Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Ανάσταση

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Orthognosia.
Ανάσταση

Το αβγό βαμμένο «κόκκινο» αποτελεί το κύριο σύμβολο της Αναστάσεως του Χριστού και του Πάσχα. Για το λόγο αυτό είναι επιβεβλημένη η πάνδημος συμμετοχή στη λειτουργία της Αναστάσεως, την οποία έπρεπε να ακούσουν ως και … «οι κλώσσες»: «… όλοι παν στ’ ν Ανάσταση. Κανένας δε γκάθιτι στου σπίτι. Ως κι τ’ ς άρρωστοι πάϊναν στ’ ν ικκλησιά. Σήκουναν κι τ’ ς κλουσσαριές (κλώσσες). Δεν τ’ ς άφηναν πάν’(ω) στ’ αβγά. Ν’ ακούσ’ ν τ’ ν Ανάσταση».
Στην Ήπειρο αιτιολογείται η ενέργεια ως έξης: «Τη νύχτα της Λαμπρής όποια νοικοκυρά έχει κότα στον «κλώσσο» (κλώσσισμα) πρέπει όταν χτυπήσουν οι καμπάνες να τη σηκώσει από τ ’αβγά της ν’ ακούσει την Ανάσταση, γιατί το πρωί θα βρεθεί ψόφια». Ο συμβολικός συσχετισμός κλώσσας – αβγού με την Ανάσταση είναι έντονα ριζωμένος στη συνείδηση του λαού, γεγονός το οποίο εκφράζεται με ποικίλες ενέργειες και τρόπους όπως οι ανωτέρω.
Το ερυθρό χρώμα, γνωστό ήδη από τους προχριστιανικούς χρόνους, ως ενισχυτικό της συμβολικής ανανεώσεως και ενδυναμώσεως της φύσεως, πρόσφορο και γι’ άλλες εθιμολατρευτικές τελετουργίες επεκτάθηκε και στα κόκκινα αβγά της Λαμπρής, ή αλλιώς πασχαλινά ή λαμπριάτικα. Ας σημειωθεί, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία πολλές φορές υιοθέτησε ειδωλολατρικές δεισιδαιμονίες, τις οποίες έντυσε, φόρτισε και σημασιοδότησε με χριστιανικές μυστικές ερμηνείες και δοξασίες.
Διαβάστε Περισσότερα....
http://orthognosia.blogspot.ca/2016/04/blog-post_62.html

Η Ιστορία του εθίμου των Πασχαλινών αβγών μέσα από την ζωντανή Ελληνική ζωντανή παράδοση - ORTHOGNOSIA
orthognosia.blogspot.ca

Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Λαμπριάτικα κουλούρια της κυρά Ρήνης

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Σε ένα μπωλ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τους κρόκυς χτυπημένους κι αυτούς. Ζεσταίνουμε το γάλα ρίχνουμε την αμμωνία. Ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει.
www.icookgreek.com

Υλικά συνταγής

  • 2,5 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ποτήρι βούτυρο
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 1 φακελάκι αμμωνία
  • αλεύρι όσο σηκώσει
  • 6 αυγά
  • 3 βανίλιες

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μπωλ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τους κρόκυς χτυπημένους κι αυτούς. Ζεσταίνουμε το γάλα ρίχνουμε την αμμωνία. Ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει.
  2. Ρίχνουμε το γάλα στο μείγμα κρόκων-ζάχαρης και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και τα προσθέτουμε και αυτά μαζί με τις βανίλιες.
  3. Κατόπιν ρίχνουμε αλεύρι λίγο λίγο  μέχρι να δέσει η ζύμη χωρίς όμως να γίνει πολύ σφιχτή. Πλάθουμε τα κουλούρια στα σχήματα που επιθυμούμε. Τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα περνάμε από πάνω με λίγο χτυπημένο αυγό. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25'.

Λίγα λόγια για τη συνταγή

Η συνταγή είναι της κυρά Ρήνης από το Καγιάνι Λέσβου. Το τετράδιο μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής της το οποίο μετράει ήδη 6 δεκαετίες ζωής ήρθε η ώρα να ανοίξει και πάλι...
ΠΗΓΗ: www.lesvoskitchen.gr

Μεγάλη Δευτέρα

Η Maria Dimitriou κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

Η Εκκλησία θυμάται τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο και το γεγονός της άκαρπης συκιάς που ξεράθηκε, όταν ο Κύριος την καταράστηκε. Στην υμνολογία κυριαρχεί η Παραβολή των 10 Παρθένων...
sansimera.gr


Δημοφιλείς αναρτήσεις