Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Αγροσελίδα: Σκόρδο φύτεμα καλλιέργεια

Αγροσελίδα: Σκόρδο φύτεμα καλλιέργεια: Τα σκόρδα είναι φυτά βολβώδη, πολυετή και ανήκουν στην οικογένεια των λειριοειδών. Καλλιεργούνται για τούς βολβούς τους, οι οποίο...

Σκόρδο φύτεμα καλλιέργεια



Τα σκόρδα είναι φυτά βολβώδη, πολυετή και ανήκουν στην οικογένεια των λειριοειδών. Καλλιεργούνται για τούς βολβούς τους, οι οποίοι βρίσκουν μεγάλη χρησιμοποίηση στη μαγειρική ή παρασκευή ειδικών δροσιστικών τροφών.
Τα φύλλα διαφέρουν απ' εκείνα των κρεμμυδιών, γιατί είναι ποιό σπαθωτά και ποιό στενά και στριμμένα. Τα άνθη είναι λευκά και στη κορυφή του καυλού σχηματίζουν σφαιρικό σκιάδιο. Κάθε κεφάλι αποτελείται από 8-12 σκελίδες, εκ των οποίων οι εξωτερικές είναι μεγαλύτερες από τις εσωτερικές και ποιό καυτερές.

Τα σκόρδα ευδοκιμούν σε χώματα ελαφρά, όχι πολύ υγρά, προ πάντων στραγγερά και γόνιμα. Στα βαριά και σφικτά εδάφη, πού κρατούν πολλή υγρασία, σαπίζουν η δίδουν μικρά κεφάλια, στα δε πολύ ξηρά και άγονα ή απόδοσης των είναι μηδαμινή και ή γεύσης των γίνεται εξαιρετικά καυτερή.
Η καλλιέργεια γίνεται αποκλειστικώς με βολβίδια (σκελίδες) είτε, πολύ σπανίως, με σπόρους. Στα θερμά μέρη ή φυτεία αυτών, εκτελείται κατά "Οκτώβριο-Νοέμβριο, τα δε ψυχρά και ορεινά κατά Φεβρουάριο- Μάρτιο. Το ίδιο γίνεται και για τον πολλαπλασιασμό με σπόρο. Για την απόκτηση καλής φυτείας, πρέπει από κάθε κεφάλι σκόρδου, να διαλέγονται τα εξωτερικά και χονδρά βολβίδια, τα όποια και μόνο να χρησιμοποιούνται, τα δε μικρά και λεπτά να απορρίπτονται.
Αυτά φυτεύονται σε βραγιές και κατά γραμμές 20-25 πόντους, η μία της άλλης, επ’ αυτών δε, κατά διαστήματα 12-5 πόντους και σε βάθος 2-3 πόντους, το πολύ. Σε περίπτωση συγκαλλιέργειας φυτεύονται ως μπορτούρες στα σαμάρια των βραγιών, των ποτιστικών αυλακών, είτε ανάμεσα στα μαρούλια, στα σπανάκια κλπ.
Για κάθε στρέμμα απαιτούνται πέντε πλεξούδες η 1500-1800 κεφάλια περίπου.
Η προετοιμασία του εδάφους πρέπει να γίνεται καλή, με 2-3 σκαψίματα και σπάσιμο των βώλων, ώστε το χώμα να τρίβεται εντελώς. Επίσης και ή λίπανσης πρέπει να είναι ή κατάλληλη.
Η κοπριά αποτελεί άριστο λίπασμα, σε ποσό 2-2.500 οκάδες στο στρέμμα, πρέπει όμως να είναι εντελώς χωνευμένη και να χρησιμοποιείται πολύ προ της φυτείας. Μαζί με συμπληρωματικά φωσφοροκαλιοΰχα χημ. λιπάσματα (0-12-6) δίδει πολύ καλλίτερα αποτελέσματα. Από τα σύνθετα χημ. λιπάσματα αξιοσύστατος είναι ό τύπος 4-10-10, σε ποσό 50-60 οκάδ. στο στρέμμα. Κατά προτίμηση χρησιμοποιούνται σκέτα, σε χώματα με οργανικές ουσίες η οπωσδήποτε σφικτά.

Η καλλιέργεια των σκόρδων με σπόρο, δεν είναι πρακτική, γιατί χρειάζονται δύο έτη για να δώσουν κεφάλια, δηλαδή, το πρώτο έτος θα παραχθούν μικρά βολβίδια, τα όποια θα ξαναφυτευτούν για ν' αποδώσουν το επόμενο έτος. Επίσης δε πολλαπλασιασμός αυτός, με σπόρο, δεν δίδει τις επιθυμητές ποικιλίες.
Σε όλες τις περιπτώσεις, τα σκόρδα, κατά την διάρκεια της βλαστήσεώς τους, πρέπει να βοτανίζονται και να σκαλίζονται 1-2 φορές, ιδίως στην αρχή, και να ποτίζονται εφ’ όσον μόνον υπάρχει μεγάλη ξηρασία. Όταν πλησιάζει ή ωρίμανση και αρχίσουν να κιτρινίζουν τα φύλλα, τότε δένονται στη κορυφή, είτε στρίβονται για να σταματήσει ή βλάστηση και να γίνουν τα κεφάλια χονδρότερα, ή ακόμη και για να επισπευτεί ή πρωιμότης των.
Η συγκομιδή αρχίζει κατά Μάιο-Ιούνιο αναλόγως των ποικιλιών και του τόπου. Πρέπει να γίνεται μετά την τέλεια αποξήρανση των φύλλων, αλλιώς όταν είναι πρόωρη, τα κεφάλια δεν διατηρούνται και σαπίζουν πολύ γρήγορα στην αποθήκη.
Τα σκόρδα αφού ξεριζωθούν με το χέρι η με λισγάρι, δένονται σε πλεξούδες ανά 50- 100 κεφάλια και αφήνονται μερικές ήμερες στον ήλιο για να χάσουν μέρος της υγρασίας τους. Κατόπιν αναρτώνται σε ξηρή και ευάερη αποθήκη μέχρις ότου διατεθούν. Μια καλή απόδοσης σκόρδων φθάνει 8-12 φορές μεγαλύτερη από το χρησιμοποιηθέν ποσό της φυτείας.

Ποικιλίες σκόρδων
Οι κυριότερες ποικιλίες των σκόρδων, οι οποίες και συχνότερα συναντώνται στην καλλιέργεια είναι:
-Σκόρδα κοινά. Ταύτα κάνουν κεφάλια μέτρια στο μέγεθος με πολλές και σφικτές σκελίδες, συνήθως ο-λίγο κυρτές. Είναι ποικιλία ανθεκτική και μάλλον όψιμη.
-Σκόρδα ολόλευκα. Ταύτα γίνονται χονδρότερα των προηγουμένων και με σκελίδες ποιό σαρκώδεις. Οι εσωτερικές και εξωτερικές φλούδες είναι χαρακτηριστικώς κάτασπρες. Είναι ποικιλία εκλεκτή και πρώιμη
-Σκόρδα τεράστια. Τα κεφάλια αυτών αποκτούν τεράστιο όγκο (10—15 πόντους διάμετρο) με ολίγες σκελίδες, αλλά ή κάθε μία αντιστοιχεί μ' ένα ολόκληρο σκόρδο κοινό. Πρόκειται περί εξαιρετικής ποικιλίας, ελάχιστα όμως καλλιεργούμενης
-Σκόρδα στρογγυλά χονδρά. Ταύτα αποκτούν κεφάλια χονδρά και σχεδόν στρογγυλά , με σαρκώδεις σκελίδες ελάχιστα καυστικές.
-Σκόρδα σχιστά. Ταύτα χαρακτηρίζονται από τις σκελίδες όποιες είναι πολύ χαλαρές μεταξύ των η μάλλον όλως διόλου χωριστές. Είναι γλυκύτερα από τα άλλα σκόρδα και αποτελούν άλλο είδος

Ασθένειες
Οι συνηθέστερες αρρώστιες των σκόρδων είναι:

Η σκωρίαση

Παρουσιάζεται στα φύλλα σαν πολυάριθμα και πυκνά στίγματα σκουρόξανθα, τα όποια εμποδίζουν τη κανονική λειτουργία της βλαστήσεως. Προλαμβάνεται με 2-3 ψεκάσματα βορδιγαλείου πολτού (1 οκά θειικός χαλκός με 1 οκά ασβέστη σε 100 οκάδες νερό).

Η σήψης των βολβών
Είναι ένας μικρός μύκητας, ό όποιος ζει συνήθως ως σαπρόφυτο, αλλά κάποτε προσβάλλει τα σκόρδα και κρεμμύδια, όπου αναπτύσσεται σε παράσιτο. Παρουσιάζεται ως μαύρη μούχλα μεταξύ των λεπίων των βολβών. Ευνοείται σε πολύ υγρά εδάφη και εκεί πού γίνεται χρήσης φρέσκης κοπριάς. Για τα σκόρδα είναι επικίνδυνη αρρώστια. Θεραπευτικό μέσο δεν υπάρχει, παρά αποφυγή των αίτιων πού τη προκαλούν, είτε αλλαγή της καλλιέργειας για 3-4 χρόνια.

Έντομα
Από τα έντομα, οι σοβαρότεροι εχθροί είναι ό κρεμμυδοφάγος και ή μηλολόνθη, οι όποιοι προσβάλλουν τούς βολβούς. Καταπολεμούνται με άρσενικούχα δολώματα από αραβόσιτο ή πίτυρα, είτε με παγίδες.

Πηγή: http://www.ftiaxno.gr/

Αγροσελίδα: Φυτεύοντας με οδηγό την Σελήνη

Αγροσελίδα: Φυτεύοντας με οδηγό την Σελήνη: Στην αρχαιότητα οι Αρχαίοι Έλληνες, οι Μάγια και οι Αιγύπτιοι είχαν οδηγό την Σελήνη και τα άστρα για τις καλλιέργειες τους. Πίστε...

Φυτεύοντας με οδηγό την Σελήνη


Στην αρχαιότητα οι Αρχαίοι Έλληνες, οι Μάγια και οι Αιγύπτιοι είχαν οδηγό την Σελήνη και τα άστρα για τις καλλιέργειες τους. Πίστευαν ότι τα ουράνια σώματα επηρεάζουν την βλάστηση και την ανάπτυξη των φυτών γι’αυτό προγραμμάτιζαν την φύτευση των σπόρων σύμφωνα με την Σελήνη και τα ζωδια για καλύτερα αποτελέσματα. Κάθε αγρότης είχε το δικό του ημερολόγιο φύτευσης σύμφωνα με τις φάσεις της Σελήνης και τη γεωγραφική θέση. Επίσημη έρευνα διεξήχθη το 1952 από την Maria Thun η οποία πειραματίστηκε για δέκα χρόνια με την σεληνιακή φύτευση και με πατάτες. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η σοδειά ήταν πιο παραγωγική όταν η Σελήνη ήταν σε αστερισμούς της γης (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως) που ευνοούσαν την ανάπτυξη της ρίζας. Διαφορετικά φυτά αναπτύσσονται καλύτερα όταν φυτεύονται κατά τη διάρκεια διαφόρων φάσεων της Σελήνης. Κάθε μια από τις φάσεις της Σελήνης επηρεάζει την βλάστηση και την ανάπτυξη των φυτών μέσα από την άνοδο και την πτώση της υγρασίας στο έδαφος και στα φυτά.
  ΜΕΘΟΔΟΙ ΦΥΤΕΥΣΗΣ Σήμερα υπάρχουν τρεις μέθοδοι φύτευσης με βάση της φάσεις της Σελήνης.  Θα αναλύσουμε τις μεθόδους για να κατανοήσουμε τον τρόπο που επηρεάζουν οι φάσεις της Σελήνης και τα ζώδια στα φυτά.

1. Συνοδικός Κύκλος Είναι μια απλή μέθοδος φύτευσης η οποία χωρίζει τον κύκλο της Σελήνης σε τέσσερις φάσεις. Ο κύκλος για να ολοκληρωθεί διαρκεί 29 ημέρες. Σε κάθε φάση της Σελήνης αντιστοιχεί και μια ομάδα φυτών. Φυτά με ρίζα (όπως πατάτες, καρότα, παντζάρι κ.ο.κ.), με φύλλωμα (μαρούλι, σπανάκι κ.ο.κ) και με σπόρους (φράουλες, αγγούρια, ντομάτες, δημητριακά κ.ο.κ.)
 Φάσεις της Σελήνης - Πανσέληνος και Νέα Σελήνη Τις ημέρες της Πανσελήνου και της Νέας Σελήνης είναι μια άγονη φάση και συνιστάται να αποφεύγεται η φύτευση. Είναι κατάλληλη στιγμή για ξεκούραση της γης και για προετοιμασία για την νέα σπορά.
 - 12 ώρες μετά τη Νέα Σελήνη έως το Πρώτο τέταρτο Φύτευση ή μεταφύτευση φυτών που παράγουν καρπούς πάνω από το έδαφος (όπως ντομάτες, αγγούρια, δημητριακά κο.κ.).
 - Πρώτο τέταρτο έως 12 ώρες πριν την Πανσέληνο Φύτευση ή μεταφύτευση φυτών που παράγουν καρπούς πάνω από το έδαφος (όπως ντομάτες, αγγούρια, δημητριακά κο.κ.).
 - 12 ώρες μετά την Πανσέληνο Φύτευση ή μεταφύτευση φυτών που παράγουν καρπούς κάτω από το έδαφος (όπως πατάτες, καρότα, παντζάρι κ.ο.κ.). Είναι επίσης καλή στιγμή για την συγκομιδή όλων των καλλιεργειών και για το κλάδεμα των φυτών. Για το κλάδεμα συνιστάται ως η καλύτερη ώρα όταν η Σελήνη βρίσκεται στο ζώδιο του Σκορπιού.
 - Τελευταίο τέταρτο έως 12 ώρες πριν την Νέα Σελήνη Είναι μια άγονη φάση της Σελήνης όπου συνιστάται η ξεκούραση της γης και η προετοιμασία της για τη νέα σπορά. Είναι κατάλληλη στιγμή για το καθάρισμα των ζιζανίων, για εφαρμογή λιπασμάτων και για συγκομιδή όλων των καλλιεργειών.
 Καλύτερες ώρες για φύτευση - Ανατολή και η Δύση της Σελήνης Αποφυγή φύτευσης Συνιστάται να αποφεύγεται οποιαδήποτε εργασία με το έδαφος:
 - Πανσέληνος και Νέα Σελήνη Τις ημέρες της Πανσελήνου και της Νέας Σελήνης είναι μια άγονη φάση και συνιστάται να αποφεύγεται η φύτευση. Είναι κατάλληλη στιγμή για ξεκούραση της γης και για προετοιμασία για την νέα σπορά. - Όταν η Σελήνη βρίσκεται στο Απόγειο και στο Περίγειο γιατί η επιρροή της είναι πολύ ισχυρή εκείνες τις ώρες. Απόγειο: Το Απόγειο είναι το σημείο όπου η τροχιά της Σελήνης είναι απομακρυσμένη από τη Γη. Περίγειο: Το Περίγειο είναι το σημείο όπου η τροχιά της Σελήνης είναι πολύ κοντά στη Γη.
 - Όταν η Σελήνη περνά από τους σεληνιακούς δεσμούς της: Οι Σεληνιακοί δεσμοί είναι σημεία όπου η τροχιά της Σελήνης διασχίζει την εκλειπτική. Βόρειος Δεσμός: Η Σελήνη διασχίζει από το Νότο της εκλειπτικής προς το βορρά της εκλειπτικής. Νότιος Δεσμός: Η Σελήνη διασχίζει από το Βορρά της εκλειπτικής προς τον Νότο της εκλειπτικής. - Σεληνιακές και Ηλιακές εκλείψεις Οι εκλείψεις είναι σημαντικές διαταραχές των ενεργειακών πεδίων της Γης και γι’αυτό συνιστάται να αποφεύγεται κάθε δραστηριότητα με το έδαφος εκείνες τις ημέρες.


 2. Βιοδυναμικός Κύκλος Η βιοδυναμική μέθοδος φύτευσης χρησιμοποιεί τα δώδεκα ζώδια. Όταν η Σελήνη βρίσκεται σε: - Ζώδια της φωτιάς (Κριός, Λέων, Τοξότης)
 – Καρπός Είναι πιο γόνιμη η ώρα για την για την φύτευση ή μεταφύτευση φυτών που παράγουν καρπούς (όπως φρούτα, ντομάτες, αγγούρια, βατόμουρα, φασόλια κ.ο.κ.). - Ζώδια του Αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος)
  – Άνθος Είναι πιο γόνιμη η ώρα για την για την φύτευση ή μεταφύτευση λουλουδιών και για τα βότανα. - Ζώδια του Νερού (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθείς) – Φυλλώδη φυτά Είναι πιο γόνιμη η ώρα για την φύτευση ή μεταφύτευση φυλλώδη φυτών (όπως μαρούλια, σπανάνι, ρόκα, κ.ο.κ). Τα ζώδια του νερού ευνοούν την ανάπτυξη φυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (όπως πεπόνι, καρπούζι, σταφύλι, κολοκυθάκι κ.ο.κ.). Για το κλάδεμα η καλύτερη στιγμή είναι όταν η Σελήνη βρίσκεται στο ζώδιο του Σκορπιού.
 - Ζώδια της Γης (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως) – Ρίζα Είναι πιο γόνιμη η ώρα για την φύτευση ή μεταφύτευση φυτών που παράγουν καρπό κάτω από το έδαφος (όπως πατάτες, παντζάρι, καρότα) και ευνοεί την υγιή ανάπτυξη της ρίζας.   3. Αστρικός Κύκλος Ο Αστρικός Κύκλος φύτευσης χρησιμοποιεί όπως στον βιοδυναμικό κύκλο τα δώδεκα ζώδια για οδηγό για την φύτευση και την τροχιά της Σελήνης γύρω από την γη για να καθοριστεί η καλύτερη ώρα σποράς και συγκομιδής.

 Πηγή: enter2life.gr 

Αγροσελίδα: Γνωρίστε τα δημητριακά της μπύρας

Αγροσελίδα: Γνωρίστε τα δημητριακά της μπύρας: Για την παραγωγή χρησιμοποιούνται επιλεγμένες ποικιλίες κριθαριού Μπίρα… το ποτό των δημητριακών! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ...

Γνωρίστε τα δημητριακά της μπύρας




Για την παραγωγή χρησιμοποιούνται επιλεγμένες ποικιλίες κριθαριού

Μπίρα… το ποτό των δημητριακών! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στον Όμηρο αναφέρεται ως «κρίθινος οίνος», τίτλος που της αποδόθηκε λόγω του κριθαριού, το οποίο αποτελεί και το κύριο δημητριακό παρασκευής της. Μάλιστα μαζί με το κριθάρι, το νερό, η μαγιά και ο λυκίσκος συμπληρώνουν τη συνταγή της παραγωγής της, μέσα από τη διαδικασία της ζύμωσης. Ποιος όμως είναι ο ρόλος των δημητριακών κατά την παραγωγή της μπύρας;
Γνωρίστε τα δημητριακά της μπύρας

Δημητριακά και παρασκευή της μπύρας
Το κριθάρι είναι το δημητριακό που χρησιμοποιείται ως βάση για την παρασκευή των περισσότερων ειδών μπύρας. Αναλυτικότερα, για την παραγωγή της μπύρας χρησιμοποιούνται επιλεγμένες ποικιλίες κριθαριού, κατάλληλες για την παραγωγή βύνης, μια διαδικασία κατά την οποία το κριθάρι διαβρέχεται, και αφού βλαστίσει, υπόκειται σε ξήρανση. Με τον τρόπο αυτό, το κριθάρι «προετοιμάζεται» για την διαδικασία της ζύμωσης. Πολλές φορές, όμως, για την παραγωγή βύνης μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλα δημητριακά όπως η σίκαλη, το ρύζι, το σιτάρι, το καλαμπόκι ή συνδυασμός κάποιων από τα παραπάνω οδηγώντας έτσι στην παρασκευή διαφορετικών ειδών και προσφέροντας ποικιλία χρωμάτων, γεύσεων και αρωμάτων.

Παράλληλα, τα δημητριακά είναι και τα συστατικά που «ευθύνονται» για την περιεκτικότητα της μπίρας σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά συστατικά. Αναλυτικότερα:

Βιταμίνες, μέταλλα & ιχνοστοιχεία: Το κριθάρι και τα υπόλοιπα σιτηρά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της μπύρας είναι υλικά που «εμπλουτίζουν» το αγαπημένο ποτό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η ριβοφλαβίνη (Β2), η νιασίνη (Β3), η πυριδοξίνη (Β6), το παντοθενικό οξύ, το φυλλικό οξύ και ποσότητες βιταμίνης Β12 και βιοτίνης. Επιπλέον, το κάλιο, ο φώσφορος, το σελήνιο και το ασβέστιο περιέχονται επίσης σε μικρές ποσότητες στην μπίρα προέρχονται εν μέρει από τη βύνη.

Πυρίτιο: Ένα ακόμη συστατικό που συναντούμε στη μπύρα είναι το πυρίτιο, το οποίο προέρχεται κυρίως από το κριθάρι και το λυκίσκο, ενώ συνδέεται και με την υγεία των οστών. Μάλιστα, νεότερες έρευνες φαίνεται να συνδέουν την κατανάλωση μπύρας με μέτρο με την υγεία των οστών, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην περιεκτικότητά της σε πυρίτιο.

Αντιοξειδωτικά και στη μπύρα: Αν και πολλοί πιστεύουν πως το κρασί είναι το μόνο ποτό που περιέχει αντιοξειδωτικά, η μπύρα είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσια, με τις πολυφαινόλες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα αντιοξειδωτικά της μπύρας προέρχονται κυρίως από τη βύνη του κριθαριού, ενώ σε μικρότερο βαθμό συνεισφέρει και ο λυκίσκος. Η συνολική περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά εξαρτάται από παράγοντες όπως το είδος της μπύρας, η αναλογία των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται και η διαδικασία παραγωγής. Τα αντιοξειδωτικά της μπύρας φαίνεται ότι διαφέρουν από αυτά του κρασιού, ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως η μπίρα περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από το λευκό κρασί.

Συμπερασματικά, η μπύρα είναι ένα αλκοολούχο ποτό το οποίο μπορούμε να συμπεριλάβουμε στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής, καθώς πέρα από τη γευστική απόλαυση φαίνεται να συμβάλει όταν καταναλώνεται με μέτρο και σε παράγοντες υγείας χάρις στο συνδυασμό των θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Απολαύστε τη, λοιπόν, με μέτρο και σύμφωνα με τις συστάσεις που μιλούν για κατανάλωση μίας μερίδας την ημέρα για τις γυναίκες και 1-2 για τους άντρες, όπου η μερίδα αντιστοιχεί στα 330ml. Στην υγειά σας!

Πηγή: nutrimed.gr

Μωσαϊκό: Στη Γαύδο...το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης!!!

Μωσαϊκό: Στη Γαύδο...το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης!!!: http://epistrofi-sti-fysi.blogspot.gr/2013/04/blog-post_26.html Στη Γαύδο...το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης!!! Η Γ...

Μωσαϊκό: Ολυμπιακές παρατηρήσεις 11

Μωσαϊκό: Ολυμπιακές παρατηρήσεις 11: Για μεγέθυνση πατάτε ροδάκι και ανοίγει νέα καρτέλα με φακό +- Τιμή στο ευ αγωνίζεσθαι - Το ιερό φώς στην πατρίδα -  Η Ολυμπιακή Αθήν...

Μωσαϊκό: «Τα ιερά όπλα των Ελλήνων» Κωνσταντίνου Ποταμιάνου...

Μωσαϊκό: «Τα ιερά όπλα των Ελλήνων» Κωνσταντίνου Ποταμιάνου...: ΕΧΕΤΛΟΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΙΕΡΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ «Τα ιερά όπλα των Ελλήνων» Κωνσταντίνου Ποταμιάνου. …Πέραν όμ...

Αγροσελίδα: Το ξύδι και η χρήση του στη βιολογική γεωργία

Αγροσελίδα: Το ξύδι και η χρήση του στη βιολογική γεωργία:   Δοκιμή της εδαφολογικής οξύτητας ή αλκαλικότητας Για να κάνετε μια γρήγορη δοκιμή για την υπερβολική αλκαλικότητα στο χώμα...

Το ξύδι και η χρήση του στη βιολογική γεωργία


 


Δοκιμή της εδαφολογικής οξύτητας ή αλκαλικότητας
Για να κάνετε μια γρήγορη δοκιμή για την υπερβολική αλκαλικότητα στο χώμα, τοποθετήστε μια χούφτα χώμα σε ένα δοχείο και χύστε έπειτα μισό φλιτζάνι άσπρο ξίδι. Εάν το χώμα αφρίζει ή βράζει, είναι σίγουρα αλκαλικό. Ομοίως, για να δείτε εάν το χώμα σας έχει μια υψηλή οξύτητα, αναμίξτε μισό φλιτζάνι νερό και μισό φλιτζάνι μαγειρικής σόδας και ανάμιχτε το στο χώμα σας. Αυτή τη φορά αν αφρίσει υποδηλώνει οξύτητα στο χώμα.

Βλάστηση των σπόρων 
Μπορείτε να αρχίσετε πολλούς φυτικούς σπόρους ενεργοποιώντας την βλάστηση τους με την ακόλουθη διαδικασία. Τοποθετούμε τους σπόρους το βράδυ σε μισό λίτρο ζεστό νερό και ρίχνουμε μισό φλιτζάνι ξίδι. Το επόμενο πρωί, σουρώνουμε τους σπόρους μας και τους φυτεύουμε.

Εξολοθρεύεσαι τα έντομα στον κήπο σας 
Εάν υπάρχουν πολλά ζωύφια στα φρούτα και λαχανικά στον κήπο σας, καταπολεμήστε τα με αυτό το απλό, χωρίς δηλητήρια ελκυστικό δόλωμα, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε μια παγίδα για έντομα. Βάλτε μια κούπα ξίδι, μια κούπα ζάχαρη, μια κούπα νερό και ψιλοκόψτε μια μπανάνα ή άλλο φρούτο, ανακατέψτε τα και τοποθετήστε το σε μια παγίδα για έντομα.

Καταπολεμήσετε την σκωρίαση και άλλες ασθένειες των φυτών 
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύδι για να θεραπεύσουμε διάφορες ασθένειες των φυτών όπως τη σκωρίαση, τη μαύρη κηλίδα και το ωιδίο. Ανακατεύουμε 2 κουταλιές σούπας ξίδι σε 2 λίτρα νερό και ψεκάζουμε τα προσβεβλημένα φυτά με το διάλυμα μέχρι να θεραπευτούν.

Καταπολεμήστε τα ζιζάνια από τον κήπο σας 
Ψεκάστε κατευθείαν με ξίδι τα ζιζάνια που βγαίνουν στον κήπο σας για να ξεραθούν πανεύκολα. Νωρίς στην εποχή, δώστε σε κάθε φυτό ένα ψεκασμό με ξίδι στο μέσο του, ή στη μέση του λουλουδιού προτού να αρχίσουν τα φυτά να κάνουν σπόρο. Στοχεύστε έναν άλλη μία φορά κοντά στον επίγειο μίσχο σε επίπεδο έτσι ώστε το ξίδι να μπορεί να ενυδατώσει τις ρίζες. Παρακολουθήστε τον καιρό, και εάν βρέξει την επόμενη ημέρα, θα πρέπει να κάνετε στα ζιζάνια έναν άλλο ψεκασμό. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε αν θέλετε να ξεράνετε ένα δέντρο ρίχνοντας στη ρίζα του ξίδι.
http://www.ars.usda.gov/is/pr/2002/020515.htm
http://www.ars.usda.gov/research/publications/publications.htm?SEQ_NO_115=176567

Κρατήστε μακριά τα ζώα από τον κήπο σας 
Μερικά ζώα όπως γάτες, σκύλοι, λαγοί, ελάφια δεν μπορούν να ανεχτούν την μυρωδιά του ξυδιού ακόμα και αν έχει στεγνώσει. Μπορείτε να τοποθετήσετε μερικά κομμάτια από ύφασμα βουτηγμένα στο ξίδι και να τα τοποθετήσετε στον κήπο σας εκεί που δεν θέλετε να πλησιάζουν τα ζώα. Ξανά ποτίστε τα πανιά με ξίδι κάθε δέκα ημέρες περίπου.Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με τις γάτες και τους σκύλους που έχετε σπίτι για να τα κρατάτε μακριά από τα αντικείμενα που θέλετε, ψεκάζοντας τα με ξίδι.

Αγροσελίδα: Πως θα φτιάξουμε αυτοσχέδιες μόνιμες κυψέλες για β...

Αγροσελίδα: Πως θα φτιάξουμε αυτοσχέδιες μόνιμες κυψέλες για β...:   Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για τις μέλισσες που σιγά σιγά εξαφανίζονται.Τί φταίει βέβαια,δεν μπορεί κανείς να το πεί με...

Πως θα φτιάξουμε αυτοσχέδιες μόνιμες κυψέλες για βομβίνους!

 

Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για τις μέλισσες που σιγά σιγά εξαφανίζονται.Τί φταίει βέβαια,δεν μπορεί κανείς να το πεί με σιγουριά.Πάντως το γεγονός αυτό είναι πολύ άσχημο διότι
η επικονίαση των λουλουδιών στα φυτά και τα δένδρα γίνεται ολοένα και λιγότερο,με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερη καρπόδεση και συνεπώς λιγότερη καρποφορία.Μιά εναλακτική λύση στο πρόβλημα μπορούν να θεωρηθούν οι βομβίνοι που υπάρχουν άγριοι στην φύση και συνήθως φωλιάζουν στο έδαφος,σε παλιές ποντικοφωλιές η άλλα εγκαταλελημένα λαγούμια μικρών ζώων. Θα πρέπει όμως να τους συγκεντρώσουμε στο χωράφι μας η στον κήπο μας και αν είναι δυνατόν να τους ενθαρύνουμε να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί.Για να το πετύχουμε αυτό,θα πρέπει να τους φτιάξουμε μόνιμο σπίτι για το οποίο θα χρειαστούμε τα εξής υλικά.
1.Ενα κομάτι κοτετσόσυρμα 30χ30 εκατοστα
2.Μιά πήλινη γλάστρα με διάμετρο 20 εκατοστα.
3.Ενα κομάτι κίτρινη
εύκαμπτη πλαστική σωλήνα(λάστιχο) Φ 20, μήκους 30 εκατοστών.
4.Μια πλάκα απο κεραμίδι,η σχστόλιθο αρκετά μεγάλη ώστε να σκεπάζει την γλάστρα.
5.Δυό τρείς χούφτες ξερά χόρτα ,άχυρο η στρώμα από παλιά ποντικοφωλιά.
Μπορούμε να φτιάξουμε την κατασκευή ωποτεδήποτε στην διάρκεια του χρόνου και δεν θα μας πάρει πάνω από 30 λεπτά.

Το ιδανικό υλικό για το εσωτερικό της φωλιάς των βομβίνων είναι το στρώμα απο παλιά ποντικοφωλιά διότι τους έλκει η μυρωδιά.Εναλακτικά όμως χρησιμοποιούμε και πολύ στεγνά ξερά χόρτα η άχυρα ψιλοκομένα χωρίς μούχλα και μυρωδιές.
Διαμωρφώνουμε σιγά σιγά το κοτετσόσυρμα σε σχήμα μπάλλας.Αυτό θα είναι το εσωτερικό στήριγμα της φωλιάς.
Τοποθετούμε μέσα στην γλάστρα το σύρμα πιέζοντας ελαφρά και περνάμε την σωλήνα όπως φαίνεται στην φωτογραφία αφού πρωτα της ανοίξουμε με ενα σουβλί η τρυπάνι μερικές τρύπες εξαερισμού.Μπορούμε να τοποθετήσουμε και δύο σωλήνες,αντίθετα η μιά απο την άλλη ώστε να έχουμε δύο εισόδους σε περίπτωση που η φωλιά θα τοποθετηθεί σε εξωτερική πλευρά θερμοκηπίου και θα θέλαμε να έχουμε και μιά ελεγχόμενη είσοδο προς το εσωτερικό.Στη συνέχεια γεμίζουμε την γλάστρα μέχρι πάνω με το υλικό που φτιάξαμε για στρώμα της φωλιάς χωρίς να πιέζουμε πολύ δυνατά.Σκάβουμε ενα λάκο στο χώμα,αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει η γλάστρα.
Στην συνέχεια αναποδογυρίζουμε την γλάστρα σιγά σιγά κρατώντας με το χέρι μας σταθερό το λάστιχο και το υλικό και την τοποθετούμε μέσα στο λάκο ώστε τα δύο τρίτα της γλάστρας να βρίσκονται μέσα στο έδαφος.
Σκεπάζουμε με χώμα την τρύπα γύρω από την γλάστρα και πιέζουμε καλά με τα πόδια μας προσέχοντας να μην τσακίσει η σωλήνα και το στόμιό της να βρίσκεται περίπου 5 εκατοστά απο το εδαφος.Ετσι εξασφαλίζουμε στεγανότητα αλλά και δροσιά στο εσωτερικό της φωλιάς.
Τοποθετούμε την πλάκα πάνω από την γλάστρα και περιμένουμε την βασίλισσα να ανακαλύψει την φωλία και να εγκατασταθεί.Εναι σημαντικό η φωλιά να βρίσκεται σε νοτικό σημείο,να είναι προστατευμένη από την βροχή.                                                                 
Μενέλαος Αχιμαδάκης


Πηγή>www.agroselida.blogspot.gr/

Αγροσελίδα: Τα δημοφιλέστερα άγρια χόρτα της Μεσογείου και οι ...

Αγροσελίδα: Τα δημοφιλέστερα άγρια χόρτα της Μεσογείου και οι ...: Γράφει η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και συνεργάτιδα του  ΒeΜary.com , Αναστασία Φουντουκίδου … Ένα από τα πιο διαδεδομένα...

Τα δημοφιλέστερα άγρια χόρτα της Μεσογείου και οι ευεργετικές τους ιδιότητες

Γράφει η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και συνεργάτιδα του ΒeΜary.com, Αναστασία Φουντουκίδου…
Ένα από τα πιο διαδεδομένα χόρτα, το οποίο βρίσκουμε στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, είναι τα ραδίκια. Τα ραδίκια ανήκουν στο γένος cichorium όπου περιλαμβάνονται πολλά είδη άγρια και καλλιεργούμενα με πολλές διαφορές στην γεύση (πικρά, γλυκά κα) και στο φαινότυπο. Τα ραδίκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2 και καροτενοειδή καθώς και σε ανόργανα στοιχεία όπως Κ, Νa, P και Μg. Η πικρή τους γεύση οφείλεται στις ουσίες λακτουκίνη, λακτουκοπικρίνη και παράγωγα τους. Τα χόρτα αυτά είναι γνωστά από τους αρχαίους χρόνους. Αναφέρεται ήδη σε ένα πάπυρο του 4000 π.Χ. ενώ ο Γαληνός το ονόμαζε «φίλο του συκωτιού». Παλιότερα, οι λαϊκοί θεραπευτές χρησιμοποιούσαν τα ραδίκια για την θεραπεία ασθενειών του ήπατος και της χολής. Πλέον έχει φανεί από κλινικές έρευνες πως ένα συστατικό που περιέχεται, το κιχώριο, έχει όντως ηπατοπροστατευτική δράση.
Ιδιαίτερα ονομαστό χόρτο είναι και ο ταραξάκος. Αφθονεί στα ελληνικά ακαλλιέργητα χωράφια, στα άκρα των δρόμων και ξεπετιέται ανάμεσα από τις σχισμές των βράχων. Ο Bock (1546) είναι ο πρώτος που αναφέρει τις διουρητικές ιδιότητες του φυτού. Ο Kortum (1800) προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει για θεραπεία ασθενειών του ήπατος. Ο ταράξακος είναι πλούσιος σε καροτενοειδή (βιολαξανθίνη), βιταμίνες συμπλέγματος Β, βιταμίνη C. Η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Α φαίνεται να είναι 4 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κοινού μαρουλιού ενώ από ανόργανα στοιχεία περιέχει αρκετό κάλλιο. Φαίνεται πλέον από έρευνες πως εκτός από διουρητικό, αποτελεί και διεγερτικό της όρεξης. Επίσης λειτουργεί και σαν βοηθητικό σε δυσλειτουργίες του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, σε προβλήματα δυσπεψίας, ιδιαίτερα στην πλήρη πέψη του λίπους. Επιπλέον, είναι δυνατόν να βοηθήσει στην θεραπεία της ακμής και χρόνιων δερματίτιδων.
Τα πιο γνωστά ζιζάνια της ελληνικής κουζίνας θεωρούνται οι βρούβες. Στα αρχαία χρόνια, οι βρούβες αποτελούσαν ένα άριστο στομαχικό φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιούνταν και ως αποτοξινωτικό ρόφημα. Το νοστιμότερο μέρος τους θεωρούνται τα τρυφερά βλαστάρια τους, τα οποία μαζεύονται την εποχή της άνοιξης.
Η ζοχιά ή ή ζοχός ή τσόχος είναι ένα χόρτο πολύ κοινό στην πατρίδα μας. Το συναντάμε σχεδόν παντού, σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Συλλέγεται τους χειμερινούς μήνες και αποτελεί θαυμάσιο ορεκτικό. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο ενώ από βιταμίνες περιέχει βιταμίνη C, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη. Υπάρχουν ενδείξεις πως ο χυμός τους χρησιμοποιείται σε ασθένειες του ήπατος και του υπογαστρίου.
Ένα γνωστό αρωματικό χόρτο της παγκόσμιας γαστρονομίας είναι και το μάραθο. Τα φύλλα του συλλέγονται από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, εποχή που ανθίζει το φυτό. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα και για αυτό το βρίσκουμε και ως καλλιεργήσιμο είδος στους λαχανόκηπους.
Ένα ιδιαίτερο παρεξηγημένο χόρτο είναι και η τσουκνίδα. Όλοι μας έχουμε συνδέσει την τσουκνίδα με ένα έντονο κνησμό όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί της. Συλλέγονται κυρίως οι τρυφερές κορυφές του φυτού κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών αλλά και των πρώτων μηνών της άνοιξης. Φυτρώνει με τα πρωτοβρόχια του Οκτωβρίου και διατηρείται τρυφερό ως τον Απρίλιο. Οι τσουκνίδες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε σίδηρο και μπορεί να βοηθήσει αρκετά άτομα ενάντια στην αναιμία. Ακόμη, είναι πλούσιες σε β-καροτένιο. Αρκετές επιδημιολογικές έρευνες σε όλο τον κόσμο συσχέτισαν την υψηλή διαιτητική πρόσληψη β-καροτένιου με πρόληψη από καρκίνους του πνεύμονα, μαστού, τραχήλου , δέρματος και στομάχου. H δράση του β-καροτένιου κατά του καρκίνου βασίζεται στην αντιοξειδωτική δράση του με το να μειώνει την λιπιδική υπεροξείδωση. Δέκα λεπτά βράσιμο είναι δυνατόν να εξουδετερώσει την δράση των ουσιών που προκαλούν ερεθισμό. Αν όμως κάποια στιγμή αγγίξετε τσουκνίδες με γυμνά χέρια, ένα άλλο χόρτο της ελληνικής φύσης μπορεί να σας βοηθήσει για την αντιμετώπιση του κνησμού και είναι τα φύλλα της μολόχας.
Το άγριο σπαράγγι τρώγονταν τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους Ρωμαίους ως λαχανικό. Σήμερα καταναλώνεται περισσότερο η καλλιεργούμενη ποικιλία. Διαθέτει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες, ιδίως πίνοντας τον φρέσκο χυμό του.
Η αβρωνία (Tamus vulgaris, L) είναι φυτό που αναπτύσσεται μέχρι και τρία μέτρα τυλίγοντας το στέλεχος του όπως του αμπελιού. Είναι γνωστή η κατανάλωση του φυτού ως σαλάτα. Ωστόσο έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, είναι καθαρτικό, διουρητικό και επουλωτικό. Οι κόνδυλοι του γίνονται κατάπλασμα στις περιπτώσεις εγκαυμάτων.
Το γνωστό κάρδαμο (Lepidium sativum) που η χρήση του ήταν γνωστή κατά την αρχαιότητα, είναι πολύτιμο φυτό με τη βιταμίνη C που περιέχει και τα διάφορα ιχνοστοιχεία (ιώδιο, σίδηρο, ασβέστιο). Είναι διουρητικό, βοηθάει στην αιμοκάθαρση και ευεργετικό στο συκώτι.
Το σταμναγκάθι ή γιαλοράδικο (Cichorium spinosum) είναι ένα είδος ραδικιού το οποίο χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Κρήτη. Ο Διοσκουρίδης και η παράδοση, το αναφέρει σαν φάρμακο (διουρητικό, καθαρτικό, χρήσιμο φάρμακο για το συκώτι, κατάπλασμα σε έλκη και ο χυμός της ρίζας είναι κατάλληλος για εγκαύματα. Η γνώση της κατανάλωσης τους κινδυνεύει να εξαφανιστεί και μαζί της να χαθεί μια σημαντική διατροφική πληροφορία.
Πασίγνωστη είναι η άγρια μολόχα, που την συναντούμε σε όλη την Ελλάδα, καθώς και η πρακτική χρησιμότητα του φυτού ως μαλακτικού. Της μολόχας χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα άνθη και ακόμη οι ρίζες. Είναι μαλακτικά, αποχρεμπτικά, όπως και της δενδρομολόχας. Η μολόχα μαλακώνει τους κάλους των ποδιών με κατάπλασμα.Με τα άνθη της μολόχας γίνεται τσάι κατά του βήχα, ενώ το αφέψημα της ρίζας ευνοεί τις αποχρέμψεις και καταπραΰνει τις φλογώσεις του αναπνευστικού συστήματος
Η παπαρούνα αυτοφύεται σε Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και ορισμένες περιοχές της Ασίας, σε άκρες δρόμων και καλλιεργούμενα χωράφια. Η εμφάνιση της συνδέεται με τον ερχομό της άνοιξης. Το φυτό περιέχει αλκαλοειδή, που το καθιστούν κατασταλτικό και ηρεμιστικό φάρμακο. Η δράση τους είναι πιο ήπια συγκριτικά με τα αντίστοιχα που περιέχονται στην παπαρούνα του οπίου ή Αφιόνι, με τις ισχυρές αναλγητικές και ναρκωτικές ιδιότητες. Η Ευρωπαϊκή βοτανοθεραπεία τη χρησιμοποιεί από παλιά για την αντιμετώπιση πόνων και αϋπνίας, ενώ οι σπόροι της αποτελούν γαστρονομικό συστατικό (καρύκευμα). Ως έγχυμα με χρήση των ανθών της, είναι μαλακτικό, ήπιο αναλγητικό, αντιβηχικό και ηρεμιστικό φάρμακο, που χρησιμεύει στην αντιμετώπιση του βήχα που
συνοδεύεται από ερεθισμό, του άσθματος, της νευρικής υπερέντασης του άγχους, της ευερεθιστότητας και της αϋπνίας.
Ωστόσο τα παραπάνω χόρτα είναι ένα μικρό δείγμα των χόρτων που καταναλώνονται ακόμα και σήμερα σε πολλές γωνίες της πατρίδας μας .
__
Η Αναστασία Φουντουκίδου, διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην ΑριδαίαΑλμωπίας.
Κύπρου 32, Αριδαία
Τηλ.: 23840 28078
Κιν.: 697 268 6899

Δημοφιλείς αναρτήσεις