Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Αν πιστεύεις, δεν θα γνωρίσεις ποτέ.


Αν πιστεύεις, δεν θα γνωρίσεις ποτέ. Αν θέλεις πραγματικά να γνωρίσεις, μην πιστεύεις. Δεν σημαίνει τούτο να δυσπιστείς, γιατί η δυσπιστία είναι ένα άλλο είδος πιστεύω. Μην πιστεύεις, αλλά πειραματίσου. Μπες μέσα στον εαυτό σου, και αν μπορείς να δεις, αν μπορείς να νιώσεις, μόνο τότε να πιστεύεις. Δεν πρόκειται όμως τότε πια για ‘’πιστεύω’’ πρόκειται για εμπιστοσύνη. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ εμπιστοσύνης και πιστεύω: H εμπιστοσύνη προέρχεται από την εμπειρία, το πιστεύω αποτελεί μια απλή προκατάληψη χωρίς καμιά εμπειρία που να το στηρίζει.

Μην πιστεύεις επειδή έτσι λένε οι γραφές και μην πιστεύεις επειδή έτσι λένε οι αξιοσέβαστοι άνθρωποι, γιατί μπορεί να το λένε μόνο και μόνο διότι λέγοντάς το αυτό γίνονται αξιοσέβαστοι. Μην πιστεύεις επειδή έτσι λένε οι ιερείς, γιατί οι ιερείς κάνουν απλώς κάποιο είδος δουλειάς. Έτσι πρέπει να πουν` είναι πωλητές. Πουλάνε κάποιο αόρατο προϊόν, το οποίο δεν το βλέπεις αλλά πρέπει να το πιστέψεις.

Πειραματίσου, προχώρησε μέσα στην υπαρξιακή εμπειρία τού όλου πράγματος. Γίνε εργαστήριο, το δικό σου εργαστήριο. Και αν δεν έχει γίνει κάτι δική σου κατανόηση, μην πιστεύεις. Αν δεν έχει γίνει κατανόηση δική σου, μην πιστεύεις, και μόνο τότε θα μπορείς να εμπιστεύεσαι. Η αλήθεια που την έχεις πιστέψει είναι ψέμα. Η αλήθεια που την έχεις βιώσει είναι τελείως διαφορετικό φαινόμενο. Αυτή είναι η προσέγγιση του επιστημονικού νου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις