Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

David Furlong. ‘’Ο θεραπευτής είναι μέσα σου’’


Ο εξωτερικός μας κόσμος αντικατοπτρίζει την δική μας πραγματικότητα.
Λογικά η επόμενη ιδέα έρχεται σαν συνέπεια αυτής της παρατήρησης. Ο εξωτερικός κόσμος μας στον οποίον περιλαμβάνονται οι φίλοι μας, οι συνάδελφοι μας, οι εχθροί μας και όλα όσα μας συμβαίνουν είναι μια αντανάκλαση του τι υπάρχει μέσα μας.
Αν θέλουμε να κρίνουμε πόσο καλά τα πηγαίνουμε στη ζωή μας,ας κοιτάξουμε όλα τα στοιχεία γύρω μας, τους ανθρώπους και τις καταστάσεις. Είναι ισορροπημένα; Είναι υγιή; Όσα δεν είναι θα μας δείξουν αμέσως που υπάρχουν ανισορροπίες μέσα σας. Και πάντα έχουμε ανισορροπίες στο ένα η στο άλλο επίπεδο.
Για να το δούμε αυτό ας φανταστούμε ότι έχουμε μέσα μας έναν αριθμό από διαφορετικούς χαρακτήρες. Μερικές φορές αυτοί οι χαρακτήρες ονομάζονται υποπροσωπικότητες. Η ενέργεια (τσι, κι, πράνα) από την ψυχή ή τον πνευματικό εαυτό μας κατεβαίνει περνώντας από το κέντρο του «είναι» μας και αντανακλάται προς τα έξω μέσα από αυτές τις υποπροσωπικότητες.
Φανταστείτε τώρα ότι η κάθε μια παίζει ένα διαφορετικό μουσικό κομμάτι. Βάσει του νομού της δόνησης (το όμοιο έλκει το όμοιο), θα προσελκύσουμε κοντά μας τους ανθρώπους που ταιριάζουν περισσότερο με την μουσική που παίζουν οι εσωτερικοί χαρακτήρες μας. Έτσι, μεταφορικά, αν ένας από τους χαρακτήρες σας παίζει μπλουζ θα προσελκύσετε έναν άνθρωπο στον εξωτερικό σας κόσμο ο οποίος παίζει επίσης μπλουζ η απλά αρέσκεται στο να ακούει. Θα δημιουργηθεί δονητική εναρμόνιση και θα υπάρξει ροή ενέργειας ανάμεσά σας. Ένα ακόμα πιο απλό παράδειγμα: αν είστε κατσουφιασμένοι και κοιτάξετε έναν άνθρωπο, αυτόματα κι εκείνος κατσουφιάζει παρότι μερικά λεπτά πριν χαμογελούσε. Και το αντίθετο επίσης συμβαίνει. Επομένως μπορούμε να βλέπουμε τον εξωτερικό μας κόσμο ως έναν καθρέφτη της εσωτερικής μας ζωής στον οποίον βλέπουμε πλευρές του εαυτού μας που τις προβάλλουμε και τις αποτυπώνουμε πάνω σε άλλους. Αυτή η σκέψη φαντάζει προκλητική γιατί σημαίνει πως όλα τα σημαντικά γεγονότα της ζωής μας έχουν μια εγγενή σύνδεση με την δυναμική του εσωτερικού μας εαυτού. Με άλλα λόγια, μέσα στον ψυχισμό μας έχουμε προσελκύσει όλες αυτές τις εμπειρίες και επομένως είναι πια η ώρα να αναλάβουμε την ευθύνη για αυτές.
Αυτή η ιδέα χρειάζεται κάποια διευκρίνιση. Αν κάποιος αποφασίσει να πάρει ένα όπλο και να αρχίσει να ρίχνει τυχαία στο δρόμο σκοτώνοντας κάποια άτομα αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι τα άτομα αυτά επέλεξαν σκοπίμως να βιώσουν μια τέτοια εμπειρία. Ένα μέρος των κινδύνων που υπάρχουν γύρω μας επειδή ζούμε σ’ ένα φυσικό σώμα στην τωρινή κοινωνία μας οφείλετε στην κακή χρήση της ελεύθερης βούλησης. Θα ήταν εξίσου λάθος αν θεωρήσουμε ότι ένα παιδί ευθύνεται επειδή το κακοποίησαν.
Όμως είναι ενδιαφέρον να δούμε ποσό συχνά-σε περιπτώσεις μεγάλων ατυχημάτων ή καταστροφών-πολλοί καταφέρνουν να αποφύγουν τον θάνατο. Θα έλεγε κανείς πως ο πνευματικός εαυτός, σε αυτές τις περιπτώσεις, γνωρίζει πώς να προστατέψει το άτομο και υπάρχουν κάποιες συμπτώσεις που, σε συντριπτικό ποσοστό μας λένε πως οι εμπειρίες που βιώνουμε συμβαίνουν γιατί τις προσελκύουμε εμείς. Άρα είναι ανώφελο να κατακρίνουμε τους άλλους για τις ατυχίες μας...»
Ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΟΥ του David Furlong.
ΑΣΚΗΣΗ Καθρέφτισμα (10 λεπτά)
Θέμα: Να μάθουμε πράγματα για τον εαυτό μας παρατηρώντας τους φίλους μας.
Γράψτε έναν κατάλογο με μερικά από τα άτομα με τα οποία τα πηγαίνετε καλά και παίζουν σημαντικό ρολό στη ζωή σας.
Σκεφτείτε αυτά τα άτομα. Τι είναι αυτό που σας προσελκύει κοντά τους. Κατόπιν γράψατε τρία χαρακτηριστικά τους που σας ευχαριστούν στην προσωπικότητα τους και τρία χαρακτηριστικά τους που σας δυσκολεύουν.
Παρατηρήστε τώρα τις ιδιότητες που έχετε γράψει και δες τε με πιο τρόπο υπάρχουν και μέσα σας, τόσο ως ομοιότητες όσο και ως τα αντίθετα τους. Για παράδειγμα αν ένα από τα χαρακτηριστικά που σας αρέσουν σ΄ένα φίλο σας είναι η γενναιοδωρία, βρες τε με ποιον τρόπο είσαστε και εσείς γενναιόδωροι και με ποιον τρόπο είσαστε τσιγκούνηδες. ’Η αν ένα από αυτά που αντιπαθείτε σε έναν φίλο σας είναι το ότι αργεί στα ραντεβού του, δες τε με ποιον τρόπο είστε εσείς συνεπής και με ποιον τρόπο αργείτε επίσης.
Τώρα επαναλάβετε την άσκηση με μερικά άτομα με τα οποία δεν τα πάτε καλά.
Όταν τελειώσετε συγκρίνετε τους δυο καταλόγους. Υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά και στους δυο;
Έχετε πάντα υπό όψη σας πως είτε συμπαθείτε είτε αντιπαθείτε κάποιον υπάρχει μια δονητική σύνδεση ανάμεσα σας.
Τα άτομα που μισείτε, εκφράζουν αυτά που μισείτε στον εαυτό σας και τα άτομα που αγαπάτε, εκφράζουν αυτά που αγαπάτε στον εαυτό σας.
Αυτή η δονητική σύνδεση, μπορεί να προέλθει από περιβαλλοντολογικές ή γεννητικές επιδράσεις ή από εμπειρίες προηγουμένων ενσαρκώσεων.
Όταν εμφανιστεί στη ζωή σας κάποια δύσκολη κατάσταση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ρωτήσετε τον εαυτό σας γιατί την προσελκύσατε. Τι μάθατε από αυτήν την εμπειρία; Αυτό είναι λίγο δύσκολο, γιατί συχνά θεωρείτε πιο εύκολο να βυθιστείτε στην αυτολύπησή σας. Όμως αργά η γρήγορα θα αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση. Ξέρω ότι κάθε φορά που απέφυγα να αντιμετωπίσω αυτά τα ερωτήματα, προκάλεσα στη ζωή μου περισσότερες δυσκολίες. Και τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα για μένα, αν τα είχα αντιμετωπίσει με την πρώτη ευκαιρία…….»
David Furlong. ‘’Ο θεραπευτής είναι μέσα σου’’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις