Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΡΟΥΣΩΝΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2013/04/blog-post_2757.html?spref=fb

Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΡΟΥΣΩΝΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Μια σημαντική αρχαιολογική θέση είναι ο λόφος Κούπος,  της περιοχής  Κρουσώνα Μαλεβιζίου, όπου από δεκαετίες είχε εντοπιστεί οικισμός των γεωμετρικών, αρχαϊκών, μυκηναϊκών χρόνων, έχουν γίνει ανασκαφικές έρευνες και τα αποτελέσματα της έρευνας υπήρξαν ενδιαφέροντα. Τα ευρήματα (αρχιτεκτονικά λείψανα και κινητά ευρήματα) ήταν ιδιαίτερα σημαντικά.



Αποκαλύφτηκαν τμήματα από τρία κτήρια των αρχαϊκών χρόνων (7ου – 6ου αιώνα π.Χ.) με καλοχτισμένα ευρύχωρα ορθογώνια ή τετράγωνα δωμάτια, που ορισμένα σώζουν τις εισόδους με παραστάδες και κατώφλια από καλοδουλεμένες ορθογώνιες πλάκες και διατηρούν στο εσωτερικό τους τις πέτρινες στρογγυλές βάσεις από ένα ή δύο ξύλινους κίονες που στηρίζουν την οροφή. Λόγω της κλίσης της πλαγιάς του λόφου η μία πλευρά της τοιχοδομίας των κτιρίων, έχει στηριχθεί στο φυσικό βράχο που λαξεύτηκε ως τοίχωμα ακολουθώντας μια οικοδομική τεχνική που έχει εφαρμοστεί και  σε άλλους αρχαϊκούς οικισμούς της Κρήτης.
Ενδιαφέρον είναι ότι σε δύο κτίρια βρέθηκε και το εγκαίνιο τους. Πρόκειται  για μικρό στρογγυλό λάκκο, λαξευμένο στο βράχο, σε μια γωνιά των κτιρίων, που στο βάθος του είχε τοποθετηθεί μια μικρή στρογγυλή πέτρινη πλάκα και επάνω της είχε αποτεθεί ένα μικρό αγγείο. Μέσα στο λάκκο το χώμα ήταν μαύρο και καμμένο.
Το ένα από τα τρία κτίρια που χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ, είναι ένα ιδιαίτερα καλοχτισμένο οίκημα με άριστη τοιχοδομία από καλοπελεκημένες και καλά αρμοσμένες πέτρες. Αποκαλύφθηκε ένα ορθογώνιο δωμάτιο διαστάσεων 10,50 επί 5.00 μ. με καλοφτιαγμένη είσοδο και μια στεγασμένη αυλή ανοιχτή προς την απότομη πλαγιά του λόφου, που η στέγη  της στηριζόταν σε δύο κολόνες, των οποίων βρέθηκαν οι βάσεις και τμήμα της μίας. Το κτίριο αυτό, έχει κτιστεί επάνω σε  λείψανα παλαιότερου κτίσματος, ίσως πρωϊμότερων  αρχαϊκών  χρόνων, που παρουσιάζει ανάλογη εικόνα: καλοχτισμένο τοίχο στηριγμένο στο λαξευμένο φυσικό βράχο και βάση κίονα που στήριζε τη στέγη.
Από τα ευρήματα που αποκαλύφτηκαν στα κτίρια αυτά αναφέρονται: ενδιαφέρουσα κεραμική των αρχαϊκών χρόνων (αρυβαλλοειδές ληκύθιο, σφαιρικός αρύβαλλος, κρατήρας σκύφοι, λυχνάρι, ορθογώνιο σκεύος με λαβές, κ.λ.π.), δύοπήλινα ειδώλια ζώων, σιδερένια εργαλεία, ένας πήλινος κύβος, πήλινα σφονδύλια και ψήφοι, κομμάτι πιθαριού με ανάγλυφο κεφάλι αιλουροειδούς κ.α. επίσης βρέθηκαν: ένα μικρό χάλκινο επιχρυσωμένο μετάλλιο με ανάγλυφο γοργόνιο, ένα μικρό ομοίωμα φτερωτής μορφής από  περίτμητο χάλκινο επιχρυσωμένο έλασμα και μια ασημένια αγκιστροειδής περόνη και τα τρία κοντά σε πρόχου των ελληνιστικών χρόνων, καθώς και η προτομή ενός ζωδίου αλόγου των υστερογεωμετρικών χρόνων.


Σημαντική τέλος επιτυχία της ανασκαφής ήταν ο εντοπισμός ενός αποθέτη των αρχαϊκών χρόνων, που αν και διαταραγμένος και διασκορπισμένος από τους αρχαιοκάπηλους απέδωσε σπουδαία ευρήματα: σειρά από δεκάδες ακέραια και ελλιπή πήλινα πλακίδια με ανάγλυφη πα΄ρασταση γυναικείας θεότητας που φέρνει το ένα χέρι στο στήθος ή και τα δύο κατά μήκος των μηρών, έχει τη χαρακτηριστική δαιδαλική κόμμωση και φέρει ψηλό πόλο. Βρέθηκαν ακόμη, ανάλογα πλακίδια με ανάγλυφη πα΄ρασταση γυμνής θεάς, πλακίδια με ανάλγυφο άλογο και τμήματα δύο γυναικείων ειδωλίων. Όλα τα παραπάνω ευρήματα χρονολογούνται σε διάφορες φάσεις του 7ου αιώνα π.Χ.
Σπουδαιότατο όμως εύρημα στον ίδιο χώρο ήταν τα κομμάτια από το λαιμό ενός πιθαριού, του 6ου αιώνα π.Χ  που διακοσμείται με επαναλαμβανόμενη μυθολογική σκηνή σε ελαφρότατο ανάγλυφο: παριστάνεται ο φόνος μιας γυναίκας ντυμένης με πολυποίκιλτα ενδύματα (χιτώνα, ζωσμένο πέπλο και ωμοφόριο) και με πόλο στο κεφάλι με τη δαιδαλική κόμμωση, από δύο γυμνούς άνδρες που την πλαισιώνουν, από τους οποίους ο ένας την συγκρατεί ενώ ο άλλος υψώνει κατά πάνω της ένα ξίφος. Μια δεύτερη γυναίκα στο πλάι, ντυμένη ανάλογα με την πρώτη και με όμοιο κάλυμμα στο κεφάλι παρακολουθεί τη σκηνή. Η παράσταση πιθανότατα αποδίδει σκηνή της Ορέστειας, ίσως του φόνου της Κλυταιμνήστρας.


ΠΗΓΗ - http://www.rizaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις