Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Δόντια και μνήμη: Έχουν κάτι κοινό;



 

Δόντια και μνήμη: Έχουν κάτι κοινό;

Η απώλεια των δοντιών μπορεί να συνδέεται με το Αλτσχάιμερ και με την άνοια. Μια νέα έρευνα βρήκε σχέση μεταξύ της απώλειας των δοντιών και της απώλειας μνήμης. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η απώλεια των δοντιών μπορεί να συνδέεται με την εξέλιξη της άνοιας σε ηλικιωμένα άτομα.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Behavioral and Brain Functions», δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι που χάνουν τα δόντια τους μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης απώλειας μνήμης ή αναπτυσσόμενης πρώιμου σταδίου, νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η απώλεια των δοντιών συνδέεται με την άνοια

Σε μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία με περισσότερα από 4.200 άτομα εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών, έγινε μια εκ βαθέων οδοντιατρική εξέταση και ψυχολογική αξιολόγηση. Μετά την ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν λιγότερα δόντια είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν μιας ήπιας μορφής άνοια ή πάθουν σε πρώιμο στάδιο νόσο του Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι λοιμώξεις στα ούλα μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών και μπορεί έτσι να αποδεσμεύονται ουσίες, οι οποίες με τη σειρά τους να αποδυναμώσουν τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της απώλειας μνήμης.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι οι συμμετέχοντες με συμπτώματα απώλειας μνήμης, ανάφεραν ότι σπάνια ή ποτέ δεν είχαν πάει στον οδοντίατρο και αυτό μπορεί να είναι μια εξήγηση για τα ευρήματα της μελέτης.

Σύμφωνα με νεότερες επιστημονικές εξελίξεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος της Βρετανικής Οδοντιατρικής Υγείας Δρ. Νίγκελ Κάρτερ εξέφρασε τις ανησυχίες του μετά τα τελευταία ευρήματα που συνδέονται με την απώλεια των δοντιών και την άνοια, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η κακή στοματική υγεία και η απώλεια μνήμης είναι σχετικές.

Ο Δρ. Κάρτερ τόνισε: «Η μελέτη αυτή ενισχύει τη πιθανή σχέση μεταξύ της απώλειας δοντιών και της μνήμης. Προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια σύνδεση απώλειας μεταξύ ενός μικρού αριθμού δοντιών, της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας και η υπόθεση αυτή φαίνεται να ενισχύεται ολοένα και περισσότερο». «Η υγεία των δοντιών έχει θετικό αντίκτυπο στη γενική υγεία και επίσης τα στοιχεία για τη κακή στοματική υγιεινή διαρκώς αυξάνονται.

Καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτης, έχουν βρεθεί να συνδέονται με τη κακή στοματική υγιεινή. Η τελευταία έρευνα αποδεικνύει τον ανησυχητικό παράγοντα κινδύνου που έχουν, όλα αυτά με τη κακή στοματική υγιεινή».

Σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας μεταξύ των ηλικιωμένων. Πρόκειται για μια εκφυλιστική νευρολογική ασθένεια που επηρεάζει σοβαρά την ικανότητα ενός ατόμου να πραγματοποιήσει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Αφορά τα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την σκέψη, τη μνήμη και τη γλώσσα. Ξεκινά με προσωρινή απώλεια της μνήμης, αλλά με το χρόνο, τα συμπτώματα επιδεινώνονται.

Οι άνθρωποι που έχουν πληγεί από την ασθένεια, δυσκολεύονται να θυμηθούν πράγματα, δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα μέλη της οικογένειας τους ή να έχουν προβλήματα ομιλίας, ανάγνωσης ή γραφής. Με την πάροδο του χρόνου μπορούν να γίνουν ανήσυχοι ή επιθετικοί, ή να περιπλανηθούν μακριά από το σπίτι τους. Τα άτομα αυτά χρειάζονται συνεχή φροντίδα.

Η νόσος Αλτσχάιμερ χτυπά συνήθως μετά τα 60 χρόνια και ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη θεραπεία για την αναχαίτιση της ασθένειας. Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν και να περιορίσουν τα συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ygeiaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις