Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Τι πραγματικά συνέβαινε μέσα στον Τύμβο Καστά;


Πληροφορίες για αυτόν τον ιστότοπο
olympospress.blogspot.com
Όλυμπος Ομάς - Όλυμπος Εφημερίδα - Όλυμπος Τηλεόραση, ΕΛΛΑΣ,…
Οι ερμηνείες που έχουν ως τώρα δοθεί είναι εξαιρετικά επιδερμικές αφού μόνο αγγίζουν την λειτουργία του Καστά είτε εξαντλώντας τη συζήτηση σε μια ατελέσφορη λόγω έλλειψης πραγματικών επιχειρημάτων ονοματολογία, είτε θεωρώντας τον Καστά αόριστα ως Ιερό ή ακόμα χειρότερα ως «Καβείριον», δίχως να υπάρχει καμία ιδέα για τον τι μπορεί να εμπεριέχει ο όρος αυτός καθαυτός. 
Ειδικότερα σε ακαδημαϊκό επίπεδο η συζήτηση περιορίζεται στο αν το Μνημείο οικοδομήθηκε για να εξυπηρετήσει την Μακεδονική ή τη Ρωμαική προπαγάνδα.
Όμως ο Καστάς και τα συνοδά γύρω από αυτόν Μνημεία και τοπόσημα αποτελούσαν όργανα διαμεσολάβησης μεταξύ του Υλικού και του Άυλου Κόσμου και εξυπηρετούσαν συγκεκριμένους σκοπούς στον Αρχαίο Κόσμο. 
Ο Καστάς ήταν ένας δυναμικός οργανισμός, μια «Μηχανή» με συγκεκριμένη δομή και ρόλο που εξυπηρετούσε Μεταφυσικές Δράσεις (με την Αριστοτελική έννοια) με απτό αποτέλεσμα και Πολιτικές ανάγκες της εποχής.
Αποτελούσε όργανον διαμεσολάβησης μεταξύ του Υλικού και του Άυλου Κόσμου μέσα από τον Σεπτό Νεκρό και τα Ιερά αναθήματα που βρίσκονται φυτεμένα ….
Είχε διπλή υπόσταση, και ο εξαιρετικής γεωμετρικής ακρίβειας σχεδιασμός του ήταν απαραίτητος για την πιστή απεικόνιση των Θεικών Αρχιτεκτονημάτων στον Υλικό Κόσμο και την επιτυχή εκτέλεση των Θεουργικών Δράσεων επί του Μνημείου.
Αποτελούσε την όσον δυνατόν πιστή αντιπροσώπευση της Θειικής Πόλης στην Γή.
Ο Στρυμόνας ως άλλος Νείλος και οι ιεροί χώροι γύρω από το Μνημείο επέτρεπαν τη διέλευση της Ιερής Οδούς (την μετέπειτα Εγνατία Οδό) των Μακεδόνων στις παρυφές του Καστά.
Από την Αμφίπολη και μπροστά από τον Καστά αναγκαστικά περνούσε το καραβάνι των «Σοφών» της Αναγέννησης λίγο πριν και λίγο μετά την ‘Αλωση των Βιβλιοθηκών τη Πόλης.
Τι πραγματικά γινόταν στον Καστά;
Δημήτρης Σαββίδης – Τα ἀπόρρητα του Τύμβου Καστά – amfipolinews
Είναι, επίσης, εντυπωσιακό ότι ο περίβολος του Καστά είναι ένας τέλειος Κύκλος ενώ ο διπλανός Λόφος 133 φαίνεται ως ένα τέλειο Τετράγωνο τεραστίων διαστάσεων.
Επιπλέον, η διαγώνιος του νοητού τετραγώνου στο οποίον εδράζεται ο λόφος 133, έχει ίδια διεύθυνση με την κατεύθυνση του Ταφικού Θαλάμου.
Το Τετράγωνο συμβολίζει τον Γήινο Κόσμο (Γαία – Ρέα – Κυβέλη)και ο Κύκλος τον Ουράνιο (Ουρανός – Κρόνος).
Η Ζεύξις μεταξύ Κύκλου και Τετραγώνου δημιουργεί το Οκτάγωνο. Η Ζεύξις μεταξύ Ρέας και Κρόνου δημιούργησε τους Θεούς… Σύμφωνα με τον Δ. Σαββίδη

Είναι ο Τύμβος Καστά Ένας Παγκόσμιος Χάρτης και Γεωδαιτικό Κέντρο;

Αρκετά από τα μνημεία και πολλοί από τους αρχαίους ναούς στην Ελλάδα κρύβουν μυστικά που δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε αν δεν τους μελετήσουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Ψάχνοντας και μελετώντας, προκύπτουν συμπεράσματα που μπορούν να οδηγήσουν σε κάποιες ερμηνείες. Βέβαια, πάντα χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση, μελέτη και πολλές επαληθεύσεις. Ας δούμε, λοιπόν, πως ο Τύμβος Καστά θα μπορούσε είναι ένας Παγκόσμιος Χάρτης ή/και ένα Παγκόσμιο Γεωδαιτικό Κέντρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ιάκωβου Κολλάρου

Η Ελληνική Παιδεία των Δρυΐδων!!!


olympospress.blogspot.com
Όλυμπος Ομάς - Όλυμπος Εφημερίδα - Όλυμπος Τηλεόραση, ΕΛΛΑΣ, Ειδήσεις

Με τον όρο Δρυΐδες (Druids) αναφέρεται η ευγενής ιερατική τάξη των αρχαίων Κελτικών κοινωνιών, οι οποίες έζησαν στην Δυτική Ευρώπη, βόρεια και εντεύθεν των Άλπεων και αργότερα στα Βρετανικά Νησιά. Τα έθιμα των
Δρυΐδων αποτελούσαν τμήμα του πολιτισμού όλων των φυλετικών ομάδων που
ονομάζονταν ‘Κέλται’ και ‘Γαλάται’ από τους Έλληνες και ‘Celtae’ and ‘Galli’ από τους Ρωμαίους, ονομασίες οι οποίες εξελίχθηκαν σήμερα σε ‘Celtic’ και ‘Gaulish’. Οι Δρυΐδες πήραν το όνομα τους από την Βελανιδιά (Δρυς) και ήταν ιερείς και φιλόσοφοι, ενώ νομοθετούσαν και απένεμαν δικαιοσύνη

Η βελανιδιά υπήρξε επίσης το «ιερό» δέντρο των ελληνικών βασιλικών οίκων της Μακεδονίας,
πράγμα που είναι ιστορικά και αρχαιολογικά αποδεδειγμένο με το πλήθος
ευρημάτων τα οποία βρέθηκαν στους βασιλικούς μακεδονικούς τάφους με τα
περίφημα βασιλικά διαδήματα.
Δεν είναι ίσως
τυχαίο που οι Δρυίδες πήραν το όνομα τους από το δέντρο δρυς,
(βελανιδιά), μια που το δέντρο αυτό ήταν ιερό για τους Έλληνες από τα
βάθη της αρχαιότητας. Ας μην ξεχνάμε την προφητική ιερή βελανιδιά στο μαντείο της Δωδώνης, το αρχαιότερο μαντείο στον κόσμο, το ιερό δέντρο της Γαίας και αργότερα του Δία.
Οι σημαντικότερες
αναφορές στους Δρυΐδες περιγράφονται σε αρχαία έγγραφα, κυρίως της
λατινικής γλώσσας. Τα σπουδαιότερα βιβλία, λόγω και του προσωπικού
κύρους του συγγραφέως αλλά και της πρόσβασης του τελευταίου στη γνώση
καθώς και στην ιδία αντίληψη των γεγονότων, είναι τα συγγράματα του Ιουλίου Καίσαρος που έχουν ως τίτλο «De Bello Gallico«.
Μία σειρά βιβλίων στα οποία γράφει για την γεωγραφία και την κοινωνία
των γαλατών ή κελτών, ο ίδιος ο αυτοκράτωρ της Ρώμης. (Gaius Julius
Caesar, 13 Ιουλίου 100 π.Χ. – 15 Μαρτίου 44 π.Χ.)
Οι δρυΐδες έχουν
γίνει αρκετά γνωστοί στο ευρύ κοινό μέσα από το κόμικς Αστερίξ των
Γκοσινί και Ουντερζό, στο οποίο ένας από τους κύριους χαρακτήρες είναι ο
δρυΐδης Πανοραμίξ.

Το απόσπασμα κειμένου σε μορφή εικόνας προέρχεται από το βιβλίο «De Bello Gallico, Liber VI, εδαφιο XIII και XIV«, του Ιουλίου Καίσαρα όταν αυτός ως στρατηγός της Ρώμης στην περιοχή της σημερινής Γαλλίας, περιέγραφε:

Μετάφραση απο την λατινική: «Υπάρχουν
σε όλη την Γαλατία δύο τάξεις προσώπων καθορισμένης σπουδαιότητας και
τιμής. Σ΄αυτές τις τάξεις, η μία αποτελείται από τους Δρυΐδες, η άλλη
από τους Ιππότες
Και συνεχίζει..
«Αναφέρεται
ότι στα σχολεία των Δρυϊδών, διδασκεται από στήθους μεγάλος αριθμός
στίχων. Γι΄ αυτό μερικοί μένουν για είκοσι χρόνια υπό εκπαίδευση
(πειθαρχία). Και δεν θεωρούν πρέπον να καταγράψουν αυτές τις ομιλίες, αν
και σχεδόν για όλες τις υποθέσεις και στις δημόσιες και μυστικές
εκθέσεις αυτοί χρησιμοποιούν την Ελληνική γλώσσα (ελληνικά γράμματα)
»
Στο ίδιο βιβλίο αναφέρει: «το
βασικο σημείο της ιδεολογίας τους είναι ότι η ψυχή δεν πεθαίνει και ότι
μετά το θάνατο περνάει από το ένα σώμα στο άλλο» (μεταμόρφωσις).
»
Αυτή η παρατήρηση του οδήγησε πολλούς αρχαίους συγγραφείς στο συμπέρασμα ότι οι Δρυϊδες ίσως είχαν επιρρεαστεί από τις διδασκαλίες του Πυθαγόρα. Ο Καίσαρας επίσης σημειώνει τη δρυϊδική έννοια του πνεύματος-φύλακα της φυλής, την οποία μεταφράζει ως Dispater (Δισπατερ-> Δίας – Πατέρας).

Η Ελληνική καταγωγή των Δρυΐδων
Στο βιβλίο μυθιστορίας Lebor Gabála Érenn [Book of Invasions-Βιβλίο των Εισβολών] διαβάζουμε για τον Έλληνα Παρθολώνα ο οποίος ήρθε στην Ιρλανδία μετά τον κατακλυσμό.
Λέγεται ότι ξεκίνησε από τη Μακεδονία ή Μέση Ελλάδα, με τη γυναίκα του,
τους τρεις γιους του με τις γυναίκες τους και τρεις Δρυίδες, αδέλφια
μεταξύ τους, τους Φίο, Αίολο και Φομόρη, (Fios, Eólas, Fochmarc),
ονόματα που ετυμολογικά σημαίνουν, «Νόηση, Γνώση και Έρευνα«. Κάτοχοι αυτής της σοφίας ήταν οι Δρυίδες, Έλληνες μύστες όπως συμπεραίνουμε από τα αρχαία κείμενα.Στο ίδιο βιβλίο διαβάζουμε πως ο Παρθολών ήταν Έλληνας πρίγκηπας,
ο οποίος σκότωσε τους γονείς του ελπίζοντας να κληρονομήσει το
βασίλειο. Το επεισόδιο αυτό του κοστίζει το ένα του μάτι και τον
σημαδεύει με κακή τύχη. Ήταν παρόλα αυτά κύριος κάθε τέχνης. Απέκτησε
συνολικά 7 γιους. Μετά από 30 χρόνια παραμονής στην Ιρλανδία πέθανε
κοντά στην πόλη που σήμερα ονομάζεται Tallaght, όπου 120 χρόνια μετά οι απόγονοι του χάθηκαν από πανώλη.
Α. Σ. Περδικάρης, Δ. Η. Σπυρίδου
Αναφορές:
  • De Bello Gallico, Julius Caesar
  • Αυτοί είμαστε οι έλληνες, Θεόδωρος Πετρόπουλος
  • Ιούλιος Καίσαρας, Wikipediaencyclopedia.com
  • Kuno Meyer , ‘Partholón mac Sera’, Zeitschrift für celtische Philologie, 13 (1919), 141–2;
  • Anton G. van Hamel , ‘Partholón’, Revue Celtique, 50 (1933), 217–37;
  • Henry Morris , ‘The Partholon Legend’, Journal of the Royal Society of Antiquaries, 67 (1937), 57–71.
  • Christiane
    L. Joost-Gaugier, ‘Measuring Heaven – Pythagoras and His Influence on
    Thought and Art in Antiquity and the Middle Ages’, (2006) , 112-113

hellasontheweb.org
anakalipto.blogspot.gr

Καρπούζι για την καρδιά...


της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr


Το καρπούζι, Citrullus lanatus, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, ανήκει στην οικογένεια των βοτάνων Curcurbitaceae και είναι “ξαδέρφια” με το αγγούρι και την κολοκύθα.
Υπάρχει από το 2.500 π.Χ και πράγματι αποτελείται από 92% νερό. Γι’αυτό άλλωστε και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εκτός από το να το καταναλώνουν σαν φρούτο, το μετέφεραν μαζί τους σε ναυτικές και άλλες αποστολές σαν αποθήκη νερού. Τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αιώνα διαδίδεται στην Ευρώπη μέσω των Αράβων. Έγιναν το σύμβολο του μαρτυρίου του Αγίου Λαυρεντίου στην Ιταλία. Κάθε χρόνο, στις 10 Αυγούστου στη Φλωρεντία, ο άγιος των μαγείρων γιορτάζεται με ένα όργιο καρπουζοφαγίας.

Η ελληνική λέξη του φρούτου είναι “υδροπέπων” (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα “watermelon”) και η λέξη “καρπούζι” προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική “karpuz”.   ΄Εχει επικρατήσει η εντύπωση ότι το καρπούζι είναι σκέτο νεράκι, πρόκειται φυσικά για μια άποψη που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο χυμός του καρπουζιού είναι πλούσιος σε ζάχαρα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η περιεκτικότητα του χυμού στα διάφορα στοιχεία επηρεάζεται από την ποικιλία τις καλλιεργητικές συνθήκες και βασικά από το βαθμό ωρίμασης.

 


Από μελέτες που έγιναν βρέθηκε ότι ο χυμός του καρπουζιού περιέχει ζάχαρα από 5% έως 8%. Αυτό σημαίνει ότι έχει λίγες θερμίδες. Ενα κιλό καρπούζι περιέχει 100-200 μόνο θερμίδες. Το καρπούζι δεν παχαίνει, δυναμώνει και ομορφαίνει.

Το καρπούζι περιέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων βιταμίνη C, Α, Β1, Β6, το μαγνήσιο, β-καροτένιο, κάλιο και διαλυτές φυτικές ίνες. Το 90% αποτελείται από νερό και 5% σε φρουκτόζη. Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και γλουταθειόνη, ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες. Είναι φυσικό διουρητικό, το οποίο προάγει την απώλεια βάρους και συμβάλλει στη νεφρική λειτουργία.


Περιέχει πλήθος ευεργετικών για την υγεία μας συστατικών, πολλά από τα οποία ίσως δεν γνωρίζουμε.

Μάθετε λοιπόν ότι:

1. 100 γρ. καρπούζι έχουν 30 θερμίδες, 7,6 γρ. υδατάνθρακες και 94 γρ. νερό.


2. Ο χυμός του καρπουζιού περιέχει ζάχαρα από 5% έως 8%. Αυτό σημαίνει ότι έχει λίγες θερμίδες. Εχει υπολογιστεί ότι ένα κιλό καρπούζι περιέχει 100-200 μόνο θερμίδες. Το καρπούζι δεν παχαίνει, δυναμώνει και ομορφαίνει.

3. Περιέχει ασκορβικό οξύ (Βιταμίνη C) 8-9mg%. Η βιταμίνη C, δρα προστατευτικά κατά της γήρανσης.

4. Το καρπούζι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C, β-καροτένιο αλλά και βιοτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου.

5. Περιέχει β-καροτένιο που είναι προβιταμίνη της βιταμίνης Α, 230 μικρογρ. Η βιταμίνη Α, μας προστατεύει από τις μολύνσεις και ενδυναμώνει την όραση. H βιταμίνη Α, είναι σημαντική για καλύτερη όραση και για αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού.

6. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β6 (0,14mg) , η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία. Συμβάλει στη σύνθεση σεροτονίνης, ντοπαμίνης, μελατονίνης


7. Περιέχει το αμινοξύ citrolline, που στον οργανισμό μας μετατρέπεται σε ένα βασικό αμινοξύ, την αργινίνη, που συμβάλλει σημαντικά στη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.

Συμβάλλει, μέσω του αμινοξέος citrolline που εμπεριέχει, στις εύρυθμες καρδιαγγειακές και ανοσολογικές λειτουργίες. Η σχέση κιτρουλίνη-αργινίνη, βοηθά την υγεία της καρδιάς, του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο για όσους πάσχουν από παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2. Επίσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία, όπως κάνει και το Viagra, χωρίς όμως να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες. Η αργινίνη βοηθά επίσης τον κύκλο της ουρίας από την απομάκρυνση της αμμωνίας και άλλων τοξικών ενώσεων από το σώμα μας.

8. Περιέχει λυκοπένιο, μια ουσία με έντονη αντιοξειδωτική δράση, και κάλιο, που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης έχοντας παράλληλα διουρητική δράση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λυκοπένιο, δηλαδή η χρωστική ουσία στην οποία οφείλεται το κόκκινο χρώμα ορισμένων φρούτων και λαχανικών (π. χ. τομάτας, καρπουζιού), που περιέχεται στο καρπούζι είναι περισσότερο διαθέσιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό συγκριτικά με το αντίστοιχο που περιέχεται στην τομάτα. Επίσης, το καρπούζι προσφέρει το λυκοπένιο όταν καταναλώνεται ωμό, σε αντίθεση με την τομάτα, η οποία απελευθερώνει καλύτερα τη συγκεκριμένη ουσία όταν μαγειρευτεί. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό βεβαίως με τις αποδεδειγμένες ευεργετικές δράσεις του λυκοπενίου στο καρδιαγγειακό σύστημα, στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου και στην άνοση λειτουργία του οργανισμού εξαιτίας της ισχυρής αντιοξειδωτικής του δράσης, καθιστά το καρπούζι ως μια επιπρόσθετη εναλλακτική πηγή υγείας και πρόληψης. To λυκοπένιο, θεωρείται ότι έχει αντικαρκινική δράση. Το λυκοπένιο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του κυτταρικού μεταβολισμού. Η δράση του γίνεται αισθητή κυρίως σε περιστατικά ενάντια στον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, παρουσιάζοντας, συγχρόνως, ευεργετικές δράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.

9. Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως του ορθού. Οι πλούσιες φυτικές ίνες του το καθιστούν σχεδόν απαγορευτικό για τους πάσχοντες από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

10. Ο χυμός του προκαλεί έντονη διούρηση καθαρίζοντας το αίμα και τα νεφρά

Αν είστε διαβητικός, δεν είναι μόνο τα καρπούζια ασφαλή για κατανάλωση, αλλά πρέπει να τα απολαύσετε ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική αποδείχθηκε ότι το παγωμένο καρπούζι, ακόμα κι αν προσφέρει μια ευχάριστη πηγή δροσιάς, είναι κατά πολύ λιγότερο θρεπτικό από το αντίστοιχο που καταναλώνεται σε θερμοκρασία δωματίου. Συγκεκριμένα, διάφορες ποικιλίες καρπουζιού αποθηκεύτηκαν για δύο εβδομάδες σε θερμοκρασίες 21, 13 και 5 oC. Μετά από εξέταση των θρεπτικών συστατικών τους, αποδείχθηκε ότι αυτά που συντηρήθηκαν στους 21 oC περιείχαν 40% περισσότερο λυκοπένιο και 140% επιπλέον β-καροτένιο, το οποίο ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Από το γεγονός αυτό φαίνεται ότι τα καρπούζια συνεχίζουν να παράγουν θρεπτικές ουσίες ακόμα και μετά τη συλλογή τους και ότι η ψύξη επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία. Σημειώνεται, επίσης, ότι η διάρκεια ζωής του φρούτου κυμαίνεται μεταξύ 14 και 21 ημερών σε θερμοκρασία 13 oC, ενώ η αντίστοιχη στο ψυγείο είναι κατά πολύ μικρότερη.

Το καρπούζι περιέχει:
Νερό (gr.) 256
Ενέργεια (Kcal) 84
Πρωτεΐνες (gr.) 5.7
Λιπαρά (gr.) 3.5
Υδατάνθρακες (gr.) 74.8
Φυτικές Ίνες (gr.) 1.1
Ασβέστιο (mg) 19.6
Σίδηρο (mg) 0.7
Μαγνήσιο (mg) 28
Φώσφορο (mg) 30.8
Κάλιο (mg) 314
Νάτριο (mg) 2.8
Ψευδάργυρο (mg) 0.3
Βιταμίνη C (mg) 22.7
Θειαμίνη (mg) 0.1
Ριβοφλαβίνη (mg) 0.1
Νιασίνη (mg) 0.5
Βιταμίνη B-6 (mg) 0.1
Βιταμίνη A (IU) 1593


Τρεις πρακτικές συμβουλές για την σωστή επιλογή του:
1.Το καρπούζι πρέπει να έχει συμμετρικό σχήμα χωρίς κοψίματα ή χτυπήματα και ικανοποιητικό βάρος μιας και αποτελείται από πολύ νερό.  Καλύτερα να μην διαλέξετε ούτε το μεγαλύτερο αλλά ούτε το μικρότερο καρπούζι που θα βρείτε. Διαλέξτε ένα μέτριου μεγέθους. Είναι επίσης σημαντικό, είτε μεγάλο, είτε μικρό, να φαίνεται βαρύ για το μέγεθός του.

2. Γυρίστε το και βρείτε ένα σημείο (κηλίδα) πάνω στο καρπούζι που να είναι κίτρινο, όσο πιο κίτρινο είναι τόσο καλύτερα, όχι άσπρη ή πράσινο. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο ακουμπούσε το καρπούζι στο έδαφος όταν ωρίμαζε και δεν αποκόπηκε πρόωρα από το φυτό. Αν είναι άσπρο ή πράσινο πιθανόν να το έχουν κόψει πρόωρα και να μην έχει ωριμάσει. Επιθεωρήστε την ουρά. Mία ξεραμένη ουρά δείχνει πως το καρπούζι είναι ώριμο. Ωστόσο, εάν η ουρά του είναι πράσινη, αυτό σημαίνει πως το μάζεψαν πολύ νωρίς και δεν θα είναι έτοιμο. Όταν αγοράζετε ένα καρπούζι που είναι ήδη κομμένο στη μέση από τη λαϊκή ή το σουπερμάρκετ, επιλέξτε η φλούδα του να είναι σκούρα σε χρώμα χωρίς να έχει καμία λευκή ράβδωση και τα κουκούτσια του να είναι σκούρα και όχι λευκά!

3. Χτυπάμε ελαφρά το καρπούζι περίπου στη μέση, αν το καρπούζι κάνει έναν “κούφιο” ήχο τότε είναι καλής ποιότητας

Πώς θα διαλέξετε το πιο γλυκό καρπούζι


https://www.youtube.com/watch?v=m2i831-ADO8

Τα άκοπα καρπούζια αποθηκεύονται καλύτερα σε θερμοκρασίες από 10-20 ° C και αντέχει πάνω από 2 εβδομάδες σε δροσερό μέρος. Από την στιγμή που θα κοπεί το καρπούζι, θα πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο τυλιγμένο με μεμβράνη συντήρησης τροφίμων και όχι κομμένο σε τεμάχια, γιατί αφυδατώνεται και αλλοιώνεται η γεύση του. Μπορεί να διατηρηθεί για 3-4 μέρες στο ψυγείο.

Κέικ με καρύδα και γιαούρτι



xrysessyntages.gr
Υλικά για 4 άτομα 250 γρ. βούτυρο ανάλατο 1 φλ. ζάχαρη 4 μεγάλα αβγά…
Υλικά για 4 άτομα 250 γρ. βούτυρο ανάλατο 1 φλ. ζάχαρη 4 μεγάλα αβγά 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας 2 φλ. αλεύρι 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα ½ κουταλάκι αλάτι ¾ φλ. γιαούρτι στραγγιστό ολόπαχο 1 φλ. ινδοκάρυδο συν έξτρα για πασπάλισμα Για το σιρόπι ¾ φλ. ζάχαρη ¾ φλ. νερό 1 κουταλάκι […]
Διαφήμιση
Υλικά για 4 άτομα
250 γρ. βούτυρο ανάλατο
1 φλ. ζάχαρη
4 μεγάλα αβγά
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
2 φλ. αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι αλάτι
¾ φλ. γιαούρτι στραγγιστό ολόπαχο
1 φλ. ινδοκάρυδο συν έξτρα για πασπάλισμα
Για το σιρόπι
¾ φλ. ζάχαρη
¾ φλ. νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Αρχικά προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Στη συνέχεια φτιάχνετε το σιρόπι αναμιγνύοντας τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι σε μια μικρή κατσαρόλα.
Όταν κοχλάσουν χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση.
Σε ένα μπολ, κοσκινίζετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.

Βάζετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάτε για 2 λεπτά περίπου να αφρατέψουν.
Προσθέτετε τα αβγά ένα – ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Βάζετε τη βανίλια κα αναμιγνύετε. Στη συνέχεια, ρίχνετε 3 κουταλιές από το αλεύρι στο μίγμα και χτυπάτε να αναμιχθεί.
Προσθέτετε το γιαούρτι και το υπόλοιπο αλεύρι. Χτυπάτε μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά, αλλά μην το παρακάνετε. Τέλος, ρίχνετε το ινδοκάρυδο και ανακατεύετε με μια σπάτουλα.
Βάζετε το μίγμα στο ταψί και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο και το αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά.

Μετά, το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής απλώνετε το σιρόπι παντού στο κέικ. Πασπαλίζετε με έξτρα ινδοκάρυδο.
Αφήνετε το κέικ να κρυώσει εντελώς (τουλάχιστον 2 ώρες) πριν να το κόψετε.

[newsone.gr]

Άγιος Φανούριος Το εκκλησάκι των θαυμάτων στις Βρύσες Κρήτης



ekklisiaonline.gr
Άγιος Φανούριος: Το εκκλησάκι των θαυμάτων στις Βρύσες Κρήτης - ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ: Την παραμονή αλλά και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου την 27η Αυγούστου μια τεράστια ουρά αυτοκινήτων σχηματίζεται στην εθνική Ρεθύμνου – Χανίων στο ύψος των Βρυσών με προσκηνυτές που θέλουν να επισκεφθούν το αγαπημένο εκκλησάκι, το θαυματουργό όπως πιστεύεται ναό.
Ωστόσο το εκκλησάκι επιλέγεται και για τα μυστήρια. Κάθε μεσημέρι αλλά και τα βράδια του καλοκαιριού τα φώτα ανάβουν, η εκκλησία γεμίζει με πιστούς και ένα μωράκι βυθίζεται στην κολυμπήθρα για το μυστήριο της βάπτισης.
Η επιλογή του Αγίου Φανουρίου στην εθνική οδό Ρεθύμνου – Χανίων μετά τις Βρύσες δεν είναι όμως τυχαία αφού ο Άγιος βοήθησε, όπως θεωρούν οι πιστοί, ώστε πολλά παιδιά να γίνουν καλά, να ξεπεράσουν σοβαρά προβλήματα υγείας συνεχίζοντας τη ζωή τους και το εκκλησάκι έχει συνδεθεί με πολλά θαύματα.
Όπως στην περίπτωση ενός μωρού για το οποίο οι γονείς έκαναν τάμα στο συγκεκριμένο εκκλησάκι. Μάλιστα – όπως αφηγείται ο πατήρ Χρήστος Παπουτσάκης που 42 χρόνια είναι ο εφημέριος του ναού- οι γονείς μετέφεραν το βρέφος στο Ηράκλειο για τη θεραπεία του παιδιού τους το οποίο «ακροβατούσε» ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο.
Μετά από πολύ ταλαιπωρία και ατέλειωτο πόνο το μωρό θεραπεύτηκε, με τους γιατρούς να δηλώνουν ανήμποροι να εξηγήσουν το φαινόμενο. Όπως είναι φυσικό βαφτίστηκε στο εν λόγω εκκλησάκι και για τον πατέρα Χρήστο και τους γονείς του, επρόκειτο για ένα ακόμα θαύμα.
Μια μικρή όαση και ένα αθέατο καταφύγιο
Ακόμη όμως και για εκείνους που δεν ψάχνουν για θρησκευτικούς λόγους να κάνουν ένα ιδιαίτερο προσκύνημα, αλλά θέλουν να θαυμάσουν τη φύση,το όμορφο γραφικό εκκλησάκι προσφέρεται για εξορμήσεις και προσφέρει γαλήνη στον επισκέπτη.
Το εκκλησάκι βρίσκεται στο 27ο χιλιόμετρο για όσους κινούνται από Χανιά προς το Ρέθυμνο, αλλά είναι καλά “κρυμμένο” πίσω από τα δέντρα.
Χρειάζεται μόνο προσοχή καθώς βρίσκεται επι της εθνικής οδού ,η πρόσβαση είναι δύσκολη και οι οδηγοί κινούνται με υψηλές ταχύτητες στο οδικό δίκτυο. Αποτελεί μια μικρή – αθέατη από την εθνική οδό – «όαση» που ηρεμεί κάθε ταξιδιώτη ο οποίος αναζητά μια σύντομη ανάπαυλα. Ένα καταφύγιο για όσους θέλουν να ηρεμήσουν ψυχικά συνεχίζοντας με μεγαλύτερη δύναμη την καθημερινότητα…
Άγιος Φανούριος – Εορτή 27 Αυγούστου
Δεν τόλμησαν να το γκρεμίσουν!
Ο Άγιος Φανούριος της ενορίας Κάϊνας Αποκορώνου δεν είναι ορατός από την εθνική οδό Ρεθύμνου -Χανίων ωστόσο μια μεγάλη ουρά αυτοκινήτων συχνά διαμορφώνεται στο σημείο από προσκυνητές και έτσι είναι πιο εύκολο να το εντοπίσει κανείς πίσω από τα πυκνά δέντρα.
Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με παγκάκια, με τα δέντρα να ρίχνουν τη δροσερή σκιά τους, προβάλλει το μικρό ξωκκλήσι. Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν την ιστορία του, υπάρχει εδώ και έναν αιώνα στο σημείο αλλά όχι με τη σημερινή του μορφή.
Στο σημείο υπήρχε μια μισοερειπωμένη εκκλησία και η εικόνα του Αγίου Φανουρίου μπροστά από μια χαρουπιά. Έπειτα ο παπά Νικόλας Νικολουδάκης έχτισε το πρώτο κανονικό εκκλησάκι.
Όταν λοιπόν μετά από χρόνια χρειάστηκε να γίνουν εργασίες για να περάσει η εθνική οδός, σύμφωνα με τα όσα είχαν ακουστεί, όποτε έβαζαν μπροστά οι μπουλντόζες μυστηριωδώς σταματούσε η μηχανή.
Το σκηνικό επαναλήφθηκε σύμφωνα με την αφήγηση του εφημέριου αρκετές φορές μέχρι που ο οδηγός της μπουλντόζας αρνήθηκε με δέος να χαλάσει το εκκλησάκι και αποφασίστηκε να περάσει από διαφορετικό σημείο η εθνική παρακάμπτοντας την εκκλησία, που γι’ αυτό το λόγο βρίσκεται «πάνω» σε μια στροφή.
Άγιος Φανούριος – Εορτή 27 Αυγούστου
Με κόπο η αναστήλωση του ναού
Όταν πλέον ανέλαβε εφημέριος ο παπά Χρήστος έκανε με προσωπικό κόπο εργασίες για την αναστήλωση του ναού και έμεινε έκπληκτος όταν είδε την ανταπόκριση του κόσμου καθώς συμμετείχαν στις εργασίες ή βοηθούσαν οικονομικά να ολοκληρωθεί η προσπάθεια και να πάρει τη σημερινή της μορφή, η γραφική εκκλησία που κατακλύζεται από πιστούς όχι μόνο τις ημέρες των γιορτών αλλά ολόκληρο το χρόνο.
Μάλιστα δεν υπήρχε ο περιβάλλων χώρος με αποτέλεσμα ενας πιστός, ο Αντώνης Κουτρουμπάς πριν “φύγει” από τη ζωή να προχωρήσει σε δωρεά του οικοπέδου όπου διαμορφώθηκε τελικά μια μικρή όαση πρασίνου γύρω από ναό.
Με ένα κερί στο χέρι οι ποσκηνυτές που καταφθάνουν από κοντινά ή και πιο μακρινά σημεία ζητούν τη βοήθεια του Αγίου – προστάτη. Δεκάδες τάματα και φανουρόπιτες «μαρτυρούν» ότι οι πιστοί αναζητούν την ελπίδα και τη βοήθεια του Αγίου.
Μιλούν για αμέτρητα θαύματα…
Πάντως οι πιστοί έχουν πολλά να αφηγηθούν. Όπως αναφέρουν πολλοί θυμούνται ακόμη το περιστατικό του Χανιώτη ο οποίος έπασχε από καρκίνο και υποστηρίζει ότι ονειρεύτηκε τον Άγιο Φανούριο που του ζητούσε να φέρει το αντίγραφο της εικόνας από τη Ρόδο.
Χωρίς δεύτερη σκέψη το έπραξε, χωρίς όπως λέει να γνωρίζει ότι ήταν πολύ καιρό επιθυμία του εφημέριου να μεταφερθεί στο εκκλησάκι η εν λόγω εικόνα. Όπως αναφέρεται από πιστούς, ο άνδρας που είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας συνεχίζει να ζει και εργάζεται στα Χανιά…
Ο 67χρονος εφημέριος με συγκίνηση κάνει λόγο για τον Άγιο Φανούριο που ανταποκρίνεται άμεσα στη βοήθεια που ζητούν οι πιστοί και οι προσκυνητές και δίνει τη δύναμή του, χαρίζοντας ένα από τα αμέτρητα θαύματα που περιγράφονται από «στόμα σε στόμα».
Πολλοί έχουν να θυμηθούν τους δύο άντρες που ακόμα επιστρέφουν κάθε χρόνο στο εκκλησάκι με αρτοπλασία καθώς όταν ήταν φαντάροι είδαν το «χάρο με τα μάτια τους» αλλά σώθηκαν.
Οι φαντάροι οδηγούσαν στην εθνική και έτρεχαν με ταχύτητα προς τα Χανιά για να φτάσουν εγκαίρως στη μονάδα, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με άλλο αυτοκίνητο. Όλοι σχολίασαν ότι θα έπρεπε να είχαν σκοτωθεί βλέποντας το διαλυμένο αυτοκίνητο. Σώθηκαν όμως κατά ανεξήγητο τρόπο…


Δημοφιλείς αναρτήσεις