Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Χοχλιοί (σαλιγκάρια) με αγκινάρες και κουκιά

Χοχλιοί (σαλιγκάρια) με αγκινάρες και κουκιά


Υλικά για 4 μερίδες:  700 γρ. κουκιά (χλωρά), 4 αγκινάρες, 600 γρ. χοχλιούς, 1 ματσάκι μάραθο 1 φλυτζάνα λάδι , 1 ξερό κρεμμύδι και 1 δροσερό, 2 πατάτες, 2 λεμόνια, αλάτι.     

Εκτέλεση :  Από το προηγούμενο βράδυ καθαρίζομε και πλένομε τους χοχλιούς. Τους αφήνομε όλη νύχτα σε ένα ταψί στρογγυλό σκεπασμένους με ένα τρυπητό σκεύος της ίδιας περιμέτρου με το ταψί ώστε να μη μπορούν να φύγουν αλλά να μπορούν να αναπνέουν. Από πάνω βάζουμε και ένα βάρος όπως μια σουπιέρα για να μείνει το σκέπασμα στη θέση του όταν οι χοχλιοί θα κάνουν επιδρομή στα εσωτερικά τοιχώματα του σκεπάσματος. Την επομένη πάλι τους πλένουμε σχολαστικά και τους  ξανασκεπάζουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
     Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μια λεκανίτσα με νερό, το χυμό των λεμονιών και λίγο αλάτι.Καθώς τις καθαρίζουμε τρίβομε την καρδιά τους με λεμονόκουπες για να μη προλάβουν να μαυρίσουν. Πλένουμε τα κουκιά ακαθάριστα για να μη πάρουν νερό μέσα και μετά τα καθαρίζουμε. Βράζουμε νερό και ρίχνομε μέσα τα κουκιά για 2 λεπτά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
      Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια σε ένα μπόλ και σε ένα άλλο το μάραθο . 
      Επιστρέφουμε πάλι στους χοχλιούς . Βάζουμε νερό να βράσει όση ώρα ξαναπλένουμε τους χοχλιούς. Μόλις βράσει το νερό χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ρίχνουμε μέσα τους χοχλιούς. Αφήνουμε έτσι για 10 λεπτά . Έπειτα τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους ξαναπλένουμε.
      Βάζουμε ένα καθαρό τσικάλι στη φωτιά και το λάδι να κάψει. Ρίχνομε τους χοχλιούς και τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε . Βάζουμε νερό (χλιαρό) όσο χρειάζεται να σκεπαστούν οι χοχλιοί με ένα δάκτυλο και αφήνομε σε μέτρια φωτιά σχεδόν μέχρι να πιούν το νερό . Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κουκιά ακολουθεί το μάραθο οι αγκινάρες και το αλάτι. Βάζουμε λίγο νερό όσο να σκεπαστούν όλα τα υλικά και αφήνομε να ψηθεί σε μέτρια φωτιά . Αφού αρχίσει να βράζει,  σε 10 λεπτά  ρίχνουμε τις πατάτες (αν δεν θέλουμε , δεν βάζουμε)  και λίγο νερό έτσι ώστε σε 15 λεπτά να σβήσουμε το μάτι και το φαγητό να μείνει με το ζουμί του λαδιού κι όχι με νερά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος κουνάμε το τσικάλι για ανακάτωμα (όχι με κουτάλι ,  για να μη τα διαλύσουμε)     Καλή επιτυχία!


Η συνταγή είναι παραδοσιακή από την πεθερά μου

2 σχόλια:

  1. Πρέπει να σας πώ ότι οι ποσότητες μπορούν φυσικά να αλλάζουν κατά προτίμηη ανάλογα ποιά γεύση σας αρέσει να ακούγεται περισσότερο.Επίσης αν κάποιος δεν θέλει τους χοχλιούς μπορεί να εφαρμόσει όλα τα υπόλοιπα της συνταγής και να αρχίσει με το σωτάρισμα των κρεμμυδιών μαζί με όλα τα λαχανικά μαζί. Αυτό που έχει σημασία είναι να μήν το ανακατεύετε αλλά μόνο με κίνηση του τσικαλιού για να μή τραυματίσετε και λιώσετε τα υλικά και να φροντίσετε το φαγητό στο τέλος να μην έχει νερά αλλά μόνο το ζουμί του λαδιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρία συγχαρητήρια για τις παραδοσιακές και τις άλλες συνταγές που βάζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις