βήμα 2

Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύετε τη φέτα, τις ελιές και τη ρίγανη.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170ºC. Αλευρώνετε τον πάγκο σας και με τον πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε ένα χοντρό ορθογώνιο φύλλο, πάχους 1 εκ. περίπου.

Βήμα 4

Απλώνετε τη γέμιση στην επιφάνεια του φύλλου και προσεκτικά το τυλίγετε σε ρολό, φροντίζοντας να καλύψετε καλά τις δύο άκρες με τη ζύμη.

Βήμα 5

Λαδώνετε ένα ταψί-αλουμινένιο κατά προτίμηση-, τοποθετείτε το ψωμί, πασπαλίζετε με το δεντρολίβανο, που θα το πιέσετε λίγο για να σταθεί καλά πάνω στο ψωμί, το σκεπάζετε και το αφήνετε να φουσκώσει άλλη μισή ώρα περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 6

Ραντίζετε με νερό και ψήνετε το ψωμί στο φούρνο για 45 λεπτά.

Ψωμί με ελιές και κρεμμύδι


Υλικά

  • 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως ή για ζυμωτό ψωμί
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 30γρ. νωπή μαγιά
  • 125ml ελαιόλαδο (ή μισό ελαιόλαδο, μισό καλαμποκέλαιο)
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι ή 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι μαύρες ελιές ζαρωμένες, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
  • 1 ποτήρι περίπου χλιαρό νερό
  • θυμάρι ή ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλύετε το μέλι μέσα στο χλιαρό νερό. Προσθέτετε τη μαγιά, την ανακατεύετε και την αφήνετε να αφρίσει για 10-15 λεπτά.

Βήμα 2

Βάζετε τα αλεύρια σε μπολ, κάνετε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνετε το μίγμα της αφρισμένη μαγιάς. Προσθέτετε τρεις κουταλιές από το λάδι, το αλάτι και ανακατεύετε.

Βήμα 3

Ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη κολλάει, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό κουταλιά-κουταλιά.

Βήμα 4

Μεταφέρετε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζετε το ζύμωμα για 10 λεπτά ακόμη. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα και την αφήνετε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 5

Στο μεταξύ ζεσταίνετε σε τηγάνι δυο κουταλιές από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Προσθέτετε τις ελιές, ξαρμυρισμένες και ψιλοκομμένες μαζί με τα μυρωδικά. Όταν κρυώσει το μίγμα, το ανακατεύετε στη ζύμη και ζυμώνετε για 5-7 λεπτά.

Βήμα 6

Πλάθετε τη ζύμη σαν φραντζόλα, τη μεταφέρετε σε αλευρωμένη πετσέτα, τη σκεπάζετε και την αφήνετε για 1 ώρα περίπου σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει ξανά.

Βήμα 7

Λαδώνετε μια μακρόστενη φόρμα για ψωμί και μεταφέρετε εκεί τη ζύμη. Τη σκεπάζετε ξανά και την αφήνετε για τρίτη φορά να φουσκώσει για 30 λεπτά.

Βήμα 8

Χαράζετε την επιφάνεια του ψωμιού με μαχαίρι κατά μήκος. Ψήνετε το ελιόψωμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 15 λεπτά και συνεχίζετε στους 180°C για 30 λεπτά ακόμα.

Ψωμί με χαρουπάλευρο


Υλικά

  • 1 νεροπότηρο νερό ζεστό ή χλιαρό
  • 15γρ. μαγιά νωπή, κομματιασμένη με το πιρούνι
  • 500γρ. αλεύρι σκληρό, σταρένιο, για ψωμί
  • 500γρ. χαρουπάλευρο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε σε ένα μπολ το μισό νερό και τη μαγιά, ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι, μέχρι η μαγιά να λιώσει και αφήνετε το μίγμα κατά μέρος για 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει η επιφάνειά του.

Βήμα 2

Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ πάγκου (ή σε μια λεκάνη) τα δύο είδη αλευριών και το αλάτι, ανακατεύετε καλά και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνετε εκεί το μέλι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο νερό και το μίγμα της μαγιάς και ανακατεύετε με κυκλικές κινήσεις με το γάντζο του μίξερ ή με τα χέρια σας μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αν χρειαστεί, μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστο ζεστό νερό ακόμα.

Βήμα 3

Συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια ζύμη. Ζυμώνετε με το μίξερ για 5 λεπτά ή για 8 - 10 λεπτά με τα χέρια σας, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Σκεπάζετε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη κατά μέρος για 30 λεπτά για να ξεκουραστεί.

Βήμα 4

Ξεσκεπάζετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη. Τα ζυμώνετε για ½ λεπτό για να ξεφουσκώσουν λίγο, πλάθετε το καθένα σε στρογγυλό καρβέλι ή σε φραντζόλα και τα αραδιάζετε σε ένα μεγάλο και ρηχό ταψί, το οποίο έχετε στρώσει με λαδόκολλα.

Βήμα 5

Σκεπάζετε το ταψί με μια κουβερτούλα και το αφήνετε σε ένα σχετικά ζεστό μέρος του σπιτιού (π.χ. κοντά σε θερμαντικό σώμα), για περίπου 1½ ώρα, μέχρι τα ψωμιά να φουσκώσουν καλά και να διπλασιαστούν σε όγκο.

Βήμα 6

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180º C. Ξεσκεπάζετε το ταψί και το βάζετε σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου. Ψήνετε τα ψωμιά για 45 - 50 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν. Λόγω του χαρουπάλευρου τα ψωμιά θα είναι σκούρα και δεν θα μπορείτε να δείτε αν ρόδισαν. Γι’ αυτό, ελέγχετε αν είναι έτοιμα χτυπώντας με το δάχτυλό σας το κάτω μέρος του ψωμιού: Ο ήχος πρέπει να ακουστεί κούφιος και ξερός.

Βήμα 7

Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν τελείως σε μια σχάρα πριν τα κόψετε.
Σημειώσεις
*Χαρουπάλευρο (μαζί με πολλά ακόμα προϊόντα χαρουπιού) θα βρείτε σε πολλά παντοπωλεία, σε καταστήματα με κρητικά τρόφιμα και σε μαγαζιά με υγιεινά προϊόντα.
*Μαγιά νωπή θα βρείτε στο φούρνο της γειτονιάς σας ή στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, συσκευασμένη.

Χαρουπόψωμο της ευκολίας


Υλικά

  • 1 μπουκάλι μπίρα (1/2 λίτρο) όχι πικρή
  • 350γρ. φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
  • 150γρ. χαρουπάλευρο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισος
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος
  • λίγο ελαιόλαδο + λίγο σουσάμι για τη φόρμα

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο μία μακρόστενη φόρμα του κέικ.

Βήμα 2

Κοσκινίζετε σε μια λεκάνη τα δύο αλεύρια και τα αναμιγνύετε με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Προσθέτετε τη μπίρα, το μέλι, το ελαιόλαδο και αρχίζετε να ανακατεύετε τα υλικά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρετε ένα μέτριο χυλό, ούτε πολύ μελάτο, αλλά ούτε και πολύ σφιχτό. Δηλαδή, να πέφτει σχετικά εύκολα από το κουτάλι όταν τον αφήνετε.

Βήμα 3

Πασπαλίζετε με σουσάμι τη λαδωμένη φόρμα και αδειάζετε μέσα το μείγμα του ψωμιού. Πασπαλίζετε από πάνω με λίγο ακόμη σουσάμι και βάζετε τη φόρμα στον προθερμασμένο φούρνο.

Βήμα 4

Ψήνετε για 15 λεπτά και μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Ψήνετε για 30 λεπτά περίπου ακόμα, μέχρι να φουσκώσει όμορφα και να καλοψηθεί το ψωμί σας.

Βήμα 5

Αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσει λίγο και μετά τα ξεφορμάρετε πάνω σε σύρμα και αφήνετε να κρυώσει εντελώς

Ψωμί με προζύμι


Υλικά

  • 4½ φλιτζάνια αλεύρι σταρένιο (περίπου)
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1½ -1¾ φλιτζανιού νερό χλιαρό
  • 1½ φλιτζάνι προζύμι «ανάπιασμα»*

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε 4 φλιτζάνια αλεύρι σε μεγάλη λεκάνη και κάνετε μια λακκουβίτσα στη μέση. Προσθέτετε το αλάτι και ρίχνετε εκεί μέσα το ανάπιασμα. Αρχίζετε και ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο-λίγο το χλιαρό νερό μέχρι να μην κολλάει πια στα χέρια σας η ζύμη. Αν έπεσε πολύ νερό και κολλάει, προσθέτετε λίγο αλεύρι επιπλέον.

Βήμα 2

Συνεχίζετε το ζύμωμα για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη που όταν την τραβάτε δεν θα κόβεται εύκολα. Δεν πρέπει να είναι σκληρή η ζύμη. Αν γίνει σκληρή, βουτάτε τα χέρια σας σε ένα μπολάκι με νερό και συνεχίζετε να ζυμώνετε μέχρι να μαλακώσει. Αν χρησιμοποιήσετε το μίξερ στο ζύμωμα, τότε ελέγχετε τη ζύμη παίρνοντας λίγο στο χέρι και τραβώντας τη για να ελέγξετε την ελαστικότητα.

Βήμα 3

Τοποθετείστε τη ζύμη σε καθαρή λεκάνη, τη σκεπάζετε με μεμβράνη και αρκετές πετσέτες ή κουβέρτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες ή μέχρι να αρχίζει να φουσκώνει καλά.

Βήμα 4

Πιέζετε με γροθιές των χεριών, ζυμώνετε λίγο και κόβετε την ζύμη στη μέση. Αλευρώνετε τον πάγκο και ζυμώνετε για 5 λεπτά ακόμα το κάθε κομμάτι. Φτιάχνετε 2 μακρόστενες φραντζόλες ή τοποθετείτε τη ζύμη σε 2 μέτρια στρογγυλά ή μακρόστενα λαδωμένα ταψιά. Αλείφετε την επιφάνεια της ζύμης με λίγο λάδι και τη σκεπάζετε με μεμβράνη. Τοποθετείτε τα ταψιά σε ζεστό μέρος, τα σκεπάζετε με πετσέτες ή κουβέρτες και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για 1½ -2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Αφαιρείτε τότε την μεμβράνη. Για να καταλάβετε αν είναι έτοιμη, την πιέζετε ελαφρά με το δάκτυλο. Αν επανέρχεται, είναι έτοιμη για να ψηθεί.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 225˚ και όταν έχει ζεσταθεί ψεκάζετε το εσωτερικό του φούρνου με νερό. Τοποθετείτε τα ψωμιά στο κάτω μέρος του φούρνου, τα ψήνετε για 8 λεπτά και πάλι ψεκάζετε τον φούρνο. Χαμηλώνετε την θερμοκρασία του φούρνου στους 200˚C και ψήνετε το ψωμί για 30-45 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Για να καταλάβετε αν είναι ψημένο, πιάνετε το ψημένο ψωμί με γάντι ή πετσέτα για να μην καείτε και το χτυπάτε από κάτω με το δάκτυλο. Αν είναι έτοιμο θα ακουστεί 'ηχώ'.
Σημείωση: Αν θέλετε το ψωμί σας να είναι πιο ελαφρύ θα βάλετε το μισό προζύμι και θα διαλύσετε στο 1 φλιτζάνι από το χλιαρό νερό 15γρ. ξηρή μαγιά (1½ φακελάκι). Μετά συνεχίζετε την διαδικασία όπως παραπάνω. Προσοχή όμως, δεν μπορείτε να ανακατέψετε τη ζύμη της μαγιάς με το προζύμι που έχετε φυλάξει στο ψυγείο!
Παραλλαγή: Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά στη ζύμη όπως γλυκάνισο, ζάχαρη ή μέλι, κανέλα, καρύδια, κλπ. Επίσης, πριν το ψήσιμο, μπορείτε να βρέξετε την επιφάνεια της ζύμης με νερό και να το πασπαλίσετε με σουσάμι.

Σπιτικό προζύμι


Η παράδοση λέει πώς το καλύτερο προζύμι το πιάνεις μετά τη γιορτή του Τιμίου Σταυρού με νερό αρωματισμένο από τα σταυρολούλουδα που παίρνουμε από την εκκλησία, τα οποία είναι φτιαγμένα με βασιλικό. Έτσι ή αλλιώς δείτε αναλυτικά πώς θα το φτιάξετε.
Το ψωμί είναι μια παρασκευή που σε κάνει πραγματικά υπερήφανο όταν τη φέρεις σε πέρας και το ψωμί από προζύμι είναι ίσως το νοστιμότερο του κόσμου. Πιστέψτε με αξίζει πραγματικά τον κόπο να δοκιμάσετε να φτιάξετε το δικό σας προζύμι έστω και μία μόνη φορά και μετά να ζυμώσετε το ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΨΩΜΙ. Για το προζύμι θα χρειαστείτε αλεύρι και νερό ΜΟΝΟ, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη θερμοκρασία των υλικών και τον χρόνο που χρειάζεται για να γίνει η ζύμωση. Οπλιστείτε λοιπόν με λίγη υπομονή και ακολουθείστε σχολαστικά τις οδηγίες μας. Μετά χρησιμοποιήσετε αυτό το προζύμι για να φτιάξετε ένα μεστό ψωμί με τη χαρακτηριστική ξινούτσικη γεύση ή να προσθέσετε στη συνταγή και λίγη μαγιά για ένα πιο ελαφρύ ψωμί.


Τι λέει η παράδοση
Η παρασκευή του προζυμιού σχετίζεται με δυο εκκλησιαστικές γιορτές. Στην γιορτή του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) μοιράζονται τα «Σταυρολούλουδα» τα οποία είναι βασιλικός με λίγα λουλούδια. Αυτά φυλάγονται στο σπίτι σε βάζο με νερό το οποίο στραγγίζεται και ανακατεύεται με ανάλογη ποσότητα αλευριού για να γίνει το προζύμι. Σε μια δεύτερη εκδοχή παίρνουν ένα κλωνάρι βασιλικό από την γιορτή του Σταυρού και το ακουμπάνε πάνω στο μίγμα όπου μένει μέχρι να γίνει η ζύμωση του προζυμιού. Η άλλη παράδοση έχει σχέση με τα Θεοφάνεια όπου προσθέτουν στο νερό του προζυμιού λίγο αγιασμό από την τελετή του Μεγάλου Αγιασμού.
Για να πιάσετε το δικό σας προζύμι:
• Ανακατεύετε 1 φλιτζάνι αλεύρι με ½ φλιτζάνι νερό σε πλαστικό δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Κλείνετε το δοχείο, το σκεπάζετε με βαριά πετσέτα ή κουβέρτα και αφήνετε το μίγμα σε μέρος μακριά από ρεύματα ή κρύο μέχρι την άλλη μέρα. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία άλλες δυο φορές (για δυο μέρες ακόμα) προσθέτοντας κάθε φορά από 1 φλιτζάνι αλεύρι και ½ φλιτζάνι νερό (σύνολο: 3 φλιτζάνια αλεύρι και 1½ φλιτζάνι νερό. Με αυτό τον τρόπο «ταΐζετε» το προζύμι για να γίνει η σωστή ζύμωση και να φουσκώσει. Διατηρείτε το προζύμι στο ψυγείο για 10 μέρες.
• Για να ζυμώσετε ψωμί με αυτό το προζύμι, πρέπει να το “ξυπνήσετε” πρώτα. Βγάζετε λοιπόν το προηγούμενο βράδυ από το ψυγείο όση ποσότητα χρειάζεται η συνταγή σας και το ανακατεύετε με ½ φλιτζάνι αλεύρι και ¼ φλιτζανιού νερό. Το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 12 ώρες τουλάχιστον. Αυτό το έτοιμο προς χρήση προζύμι λέγεται «ανάπιασμα».
• Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε όλο σχεδόν το προζύμι που έχετε στο ψυγείο για να φτιάξετε ψωμί τότε πρέπει να κρατήσετε λίγο. Θα αφαιρέσετε λοιπόν περίπου 1 φλιτζάνι από το προζύμι και θα το «ταΐσετε» με 1 φλιτζάνι αλεύρι και ½ φλιτζάνι νερό. Θα το σκεπάσετε και θα το αφήσετε όλο το βράδυ σε ζεστό μέρος να φουσκώσει πάλι πριν το φυλάξετε στο ψυγείο.

Μπομπότα με διάφορα τυριά


Υλικά

  • 300γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 200γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 100γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο κατσικίσιο
  • 400γρ. καλαμποκάλευρο
  • 150ml γάλα φρέσκο
  • 2 αβγά χτυπημένα
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή ρίγανη, δυόσμο ή θυμάρι ξερά)
  • φρυγανιά τριμμένη για το πασπάλισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180-200ºC. Bράζετε μισό λίτρο νερό σε μια κατσαρόλα. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνετε το καλαμποκάλευρο. Ανακατεύετε μέχρι να πάρετε έναν ομοιόμορφο χυλό. Αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 2

Ρίχνετε το γάλα και ανακατεύετε καλά. Bουτυρώνετε ένα ταψί ή μια φόρμα και το πασπαλίζετε με φρυγανιά. Προσθέτετε στον χυλό τα τυριά, τα μυρωδικά, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και αλατοπιπερώνετε. Aνακατεύετε καλά και απλώνετε το μίγμα στο σκεύος. Iσιώνετε την επιφάνεια και την πασπαλίζετε με φρυγανιά και με το υπόλοιπο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια.

Βήμα 3

Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Πανεύκολο Ψωμί μυρωδάτο στη φόρμα


Υλικά

  • 50ml ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα, κοφτά
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • 300ml γάλα
  • λίγο επιπλέον αλεύρι, για την επιφάνεια που θα ζυμώσετε
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι, για το πασπάλισμα


Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Λαδώνετε μια μέτρια μακρόστενη φόρμα του κέικ με 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο.

Βήμα 2

Σε μια λεκανίτσα ρίχνετε τα δύο είδη αλευριού, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι, τη ρίγανη και το θυμάρι και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 3

Κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί το γάλα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύετε με κυκλικές κινήσεις με τα χέρια, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και σταδιακά να σχηματιστεί μια ζύμη. Αν η ζύμη σας είναι πολύ σφικτή, προσθέτετε 1-2 κουτ. σούπας γάλα ή νερό. Αν είναι υγρή και λασπώδης, προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Βήμα 4

Τη ζυμώνετε με τις γροθιές σας, για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει λεία και εύπλαστη, πασπαλίζοντας πότε-πότε με ελάχιστο αλεύρι για να μην κολλάει στα χέρια.

Βήμα 5

Δίνετε μακρόστενο σχήμα στη ζύμη και την μεταφέρετε στη φόρμα, εφαρμόζοντάς την καλά στα τοιχώματα. Εναλλακτικά, καλύπτετε με λαδόκολλα τον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού με διάμετρο 24 εκ., πλάθετε τη ζύμη σε καρβέλι και το βάζετε στο ταψί, τραβώντας την απαλά για να καλύψει σχεδόν τον πυθμένα.

Βήμα 6

Με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνετε 3-4 λοξές και ρηχές τομές στην επιφάνεια της ζύμης και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε για 45-50 λεπτά, μέχρι το ψωμί να φουσκώσει και να ροδίσει ωραία.

Βήμα 7

Βγάζετε τη φόρμα από το φούρνο, αφήνετε το ψωμί να κρυώσει για 10 λεπτά και το ξεφορμάρετε. Το ακουμπάτε σε μια σχαρίτσα για να «αναπνέει» από την κάτω πλευρά και να μην λασπώσει και το αφήνετε να κρυώσει τελείως.

Σκορδόψωμο με ρίγανη και κεφαλοτύρι




Υλικά

  • 2 μπαγκέτες μπαγιάτικες
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 150γρ. κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας
  • 200γρ. βούτυρο αλατισμένο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ºC. Με ένα μαχαίρι χαράζετε τις μπαγκέτες λοξά σε φέτες πάχους δύο δαχτύλων περίπου χωρίς να φτάσετε μέχρι κάτω. Χωρίζετε την κάθε μπαγκέτα στη μέση.

Βήμα 2

Ανακατεύετε το μαλακωμένο βούτυρο με το λιωμένο σκόρδο και τη ρίγανη και με ένα κουταλάκι παίρνετε μικρές ποσότητες και αλείφετε ελαφρά τις μπαγκέτες εκεί που τις κόψατε.

Βήμα 3

Πασπαλίζετε τα κενά με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι και κλείνετε τα ανοίγματα της μπαγκέτας. Κάθε φορά που τελειώνετε ένα κομμάτι, το τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να φυλάξετε τα πακέτα σας στην κατάψυξη ή να τα ψήσετε.

Βήμα 4

Ψήνετε τα σκορδόψωμα στο φούρνο για 20 λεπτά.

Ψωμί με μπίρα


Υλικά

  • 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 500γρ. μπίρα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας γλυκάνισο
  • σουσάμι

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με λίγο ελαιόλαδο, ραντίζετε με αλεύρι και λίγο σουσάμι.

Βήμα 2

Σε μεγάλο μπολ ρίχνετε αλεύρι, αλάτι, ελαιόλαδο, ζάχαρη, γλυκάνισο και χτυπάτε με το σύρμα ρίχνοντας σιγά σιγά και την μπίρα.

Βήμα 3

Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα, ραντίζετε με σουσάμι και ψήνετε για 50 λεπτά περίπου. Αποσύρετε τη φόρμα από τον φούρνο και με προσοχή βγάζετε το ψωμί.
Τις συνταγές τις βρήκαμε στο http://www.olivemagazine.gr/

Μωσαϊκό: Λάδι Καρύδας … το Θαυματουργό!

Μωσαϊκό: Λάδι Καρύδας … το Θαυματουργό!: http://www.newsitamea.gr/%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%8D%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%B1%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF...

Η Ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα του κόσμου

<< η Ελληνική γλώσσα, γραπτή και προφορική, αποτελεί επίτευγμα του ανθρωπίνου πνεύματος ανυπερβλήτου τελειότητος και είναι η τελειότερη γλώσσα του κόσμου »!!!!!

reader.gr
Αντώνης Κουνάδης (Ακαδημία Αθηνών): Η Ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα του κόσμου
Η ελληνική γλώσσα αποτελεί επίτευγμα του ανθρωπίνου πνεύματος ανυπερβλήτου τελειότητος και είναι η τελειότερη γλώσσα του κόσμου. Αυτό τόνισε ο κ. Αντώνιος Κουνάδης, τέως πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών στην ομιλία του στην κατά την πρώτη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών του 2019.
Κατά τη συνεδρία πραγματοποιήθηκε και η εγκατάσταση του νέου προέδρου για το τρέχον έτος, Στεφάνου Δ. Ημέλλου και της αντιπροέδρου, Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα
Στη διάλεξή του με τίτλο «Η καταγωγή της ελληνικής γλώσσης: προφορικής και γραπτής», ο κ. Κουνάδης αναφέρθηκε σε δυο θέματα, που «απετέλεσαν αντικείμενα συνεχιζομένων μέχρι σήμερα εντόνων συζητήσεων και αμφισβητήσεων»: την «προβληθείσα τον 18ο αιώνα άποψη ότι η ελληνική γλώσσα ανήκει στην Ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών», καθώς και την «άποψη ότι το Ελληνικό αλφάβητο είναι Φοινικοσημιτικής προελεύσεως».
Παρουσιάζοντας «αυθεντικές γνώμες γλωσσολόγων, αρχαιολόγων, ιστορικών, ανθρωπολόγων, παλαιοντολόγων ώστε να χυθεί περισσότερο φως στα δύο αυτά περίπλοκα και σκοτεινά ακόμη θέματα βάσει και των νεοτέρων ευρημάτων και των εξελίξεων στην ανθρώπινη αρχαιογενετική (αDNA) και την πληθυσμιακή γενετική», ο κ. Κουνάδης κατέληξε σε μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Μεταξύ αυτών, ότι «το πρώτο αλφάβητο στον κόσμο είναι το Ελληνικό, του 8ου π.Χ. αι. Αρχικώς είχε 27 γράμματα, από δε το 403 π.Χ. 24 γράμματα μετά την αφαίρεση του δίγαμμα, του Κόπα και του σαμπί. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις βάσει ιστορικών πηγών (ομηρικά έπη, Μιστριώτης κλπ.) και αρχαιολογικών ευρημάτων ότι το Ελληνικό αλφάβητο είναι πολύ αρχαιότερο, αναγόμενο πιθανότατα στα χρόνια του Τρωικού πολέμου (Μιστριώτης , Απολλόδωρος κ.α.), πολύ δε πιθανότερο είναι τα ομηρικά έπη να είχαν παραδοθεί γραπτά (Μιστριώτης, Τζ. Χάιγκετ, Χ. Μπλάνκ, Ζακλίν Ντε Ρομιγύ)».
Καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ. Κουνάδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η Ελληνική γλώσσα, φαινόμενο συνέχειας και ακτινοβολίας εξακολουθεί να είναι αντικείμενο θαυμασμού και σπουδής από κορυφαίους γλωσσολόγους, ελληνιστές και διανοουμένους . Κατά μεν τον παγκοσμίως γνωστόν ελληνιστή και καθηγητή γλωσσολογίας F.R. Adrados η Ελληνική έχει θέσει ανεξίτηλη την σφραγίδα της σ΄όλες της δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες που θεωρούνται ημιελληνικές ή κρυπτοελληνικές, κατά δε τον επιφανή ελληνιστή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Gilbert Murray η Ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα του κόσμου.
Πράγματι, η Ελληνική γλώσσα, γραπτή και προφορική, αποτελεί επίτευγμα του ανθρωπίνου πνεύματος ανυπερβλήτου τελειότητος».
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας

Μωσαϊκό: Παγωτό Σοκολάτα Πορτοκάλι

Μωσαϊκό: Παγωτό Σοκολάτα Πορτοκάλι: Παγωτό Σοκολάτα Πορτοκάλι Συνταγή: http:// www.sintagespareas.gr/ sintages/ pagoto-sokolata-portokali1. html Παγ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις